Uradni list

Številka 44
Uradni list RS, št. 44/2004 z dne 28. 4. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 44/2004 z dne 28. 4. 2004

Kazalo

2058. Odlok o minimalnem številu parkirnih mest, ki jih mora zagotoviti investitor v primeru gradnje na območju Občine Kamnik, stran 5665.

Na podlagi 12. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02), 11., 16. in 87. člena statuta Občine Kamnik (Uradni list RS, št. 47/99, 40/01 in 68/03) je Občinski svet občine Kamnik na 12. seji dne 24. 3. 2003 sprejel
O D L O K
o minimalnem številu parkirnih mest, ki jih mora zagotoviti investitor v primeru gradnje
na območju Občine Kamnik
1. člen
1) Ta odlok določa minimalno število parkirnih mest za osebna vozila, ki jih mora zagotoviti investitor gradnje novih stanovanjskih ali poslovnih prostorov na območju Občine Kamnik.
2) Določbe tega odloka se uporabljajo tudi pri nadomestnih gradnjah in pri spremembah namembnosti stanovanjskih ali poslovnih prostorov na območju Občine Kamnik.
2. člen
1) Pri novogradnjah, nadomestnih gradnjah ali pri spremembah namembnosti stanovanjskih ali poslovnih prostorov mora biti zagotovljeno zadostno število parkirnih ali garažnih mest za osebna vozila na gradbeni parceli posameznega objekta, in sicer tako za stanovalce, zaposlene kot za obiskovalce.
2) Kadar na gradbeni parceli ni tehničnih in prostorskih možnosti za zagotovitev zadostnega števila parkirnih mest, mora investitor manjkajoča parkirna mesta zagotoviti na drugih ustreznih površinah, ki so od stavbe oddaljene največ 200 metrov in je lastnikom ali uporabnikom stanovanjskih ali poslovnih prostorov omogočena njihova trajna uporaba.
3. člen
1) Najmanjše število parkirnih oziroma garažnih mest za osebna vozila, ki morajo biti zagotovljena, je:
– za enostanovanjsko hišo 2 parkirni mesti,
– za stanovanje v večstanovanjski hiši 2 parkirni mesti na stanovanje,
– za poslovne prostore – pisarne 1 parkirno mesto na 15 m2 neto površine,
– za poslovne prostore z obiskom strank 1 parkirno mesto na 10 m2 neto površine,
– za gostinski lokal 1 parkirno mesto na 4 sedeže in dodatno 1 parkirno mesto na tekoči meter točilnega pulta oziroma minimalno 5 parkirnih mest,
– za hotele, penzione, zdravilišča in druge objekte s prenočišči 1 parkirno mesto na 3 postelje in dodatno parkirna mesta namenjena za restavracije po 1 parkirno mesto na 4 sedeže,
– za zunanja javna kopališča 1 parkirno mesto na 30 m2 tlorisne površine območja,
– za notranja javna kopališča 1 parkirno mesto na 15 m2 tlorisne površine,
– za trgovski lokal 1 parkirno mesto na 30 m2 koristne prodajne površine in minimalno 2 parkirni mesti,
– za prodajne sejme 1 parkirno mesto na 10 m2 koristne prodajne površine,
– za gledališče, kino, predavalnice, cerkve 1 parkirno mesto na 4 sedeže,
– za športne objekte, namenjene samo vajam (brez gledalcev) 1 parkirno mesto na 30 m2 neto površine objekta oziroma prostora,
– za športne objekte s prostori za gledalce 1 parkirno mesto na 30 m2 neto površine objekta oziroma prostora in dodatno 1 parkirno mesto na 10 prostorov za gledalce,
– za tenis igrišča brez prostorov za gledalce 4 parkirna mesta na eno igrišče,
– za tenis igrišča s prostori za gledalce 4 parkirna mesta na eno igrišče in dodatno 1 parkirno mesto na 5 prostorov za gledalce,
– za industrijske, rokodelske in storitvene obrate 1 parkirno mesto na 50 m2 neto površine oziroma na 3 zaposlene,
– za delavnice za servis motornih vozil 6 parkirnih mest na 1 popravljalno mesto,
– za avtopralnice 5 parkirnih mest na eno pralno mesto,
– za ostale dejavnosti se število parkirišč določi v skladu s predpisi.
2) Hoteli, penzioni, zdravilišča in drugi objekti s prenočišči morajo imeti dodatno zagotovljeno parkirišče za avtobuse, in sicer najmanj 1 parkirno mesto na 30 postelj oziroma na 30 sedežev v restavraciji. Javna kopališča in športni objekti s prostori za gledalce morajo imeti dodatno zagotovljeno najmanj 1 parkirno mesto za avtobuse.
4. člen
Pri določanju parkirnih mest za objekte z javno funkcijo je potrebno zagotoviti vsaj 5% parkirnih mest za invalide oziroma minimalno 1 parkirno mesto.
5. člen
1) Določila tega odloka veljajo za celotno območje Občine Kamnik. V primeru, ko je možno parkiranje na javnih parkiriščih, je potrebno pridobiti soglasje pristojnega upravljavca, in upoštevati največje potrebe po istočasnem parkiranju.
2) V primeru skupnega parkirišča za več objektov oziroma za objekte z različnim dejavnostmi se upošteva največje potrebe po istočasnem parkiranju.
3) Določila tega odloka ne veljajo za območje starega dela mestnega jedra, ki je zaščiten kot kulturni in zgodovinski spomenik, razen za območje zazidalnega načrta K7–Alprem.
6. člen
Kolikor investitor ne predloži ustrezne dokumentacije o številu zagotovljenih parkirnih mest, v skladu s 3. členom tega odloka, mu pristojni soglasodajalec ne sme izdati potrebnega soglasja za namen pridobitve gradbenega dovoljenja.
7. člen
Določila tega odloka ne veljajo za območja, za katera so ob uveljavitvi tega odloka že sprejeti prostorski izvedbeni akti.
8. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 34401-3/2004
Kamnik, dne 24. marca 2004.
Župan
Občine Kamnik
Anton Tone Smolnikar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti