Uradni list

Številka 67
Uradni list RS, št. 67/2004 z dne 18. 6. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 67/2004 z dne 18. 6. 2004

Kazalo

3041. Odlok o komunalnih taksah Občine Postojna, stran 8358.

Na podlagi 1., 2. in 4. člena Zakona o komunalnih taksah (Uradni list SRS, št. 29/65, 5/68, 7/70, 7/72, Uradni list RS, št. 18/91 in 57/99), 3. in 25. člena Zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 36/83, 42/85, 2/86, 47/87, 5/90, Uradni list RS, št. 10/91, 17/91-I, 13/93, 66/93, 39/96 – odl. US, 61/96 – odl. US, 35/97, 45/97, 73/97 – odl. US, 87/97, 73/98, 31/00, 33/00 – odl. US, 24/01, 110/02 in 7/03), 16., 60. ter 62. člena Statuta Občine Postojna (Uradni list RS, št. 1/96, 68/97, 31/98, 84/98 in 66/99) je Občinski svet občine Postojna na 11. redni seji dne 20. 4. 2004 sprejel
O D L O K
o komunalnih taksah Občine Postojna
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se predpisujejo komunalne takse za uporabo taksnih predmetov na območju Občine Postojna, in sicer za:
1. uporabo glasbenih avtomatov in igralnih sredstev v javnih lokalih,
2. reklamne napise, objave in oglase, ki so postavljeni, pritrjeni ali kako drugače označeni na javnih površinah,
3. začasno uporabo javnih površin (trgi, parkirišča, izjemoma tudi pločniki in drugo) pri izvedbi prireditev, opravljanju gostinske, turistične in drugih dejavnosti,
4. uporabo javnih površin pred poslovnimi in gostinskimi lokali (postavitev stojnic, kioskov in podobno) za začasno razširitev svojih dejavnosti,
5. uporabo javnih nočnih lokalov.
2. člen
Taksni zavezanci so pravne osebe, zasebniki in druge fizične osebe, ki opravljajo storitve ali uporabljajo taksne predmete, za katere so predpisane komunalne takse.
3. člen
Višina komunalnih taks je izražena v točkah in je določena v taksni tarifi, ki je sestavni del tega odloka.
Olajšave in oprostitve pri določanju in plačevanju posameznih komunalnih taks so določene v posebnem delu tega odloka.
Vrednost točke po tem odloku znaša 20 SIT.
4. člen
Taksna obveznost nastane z dnem namestitve taksnega predmeta oziroma s pričetkom uporabe in preneha z dnem, ko je taksni zavezanec obvestil organ, ki mu je izdal odločbo o odmeri komunalne takse, o odstranitvi taksnega predmeta oziroma o prenehanju njegove uporabe.
II. ODMERA KOMUNALNE TAKSE
5. člen
Taksni zavezanec je dolžan taksne obveznosti po tem odloku prijaviti pristojnemu občinskemu organu pred pričetkom uporabe oziroma namestitve taksnih predmetov, vsako spremembo oziroma druge podatke, ki vplivajo na obračun komunalne takse ter prenehanje taksne obveznosti pa najkasneje v 15 dneh po odstranitvi oziroma prenehanju uporabe le-teh.
Prijava taksne obveznosti mora vsebovati:
– podatke o taksnem zavezancu,
– podatke o času in kraju uporabe oziroma namestitve taksnih predmetov,
– opis taksnega predmeta (površina, število ipd.).
6. člen
Komunalne takse so prihodek proračuna Občine Postojna in se uporabljajo za potrebe urejanja komunalne in cestne infrastrukture na območju Občine Postojna.
7. člen
Taksni zavezanec je dolžan odmerjeno komunalno takso plačati pred začetkom uporabe taksnega predmeta.
Pravne osebe, zasebniki in druge fizične osebe, ki opravljajo storitve v zvezi z uporabo oziroma namestitvijo taksnih predmetov, so se dolžni pred uporabo oziroma namestitvijo taksnih predmetov izkazati z dokazilom o plačilu komunalne takse.
8. člen
Komunalne takse so določene v dnevnih, mesečnih ali letnih zneskih.
O odmeri komunalne takse se taksnemu zavezancu izda odločba o odmeri komunalne taksne obveznosti, ki je določena v 5. členu tega odloka.
9. člen
Če taksni zavezanec pravočasno ne prijavi taksne obveznosti pristojnemu občinskemu organu ali če ne prijavi pravilnih podatkov, ki so pomembni za obračun taksne obveznosti oziroma če v roku ne poravna odmerjene komunalne takse, mu pristojni občinski organ naloži plačilo kazenske komunalne takse z odmerno odločbo za čas od začetka uporabe oziroma namestitve taksnih predmetov do dneva prijave v trikratnem znesku neporavnane obveznosti.
Taksni zavezanec je dolžan predpisano kazensko komunalno takso iz prvega odstavka tega člena plačati v 15 dneh po prejemu odločbe. Če v tem roku taksne obveznosti ne poravna, se taksa izterja prisilno.
Prisilna izterjava se opravi po določbah Zakona o davkih občanov, če je taksni zavezanec fizična oseba ter po predpisih, ki veljajo za prisilno izterjavo neporavnanih obveznosti pravnih oseb, če je taksni zavezanec pravna oseba.
10. člen
Komunalne takse obračunava pristojni organ občine. Podatke za obračun komunalnih taks pridobi na podlagi prijav taksnih zavezancev ter prijav pristojne službe komunalnega nadzora Občine Postojna.
11. člen
Nadzor nad izvajanjem določb tega odloka opravlja pristojna služba komunalnega nadzora Občine Postojna, ki na terenu ugotavlja, ali je uporaba oziroma namestitev taksnih predmetov prijavljena, preverja resničnost podatkov izkazanih na prijavi in plačilo komunalne takse. Svoje ugotovitve posreduje pristojnemu organu občine.
III. KAZENSKE DOLOČBE
12. člen
Z denarno kaznijo 60.000 SIT se kaznuje za prekršek posameznik ali odgovorna oseba pravne osebe če ne prijavi takšne obveznosti, za katero je po tem odloku predpisana komunalna taksa ali prijavi neresnične podatke o uporabi oziroma namestitvi takšnih predmetov.
Z denarno kaznijo 200.000 SIT se kaznuje za prekršek pravna oseba, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Z denarno kaznijo 150.000 SIT se kaznuje posameznik, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti.
13. člen
Služba komunalnega nadzora Občine Postojna z mandatno kaznijo 50.000 SIT kaznuje za prekršek odgovorno osebo pravne osebe ali fizično osebo, ki stori prekršek iz 7. člena tega odloka, če se taksni zavezanec pred uporabo oziroma namestitvijo taksnega predmeta ne izkaže z dokazilom o plačilu komunalne takse.
Služba komunalnega nadzora Občine Postojna z mandatno kaznijo 100.000 SIT kaznuje za prekršek pravno osebo ali posameznika, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti iz 7. člena tega odloka, če pred uporabo oziroma namestitvijo takšnega predmeta ne preveri ali je komunalna taksa plačana ali prevzame naročilo, čeprav komunalna taksa ni plačana.
IV. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
14. člen
Taksni zavezanci, ki na dan uveljavitve tega odloka uporabljajo oziroma imajo nameščene taksne predmete, za katere je s tem odlokom predpisana komunalna taksa, so dolžni taksno obveznost prijaviti pristojnemu organu občine najkasneje v roku 15 dni po uveljavitvi tega odloka.
15. člen
Ta odlok velja za območje Občine Postojna in začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
16. člen
Z dnem, ko začne veljati ta odlok, se na območju občine Postojna preneha uporabljati Odlok o komunalnih taksah (Uradni list RS, št. 59/96, 68/96,13/97 in 61/99).
Posebni del
tarife komunalnih taks
Tarifa št. 1 – za uporabo glasbenih avtomatov in igralnih sredstev
v javnih lokalih
1.1. Za elektronske igralne aparate na denarne
     dobitke v javnih lokalih, razen za igralne
     avtomate, za katere se plačuje posebna
     taksa na podlagi Zakona o igrah
     na srečo
     – za vsak igralni aparat mesečno                   1000 točk
1.2. Za vse ostale elektronske in druge igralne
     aparate (biljard, namizni nogomet, glasbeni
     avtomat, pikado itd.)
     – za vsak igralni aparat mesečno                    500 točk
Pojasnila:
1. Javni lokali v smislu tega odloka so gostinski poslovni prostori (gostilne, bifeji, restavracije, ipd.) in podobni prostori, kot tudi k tem prostorom pripadajoči vrtovi, terase in drugi prostori, v katerih se izvaja gostinska dejavnost. Kot javni lokali se štejejo tudi cirkusi, luna parki in druga potujoča zabavišča.
2. Taksni zavezanci so tisti, ki upravljajo oziroma uporabljajo javni lokal, čeprav niso lastniki taksnega predmeta.
3. Taksni predmeti po tej tarifi so vse naprave, katerih uporabo morajo stranke plačati ne glede na obliko plačila (gotovina, žetoni ipd.).
4. Taksa za določeno obračunsko obdobje se lahko odmeri tudi med ali po končanem obdobju uporabe taksnega predmeta.
Tarifa št. 2. – za reklamne napise, objave in oglase, ki so
postavljeni, pritrjeni ali kako drugače označeni na javnih
površinah
 
2.1.  Reklamni napisi, objave in oglasi na panojih, oglasnih
tablah, transparentih in zastavah
      1. do vključno 2 m2                             3 točke/dan
      2. od 2 m2 do vključno 5 m2                      5 točk/dan
      3. od 5 m2 do vključno 10 m2                     8 točk/dan
      4. nad 10 m2                                    15 točk/dan
2.2.  Elektronski displeji in drugi svetlobni napisi
      – do 1 m2 mesečno                                  300 točk
      – nad 1 m2 do 4 m2 mesečno                         500 točk
      – nad 4 m2 mesečno                                1000 točk
2.3.  Vitrine, izložbe, oglasne omarice
      – do 1 m2 mesečno                                  200 točk
      – nad 1 m2 do 4 m2 mesečno                         400 točk
      – nad 4 m2 mesečno                                 600 točk
Pojasnila:
1. Javna površina po tem odloku je vsaka površina, ki je namenjena uporabi oziroma koristi vseh ljudi in skupnosti ali se na njej izvajajo javne prireditve.
2. Taksni zavezanci so pravne osebe, zasebniki in druge fizične osebe, za katere se objavlja reklamni napis, objava ali oglas. Če tako opredeljenih taksnih zavezancev ni mogoče identificirati, so taksni zavezanci lastniki taksnih predmetov.
3. Površina taksnega predmeta nepravilne oblike predstavlja najmanjši možni pravokotnik, ki zajema vse njegove točke. Pri dvo- ali večstranskih zapisih oziroma drugih taksnih predmetih se vsaka stran šteje kot en taksni predmet.
4. Taksa za določeno obračunsko obdobje se lahko odmeri tudi med ali po končanem obdobju uporabe taksnega predmeta.
Tarifa št. 3 – za začasno uporabo javnih površin
3.1.   Za uporabo urejenih javnih površin
      – za vsak m2 dnevno
      (za čas uporabe do vključno14 dni)                  10 točk
      – za vsak m2 dnevno
      (za čas uporabe nad 14 dni)                          5 točk
      Za uporabo površine nad 200 m2
      velja 50% popust.
3.2.  Za uporabo delno urejenih javnih površin
      – za vsak m2 dnevno (za čas uporabe
      do vključno7 dni)                                    5 točk
      – za vsak m2 dnevno
      (za čas uporabe nad 14 dni)                         2 točki
      Za uporabo površine nad 200 m2
      velja 50% popust.
3.3.  Za uporabo rezerviranih parkirnih prostorov
      – za vsak m2 letno                                 400 točk
Pojasnila:
1. Plačila komunalnih taks so oproščene politične stranke ter organizacije humanitarnega, športnega ali kulturnega značaja, ki delujejo skladno z določbami zakona o društvih.
2. Za javne površine iz te tarifne številke se štejejo urejene in neurejene površine, ki so namenjene uporabi oziroma koristi vseh ljudi in skupnosti, kot npr. ceste, ulice, pločniki, trgi, zelenice, parkirišča.
Urejene javne površine so tiste, ki so protiprašno zaščitene.
3. Taksni zavezanec po tej tarifi je vsakokratni uporabnik javne površine oziroma organizator zabavnih in drugih prireditev (razstav, sejmov ipd.).
4. Rezerviran parkirni prostor po tej tarifi se šteje uporaba rezerviranih parkirnih prostorov na javnih površinah. Taksa se ne plačuje za rezervirane parkirne prostore za parkiranje službenih vozil Občine Postojna ter urgentnih vozil zdravstvenih organizacij.
5. Taksa za določeno obračunsko obdobje se lahko odmeri tudi med ali po končanem obdobju uporabe taksnega predmeta.
Tarifa št. 4 – za uporabo javnih površin pred poslovnimi in
gostinskimi lokali
4.1.   Za uporabo urejenih javnih površin
      – za vsak m2 dnevno
      (za čas uporabe do vključno14 dni)                  10 točk
      – za vsak m2 dnevno
      (za čas uporabe nad 14 dni)                          5 točk
4.2.  Za uporabo delno urejenih javnih površin
      – za vsak m2 dnevno
      (za čas uporabe do vključno7 dni)                    5 točk
      – za vsak m2 dnevno
      (za čas uporabe nad 14 dni)                         2 točki
Pojasnila:
1. Za javne površine iz te tarifne številke se štejejo urejene in neurejene površine, ki so neposredno pred ali ob gostinskih in poslovnih lokalih in služijo lastniku oziroma uporabniku za začasno razširitev svoje dejavnosti. Urejene javne površine so tiste, ki so protiprašno zaščitene.
2. Taksa za določeno obračunsko obdobje se lahko odmeri tudi med ali po končanem obdobju uporabe taksnega predmeta.
Tarifa št. 5 – Za uporabo javnih nočnih lokalov in javnih površin
5.1.    Za uporabo nočnih javnih lokalov
       – za vsak m2 mesečno                           20 točk
Pojasnila:
1. Javni nočni lokali v smislu tega odloka so gostinski poslovni prostori igralnic.
2. Taksa za določeno obračunsko obdobje se lahko odmeri tudi med ali po končanem obdobju uporabe taksnega predmeta.
Št. 03201-2/2004-9
Postojna, dne 20. aprila 2004.
Župan
Občine Postojna
Jernej Verbič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti