Uradni list

Številka 38
Uradni list RS, št. 38/2004 z dne 16. 4. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 38/2004 z dne 16. 4. 2004

Kazalo

1645. Program priprave lokacijskega načrta za odlagališče nenevarnih odpadkov Koroške regije, stran 4559.

Na podlagi 27. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03, v nadaljevanju: ZUreP-1) in 16. člena statuta Občine Prevalje (Uradni list RS, št. 15/99 in 51/01) je župan Občine Prevalje določil
P R O G R A M P R I P R A V E
lokacijskega načrta za odlagališče nenevarnih odpadkov Koroške regije
1. Ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo lokacijskega načrta
(1) Enajst občin Koroške regije je pristopilo k skupnemu reševanju problematike komunalnih odpadkov in njim podobnih odpadkov iz obrti in industrije. Sestavni del reševanja odpadkov je tudi lokacija odlagališča nenevarnih odpadkov. Na osnovi predhodne analize in preverjanj možnih lokacij se je izkazalo, da je najustreznejša lokacija v Občini Prevalje z delovnim imenom »Zmes«.
(2) Občina Prevalje je v letu 2003 začela postopek sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Ravne na Koroškem za območje občine Prevalje za obdobje 1986–2000. V skladu s prostorskimi usmeritvami Občine Prevalje in koncepta ravnanja s komunalnimi odpadki, je predvidena tudi ureditev odlagališča nenevarnih odpadkov »Zmes«. Za navedeno prostorsko ureditev je predvidena izdelava lokacijskega načrta.
(3) Območje lokacijskega načrta obsega del zemljišč, ki so predvidena za izgradnjo odlagališča nenevarnih odpadkov in pripadajočih objektov (vhodni objekt, tehtnica, prostor za upravljavce in vzdrževalce), območje internih dostopnih cest in objektov za čiščenje odpadnih vod. Dostopna cesta se uredi kot rekonstrukcija obstoječe ceste in ni predmet lokacijskega načrta.
(4) Pravna podlaga za izdelavo lokacijskega načrta je zakon o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in popravek 8/03 – v nadaljnjem besedilu: ZUreP-1).
(5) V skladu z 22. členom ZureP-1 se bo postopek priprave, obravnave in sprejema lokacijskega načrta izvajal sočasno s postopkom »Sprememb in dopolnitev prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Ravne na Koroškem za območje Občine Prevalje za obdobje 1986–2000«.
2. Predmet in programska izhodišča prostorskega akta
(1) Predmet lokacijskega načrta je prostorska ureditev območja deponije nenevarnih odpadkov »Zmes«, ki bo obsegala gradnjo na parcelah št. 336, 338, 339, 346, 347, 348, 349, 350, 352, 371/1, 371/2, 372, 374, vse k.o. Dolga Brda.
(2) Območje obdelave obsega velikost ca. 8'25 ha.
(3) Dne 24. 3. 2004 je Občina Prevalje (v nadaljnjem besedilu: pripravljavec) skladno z 28. členom ZUreP-1 izvedla prostorsko konferenco z namenom, da se pridobijo in uskladijo priporočila, usmeritve in legitimni interesi lokalne skupnosti, gospodarstva in interesnih združenj ter organizirane javnosti glede priprave lokacijskega načrta oziroma predvidene prostorske ureditve. Datum ter kraj in čas zbora konference je pripravljavec objavil v sredstvih javnega obveščanja. S to objavo so bili obveščeni predstavniki gospodarstva, interesnih združenj ter organizirane javnosti, z vabili pa so bili povabljeni nosilci urejanja prostora, ki so navedeni v 3. točki tega programa priprave in lastniki tangiranih zemljišč.
(4) Na prostorski konferenci ni nihče pisno ali ustno posredoval priporočil ali usmeritve oziroma jih napovedali ob izstavitvi smernic.
3. Nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci
(1) Nosilci urejanja prostora, ki morajo pred pričetkom izdelave lokacijskega načrta podati smernice za njegovo pripravo, k drugemu dopolnjenemu predlogu pa mnenje, so:
– Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Maribor, Slomškov trg 6, 2000 Maribor,
– Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, Območna enota Maribor, Slomškov trg 6, 2000 Maribor,
– Ministrstvo za zdravstvo, Zdravstveni inšpektorat RS, Meža 10, Območna enota Dravograd – 2370,
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Meškova 21, izpostava Slovenj Gradec – 2380,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, območna pisarna Maribor – Krekova ulica 17, 2000 Maribor,
– JP Elektro Celje d.d., Francetova 12, področje Slovenj Gradec – 2380,
– Telekom Slovenije d.d, PE Maribor, Titova cesta 38, 2000 Maribor,
– Javno komunalno podjetje Log d.o.o., Dobja vas 187, 2390 Ravne na Koroškem,
– Ministrstvo za promet, Javna agencija za železniški promet Republike Slovenije, Kopitarjeva 5, 2000 Maribor,
– Zavod za gozdove Slovenije, Vorančev trg 1, OE Slovenj Gradec – 2380,
– Občina Prevalje, Trg 2a, 2391 Prevalje.
(2) Kolikor se v postopku priprave ugotovi, da je potrebno pridobiti pogoje in smernice drugih organov, ki niso navedeni, se le-te pridobi v postopku.
(3) Če kdo od navedenih organov oziroma organizacij v 30 dneh ne bi podal smernic, se bo štelo, da nima smernic, pri čemer pa mora izdelovalec upoštevati vse zahteve, ki jih za načrtovanje predvidene prostorske ureditve določajo veljavni predpisi in drugi pravni akti.
(4) V primeru, če kdo od navedenih organov ali organizacij v 30 dneh po prejemu zahtevka o izdaji mnenja ne bi podal mnenja, se bo štelo, da s predlagano prostorsko dokumentacijo soglaša.
(5) Kolikor se v postopku priprave lokacijskega načrta ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodne smernice ter mnenja tudi drugih organov, ki zgoraj niso našteti, se le-te pridobe v postopku.
Pripravljavec lokacijskega načrta je Občina Prevalje.
Naročnik lokacijskega načrta je Občina Prevalje.
Načrtovalec prostorske ureditve je družba URBIS d.o.o. Maribor.
4. Seznam potrebnih strokovnih podlag in način njihove pridobitve
(1) Pri izdelavi strokovnih podlag in lokacijskega načrta je potrebno upoštevati:
– vsa predhodno izdelane strokovne podlage in druga gradiva, relevantna za izdelavo naloge s področja prostorskega razvoja, varstva okolja, ohranjanja narave in varstva kulturne dediščine.
(2) Na območju veljajo:
– odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Ravne na Koroškem za območje Občine Prevalje (Uradni list RS, št. 83/01).
(3) V postopku sprejemanja so spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin planskih dokumentov.
(4) V postopku priprave lokacijskega načrta mora investitor zagotoviti izdelavo naslednjih strokovnih podlag, na katerih bodo temeljile rešitve:
– geodetske podlage za izdelavo lokacijskega načrta;
– idejna zasnova načrtovane prostorske ureditve, izdelana na način, ki vključuje vse funkcionalne, urbanistične, krajinske, arhitekturne in okolje varstvene rešitve in ureditve z ustreznim poročilom in utemeljitvijo;
– idejno zasnovo nove prometne ureditve tudi v odnosu do obstoječe (ukinitve, preureditve obstoječih cest, poti ipd.) vključno z ureditvami mirujočega prometa;
– idejne zasnove novih energetskih, vodovodnih, komunalnih in drugih infrastrukturnih priključkov in ureditev;
– idejne zasnove zaščite, prestavitve in ukinitve obstoječih energetskih, vodovodnih, komunalnih in drugih komunalnih priključkov in ureditev;
– idejne zasnove rešitev in ukrepov za preprečitev negativnih vplivov na okolje, kulturno dediščino in trajnostno rabo naravnih dobrin, za omilitev vplivov na rastlinske in živalske vrste ter njihove habitate, vključno z idejno zasnovo ureditve morebitnih izravnalnih ukrepov;
– idejne zasnove rešitev in ukrepov za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami;
– podatke zemljiškega katastra in katastra stavb;
– podatke iz zemljiške knjige o lastnikih in imetnikih drugih stvarnih pravic.
(5) V postopku priprave lokacijskega načrta se lahko določijo tudi morebitne dodatne strokovne podlage.
(6) Strokovne rešitve prostorske ureditve za obravnavana zemljišča izdela skladno s 158. členom ZureP-1 načrtovalec, ki izpolnjuje pogoje za pooblaščenega prostorskega načrtovalca na podlagi določb 130. člena zakona o graditvi objektov (ZGO-1; Uradni list RS, št. 110/02) in ga izbere naročnik.
5. Roki za pripravo lokacijskega načrta
(1) Pridobitev smernic za načrtovanje
(a) Naročnik zagotovi gradivo za pridobitev smernic (najmanj situativni prikaz prostorske ureditve v merilu 1:5000 s tehničnim poročilom) v 10 dneh po sprejemu programa priprave.
(b) Izbrani načrtovalec po pooblastilu Občine Prevalje pridobi smernice za načrtovanje od nosilcev urejanja prostora iz 3. točke tega programa priprave, ki jih podajo v 30 dneh po sprejemu vloge.
(c) Načrtovalec lokacijskega načrta izdela analizo smernic ter ob upoštevanju le-teh in analize prostora izdela usmeritve za načrtovanje prostorske ureditve v 5 dneh po prejemu vseh smernic.
(2) Izdelava strokovnih podlag in predloga lokacijskega načrta
Naročnik zagotovi izdelavo vseh strokovnih podlag iz 4. točke tega programa.
Načrtovalec izdela predlog lokacijskega načrta v 30 dneh po prevzemu vseh strokovnih podlag.
(3) Druga prostorska konferenca
Župan skliče drugo prostorsko konferenco najmanj 14 dni pred javno razgrnitvijo lokacijskega načrta.
(4) Javna razgrnitev in javna obravnava
(a) Župan Občine Prevalje s sklepom javno razgrne predlog lokacijskega načrta za minimalno 30 dni. Javna obravnava se izvede v času trajanja javne razgrnitve. O javni razgrnitvi in času javne obravnave se obvestijo vsi evidentirani lastniki na obravnavanem območju.
(b) Občani, organi in organizacije ter drugi zainteresirani lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve predloga lokacijskega načrta. Občina Prevalje v času javne razgrnitve in javne obravnave evidentira vse pisne in ustne pripombe in predloge organov, organizacij in posameznikov.
(5) Obravnava pripomb in priprava stališč do pripomb
(a) Pripravljavec v sodelovanju z naročnikom in načrtovalcem prouči pripombe in predloge. Načrtovalec pripravi predlog stališč glede njihovega upoštevanja v roku 10 dni po prejemu vseh stališč. Pripravljavec s pripombami in predlogi ter predlogom stališč seznani tudi tiste nosilce urejanja prostora, na katerih delovno področje bi se predlagane spremembe lahko nanašale ter pridobi njihovo predhodno mnenje.
(b) Župan potrdi stališča do pripomb.
(6) Priprava dopolnjenega predloga lokacijskega načrta
(a) Po javni razgrnitvi in sprejetju stališč do pripomb bo načrtovalec v roku 15 dni dopolnil prostorski akt v skladu s stališči do pripomb in predlogov, danih v času javne razgrnitve prostorskega akta.
(b) Prostorski akt bo posredoval pristojnim nosilcem urejanja prostora ter jih pozval, da v 30 dneh podajo mnenje k drugemu dopolnjenemu predlogu lokacijskega načrta.
(7) Sprejem lokacijskega načrta
(a) Župan Občine Prevalje posreduje drugi dopolnjeni predlog lokacijskega načrta občinskemu svetu v sprejem.
(b) Po sprejetju se odlok objavi v Uradnem listu RS.
(c) Načrtovalec pripravi končne elaborate po objavi odloka v Uradnem listu RS.
6. Obveznosti v zvezi s financiranjem
Finančna sredstva za pripravo lokacijskega načrta zagotovi naročnik.
7. Veljavnost programa priprave
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 35003-0002/2004-10
Prevalje, dne 2. aprila 2004.
Župan
Občine Prevalje
dr. Matic Tasič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti