Uradni list

Številka 41
Uradni list RS, št. 41/2004 z dne 22. 4. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 41/2004 z dne 22. 4. 2004

Kazalo

1849. Odlok o zazidalnem načrtu za območje »Center v Kisovcu«, stran 5111.

Na podlagi 27. do 34. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03) in 16. člena statuta Občine Zagorje ob Savi – prečiščeno besedilo (Uradni vestnik Zasavja, št. 13/03) je Občinski svet občine Zagorje ob Savi na seji dne 30. 3. 2004 sprejel
O D L O K
o zazidalnem načrtu za območje
»Center v Kisovcu«
1. člen
S tem odlokom se ob upoštevanju odloka o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Zagorje ob Savi sprejme zazidalni načrt za območje »Center v Kisovcu«, ki ga je pod številko projekta ZN 01/03 izdelalo podjetje AKA, d.o.o. Trbovlje v decembru 2003.
2. člen
Zazidalni načrt za območje »Center v Kisovcu« vsebujejo tekstualni del, grafične priloge, smernice in mnenja nosilcev urejanja prostora ter strokovne podlage – geološko-geotehnično poročilo s pogoji za gradnjo (projekt št. 6702/302, februar 1997, ki ga je izdelal IBT Nizke gradnje Trbovlje) ter projekt PGD, PZI ureditve Medije v Kisovcu št. R/259, ki ga je izdelal Hidrotehnik Ljubljana v oktobru 1993.
UREDITVENO OBMOČJE
3. člen
Območje zazidalnega načrta zajema osrednji del ureditvenega območja naselja Kisovec, to je še prosto površino med regionalno cesto Zagorje–Trojane in potokom Medija vzhodno od gostišča Marela ter obstoječi kompleks gostišča Marela. Površina območja je 2,5 ha.
Severna meja poteka po desnem bregu potoka Medije, južna po južnem in delno po severnem robu regionalne ceste Zagorje–Trojane, zahodna meja poteka po ograjenem igrišču vrtca, vzhodno pa se naslanja na ureditveno območje sprejetega lokacijskega načrta za bencinski servis.
Ureditveno območje se v celoti nahaja v k.o. Loke in vključuje zemljišča par. št. 73/1, 73/3, 74/1, 74/2, 74/4, 74/21, 74/22, 74/26, 74/33, 74/34, 76/1, 76/2, 76/16, 79/2, 79/3-del, 744/2-del, 780-del.
FUNKCIJA OBMOČJA TER POGOJI ZA IZRABO
4. člen
Območje je namenjeno za centralne funkcije naselja (poslovne, oskrbne in storitvene dejavnosti) in večstanovanjsko gradnjo.
Z visoko izrabo kvalitetnega mestnega prostora in upoštevanjem kontinuitete v urbanistično-arhitektonskem oblikovanju naselbinske celote, se v zazidalnem konceptu izraža nov trend vila bloka in lamelne blokovne pozidave s parkirišči na robovih, vmesni prostor pa je združen v skupno dvorišče, zelenice in ploščadi za igro.
Objekt za poslovne, oskrbne in storitvene dejavnosti je lociran na vzhodu kot tampon, ki se naslanja na ureditveno območje sprejetega lokacijskega načrta za bencinski servis.
Zazidalno območje bo prometno navezan na regionalno cesto z novim štirikrakim križiščem s pasovi za leve zavijalce. Iz tega križišča bo tudi uvoz na centralno parkirišče poslovnega centra kot tudi na parkirišče za stanovalce dveh blokov. Za varnost pešcev bo poskrbljeno s pločnikom za pešce ob regionalni cesti in s prehodom za pešce v samem križišču.
Za proizvodno-obrtno cono na levem bregu Medije je izvedena tudi povezovalna cesta od rekonstruiranega obstoječega priključka na regionalni cesti do novega mostu preko Medije. Ta povezovalna cesta bo služila tudi dovozu na parkirišče stanovalcev za vila blok in za parkirišča ob potoku Mediji.
Javni promet je ločen od intimnega zunanjega okolja za stanovalce. Arhitektonska zasnova stavbnega niza temelji na ločevanju prostora skupnega dvorišča, zelenic in ploščadi za igro. Uredita se dve igrišči, prvi z igrali za igro manjših otrok, drugi ob Mediji pa za igre z žogo, ki se primerno ogradi.
Obrežje Medije se mora ozeleniti z avtohtono obvodno vegetacijo, ob cestah in na parkiriščih naj se zasadijo drevesne skupine in drevoredi.
V celoti se poruši objekt gostišča Marela z vsemi pripadajočimi funkcionalnimi objekti in zunanjimi površinami.
POGOJI ZA ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE OBJEKTOV OZIROMA POSEGOV V PROSTOR
5. člen
Arhitekturni elementi oblikovanja novih stavbnih kubusov se vklapljajo v vizualno pojavnost celovitosti naselja.
Arhitekturno oblikovanje objektov se v višinskem gabaritu znižuje od zahoda proti vzhodu – prvi objekt je višine P+4+M, drugi P+3, tretji P+2 in pritličen poslovni objekt.
Tlorisni gabariti objektov so:
– vila blok            39,00 x 50,00 m z osrednjim atrijem
– lamelni blok 1       30,00 x 13,00 m
– lamelni blok 2       41,00 x 13,00 m
– poslovni center      30,00 x 56,00 m

Kapaciteta območja urejanja je:
Zazidalna površina stavbnih nizov           3870 m2
Bruto etažna površina poslovnega objekta    1680 m2
Bruto etažna površina stanov. prostorov    11324 m2
 
Število stanovanj                    - vila blok              86 stanovanj
                                     - lamelni blok 1         22 stanovanj
                                     - lamelni blok 2         25 stanovanj
Parkirni prostori stanovalcev        214 parkirnih mest
                                                       + 11 PM za invalide
Parkirni prostori poslovnega centra  84 parkirnih mest
                                                        + 2 PM za invalide
Gostota poselitve                    190 prebivalcev/ha
Opredeljena toleranca v tlorisnih gabaritih glede na grafične priloge je ± 10%.
POGOJI ZA PROMETNO, KOMUNALNO IN ENERGETSKO UREJANJE OBMOČJA TER VODNOGOSPODARSKE UREDITVE
6. člen
1. Promet
Območje zazidalnega načrta »Center« v Kisovcu bo prometno navezan na regionalno cesto Izlake–Zagorje, odsek št. 1218 v km 3,620, kjer bo formirano štirikrako križišče s pasovi za leve zavijalce na regionalni cesti. Iz tega križišča bo tudi uvoz za napajanje poslovnega centra in na centralno parkirišče poslovnega centra kot tudi na parkirišče za stanovalce dveh blokov, ki je locirano med regionalno cesto in stavbnim nizom.
Za proizvodno-obrtno cono na levem bregu Medije je izvedena povezovalna cesta od rekonstruiranega obstoječega priključka na regionalni cesti v km 3,530 do novega mostu preko Medije. Ta povezovalna cesta bo služila tudi dovozu na parkirišče stanovalcev za vila blok in za parkirišča ob potoku Mediji.
Obravnavano območje je z obrtno cono povezano z brvjo za pešce čez potok Medijo. Na levem bregu Medije (v obrtni coni) je urejena tudi kolesarska steza in pešpot.
Za varnost pešcev bo poskrbljeno s pločnikom za pešce ob regionalni cesti in s prehodi za pešce.
Za potrebe območja zazidalnega načrta je zagotovljeno že obstoječe avtobusno postajališče pri restavraciji Marela.
Prometni režim je urejen z vertikalno in horizontalno signalizacijo na vseh prometnicah.
Mirujoči promet, to so parkirišča, so za uporabnike poslovnega centra urejena na jugovzhodnem delu ureditvenega območja ob samem poslovnem objektu, kjer je načrtovano 84 parkirišč + 2 za invalide in so ločena od parkirišč za stanovalce (interni promet za stanovalce), ki so locirana med regionalno cesto in stavbnim nizom (43 parkirišč + 2 za invalide) ter severno za blokoma ob potoku Medija (62 parkirišč + 2 za invalide).
Ob vila bloku na zahodu ureditvenega območja je načrtovanih 111 parkirišč + 7 za invalide.
2. Vodni viri
Preko območja poteka primarni vodovod PVC 315 na katerega bo navezano sekundarno vodovodno omrežje obravnavanega ureditvenega območja. Zgraditi je potrebno nov cevovod iz TRM VRS 300 in TRM VRS 150 na odseku od restavracije Marela do prehoda preko potoka Medija po severni strani zazidalnega območja.
Vodovodni priključki za predviden stanovanjski objekt na lokaciji restavracije Marela se izvede na obstoječ javni vodovod iz PVC 160, ki poteka ob potoku Medija. Za ostale objekte na območju zazidalnega načrta se vodovodni priključki izvedejo na obstoječ javni vodovod iz duktilne cevi NL DN 150. Dimenzija posameznega vodovodnega priključka za posamezen objekt je odvisna od potrebnih izračunanih količin sanitarne in požarne vode za posamezen objekt, predvideva pa se priključek DN 80 ali DN 100 za posamezen objekt.
Zunanja požarna zaščita za omenjeno območje se predvideva iz obstoječega zunanjega hidrantnega omrežja in hidrantov vezanih na obstoječ javni vodovod.
Zagotovljen mora biti dostop za vzdrževanje primarnega in tranzitnega javnega vodovodnega omrežja, ki poteka med potokom in predvidenim objektom na lokaciji restavracije Medija.
3. Kanalizacija
Za območje urejanja se predvidi ločeno kanalizacijsko omrežje – ločena fekalna in meteorna kanalizacija.
Vsa meteorna kanalizacija s strešin objektov se vodi v revizijske jaške nove-predvidene meteorne kanalizacije vodene ob novih objektih do skupnega zbirnega kanala, ki se vodi do potoka Medija.
Odvodnjavanje parkirišč in utrjenih površin na omenjenem območju se predvidi z požiralniki meteornih vod z LTŽ rešetkami in kanaletami. Meteorna voda iz parkirišč in utrjenih površin se vodi preko ustrezno dimenzioniranih lovilcev olj in bencina v potok Medija.
Na osnovi dolgoročnih usmeritev za urejanje odvajanja in čiščenja odplak v Občini Zagorje ob Savi je v naselju Kisovec predviden ločen sistem kanalizacije z odvajanjem fekalnih odplak v čistilno napravo Zagorje.
Obravnavano območje posega na traso kanalizacijskega voda, kateri odvaja meteorno in fekalno vodo iz bližnjih stanovanjsko-poslovnih objektov, zato se zgradi nov ločen kanalizacijski sistem skladno z idejnim projektom Hidroinženiringa.
Ob severni strani regionalne ceste skozi center Kisovca je načrtovan primarni kolektor. Nanj se bo usmerila obstoječa kanalizacija naselja in priključilo novo kanalizacijsko omrežje fekalnih voda ureditvenega območja centra Kisovec.
Izvedba projekta odvajanja in čiščenja odpadnih vod naselja Kisovec je načrtovana v letih 2005–2010, zato bo potrebno za nov stanovanjski objekt na lokaciji gostišča Marela, ki bo zgrajen v prvi fazi, izgraditi začasno čistilno napravo ob potoku Medija v velikosti 300-350 EE z možnostjo kasnejše opustitve in priključitve na novo kanalizacijsko omrežje fekalnih voda ureditvenega območja centra Kisovec.
Izpust iz čistilne naprave se predvidi v potok Medija.
4. Elektro omrežje
Za napajanje novega kompleksa je predvidena nova transformatorska postaja, nazivne velikosti 20/0,4kV moči 1x630kVA, vključena v VN zanko. Transformatorska postaja bo montažno-betonske izvedbe locirana v smislu situacijskega načrta.
Za napajanje predvidenih novih objektov z el. energijo se na območju zazidalnega načrta predvideva nizkonapetostni kabelski razvod, urejen v kabelski kanalizaciji.
Na predvidenem območju se predvideva ureditev zunanje javne razsvetljave, ki zajema:
– ulično razsvetljavo,
– razsvetljavo parkirišč s pripadajočimi uvoznimi cestišči,
– razsvetljava pešpoti in drugih površin skupnega pomena.
5. Telekomunikacije
Telefonsko omrežje
Telefonsko omrežje se izvede v kabelski kanalizaciji s priključnimi omaricami na posameznih objektih. Glede na število in kapaciteto telefonskih kablov se kabelska kanalizacija izvede v dvocevni oziroma večcevni povezavi.
Kabelsko-razdelilni sistem KRS
Na obravnavanem območju se zgradi sistem s cevno kabelsko kanalizacijo in uporabljenimi optičnimi kabli za prenos oziroma sprejem RTV in drugih multimedijskih signalov. Posamezni objekti bodo na KRS omrežje priključeni preko fasadnih omaric.
6. Ogrevanje, energetika
Območje Kisovca je plinificirano. Priklop objektov se izvede na plinovod K4, PE 110 S5, 3 bar.
7. Odpadki
Občina Zagorje ob Savi je uvedla sistem ločenega zbiranja in odvažanja komunalnih odpadkov. V ureditveni zasnovi so določena mesta ekoloških otokov.
8. Vodnogospodarske ureditve
Gradnja na vodnem in priobalnem zemljišču, ki sega pri vodah 2. reda 5,0 m od meje vodnega zemljišča, je prepovedana. Kot mejo vodnega zemljišča je šteti zgornji rob brežine vodotoka.
Zacevljanje ali prekrivanje vodotokov je prepovedano, razen na krajših razdaljah, ki omogočajo dostop oziroma prehod preko vodotoka v primeru, da gre za objekt javne prometne infrastrukture.
Ker se območje urejanja nahaja na desnem bregu potoka Medija, je potrebno upoštevati dejstvo, da je lahko občasno poplavljeno, zato je potrebno upoštevati hidrološko hidravlično študijo.
Na podlagi hidrološko hidravlične študije je potrebno že pred izgradnjo objektov izvesti vse morebitne vodnogospodarske ureditve s katerimi se zagotavlja poplavna varnost predvidenih objektov, kar je obdelano s projektom PGD, PZI št. R/259, ki ga je izdelal Hidrotehnik Ljubljana v oktobru 1993, ki načrtuje niveletno ureditev vodotoka, stabilizacijo dna s pragovi različnih višin ter zavarovanje brežin z lomljencem. Obala regulacije bo krajinsko in hortikulturno urejena.
Kota tal pritličja mora biti dvignjena vsaj 0,5 m nad koto 100-letne visoke vode, iz hidravlične presoje je določena sredinska kota območja »Čebinovega travnika«, ki znaša 271,88 m.
Odvajanje padavinskih voda z utrjenih površin je potrebno urediti tako, da bo v čim večji možni meri zmanjšan odtok padavinskih voda z utrjenih površin, kar pomeni, da je potrebno predvideti ponikanje ali zadrževanje padavinskih voda pred iztokom v kanalizacijo oziroma površinske odvodnike.
POGOJI ZA VAROVANJE IN IZBOLJŠANJE OKOLJA
7. člen
Geološko-geotehnično poročilo s pogoji za gradnjo (projekt št. 6702/302, februar 1997, ki ga je izdelal IBT Nizke gradnje Trbovlje) je strokovna podlaga za zazidalni načrt.
Niveleta platoja oziroma pritličja objektov je določena skladno z vodnogospodarskimi pogoji oziroma s projektom PGD, PZI št. R/259, ki ga je izdelal Hidrotehnik Ljubljana v oktobru 1993.
Že pred izgradnjo objektov se izvedejo vodnogospodarske ureditve s katerimi se zagotavlja poplavna varnost predvidenih objektov – niveletna ureditev vodotoka, stabilizacija dna s pragovi različnih višin ter zavarovanje brežin z lomljencem.
Obala regulacije bo krajinsko in hortikulturno urejena.
Izvor hrupa je predvsem interni promet, ki pa ne presega kritičnih dnevnih in nočnih ravni hrupa. Za izboljšanje dušenja hrupa bo delno pripomogla intenzivna zazelenitev kompleksa ter asfaltiranje in tlakovanje vseh manipulativnih površin (interna cesta, parkirišča, pešpoti).
Skladno s pogoji uredbe o hrupu v naravnem in življenjskem okolju je za obravnavano območje določena III. stopnja varstva pred hrupom, ki velja za območje, kjer je dopusten poseg v okolje, ki je manj moteč zaradi povzročanja hrupa.
Pri določanju horizontalnih in vertikalnih gabaritov objektov mora biti upoštevani medfasadni odmiki, ki zagotavljajo minimalno osončenje po kriterijih svetlobno tehnične ocene.
Obvezno se mora upoštevati pravilnik o projektiranju objektov brez grajenih ovir pri dostopih, ureditvi parkirišč ter zunanje ureditve
V zvezi z varstvom zraka ni pričakovati večjega poslabšanja razmer, saj bodo vsi objekti priključeni na plinovodno omrežje.
Vse bodoče površine namenjene prometu, bodo asfaltirane ali tlakovane in ne bodo s prašnimi delci onesnaževale zraka.
Glede varstva voda se bo stanje znatno izboljšalo, saj bodo na parkiriščih izvedeni lovilci olj, fekalna kanalizacija pa bo speljana v kolektor oziroma v čistilno napravo.
K izboljšanju okolja bo prispeval tudi nov sistem ločenega zbiranja in odvažanja komunalnih odpadkov.
ZAHTEVE GLEDE VARNOSTI OBJEKTOV IN NAPRAV
V PRIMERU POŽARA, NARAVNIH IN DRUGIH NESREČ
8. člen
V zazidalnem načrtu so upoštevani in prikazani prostorski, gradbeni in tehnični ukrepi varstva pred požarom, zlasti pa so zagotovljeni:
– pogoji za varen umik ljudi in premoženja, in sicer:
– okrog predvidenih objektov je zagotovljenih dovolj varnih površin za umik ljudi in premoženja, pri projektiranju samih objektov pa je potrebno zagotoviti tudi varen umik iz samih objektov do teh varnih površin zunaj objektov
– potrebni odmiki med objekti, s čimer so zagotovljeni pogoji za omejevanje širjenja ognja ob požaru, in sicer:
– kompleks objektov na območju zazidalnega načrta »Center« v Kisovcu obkrožajo travnate in asfaltirane površine. Odmiki predvidenih objektov od obstoječih ter prav tako odmiki med posameznimi objekti v samem kompleksu so takšni, da onemogočajo prenos požara iz objekta na objekt,
– v posameznih objektih se prenos požara onemogoči z ustreznimi konstrukcijami z zadostno ognjeodpornostjo, in sicer:
– poslovni del vsakega objekta mora biti požarno ločen od stanovanjskega dela objekta
– v stanovanjskem delu se požarne ločitve izvedejo tako, da površina posameznega sektorja ne presega 1500 m2.
– prometne in delovne površine za intervencijska vozila, in sicer:
– na celotnem območju zazidalnega načrta so zagotovljeni ustrezni dostopi za intervencijska vozila z zadostno nosilnostjo (10 t) in ustreznim režimom prometa ter postavitvene in delovne površine v skladu z zahtevami SIST DIN 14090. Širina ravnega dela dovozne poti znaša 3 m, ustrezni radii za intervencijska vozila so zagotovljeni. Če so intervencijske dovozne poti zaprte s stebrički, verigami, vrati ali kako drugače, morajo biti ključavnice take, da se dajo odpreti s ključem za hidrante ali da jih je mogoče brez težav hitro prerezati. Postavitvene površine so široke min. 3,5 m in utrjene na pritisk 80 N/cm2. Pri postavljanju vzporedno z zgradbo je rob postavitvene površine oddaljen najmanj 3 m in največ 9 m od zunanjega zidu zgradbe. Prostor med postavitveno površino in zunanjo steno zgradbe je brez ovir, predvidena je samo zasaditev z drevesi, nižjimi od 3 m, kar ne predstavlja ovire za intervencijo, na drugi strani postavitvene površine pa je še 2 m širok pas brez ovir. Pri postavitvi vozila pravokotno na zgradbo se utrjena površina začne manj kot 1 m od zgradbe. Za delovne površine za intervencijska vozila so zagotovljene površine dimenzij 7 m x 12 m. Vse dovozne poti za gasilce in površine za gasilska vozila morajo biti vidno označene.
– viri za zadostno oskrbo z vodo za gašenje, in sicer:
– po pravilniku o tehničnih normativih za hidrantno omrežje za gašenje požarov (Uradni list SFRJ, št. 30/91) je glede na število prebivalcev (do 5 tisoč) in z enim računskim požarom za obravnavano območje potrebno zagotoviti najmanj 10 l vode na sekundo. Za zagotovitev ustreznih količin požarne vode, povečanega sanitarnega odjema ter ustreznih hidravličnih razmer, se zgradi nov vodni zbiralnik 2 x 300 m3 in zajetje Ribnik s črpališčem.
– okrog novega kompleksa se za zagotovitev požarne zaščite izvede novo zunanje hidrantno omrežje, urejeno v skladu z zahtevami pravilnika o tehničnih normativih za hidrantno omrežje za gašenje požarov (Uradni list SFRJ, št. 30/91).
– upoštevanje požarnih tveganj, ki so povezana:
– s povečano možnostjo nastanka požara zaradi uporabe požarno nevarnih snovi in tehnoloških postopkov, z vplivi obstoječih in novih industrijskih objektov in tehnoloških procesov ter z možnostjo širjenja požara med posameznimi poselitvenimi območji, in sicer:
– na obravnavanem kompleksu ni predvidena uporaba požarno nevarnih snovi in tehnoloških postopkov,
– lokacija kompleksa je takšna, da ne obstajajo nevarnosti vplivov s strani obstoječih industrijskih objektov,
– sama lokacija kompleksa je tudi takšna, da ne predstavlja nevarnosti širjenja požara med posameznimi poselitvenimi območji.
Zahteve glede varnosti objektov v primeru požara se smiselno uporabljajo tudi v primeru naravnih in drugih nesreč.
ETAPNOST IZVAJANJA ZAZIDALNEGA NAČRTA
9. člen
V prvi etapi je potrebno porušiti objekt gostišča Marela s pripadajočimi objekti, nato je potrebna primarna prometna in komunalna ureditev območja in nato izgradnja objektov po fazah ter zunanja ureditev.
Do dokončne izgradnje se preostale površine namenijo kot proste zelene površine.
KONČNE DOLOČBE
10. člen
Zazidalni načrt je stalno na vpogled pri občinskem Oddelku za okolje in prostor.
11. člen
Nadzor nad izvajanjem tega zazidalnega načrta opravlja pristojna služba občinske uprave.
12. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati odlok o zazidalnem načrtu za območje »Center v Kisovcu«, št. 35203-2/96, sprejet dne 19. 6. 1997, objavljen v Uradnem vestniku Zasavja, št. 10/97.
13. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 35203-2/96
Zagorje ob Savi, dne 30. marca 2004.
Župan
Občine Zagorje ob Savi
Matjaž Švagan l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti