Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/2004 z dne 13. 2. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/2004 z dne 13. 2. 2004

Kazalo

602. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Železniki, stran 1490.

Na podlagi 58. in 61. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list SRS, št. 18/84, 32/85, 33/89, 24/92 in 29/95), 56. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97), 179. in 180. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03), 218. člena zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/02) in 17. člena statuta Občine Železniki (UVG, št. 6/95, 18/96, 47/96, 36/98 in 21/99) je Občinski svet občine Železniki na 10. redni seji dne 28. 1. 2004 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Železniki
1. člen
S tem odlokom se spreminja in dopolnjuje odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v Občini Železniki (Uradni vestnik Gorenjske, št. 35/99).
2. člen
Besedilo 2. člena se črta in se nadomesti z novim besedilom, ki se glasi:
"Zavezanec za plačilo nadomestila je neposredni uporabnik zemljišča (lastnik, imetnik pravice uporabe, najemnik…), ki je lahko fizična oseba, pravna oseba ali samostojni podjetnik oziroma fizična oseba, ki opravlja dejavnost in je vpisana v ustrezni register ali drugo predpisano uradno evidenco.
Lastnik in najemnik v najemni pogodbi določita medsebojne obveznosti v zvezi s plačilom nadomestila. V primeru, da take določbe ni in najemnik kot posestnik ne izvršuje svoje obveznosti po tem odloku, za njega solidarno odgovarja lastnik.
Zavezanec za nadomestilo je praviloma večinski lastnik ali eden izmed solastnikov, če jih je več v istem deležu."
3. člen
V 4. členu odloka se v tretjem odstavku črta besedilo: "kamnolomi, peskokopi, glinokopi, vodna zajetja, površine namenjene prenosu in distribuciji električne energije, energentov, vode in telekomunikacj površine, na katerih so grajeni daljnovodi".
Črtajo se peti, šesti in sedmi odstavek 4. člena.
Osmi odstavek 4. člena postane peti odstavek.
V 4. členu se doda nov šesti odstavek, ki se glasi:
"Za zazidana stavbna zemljišča se štejejo tista zemljišča, na katerih so gradbene parcele z zgrajenimi stavbami in gradbenimi inženirskimi objekti, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture in tista zemljišča, na katerih se je na podlagi dokončnega gradbenega dovoljenja začelo z gradnjo stavb in gradbenih inženirskih objektov, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture. Če določena stavba gradbene parcele še nima določene, se do njene določitve za zazidano stavbno zemljišče šteje tisti del površine zemljiške parcele, na kateri stoji takšna stavba (fundus), pomnožena s faktorjem 1,5, preostali del površine takšne zemljiške parcele pa se šteje za nezazidano stavbno zemljišče."
4. člen
Besedilo 5. člena se črta in se nadomesti z novim besedilom, ki se glasi:
"Za nezazidana stavbna zemljišča se štejejo tista zemljišča, za katera je z izvedbenim prostorskim aktom določeno, da je na njih dopustna gradnja stanovanjskih in poslovnih stavb, ki niso namenjene za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa in javne uprave in da je na njih dopustna gradnja gradbenih inženirskih objektov, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture in tudi niso namenjeni za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa in javne uprave."
5. člen
V 10. členu se v tabeli lega/namembnost zviša število točk pri vseh štirih območjih za stavbna zemljišča za počitniške dejavnosti (F), in sicer iz 100 na 200.
6. člen
V 11. členu se črtajo:
– tretja alinea, ki se glasi: "proizvodnja, prenos in distribucija električne energije";
– četrta alinea, ki se glasi: "proizvodnja, prenos in distribucija energentov, vode in telekomunikacij";
– peta alinea, ki se glasi: "pridobivanje kamnin in peska".
V 11. členu se v šesti alinei za besedo "poštne" doda vejica in beseda "elektro".
7. člen
V 12. členu se doda nov tretji odstavek, ki se glasi:
"Nadomestilo za nezazidano stavbno zemljišče se obračuna v primeru, če nezazidana parcela oziroma del nezazidane parcele, po določitvi gradbene parcele objekta, sama ali skupaj s sosednjo nezazidano parcelo istega lastnika, presega površino 800 m2."
8. člen
V 15. členu se na koncu doda besedilo, ki se glasi:
"Občinska uprava vzpostavi celotni geografski informacijski sistem in evidenco stavbnih (nezazidanih in zazidanih) zemljišč, stanovanjskih in poslovnih stavb v občini ter nepremičnega premoženja v lasti Občine Železniki. Pogoj so vzpostavljene ustrezne uradne državne evidence.
Evidenco zavezancev za plačilo nadomestila vodi na način, ki daje celovit prikaz dejanskega stanja in povezljivost z drugimi prostorskimi podatki v obliki računalniške baze podatkov kot del tega informacijskega sistema.
Evidenca se vzpostavi in šifrira ob upoštevanju veljavnih šifrantov, ki zagotavljajo povezljivost z drugimi uradnimi evidencami.
Evidenco vodi pooblaščeni delavec občinske uprave, ki skrbi za njeno ažurnost in varstvo osebnih podatkov."
9. člen
V 16. členu se besedilo prvega odstavka črta in se nadomesti z novim besedilom, ki se glasi:
"Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča se ne plačuje za zemljišča, ki se uporabljajo (59. člen ZSZ iz leta 1984):
– za potrebe ljudske obrambe, zaščite in reševanja,
– za objekte tujih držav, ki jih uporabljajo tuja diplomatska in konzularna predstavništva ali v njih stanuje njihovo osebje,
– za objekte mednarodnih in meddržavnih organizacij, ki jih uporabljajo te organizacije ali v njih stanuje njihovo osebje, če ni v mednarodnem sporazumu določeno drugače,
– za stavbe, ki jih uporabljajo verske skupnosti za svojo versko dejavnost.
Nadomestilo se ne plačuje za zemljišča v lasti in posesti Občine Železniki.
Nadomestilo se ne plačuje (drugi odstavek 218. člena ZGO-1) za vsa zazidana stavbna zemljišča, na katerih so gradbene parcele z zgrajenimi stavbami in gradbenimi inženirskimi objekti, ki so objekti gospodarske javne infrastrukture.
Nadomestilo se ne plačuje (tretji odstavek 218. člena ZGO-1) za vsa nezazidana stavbna zemljišča, za katera je z izvedbenim prostorskim aktom določeno, da je na njih dopustna gradnja stanovanjskih in poslovnih stavb ter gradbenih inženirskih objektov, ki so objekti gospodarske javne infrastrukture in so namenjena za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa in javne uprave."
Drugi, tretji in četrti odstavek 16. člena postanejo peti, šesti in sedmi odstavek.
10. člen
Besedilo 20. člena se črta in se nadomesti z novim besedilom, ki se glasi:
"Pravna oseba ali podjetnik posameznik, ki ne vloži prijave za nadomestilo ali ne prijavi pravilnih površin, oziroma nastalih sprememb, se kaznuje z denarno kaznijo pri sodniku za prekrške od 60.000 SIT do 360.000 SIT.
Z denarno kaznijo od 20.000 SIT do 60.000 SIT se kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Z denarno kaznijo od 20.000 SIT do 60.000 SIT se kaznuje občan (zavezanec za plačilo nadomestila po tem odloku), ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Nadzor nad izvajanjem določil iz prejšnjih odstavkov tega člena opravlja strokovna služba Občine Železniki ali njen pooblaščen izvajalec, ki je tudi predlagatelj postopka o prekršku.
11. člen
V 21. členu se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
"Osnova za prvo nastavitev evidence zavezancev po tem odloku so uradne državne evidence, ki se ocenijo in posredujejo domnevnim zavezancem kot poziv in prijava za odmero nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. V prijavi domnevni zavezanci navedejo pravilne podatke v skladu s tem odlokom in jo v roku, navedenem v pozivu posredujejo Občinski upravi občine Železniki. Kolikor domnevni zavezanci ne posredujejo občinski upravi popravljenih podatkov, se poslani podatki štejejo za pravilne in se uporabijo za odmero.
Do vzpostavitve nove ustrezne evidence zavezancev se za odmero nadomestila uporablja obstoječa evidenca, s katero razpolaga Občina Železniki."
12. člen
Ta odlok o spremembah in dopolnitvah odloka se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati s 1. 1. 2004.
Št. 080-09-722
Železniki, dne 28. januarja 2004.
Župan
Občine Železniki
Mihael Prevc l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti