Uradni list

Številka 67
Uradni list RS, št. 67/2004 z dne 18. 6. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 67/2004 z dne 18. 6. 2004

Kazalo

3039. Program priprave sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta obvoznice Šmarjeta, stran 8355.

Na podlagi 27. člena Zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popravek) in 30. člena statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 68/01 in 44/02) sprejme župan
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta obvoznice Šmarjeta
1. člen
Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta
(1) Ocena stanja
Gre za nov nadomestni odsek trase regionalne ceste R3-667/1385 Zbure – Mačkovec od km 2.820 do km 3.350 imenovanega: obvoznica Šmarjeta.
Občinski svet Mestne občine Novo mesto je dne 10. 9. 1999 sprejel Odlok o lokacijskem načrtu obvoznice Šmarjeta (Uradni list RS, št. 91/99) na podlagi potrjenega idejnega projekta s strani Direkcije RS za ceste.
Novi cestni odsek naj bi potekal ob zahodni strani mestnega jedra Šmarjete in precej izboljšal prometno varnostne pogoje. To je nujnost zaradi predvidenega povečanja prometa na tem odseku.
(2) Razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev odloka
V času pridobivanja gradbenega dovoljenja so nastali problemi pri pridobivanju določenih zemljišč za gradnjo; veljaven odlok pa ne vsebuje zadostne pravne podlage za razlastitveni postopek.
(3) Pravna podlaga
Spremembe in dopolnitve Odloka o lokacijskem načrtu obvoznice Šmarjeta se pripravi v skladu z določili Zakona o urejanju prostora ZUreP-1 (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popravek). Ta program priprave podrobneje opredeljuje njegovo vsebino, obliko in način izdelave.
2. člen
Predmet in programska izhodišča za spremembe in dopolnitve lokacijskega načrta
(1) Predmet sprememb in dopolnitev
Predmet sprememb in dopolnitev je določitev podrobnejših oziroma dodatnih pogojev za projektiranje in izvajanje v odnosu na veljavno zakonodajo.
(2) Programska izhodišča
Programsko izhodišče za pripravo sprememb in dopolnitev odloka je potrjen idejni projekt in obstoječi lokacijski načrt ter podrobnejše na ravni PGD projekta.
3. člen
Ureditveno območje
Območje urejanja, opredeljeno z veljavnim lokacijskim načrtom, se lahko le minimalno spremeni.
4. člen
Nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci, ki bodo sodelovali pri pripravi sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta:
Pri pripravi sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta obvoznice Šmarjeta mora s svojimi smernicami za načrtovanje in mnenjem k dopolnjenemu predlogu sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta sodelovati:
– Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste, Tržaška 19a, 1000 Ljubljana
V kolikor se v postopku priprave posebnih strokovnih podlag za spremembe in dopolnitve LN ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice ter mnenja tudi drugih nosilcev urejanja prostora, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-ta pridobi v postopku.
Postopek priprave in sprejemanja Sprememb in dopolnitev odloka o lokacijskem načrtu obvoznice Šmarjeta vodi Mestna občina Novo mesto, Oddelek za prostorsko planiranje, Novi trg 6, Novo mesto (v nadaljevanju: MONM OPP).
Dopolnitev lokacijskega načrta se pripravi v vsebini in na način, kot je predpisano z Zakonom o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02).
5. člen
Potrebne strokovne podlage in način njihove pridobitve
V postopku priprave sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta je potrebno upoštevati veljavno plansko in drugo prostorsko dokumentacijo, obstoječi lokacijski načrt ter zanj izdelane strokovne podlage, analize in študije, ki jih zagotovita MO Novo mesto in Direkcija RS za ceste, hkrati pa tudi dodatno izdelane strokovne podlage, ki jih bosta zagotovila naročnik (MO NM) in izdelovalec.
Izdelovalec sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta oceni, ali je bilo dosedanje vrednotenje oziroma načrtovanje ustrezno in ga dopolni z metodologijami posameznih resorjev (krajinska arhitektura, varstvo okolja).
6. člen
Roki za izdelavo sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta
Na osnovi strokovnih podlag in predhodnih mnenj bo izdelan predlog sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta.
Izdelovalec pripravi usklajeni predlog sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta za javno razgrnitev v 10 dneh po prevzemu vseh strokovnih podlag ter ga preda Mestni občini Novo mesto, Oddelku za prostorsko planiranje.
Celoten postopek priprava in sprejemanja sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta se izvede na podlagi 34. člena ZUreP-1 kot skrajšani postopek neposredno po sprejetju in objavi programa priprave.
MONM OPP izvede vse potrebne aktivnosti za javno razgrnitev predloga sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta na sedežu MONM v skladu z 31. členom ZUreP-1. Izdelovalec je dolžan zagotoviti gradiva za javno razgrnitev. Župan Mestne občine Novo mesto sprejme sklep o javni razgrnitvi sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta.
Javna razgrnitev traja najmanj 15 dni. V tem času pripravljalec organizira javno obravnavo. Občani, organi in organizacije, krajevna skupnost ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta. Po javni razgrnitvi Občinski svet obravnava predlog sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta.
Župan MO NM zavzame stališča do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve v roku 30 dni po prejetju stališč do pripomb. V skladu z njimi izdelovalec v 7 dneh pripravi dopolnjen predlog sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta.
Izdelovalec v 8 dneh kompletira predlog dopolnitve lokacijskega načrta za sprejem s stališči do pripomb iz javne razgrnitve in ga dostavi v sprejem Občinskemu svetu MO NM.
Občinski svet MO NM na predlog župana sprejme spremembe in dopolnitve lokacijskega načrta z Odlokom.
Odlok se objavi v Uradnem listu RS.
Program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati naslednji dan po objavi.
7. člen
Obveznosti financiranja
Finančna sredstva za pripravo sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta se zagotovijo iz proračunskih sredstev Mestne občine Novo mesto za leto 2004.
Novo mesto, dne 14. junija 2004.
Župan
Mestne občine Novo mesto
mag. Boštjan Kovačič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti