Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/2004 z dne 13. 2. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/2004 z dne 13. 2. 2004

Kazalo

577. Program priprave za spremembe in dopolnitve lokacijskega načrta Deponija komunalnih odpadkov za PCRO Vranoviči, stran 1442.

Na podlagi 30. člena statuta Občine Črnomelj (Uradni list RS, št. 35/03 – uradno prečiščeno besedilo) in drugega odstavka 27. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popr.) je župan Občine Črnomelj dne 27. 1. 2004 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
za spremembe in dopolnitve lokacijskega načrta Deponija komunalnih odpadkov za PCRO Vranoviči
1. člen
Izhodišča, razlogi in pravna podlaga za pripravo sprememb in dopolnitev LN
Deponija za odlaganje komunalnih odpadkov Vranoviči je v uporabi že ca. 18 let. Na tej deponiji se odlagajo odpadki z območja občin Črnomelj in Semič ter z naselij Vinica in Dragatuš. Komunalna deponija sprejema poleg komunalnih odpadkov tudi nenevarne odpadke iz industrije in gospodarstva (kot pepel, izkopi, odpadni pesek, itd.). Nenevarni odpadki predstavljajo ca. 1/3 celotne količine odpadkov, ki se odlagajo na deponijo. Območje, ki gravitira na to deponijo, zajema ca. 17.000 prebivalcev od skupno ca. 18.500 prebivalcev obeh občin (Črnomelj in Semič).
V letu 2000 sprejeti lokacijski načrt (odlok objavljen v Uradnem listu RS, št. 43/00) je obravnaval širitev deponije za III. fazo ter ureditev sprejemnega centra za komunalne odpadke.
Skladno s projektno odločitvijo, da se na območju jugovzhodne Slovenije opredeli centralna deponija za komunalne odpadke, je bil s strani občin Črnomelj in Semič pripravljen dogovor, s katerim se obstoječe odlagališče komunalnih odpadkov zapre, na lokaciji pa zagotovi podcenter s stresališčem in komprimacijo komunalnih odpadkov. V ta namen se območje, predvideno za III. fazo širitve, zapolni z inertnimi odpadki, na saniranem odlagališču pa uredi pretovorna postaja s stiskalnico komunalnih odpadkov in nadstrešnico ter zagotovi površine za kompostarno organskih odpadkov. Za predvidene posege je bil pripravljen idejni projekt Podcenter za ravnanje z odpadki PCRO Vranoviči, ki ga je izdelal TOPOS d.o.o., Dol. Toplice, pod št. IP 28/03 v novembru 2003.
Predmet sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta (v nadaljevanju: LN) je ureditev stresalne ploščadi, stiskalnice vključno z nadstrešnicami ter kompostarno na saniranem odlagališču inertnih odpadkov.
Ker se predlog za gradnjo stiskalnice in kompostarne nanaša na prostorsko načrtovanje objekta, za katerega ni predpisana obveznost presoje vplivov na okolje, predlagane spremembe pa tudi ne vplivajo na kulturno dediščino in ne na rabo sosednjih zemljišč ali objektov, se spremembe in dopolnitve LN vodi skladno s 34. členom zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popr.; v nadaljnjem besedilu: ZUreP-1) po skrajšanem postopku.
2. člen
Predmet in programska izhodišča za pripravo sprememb in dopolnitev LN
Predmet obravnave v spremembah in dopolnitvah LN je določitev urbanistično-arhitekturnih pogojev, pogojev za zunanje ureditve ter vseh ostalih pogojev, ki jih bo moral investitor upoštevati pri izvedbi odlagališča za inertne odpadke, platoja za stiskalnico komunalnih odpadkov in kompostarne in določitev možnih sprememb pri namembnosti ter potrebni komunalni in cestni opremi.
3. člen
Območje sprememb in dopolnitev LN
Območje urejanja po sprejetem LN se zaradi predmetnih sprememb in dopolnitev ne spreminja.
4. člen
Nosilci urejanja prostora
Pri pripravi sprememb in dopolnitev LN morajo s svojimi smernicami za načrtovanje in mnenji k dopolnjenemu predlogu sprememb in dopolnitev LN sodelovati naslednji nosilci urejanja prostora ter udeleženci:
1. Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Črnomelj,
2. Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat, Območna enota Novo mesto, izpostava Črnomelj,
3. Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, Agencija RS za okolje, Območna pisarna Novo mesto,
4. Komunala Črnomelj d.o.o., Črnomelj,
5. Elektro Ljubljana, PE Elektro Novo mesto,
6. Telekom Slovenije, PE Novo mesto,
7. Občina Črnomelj, Oddelek za varstvo okolja in urejanje prostora.
Kolikor se v postopku priprave posebnih strokovnih podlag za spremembe in dopolnitve LN ugotovi, da je potrebno pridobiti smernice ter mnenja tudi drugih nosilcev urejanja prostora, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-ta pridobe v postopku.
Pred pričetkom priprave sprememb in dopolnitev LN morajo nosilci urejanja prostora iz te točke na zahtevo pripravljavca le-tega podati v zvezi s predvidenimi prostorskimi ureditvami smernice za načrtovanje, ki jih izdelovalec upošteva pri pripravi predloga sprememb in dopolnitev LN za javno razgrnitev, k dopolnjenemu predlogu dokumenta pa morajo na zahtevo pripravljavca dokumenta podati mnenje o upoštevanju predhodno podanih smernic. Nosilci urejanja prostora morajo v skladu s tretjim odstavkom 34. člena ZureP-1 podati smernice in mnenja v 15 dneh od podane zahteve. Kolikor se smernic in mnenj v zakonsko določenem roku ne pridobi, se šteje, kot da so smernice podane.
5. člen
Strokovne podlage za načrtovane prostorske ureditve in način pridobitve strokovnih rešitev ter geodetskih podlag
Pri pripravi sprememb in dopolnitev LN je potrebno upoštevati veljavne prostorske akte občine, podatke o prostoru ter že izdelane strokovne podlage, in sicer:
– prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega plana Občine Črnomelj,
– podatke o obstoječih infrastrukturnih vodih in napravah,
– podatke o naravnih lastnostih prostora,
– druge elemente obdelave (veljavne urbanistične rešitve sosednjih območij, prometne rešitve...),
– podatke o organizaciji deponije ter prostorske rešitve, podane s predhodno izdelanim idejnim projektom.
Posebne strokovne podlage za spremembe in dopolnitve LN se pripravijo v obsegu in vsebini kot jih predpisuje navodilo o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
Geodetske podlage za obravnavano območje pred pričetkom priprave sprememb in dopolnitev LN zagotovi naročnik tega dokumenta.
6. člen
Terminski plan in postopek izdelave ter sprejemanja sprememb in dopolnitev LN
----------------------------------------------------------------------------------
Gradivo za pridobitev smernic              14 delovnih dni po sprejetju programa
                                           priprave in podpisu pogodbe
 
Predlog sprememb in dopolnitev LN          10 delovnih dni po pridobitvi smernic
za javno razgrnitev                        nosilcev urejanja prostora
 
Stališča do pripomb iz javne razgrnitve    7 delovnih dni po prejemu pripomb iz JR
 
Dopolnjeni predlog sprememb in             5 delovnih dni po sprejetju stališč do
dopolnitev LN                              pripomb
 
Predlog sprememb in dopolnitev             10 delovnih dni po pridobitvi mnenj k
LN za sprejem                              dopolnjenemu predlogu sprememb in
                                           dopolnitev LN
 
Kompletacija dokumenta                     5 delovnih dni po sprejetju sprememb in
                                           dopolnitev LN na občinskem svetu
----------------------------------------------------------------------------------
Predlog sprememb in dopolnitev LN za javno razgrnitev se izdela na podlagi strokovnih podlag oziroma idejnega projekta širitve deponije ter smernic nosilcev urejanja prostora.
Predlog sprememb in dopolnitev LN obravnava občinski svet na predlog župana. Sklep o 15-dnevni javni razgrnitvi predloga dokumenta se objavi v Uradnem listu RS.
Javna razgrnitev se izvede na sedežu Občine Črnomelj. V času javne razgrnitve mora biti izvedena tudi javna obravnava.
Občani, organi in organizacije ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve predloga sprememb in dopolnitev LN.
Po končani javni razgrnitvi pripravljavec zavzame stališča do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve in poskrbi za pripravo dopolnjenega predloga dokumenta.
K dopolnjenemu predlogu sprememb in dopolnitev LN pridobi pripravljavec mnenja pristojnih nosilcev urejanja prostora o upoštevanju predhodnih smernic.
Po pridobitvi mnenj izdelovalec pripravi predlog sprememb in dopolnitev LN za sprejem.
Župan posreduje predlog sprememb in dopolnitev LN občinskemu svetu, skupaj s sprejetimi stališči v obravnavo in mu predlaga sprejem le-tega z odlokom.
Odlok se objavi v Uradnem listu RS.
7. člen
Organizacija priprave in obveznosti v zvezi s financiranjem sprememb in dopolnitev LN
Pripravljavec sprememb in dopolnitev LN je Občina Črnomelj v sodelovanju z izdelovalcem dokumenta.
Izdelovalec sprememb in dopolnitev LN je TOPOS d.o.o., Dol. Toplice, ki je bil izbran na podlagi zbiranja ponudb v postopku javnega naročila male vrednosti.
8. člen
Začetek veljavnosti
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati naslednji dan po objavi.
Št. 352-18/97 in 352-06-3/2001
Črnomelj, dne 27. januarja 2004.
Župan
Občine Črnomelj
Andrej Fabjan l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti