Uradni list

Številka 67
Uradni list RS, št. 67/2004 z dne 18. 6. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 67/2004 z dne 18. 6. 2004

Kazalo

3047. Program priprave sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta Mednarodni mejni prehod Vrtojba, stran 8371.

Na podlagi drugega odstavka 27. člena v povezavi z 72. členom Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in popravek 8/03) in 9. člena Statuta Občine Šempeter-Vrtojba (Uradne objave, št. 3/99), sprejme župan Občine Šempeter-Vrtojba
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta Mednarodni mejni prehod Vrtojba
1. Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta Mednarodni mejni prehod Vrtojba
Celotno območje Mednarodnega mejnega prehoda v Vrtojbi je v kartografski dokumentaciji sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Občine Šempeter-Vrtojba opredeljeno z urejevalno enoto VR–PZ, ki meri 39,9 ha.
Območje urejevalne enote VR–PZ se deli v dva dela, in sicer na:
– južno območje Mednarodnega mejnega prehoda v Vrtojbi, ki se ureja z ureditvenim načrtom Mednarodni mejni prehod Vrtojba, v nadaljevanju: UN MMP Vrtojba (Uradno glasilo, št. 3/98) in
– severno območje mednarodnega mejnega prehoda, ki se ureja z odlokom o prostorskih ureditvenih pogojih za območje Občine Šempeter-Vrtojba.
Območje predvidenih sprememb in dopolnitev je UN MMP Vrtojba, ki meri 28,15 ha površin. Od tega je 14,16 ha pozidanih in 13,99 ha nepozidanih površin. Nepozidana gradbena zemljišča so le delno komunalno opremljena.
Zaradi neaktualnosti veljavnega ureditvenega načrta, ki je le v polovici območja pozidan in le delno komunalno, energetsko in prometno opremljen, zaradi novih skupnih potreb oziroma novih programov investitorjev na obeh straneh meje in zaradi vstopa Slovenije v Evropsko unijo, kateremu bo sledila tudi sprememba funkcije mednarodnega mejnega prehoda, je potrebno pristopiti k spremembam in dopolnitvam UN MMP Vrtojba.
Bistvene spremembe urejanja območja bo narekovala spremenjena zasnova motornega in železniškega prometnega sistema, ki bo zajela nove prometne povezave na obeh straneh meje.
V ta namen je bilo opravljenih že več sestankov z lastniki zemljišč in potencialnimi investitorji na obeh straneh meje, pa tudi s predstavniki goriške občine.
2. Predmet in programska izhodišča za spremembo in dopolnitev UN MMP Vrtojba
Predmet izdelave sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta je prostorska ureditev občinskega in regionalnega pomena, ki obsega:
2. 1. Programska izhodišča za zazidalno rabo površin
Območje sprememb in dopolnitev UN se glede predvidenih dejavnosti bistveno ne spreminja od tistih, ki so bile splošno opredeljene v veljavnem UN.
Nekatere dejavnosti ne bodo opredeljene samo kot industrijske in obrtne. Pojavile se bodo nove na višjem tehnološkem nivoju, kot je tehnološki park, s tem pa posledično tudi nove institucije na področju znanstvenega in raziskovalnega dela.
Več poudarka bo na kompleksnejši zasnovi in višjem nivoju trgovine v kombinaciji z uvajanjem dejavnosti za prosti čas in z nastanitvijo.
Območje bo namenjeno tudi drugim gospodarskim dejavnostim, kot je logistika ali podobne dejavnosti s potrebnimi skladiščnimi objekti ter tovornim parkiriščem s pripadajočimi servisi.
Predvidena je tudi prenova obstoječih objektov ob avtocesti in spremembe dejavnosti.
Zaradi spremenjene funkcije carine in policije na mednarodnem mejnem prehodu bo del površin, ki jih te službe zasedajo, sproščen za druge namene.
Nov prometni sistem bo izboljšal propustnost in dostope na avtocesto, izboljšal notranjo prometno organizacijo v odnosu do nove razporeditve objektov, ločeval osebni promet od tovornega in neposredno prometno povezoval urbano območje na obeh straneh meje.
Večji poudarek bo dan tudi zadostnemu parkiranju osebnih avtomobilov s podzemnim parkiranjem.
2. 2. Programska izhodišča za varstvo okolja
Na tem območju bodo locirane okoljsko neproblematične dejavnosti. Posebna pozornost bo dana načinu komunalnega urejanja zaradi zaščite podtalnice na tem območju. Z ločitvijo tovornega prometa od osebnega se bo izboljšala kakovost bivalnega okolja.
3. Prostorska konferenca pred sprejemom programa priprave
Dne 25. 3. 2004 je Občina Šempeter-Vrtojba (pripravljavec) skladno z 28. členom ZUreP-1 sklicala prostorsko konferenco z namenom, da se pridobijo in uskladijo priporočila, usmeritve in legitimni interesi lokalne skupnosti, gospodarstva in interesnih združenj ter organizirane javnosti glede priprave prostorskega akta oziroma predvidene prostorske ureditve. Datum ter kraj in čas zbora konference je pripravljavec objavil v dveh sredstvih javnega obveščanja.
S to objavo so bili o prostorski konferenci obveščeni predstavniki gospodarstva, interesnih združenj ter organizirane javnosti, z vabili pa so bili povabljeni nosilci urejanja prostora, ki so navedeni v 4. točki tega programa priprave.
Na prostorski konferenci, ki je bila v prostorih Modre restavracije v Vrtojbi, so ustno posredovali priporočila in usmeritve oziroma jih napovedali ob izstavitvi smernic naslednji udeleženci: Ministrstvo za okolje in prostor, ARSO, pisarna Nova Gorica, RE-SPED d.o.o. Vrtojba, Fininvest d.o.o. Nova Gorica, Primorski tehnološki park d.o.o. Nova Gorica, OKS d.o.o. Šempeter pri Gorici ter Vanda Furlan in Marija Fornazarič iz Vrtojbe.
Na pobudo Finvesta d.o.o. Nova Gorica je bil dne 4. 5. 2004 na Občini Šempeter-Vrtojba usklajevalni sestanek med Občino Šempeter-Vrtojba, Fininvestom d.o.o. Nova Gorica in Projektom d.d. Nova Gorica.
V tem programu priprave so že upoštevana tista priporočila prostorske konference, ki se nanj neposredno nanašajo, in zaključki usklajevalnega sestanka, druga pa bodo upoštevana v postopku priprave lokacijskega načrta.
4. Nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi lokacijskega načrta
Nosilci urejanja prostora, ki morajo pred pričetkom izdelave sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta podati smernice za njegovo pripravo, k dopolnjenemu predlogu sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta pa mnenje, so:
1. Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Nova Gorica, Ul. tolminskih puntarjev 4;
2. Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Nova Gorica, Sedejeva 9;
3. Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Agencija RS za okolje – področje upravljanja z vodami, Ljubljana, Dunajska 48;
4. Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, izpostava Nova Gorica, Sedejeva 9;
5. Družba za državne avtoceste, Ljubljana, Tržaška cesta 19/a;
6. Zavod RS za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Nova Gorica, Nova Gorica, Delpinova 16;
7. Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Nova Gorica, Nova Gorica, Delpinova 16;
8. Komunala d.d. Nova Gorica, Nova Gorica, Cesta 25. junija 1;
9. Elektro Primorska d.d., PE Nova Gorica, Nova Gorica, Erjavčeva 22;
10. Vodovodi in kanalizacija Nova Gorica d.d., Nova Gorica, Cesta 25. junija 1b;
11. Geoplin d.o.o., Ljubljana, Cesta Ljubljanske brigade 11;
12. Carinski urad Nova Gorica, Vrtojba, MMP 2b;
13. Policijska postaja Nova Gorica, Nova Gorica, Sedejeva 11;
14. Telekom Slovenije, PE Nova Gorica, Nova Gorica, Kidričeva 17;
15. Kabelska televizija Nova Gorica, Nova Gorica, Erjavčeva ulica 2;
16. Adria plin d.o.o. Ljubljana, Dunajska c. 7;
17. Občina Šempeter-Vrtojba, Šempeter pri Gorici, Cesta goriške fronte 11;
18. Druge občinske gospodarske javne službe ter drugi organi, organizacije in skupnosti, kolikor bi se v postopku priprave lokacijskega načrta izkazalo, da so tangirani.
Pobudnik lokacijskega načrta je Občina Šempeter-Vrtojba.
Pripravljavec lokacijskega načrta je Občina Šempeter-Vrtojba.
Investitor načrtovanih prostorskih ureditev je Občina Šempeter-Vrtojba.
Naročnik vseh strokovnih podlag ter sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta je Občina Šempeter-Vrtojba.
Izdelovalec sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta mora izpolnjevati pogoje, določene s 156. do 160. členom ZUreP-1.
5. Seznam potrebnih strokovnih podlag in način njihove pridobitve
Pri izdelavi strokovnih podlag za spremembe in dopolnitve ureditvenega načrta je treba upoštevati:
– ureditveni načrt Mednarodni mejni prehod Vrtojba (Uradno glasilo, št. 3/98).
V postopku priprave mora naročnik zagotoviti izdelavo strokovnih podlag, na katerih bodo temeljile rešitve lokacijskega načrta:
– geodetske podlage za izdelavo sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta,
– strokovne podlage glede relevantnih ustvarjenih danosti prostora,
– prometno študijo območja mednarodnega mejnega prehoda v Vrtojbi,
– idejno zasnovo načrtovane prostorske ureditve, izdelano na način, ki vključuje vse funkcionalne, urbanistične, krajinske, arhitekturne in okoljevarstvene rešitve in ureditve, z ustreznim poročilom in utemeljitvijo,
– variantno idejno zasnovo sprememb in dopolnitev načrtovane prostorske ureditve,
– idejno zasnovo nove prometne ureditve, tudi v odnosu do obstoječe (ukinitve, preureditve obstoječih cest, poti, ureditvami mirujočega prometa ipd.), vključno s severnim območjem urejevalne enote nad avtocesto (VR–PZ), ki se ureja s PUP,
– idejne zasnove novih energetskih, vodovodnih, komunalnih in drugih infrastrukturnih priključkov in ureditev,
– idejne zasnove zaščite, prestavitve in ukinitve obstoječih energetskih, vodovodnih in drugih komunalnih priključkov in ureditev,
– idejne zasnove rešitev in ukrepov za preprečitev negativnih vplivov na okolje,
– idejne zasnove in rešitve zbiranja komunalnih odpadkov,
– idejne zasnove rešitev in ukrepov za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami,
– podatki zemljiškega katastra in katastra stavb,
– podatki iz zemljiške knjige o lastnikih in imetnikih drugih stvarnih pravic,
– strokovne podlage o vplivih načrtovane prostorske ureditve na okolje,
– izdelava načrta parcelacije,
– idejno zasnovo možne faznosti gradnje,
– oceno stroškov za izvedbo sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta,
– program opremljanja zemljišč,
– izdelavo urbanistične pogodbe za izvedbo sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta.
Občina Šempeter-Vrtojba bo s Projektom d.d. Nova Gorica, Fininvestom d.o.o. Nova Gorica in drugimi bodočimi investitorji na območju urejanja sklenila urbanistično pogodbo v skladu s 76. členom Zakona o urejanju prostora na podlagi sprejetega programa opremljanja prostorskega akta, ki je sestavni del sprememb in dopolnitev Ureditvenega načrta za MMP Vrtojba.
V postopku priprave lokacijskega načrta mora Ministrstvo za kulturo – Uprava RS za kulturno dediščino zagotoviti izdelavo strokovnih zasnov s področja kulturne dediščine v skladu z 41. členom Zakona o varstvu kulturne dediščine (Uradni list RS, št. 7/99) in jih posredovati pripravljavcu.
V postopku priprave lokacijskega načrta mora Zavod RS za varstvo narave izdelati naravovarstvene smernice v skladu s 97. in 98. členom Zakona o ohranjanju narave (Uradni list RS, št. 56/99, 31/00 in 119/02) in jih posredovati pripravljavcu.
V postopku priprave lokacijskega načrta se lahko določijo tudi morebitne dodatne strokovne podlage.
6. Roki izdelave lokacijskega načrta
6. 1. Opis aktivnosti za pripravo lokacijskega načrta:
Pridobitev smernic za načrtovanje:
Naročnik zagotovi gradivo za pridobitev smernic (najmanj situativni prikaz prostorske ureditve v merilu 1:5000 s tehničnim poročilom) po sprejemu programa priprave.
Pripravljavec lokacijskega načrta (v nadaljnjem besedilu: pripravljavec) pridobi smernice za načrtovanje s strani nosilcev urejanja prostora, določenih v 4. točki tega programa priprave.
Izdelovalec sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta izdela analizo smernic ter ob upoštevanju analize prostora izdela usmeritve za načrtovanje prostorske ureditve.
Pripravljavec in naročnik potrdita usmeritve za načrtovanje prostorske ureditve.
Izdelava strokovnih podlag in predloga sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta:
Naročnik zagotovi izdelavo strokovnih podlag, določenih v 5. točki tega programa priprave, po potrditvi usmeritev.
Izdelovalec izdela dve variantni strokovni rešitvi sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta in predlog sprememb in dopolnitev načrta po izbiri variantne rešitve pripravljavca.
Podjetje Fininvest d.o.o. Nova Gorica bo vključeno v pripravo predloga lokacijskega načrta, tako da bo v skladu z interesi razvojnega programa podjetja Fininvest d.o.o. lahko izdelana oziroma prilagojena temu programu ena variantna rešitev prostorskega akta, ki bo morala upoštevati novo sistemsko prometno rešitev območja urejanja in tudi interese drugih investitorjev oziroma lastnikov zemljišč na tem območju.
Naročnik te variantne rešitve bo Finnivest d.o.o. Rešitev lahko izdela drug po zakonu usposobljen prostorski načrtovalec, ki ga izbere Fininvest d.o.o.
Pripravljavec pred objavo javne razgrnitve predloga sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta skliče zbor prostorske konference z namenom, da se v zvezi s predlaganimi rešitvami v predlogu sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta pridobijo priporočila in mnenja lokalne skupnosti, gospodarstva in interesnih združenj ter organizirane javnosti. Izdelovalec sodeluje in pripravi stališča do predlogov in usmeritev prostorske konference.
Javna razgrnitev in javna obravnava:
Pripravljavec s sklepom odredi javno razgrnitev predloga sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta v prostorih Občine Šempeter-Vrtojba. Pripravljavec v sodelovanju z naročnikom v času javne razgrnitve organizira javno obravnavo na območju mednarodnega mejnega prehoda.v Vrtojbi.
Pripravljavec obvesti javnost o kraju in času javne razgrnitve in javne obravnave z objavo v Uradnem listu Republike Slovenije ter na krajevno običajen način, najmanj en teden pred začetkom javne razgrnitve.
Pripravljavec v sodelovanju z naročnikom in izdelovalcem v času javne razgrnitve in javne obravnave evidentira vse pisne in ustne pripombe ter predloge organov, organizacij in posameznikov.
Pripravljavec v sodelovanju z izdelovalcem prouči vse pripombe in predloge z javne razgrnitve.
Pripravljavec pripravi predlog stališč glede njihovega upoštevanja.
Pripravljavec s pripombami in predlogi ter s predlogom stališč seznani tudi tiste nosilce urejanja prostora, na katerih delovno področje bi se predlagane spremembe lahko nanašale, ter pridobi njihovo predhodno mnenje.
Pripravljavec s sklepom odloči o upoštevanju pripomb in predlogov.
Izdelava dopolnjenega predloga sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta:
Naročnik zagotovi izdelavo morebitnih dopolnitev strokovnih podlag po sprejemu odločitve o upoštevanju pripomb in predlogov.
Izdelovalec izdela dopolnjen predlog sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta po prevzemu vseh morebiti dopolnjenih strokovnih podlag.
Naročnik zagotovi gradivo za pridobitev mnenj.
Pripravljavec pozove nosilce urejanja prostora, določene v 4. točki tega programa priprave, da podajo mnenje k dopolnjenemu predlogu sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta.
Nosilci urejanja prostora podajo mnenje v 30 dneh po prejemu vloge.
Na podlagi pridobljenih mnenj izdelovalec izdela usklajen predlog sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta.
Pripravljavec pisno seznani pripombodajalce s stališči do njihovih pripomb in predlogov pred obravnavo usklajenega predloga prostorskega akta na občinskem svetu.
Sprejem sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta:
Pripravljavec posreduje usklajen predlog sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta občinskemu svetu Občine Šempeter-Vrtojba v sprejem. Sestavni del gradiva so tudi stališča do pripomb in predlogov z javne razgrnitve. Izvajalec vodi tudi spis sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta.
6. 2. Časovni načrt izdelave sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta
+----+----------------------------+---------+----------+------------------------+
|    |Aktivnosti                  |  Začetek|     Konec|               Izvajalci|
|    |2004/2005                   |         |          |                        |
+----+----------------------------+---------+----------+------------------------+
|1   |Zbor prostorske konference  |    marec|       maj|           Pripravljavec|
|    |in izdelava programa        |     2004|      2004|                        |
|    |priprave sprememb in        |         |          |                        |
|    |dopolnitev ureditvenega     |         |          |                        |
|    |načrta                      |         |          |                        |
+----+----------------------------+---------+----------+------------------------+
|2   |Objava programa priprave v  |    junij|     junij|           Pripravljavec|
|    |Uradnem listu RS            |     2004|      2004|                        |
+----+----------------------------+---------+----------+------------------------+
|3   |Pridobitev smernic s strani |    junij|     julij|           Pripravljavec|
|    |pristojnih nosilcev urejanja|     2004|      2004|                        |
|    |prostora                    |         |          |                        |
+----+----------------------------+---------+----------+------------------------+
|4   |Izdelava strokovnih podlag  |    april|    avgust|    Izdelovalci posebnih|
|    |                            |     2004|      2004|    strokovnih podlag in|
|    |                            |         |          | izdelovalec sprememb in|
|    |                            |         |          | dopolnitev ureditvenega|
|    |                            |         |          |                  načrta|
+----+----------------------------+---------+----------+------------------------+
|5   |Izdelava variantnih         |    julij|    avgust|             Izdelovalec|
|    |strokovnih rešitev          |     2004|      2004|                        |
+----+----------------------------+---------+----------+------------------------+
|6   |Priprava predloga sprememb  |   avgust| september|             Izdelovalec|
|    |in dopolnitev ureditvenega  |     2004|      2004|                        |
|    |načrta                      |         |          |                        |
+----+----------------------------+---------+----------+------------------------+
|7   |Zbor 2. prostorske          |  oktober|   oktober|           Pripravljavec|
|    |konference                  |     2004|      2004|                        |
+----+----------------------------+---------+----------+------------------------+
|8   |Javna razgrnitev in javna   |  oktober|  november|           Pripravljavec|
|    |obravnava predloga sprememb |     2004|      2004|                        |
|    |in dopolnitev ureditvenega  |         |          |                        |
|    |načrta                      |         |          |                        |
+----+----------------------------+---------+----------+------------------------+
|9   |Dopolnitev predloga sprememb| december|  december|             Izdelovalec|
|    |in dopolnitev ureditvenega  |     2004|      2004|                        |
|    |načrta s stališči do pripomb|         |          |                        |
|    |in predlogov, danih v času  |         |          |                        |
|    |javne razgrnitve            |         |          |                        |
+----+----------------------------+---------+----------+------------------------+
|10  |Pridobitev mnenj k          | december|    januar|           Pripravljavec|
|    |dopolnjenemu predlogu       |     2005|      2005|                        |
|    |sprememb in dopolnitev      |         |          |                        |
|    |ureditvenega načrta s strani|         |          |                        |
|    |pristojnih nosilcev urejanja|         |          |                        |
|    |prostora                    |         |          |                        |
+----+----------------------------+---------+----------+------------------------+
|11  |Uskladitev dopolnjenega     |  februar|   februar|             Izdelovalec|
|    |predloga sprememb in        |     2005|      2005|                        |
|    |dopolnitev ureditvenega     |         |          |                        |
|    |načrta                      |         |          |                        |
+----+----------------------------+---------+----------+------------------------+
|12  |Sprejem sprememb in         |    marec|     marec|           Občinski svet|
|    |dopolnitev ureditvenega     |     2005|      2005|                        |
|    |načrta – občinski svet      |         |          |                        |
+----+----------------------------+---------+----------+------------------------+
|13  |Objava sprememb in          |    april|     april|           Pripravljavec|
|    |dopolnitev ureditvenega     |     2005|      2005|                        |
|    |načrta                      |         |          |                        |
+----+----------------------------+---------+----------+------------------------+
7. Obveznosti financiranja priprave lokacijskega načrta
Občina Šempeter-Vrtojba zagotovi vsa sredstva za izdelavo strokovnih podlag ter sprememb in dopolnitev ureditvenega načrta.
8. Veljavnost programa priprave
Ta program priprave stopi v veljavo naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 033-27-1/2004-11
Šempeter, dne 2. junija 2004.
Župan
Občine Šempeter-Vrtojba
Dragan Valenčič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti