Uradni list

Številka 65
Uradni list RS, št. 65/2004 z dne 15. 6. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 65/2004 z dne 15. 6. 2004

Kazalo

2944. Pravilnik o postopkih nakazovanja sredstev in poročanja v zvezi s tradicionalnimi lastnimi sredstvi Skupnosti, stran 8169.

Na podlagi tretjega odstavka 54. člena Zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 79/99, 124/00, 79/02, 30/02, 56/02 – ZJU in 110/02 – ZDT-B) izdaja minister za finance
P R A V I L N I K
o postopkih nakazovanja sredstev in poročanja v zvezi s tradicionalnimi lastnimi sredstvi Skupnosti
1. člen
(1) Ta pravilnik podrobneje ureja postopke nakazovanja tradicionalnih lastnih sredstev v proračun Evropske unije (v nadaljnjem besedilu: EU) in poročanje Evropski komisiji (v nadaljnjem besedilu: EK) v zvezi s tradicionalnimi lastnimi sredstvi Skupnosti v skladu z Uredbo Sveta št. 1150/2000 z dne 22. maja 2000 o izvajanju Sklepa št. 94/728/ES, Euratom o sistemu virov lastnih sredstev Skupnosti (UL L, št. 130, z dne 31. 5. 2000, z vsemi spremembami, v nadaljnjem besedilu: Uredba Sveta št. 1150/2000).
(2) Tradicionalna lastna sredstva so carine in druge uvozne dajatve na uvoz izdelkov iz tretjih držav, kmetijske dajatve ter dajatve na sladkor.
2. člen
Naloge koordinacije v zvezi z nakazovanjem sredstev v proračun EU ter poročanjem EK, Direktoratu za proračun, opravlja Ministrstvo za finance, Oddelek za sodelovanje s proračunom EU (v nadaljnjem besedilu: Oddelek za sodelovanje s proračunom EU).
3. člen
Carinska uprava Republike Slovenije, Sektor za finančne zadeve in nabave, posreduje Oddelku EU izkaze računa A, račun B in letno poročilo.
4. člen
(1) Izkaz računa A, katerega obrazec je Priloga I tega pravilnika in njen sestavni del, vsebuje nastale pravice Skupnosti, zmanjšane za stroške pobiranja.
(2) Obveznost posredovanja iz 3. člena tega pravilnika se za izkaz računa A vrši mesečno, in sicer do desetega delovnega dne v drugem mesecu za pretekli mesec, na elektronski naslov: Mf.Owr@mf-rs.si.
(3) Na zahtevo EK se Priloga k izkazu računa A izpolni na obrazcu, katerega obrazec je Priloga II tega pravilnika in njegov sestavni del, ter posreduje EK, Direktoratu za proračun.
(4) Najkasneje prvi delovni dan po devetnajstem dnevu v drugem mesecu, ki sledi knjiženju pravic, Oddelek za sodelovanje s proračunom EU posreduje izkaz računa A Direktoratu za proračun, na elektronski naslov: budg-resources@cec.eu.int.
5. člen
Zamudne obresti za zamude pri nakazilu tradicionalnih lastnih sredstev v proračun EU se plačajo v breme proračuna Republike Slovenije in se evidentirajo na podkontu 450003 Zamudne obresti od plačil tradicionalnih lastnih sredstev v proračun Evropske unije.
6. člen
(1) Na račun B, katerega obrazec je Priloga III tega pravilnika in njegov sestavni del, se knjižijo dajatve, ki še niso bile izterjane in za katere še ni bilo predloženo jamstvo.
(2) Obveznost posredovanja iz 3. člena tega pravilnika se za izkaz računa B vrši vsake tri mesece, in sicer do desetega delovnega dne v drugem mesecu za preteklo trimesečje, na elektronski naslov iz drugega odstavka 4. člena tega pravilnika.
(3) Oddelek za sodelovanje s proračunom EU posreduje račun B Direktoratu za proračun najkasneje prvi delovni dan po devetnajstem dnevu v drugem mesecu, ki sledi zadevnemu trimesečju, na naslov iz četrtega odstavka 4. člena tega pravilnika.
7. člen
(1) Carinska uprava Republike Slovenije je pristojna za poročanje EK o posameznih primerih goljufij in nepravilnosti. Tovrstno poročanje se izvaja preko spletne aplikacije EK za poročanje o primerih goljufij in nepravilnosti (OWNRES-web).
(2) Carinska uprava Republike Slovenije obvešča ministra za finance o zadevah iz prvega odstavka tega člena dvakrat letno, in sicer zadnji delovni dan v mesecu avgustu za prvo polovico leta, ter zadnji delovni dan v mesecu februarju za drugo polovico leta.
8. člen
(1) Carinska uprava Republike Slovenije, Sektor za finančne zadeve in nabave, pošlje Oddelku za sodelovanje s proračunom EU letno poročilo, katerega obrazec je Priloga IV tega pravilnika in njegov sestavni del, do dvajsetega delovnega dne v mesecu aprilu v letu, ki sledi zadevnemu finančnemu letu.
(2) Oddelek za sodelovanje s proračunom EU do 30. aprila v letu, ki sledi zadevnemu finančnemu letu, posreduje letno poročilo na elektronski naslov EK, Direktorata za proračun, Oddelka B3, in sicer: BUDG-MAILBOX-B03@cec.eu.int.
9. člen
Oddelek za sodelovanje s proračunom EU o poročanju v skladu z četrtim odstavkom 4. člena, 6. in 8. členom tega pravilnika obvešča Carinsko upravo Republike Slovenije, Sektor za finančne zadeve in nabave, na elektronski naslov: dajatve.curs@gov.si.
10. člen
Za poročanje EK se uporablja slovenski jezik.
11. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 412-03-359/2004
Ljubljana, dne 28. maja 2004.
EVA 2004-1611-0117
dr. Dušan Mramor l. r.
Minister
za finance

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti