Uradni list

Številka 34
Uradni list RS, št. 34/2004 z dne 8. 4. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 34/2004 z dne 8. 4. 2004

Kazalo

1492. Sklep o splošnih pravilih pri sklepanju poslov, s katerimi Banka Slovenije izvaja denarno politiko in politiko deviznega tečaja, stran 3972.

Na podlagi tretjega odstavka 15. člena ter prvega odstavka 31. člena zakona o Banki Slovenije (Uradni list RS, št. 58/02 in 85/02) izdaja Svet Banke Slovenije
S K L E P
o splošnih pravilih pri sklepanju poslov, s katerimi Banka Slovenije izvaja denarno politiko in politiko deviznega tečaja
I. SPLOŠNO
1. Ta sklep določa:
– stranke, ki lahko sklepajo posle, s katerimi Banka Slovenije izvaja denarno denarno politiko in politiko deviznega tečaja (v nadaljevanju: posli Banke Slovenije),
– merila za ustreznost vrednostnih papirjev za zavarovanje terjatev Banke Slovenije.
II. STRANKE
2. Stranke pri poslih Banke Slovenije so lahko banke in hranilnice.
3. Banka po tem sklepu je:
– banka s sedežem v Republiki Sloveniji, ki ima dovoljenje Banke Slovenije za opravljanje bančnih storitev,
– podružnica tuje banke v Republiki Sloveniji, ki ima dovoljenje Banke Slovenije za ustanovitev,
– podružnica banke države članice Evropske unije v Republiki Sloveniji, ki je v skladu z zakonom, ki ureja bančništvo, pooblaščena opravljati bančne storitve na območju Republike Slovenije.
Hranilnica po tem sklepu je:
– hranilnica s sedežem v Republiki Sloveniji, ki ima dovoljenje Banke Slovenije za opravljanje bančnih storitev,
– hranilno kreditna služba s sedežem v Republiki Sloveniji, ki ima dovoljenje Banke Slovenije za opravljanje bančnih storitev.
4. Banka ali hranilnica, ki nima dovoljenja Banke Slovenije za opravljanje bančnih storitev v tujem denarju, ne more biti stranka pri poslih Banke Slovenije v tujem denarju.
5. Podrobnejši operativni pogoji, ki jih morajo izpolnjevati banke in hranilnice, da bi lahko sodelovale pri poslih Banke Slovenije, se določijo v posameznih ponudbah, ki jih dobijo od Banke Slovenije na podlagi sklepov Sveta Banke Slovenije ali sklepov guvernerja Banke Slovenije.
III. VREDNOSTNI PAPIRJI ZA ZAVAROVANJE TERJATEV BANKE SLOVENIJE
6. Pri posojilnih instrumentih Banka Slovenije zahteva zavarovanje svojih terjatev z ustreznimi vrednostnimi papirji.
7. Kot ustrezni vrednostni papirji za zavarovanje terjatev Banke Slovenije se štejejo blagajniški zapisi Banke Slovenije in ostali dolžniški vrednostni papirji, ki so izdani v KDD Centralni klirinško depotni družbi, d.d., Ljubljana ter izpolnjujejo pogoje glede bonitete izdajatelja in pogoje glede bonitete in likvidnosti vrednostnega papirja.
8. Kriterij glede bonitete izdajatelja in vrednostnega papirja izpolnjujejo tisti dolžniški vrednostni papirji, ki imajo bonitetno oceno izdajatelja oziroma vrednostnega papirja najmanj na ravni A+ bonitetne agencije Standard & Poor's. Kriterij glede likvidnosti vrednostnega papirja se določi na podlagi ocene trga posameznega vrednostnega papirja.
IV. KONČNA DOLOČBA
9. Ta sklep začne veljati 1. 5. 2004.
Ljubljana, dne 1. aprila 2004.
Predsednik
Sveta Banke Slovenije
Mitja Gaspari l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti