Uradni list

Številka 17
Uradni list RS, št. 17/2004 z dne 24. 2. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 17/2004 z dne 24. 2. 2004

Kazalo

714. Odlok o lokacijskem načrtu čistilna naprava Brežice, stran 1837.

Na podlagi 12. in 23. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03), 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/97, 74/98 in 59/99 - odl. US) in 16. člena statuta Občine Brežice (Uradni list RS, št. 49/99 in 86/99) je Občinski svet občine Brežice na 10. seji dne 9. 2. 2004 sprejel
O D L O K
o lokacijskem načrtu čistilna naprava Brežice
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Sprejme se lokacijski načrt »Čistilna naprava Brežice«, ki ga je izdelal projektivni biro Region d.o.o. Brežice pod št. 2209/U-02.
2. člen
Lokacijski načrt vsebuje:
A) Tekstualni del
1.     upoštevana planska in urbanistična dokumentacija; zakoni, pravilniki in
       odloki
2.     veljavna prostorsko urbanistična dokumentacija in druga izhodišča za
       izdelavo lokacijskega načrta »Čistilna naprava Brežice«
3.     uvod
4.     prostorske ureditve
4.1.   opis območja
4.2.   predvideni posegi v prostor
4.3.   osnovni koncept
4.4.   namembnost objektov in površin
4.5.   smernice za urbanistično in arhitektonsko oblikovanje
5.     lastništvo oziroma pravica uporabe in razpolaganja z objekti in zemljišči
6.     infrastruktura
6.1.   prometno omrežje
6.2.   komunalno omrežje
6.3.   elektroenergetsko omrežje
6.4.   telekomunikacijsko omrežje
7.     smernice za varovanje naravnih danosti in kulturne dediščine
8.     smernice za varovanje in izboljšanje bivalnega in delovnega okolja
9.     smernice za ureditev zelenih površin
10.    smernice za obrambo in zaščito
11.    etapnost izvajanja ureditvenega načrta
12.    ocena stroškov za izvedbo lokacijskega načrta
13.    soglasja oziroma pogoji
14.    osnutek odloka o LN čistilna naprava Brežice
 
B) Grafični del
U 1    izsek iz SDP in DDP občine Brežice                 M 1:5000
U 2    kopija katastrskega načrta                         M 1:2500
U 3    geodetska podloga                                   M 1:500
U 4    geodetska podloga z mejo območja ČN                 M 1:500
U 5    situacija obstoječega stanja                       M 1:1000
U 6    pregledna situacija                                M 1:5000
u 6a   ekološko pomembno območje
       in naravna vrednota Sava                           M 1:5000
U 7    ureditvena situacija, prerezi                       M 1:500
U 8    situacija infrastrukture                            M 1:500
U 9    načrt gradbenih parcel                              M 1:500
U10    situacija zakoličbe                                 M 1:500
II. MEJA OBMOČJA
3. člen
Območje lokacijskega načrta se nahaja na ravnici na levem bregu Savske terase, ki se od Brežic nadaljuje proti Dobovi. Reka Sava se nahaja približno 150 m od čistilne naprave.
Območje urejanja poteka na parcelah 149, 198, 199, 200, 201, 284, 285, 286, 287, 288, 317, 318, 319, 320, 321, 322/1, 521, 522, 527/2 K.O. Mostec. Na severu, zahodu in vzhodu meji na prvo območje kmetijskih zemljišč, na jugu pa na Savski nasip.
III. MERILA IN POGOJI ZA IZRABO OBMOČJA IN ZA OBLIKOVANJE POSEGOV V PROSTORU
Splošni pogoji
4. člen
Čistilna naprava Brežice (v nadaljevanju: ČN) je namenjena čiščenju komunalnih odpadnih vod za področje mesta Brežice in njegove bližnje okolice.
5. člen
Znotraj lokacijskega načrta so dopustne gradnje in ureditve:
– izvedba platoja in objektov ČN ter ureditev dostopa oziroma dovoza na območje ČN,
– ozelenitev okolice ČN,
– ureditev komunalne in elektroenergetske infrastrukture.
6. člen
Obremenitev ČN je 13500 PE.
7. člen
Izvede se biološka čistilna naprava z aerobno stabilizacijo blata in nitrifikacijo. Preseženo blato se bo strojno zgoščalo.
8. člen
Čistilna naprava je namenjena čiščenju odpadnih voda (linija vode), predelavi blata (linija blata), upravljanju procesa čiščenja.
9. člen
Biološka čistilna naprava bo postavljena na nasutem platoju, z ograjenim področjem velikosti 100 x 60,23 m v skupni površini 5010 m2. Tla nasutega in dokončno obdelanega platoja so na koti ±0,00 =144,50 m.n.m. Kota tlaka v upravni stavbi bo na nadmorski višini +0,10 =144,60 m.n.m. Kota obstoječega okoliškega terena je na koti 142,00-142,50 m.n.m. Vsi objekti ČN so delno vkopani v večjem delu pa so nad nivojem terena (upravni objekt, objekt vhodnega črpališča, SBR reaktor) ter so zaradi odprtih vizur (Brežice, Mostec, Čatež) vizualno zelo izpostavljeni in močno vplivajo na izgled okolice. Območje naprave je ograjeno.
Zaradi tega je potrebno zagotoviti kvalitetno arhitektonsko rešitev, kar pomeni da je potrebno kompozicijsko in oblikovno uskladiti različne vertikalne in horizontalne gabarite. To naj se doseže z uporabo montažnih fasad, z detajli skrite strehe s pravilno oblikovanimi odprtinami ter z barvno študijo kompleksa v celoti.
Potrebno je upoštevati značilnosti krajine in bližino reke Save. Ker obliko objektov narekuje tehnologija, se njihova vizualna vklopitev v prostor še dodatno ublaži z zeleno zasaditvijo (grmičevje in drevesa nižje rasti).
10. člen
Funkcionalno zemljišče ČN je razdeljeno na dve gradbeni parceli. F1 je namenjena za objekte ČN, F2 pa za dostope oziroma dovoze. Ostale parcele v območju lokacijskega načrta ostanejo v prvotni rabi.
11. člen
Za gradnjo ČN je potrebno pridobiti soglasje Urada glavnega republiškega inšpektorja RS (Ministrstvo za zdravje).
IV. POGOJI ZA PROMETNO, KOMUNALNO IN ENERGETSKO UREJANJE PROSTORA
Prometno omrežje
12. člen
Dostop oziroma dovoz na območje ČN se predvidi iz obstoječe javne poti, ki poteka med nasipom in obravnavanim območjem (parcelna št. 527/2), in sicer le za uporabo čistilne naprave, kar se označi s prometno signalizacijo.
Vodovod
13. člen
Na območju ČN je izvedeno hidrantno omrežje. Dovod pitne vode do ČN za potrebe pranja in gašenja bo potekal od obstoječega javnega vodovoda, kjer se izvede odvzem do merilnega mesta v ČN. Pri načrtovanju vodovodnega omrežja za pitno vodo je potrebno upoštevati ukrepe za zaščito slednjega pred kontaminacijo.
Kanalizacija
14. člen
ČN je povezana z vsemi uporabniki preko novo predvidene kanalizacije. Prečiščene odpadne vode se bodo iz ČN preko iztočnega kanala odvajale v reko Savo. Način izvedbe izpusta ni predmet lokacijskega načrta, temveč se rešuje v okviru projekta (PGD). Potek iztočnega kanala mora biti predhodno usklajen z Agencijo RS za okolje (pisarna Novo mesto).
Meteorne vode iz površin, kjer se ne odvija tehnološki proces, se speljejo neposredno v iztok iz ČN. Vode iz platoja pred objekti, kjer bo potekala manipulacija z odpadki, se vodijo v interno kanalizacijo in nazaj v tehnološki proces čiščenja.
Pri nadaljnjem projektiranju je potrebno za ČN predvideti daljinsko avtomatsko vodenje, ki bo povezano s centralnim vodenjem infrastrukturnih objektov s sedeža Komunalno stanovanjskega podjetja Brežice d.d.
V popisih del za izvedbo ČN mora biti predvideno 6 mesečno poizkusno obratovanje, za katerega je odgovoren izvajalec del. V tem času bo potrebno voditi monitoring ČN. Predvideti pa je potrebno tudi stroške usposabljanja operativnega vodje ČN.
Za gradnjo mora investitor zaprositi za soglasje k projektu za pridobitev gradbenega dovoljenja, v katerem mora biti podrobno obdelan tudi dotok novo predvidene kanalizacije (dotočnega kolektorja) v čistilno napravo ter iztok prečiščenih odpadnih voda iz ČN v reko Savo.
Odpadki
15. člen
Odvečno biološko blato, pesek, mehanski delci s finih grabelj in večji delci iz grobe mehanske košare se bodo zbirali v ločenih kontejnerjih in redno odvažali na komunalno deponijo.
Elektroenergetsko omrežje
16. člen
Dovod električne energije na lokacijo ČN bo urejen z zemeljskim visokonapetostnim kablom od najbližjega priključka na energetsko omrežje do TP 20/04 kV na lokaciji ČN. V primeru izpada električne energije iz javnega omrežja se bo ČN napajala z električno energijo iz mobilnega električnega agregata.
Izvede se zunanja razsvetljava, delno tudi na zidovih objekta z reflektorji.
Na vseh objektih in v njih se izvede povezava kovinskih mas in ozemljitev.
Vsi objekti, ki bodo nad nivojem zemlje, bodo v skladu z elektrotehničnimi predpisi zaščiteni proti udaru strele s strelovodno instalacijo.
Ogrevanje
17. člen
Za potrebe ogrevanja ČN je postavljena nadzemna plinska cisterna ter notranja ogrevna instalacija. V tehnoloških prostorih (prostor mehanskega čiščenja, prostor dehidracije blata) je ogrevanje izvedeno s toplovodnimi kaloriferskimi enotami, v ostalih prostorih je ogrevanje izvedeno z radiatorji.
TK omrežje in KTV
18. člen
Priključitev ČN na telekomunikacijsko omrežje bo v zemeljski varianti s položitvijo zaščitne alkaten cevi premera 50 mm in navezavo na obstoječe TK omrežje v naselju Mostec.
Kabelska kanalizacija iz upravne stavbe do bazena je izvedena iz PVC cevi DN 110 in je zaključena z elektrojaški. Valjanec za ozemljitev je položen v izkopan kanal, ki pa se zasipa s humusom, nikakor pa ne z gramozom.
V. DRUGI POSEGI V PROSOR
Zaščita okolja
19. člen
Zrak
Predvidena je izvedba aerobne stabilizacije blata, zato se ne pričakuje nikakršnih emisij neprijetnih vonjav.
Vsi prostori kjer bi utegnile nastajati neprijetne vonjave, bodo odsesovani, odsesan zrak pa se bo vodil v okolje preko biofiltra, ki zmanjša raven neprijetnih vonjav na dopustno mero.
 
Tla
Interne odpadne vode ČN se vodijo v interno kanalizacijo, nekontroliranih izpustov onesnaženih voda v tla ni.
 
Vode
Čistilna naprava mora zagotoviti bakteriološko kvaliteto efluenta v skladu z zahtevo 21. člena uredbe o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda iz virov onesnaževanja (Uradni list RS, št. 35/96).
Za končno dispozicijo odplak je potrebno pridobiti dovoljenje po četrtem odstavku 15. členu uredbe o emisiji snovi in toplote pri odvajanju odpadnih voda iz virov onesnaževanja (Uradni list RS, št. 35/96).
Hrup
20. člen
Prostor bo zaščiten pred prekomernim izhajanjem zvoka s protihrupno zaščito. Odprtina za vstop zraka bo opremljena z dušilcem zvoka. Drugih stalnih prekomernih virov hrupa na območju ČN ni.
Hrup na ČN ne bo presegal mejne vrednosti za nočni čas, merjeno v oddaljenosti 10 m od ograje ČN.
Požarno varstvo
21. člen
Za zagotovitev požarne varnosti je potrebno izvesti hidrantno omrežje in omogočiti dovoz interventnih vozil neposredno do objekta. Zagotoviti je potrebno ustrezne odmike med objekti za preprečevanje širjenja ognja. Za ljudi in premoženje pa omogočiti varen odmik.
Potres
22. člen
Zaradi potresov je potrebno pri projektiranju objektov upoštevati normative za 8. potresno cono.
Zelene površine
23. člen
Brežine obrobja platoja bodo zatravljene in zasajene z avtohtonimi drevesnimi in grmovnimi vrstami, tako, da bo objekt zakrit v največji možni meri z rečne in cestne strani.
Vznožje nasipov je zasajeno z drevesnimi vrstami na način, da se ne ustvarja višinska dominanta. Pod drevesno zarastjo je formirana grmovna podrast za zastiranje pogledov pod debli, ob enem pa se preprečuje dostop do ograje in objektov.
Ohranjanje narave
24. člen
Pri načrtovanju posegov v prostor se upoštevajo usmeritve, izhodišča in pogoji za varstvo naravne vrednote in ekološko pomembnega območja ter ohranjanje biotske raznovrstnosti, navedene v strokovnem gradivu »Naravovarstvene smernice za lokacijski načrt – čistilna naprava Brežice (ZRSVN, OE Novo mesto, september 2003), ki so priloga temu odloku in se hranijo na sedežu občine Brežice.
Način ravnanja s prstjo in plodno zemljo
24. člen
Ob izkopu gradbene jame je potrebno odstraniti plodno zemljo, jo deponirati na primernem mestu in uporabiti za ureditev zelenic ali za sanacijo degradiranega prostora.
VI. ETAPE IZVAJANJA LOKACIJSKEGA NAČRTA
25. člen
Ni predvidena fazna gradnja ČN.
VII. OBVEZNOSTI INVESTITORJA IN IZVAJALCEV PRI IZVAJANJU UREDITVENEGA NAČRTA
26. člen
Pri izvajanju posegov v prostor je izvajalec dolžan zagotoviti varen promet in dostope do objektov, v času gradnje racionalno urediti gradbišče, gospodarno ravnati s prstjo in upoštevati pogoje tega odloka.
VIII. TOLERANCE
27. člen
Z izvedbo ČN je potrebno zagotoviti optimalni postopek čiščenja in optimalno dispozicijo objektov naprave. V skladu s tem so dovoljene tolerance oziroma odstopanja od idejnega projekta, če so prostorsko in tehnološko upravičene. Oblika in tehnologija ČN se v končni fazi prilagodi aktualnim potrebam in dosežkom stroke.
Pri priključitvi prometne in komunalno-energetske infrastrukture (dostop, kanalizacija (dovodni in iztočni kanal), elektrika, vodovod, telefon) na obstoječe omrežje, so možna odstopanja od lokacijskega načrta, in sicer, v skladu s kasnejšo izdelano projektno dokumentacijo.
IX. KONČNE DOLOČBE
28. člen
Nadzor nad izvajanjem lokacijskega načrta opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
29. člen
Lokacijski načrt je stalno na vpogled pri pristojnem, občinskem organu za urejanje prostora v Občini Brežice.
30. člen
Ta odlok začne veljati osem dni po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 352-275/01
Brežice, dne 10. februarja 2004.
Župan
Občine Brežice
mag. Andrej Vizjak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti