Uradni list

Številka 14
Uradni list RS, št. 14/2004 z dne 13. 2. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 14/2004 z dne 13. 2. 2004

Kazalo

571. Pravilnik o strokovnem izpitu, licencah in vodenju imenika nepremičninskih posrednikov, stran 1389.

Na podlagi drugega odstavka 31. člena zakona o nepremičninskem posredovanju (Uradni list RS, št. 42/03) izdaja minister za okolje, prostor in energijo ob soglasju ministra za pravosodje
P R A V I L N I K
o strokovnem izpitu, licencah in vodenju imenika nepremičninskih posrednikov
1. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik predpisuje vsebino strokovnega izpita, način in postopek preverjanja in ocenjevanja znanja, vsebino in način dopolnilnega usposabljanja, vsebino in obliko licence za opravljanje poslov nepremičninskega posredovanja ter podrobnejšo vsebino in obliko imenika nepremičninskih posrednikov ter način vpisovanja vanj.
2. člen
(obrazci in priloge)
Program strokovnega izpita in obrazci, potrebni za izvajanje tega pravilnika so določeni v prilogah 1 do 12, ki so sestavni del tega pravilnika.
2. STROKOVNI IZPITI
2.1. Organizacija strokovnega izpita
3. člen
(izvajanje strokovnih izpitov)
(1) Strokovne izpite za pridobitev licence za opravljanje poslov nepremičninskega posredovanja (v nadaljnjem besedilu: strokovni izpit) izvaja organizacijska enota ministrstva, pristojnega za upravo, ki je pristojna za organizacijo strokovnih izpitov (v nadaljnjem besedilu: enota ministrstva, pristojnega za upravo).
(2) Enota ministrstva, pristojnega za upravo, skrbi za:
1. pripravo razporeda in objavo terminov za opravljanje strokovnega izpita,
2. opravljanje administrativno-tehničnega dela za izpitne komisije,
3. zagotavljanje materialnih pogojev za delo izpitnih komisij,
4. spremljanje in usklajevanje dela izpitnih komisij,
5. nemoten potek strokovnega izpita,
6. vodenje zbirke dokumentov o kandidatu in knjige strokovnih izpitov.
(3) Ministrstvo, pristojno za prostor (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) izvaja nadzor nad izvajanjem izpitov po tem pravilniku.
4. člen
(imenovanje izpraševalcev za strokovni izpit)
(1) Izpraševalci za strokovni izpit se izberejo izmed strokovnjakov zaposlenih na ministrstvu in ministrstvu, pristojnem za pravosodje ter zunanjih strokovnjakov na podlagi javnega povabila k sodelovanju.
(2) Pogoji za imenovanje za izpraševalca so:
1. univerzitetna izobrazba pravne, ekonomske, arhitekturne, gradbene, geodetske ali druge ustrezne smeri;
2. najmanj pet let delovnih izkušenj pri opravljanju strokovnih del s področij programa strokovnega izpita, ki je določen v prilogi 1 tega pravilnika, za katera je oseba imenovana kot izpraševalec,
3. izpraševalec za področja navedena v točkah 1 do 6 programa strokovnega izpita mora biti univerzitetni diplomirani pravnik.
(3) Izpraševalce za strokovni izpit imenuje minister, pristojen za prostor (v nadaljnjem besedilu: minister) v soglasju z ministrom pristojnim za upravo.
(4) V aktu o imenovanju izpraševalcev se določi za katera področja je imenovan izpraševalec.
(5) Vsakokratno izpitno komisijo sestavljajo najmanj trije izpraševalci, od katerih je eden predsednik, ostali pa člani izpitne komisije. Predsednik izpitne komisije mora biti uslužbenec ministrstva ali ministrstva, pristojnega za pravosodje.
5. člen
(imenovanje izobraževalnih organizacij za pripravo na strokovni izpit)
(1) Izobraževalne organizacije za izvajanje priprav na strokovni izpit pridobi ministrstvo na podlagi javnega povabila k sodelovanju.
(2) Z javnim povabilom k sodelovanju se določijo pogoji, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci izobraževanj za pripravo na strokovni izpit.
(3) Izobraževanje za pripravo na strokovni izpit ni obvezno.
6. člen
(zapisnikar)
Zapisnikarje izpitnih komisij, ki vodijo zapisnik o poteku strokovnega izpita, in opravljajo druge naloge, določene s tem pravilnikom, določi minister izmed delavcev zaposlenih na ministrstvu in na ministrstvu, pristojnem za upravo. Zapisnikar mora imeti najmanj srednjo strokovno izobrazbo.
7. člen
(določitev razporeda in sestave izpitnih komisij)
Enota ministrstva, pristojnega za upravo z razporedom določi sestavo izpitnih komisij za posamezne kandidate, datum in kraj opravljanja izpita ter zapisnikarje. Razpored se pošlje v vednost predsednikom in članom izpitnih komisij, zapisnikarjem, kandidatom ter ministrstvu. Kandidatu se pošlje obvestilo o izpitnem roku 15 dni pred dnem, določenim za opravljanje strokovnega izpita.
8. člen
(javljanje odsotnosti in odpoved)
(1) Predsednik in član izpitne komisije ter zapisnikar mora takoj, ko izve za upravičen razlog, zaradi katerega ne more opraviti svoje dolžnosti v izpitni komisiji, v katero je določen z razporedom iz prejšnjega člena, o tem obvestiti uradno osebo enote ministrstva, pristojnega za upravo.
(2) Če oseba iz prejšnjega odstavka brez upravičenega razloga ne sporoči svoje odsotnosti trikrat v enem letu, jo lahko minister v soglasju z ministrom, pristojnim za upravo, razreši dolžnosti v izpitni komisiji.
2.2. Vsebina strokovnega izpita
9. člen
(program strokovnega izpita)
Strokovni izpit obsega preverjanje osnovnih strokovnih znanj iz različnih interdisciplinarnih področij, določenih s programom strokovnega izpita.
10. člen
(obseg strokovnega izpita)
(1) Pisni del strokovnega izpita se opravlja pod nadzorom uslužbenca ministrstva oziroma ministrstva, pristojnega za upravo ter ustni del strokovnega izpita pred izpitno komisijo.
(2) Pisni del strokovnega izpita obsega vprašanja z vseh področij programa strokovnega izpita in traja največ tri šolske ure. Najmanj tretjino vprašanj morajo sestavljati praktični primeri, ki običajno nastajajo pri posredovanju v prometu z nepremičninami.
(3) Pisni in ustni del strokovnega izpita se ne opravljata isti dan. Razmak med njima ne sme biti daljši od 8 dni.
(4) Ustni del strokovnega izpita lahko traja največ 45 minut.
2.3. Izpitni roki in prijava k strokovnemu izpitu
11. člen
(določitev izpitnih rokov)
(1) Enota ministrstva, pristojnega za upravo mora določiti najmanj dva izpitna roka letno.
(2) Enota ministrstva, pristojnega za upravo pripravi razpored terminov za opravljanje strokovnega izpita ob soglasju ministrstva.
(3) Posamezen izpitni rok mora enota ministrstva, pristojnega za upravo objaviti najmanj tri mesece pred dnem, določenim za začetek opravljanja strokovnega izpita.
12. člen
(prijava k strokovnemu izpitu)
(1) Kandidat, ki želi opravljati strokovni izpit, mora prijavo za opravljanje strokovnega izpita vložiti pri enoti ministrstva, pristojnega za upravo najmanj 30 dni pred izpitnim rokom.
(2) Prijavo mora kandidat vložiti na obrazcu, ki je določen v prilogi 2 tega pravilnika.
2.4. Potek strokovnega izpita
13. člen
(izločitev člana izpitne komisije)
Kot predsednik ali član izpitne komisije ne sme sodelovati oseba, ki je v času strokovnega izpita:
1. zaposlena v isti gospodarski družbi, pri samostojnem podjetniku posamezniku oziroma drugi pravni osebi, kot je kandidat,
2. kandidatov delodajalec oziroma družbenik, delničar oziroma član gospodarske družbe oziroma druge pravne osebe, v kateri kandidat dela,
3. v krvnem sorodstvu s kandidatom v ravni vrsti do kateregakoli kolena in v stranski vrsti do vključno četrtega kolena ali v svaštvu do drugega kolena.
14. člen
(potek pisnega dela strokovnega izpita)
(1) Vprašanja za pisni del strokovnega izpita pripravijo predsednik in člani izpitne komisije, vsak za področje za katerega je imenovan kot izpraševalec.
(2) Izpraševalec je dolžan dostaviti vprašanja za pisni del izpita enoti ministrstva, pristojnega za upravo, najmanj tri dni pred dnevom izvedbe pisnega dela izpita.
(3) Pred začetkom pisnega dela strokovnega izpita uslužbenec ministrstva oziroma enote ministrstva, pristojnega za upravo na podlagi dokumenta s fotografijo ugotovi istovetnost kandidata.
(4) O pisnem delu strokovnega izpita se za vsakega kandidata vodi zapisnik na obrazcu, ki je določen v prilogi 4 tega pravilnika. Pisna naloga je priloga zapisnika.
(5) Kandidat med strokovnim izpitom ne sme uporabljati strokovne literature, zapiskov in telekomunikacijskih naprav. Kandidat se med strokovnim izpitom ne sme posvetovati z drugimi kandidati oziroma drugimi osebami.
(6) Uslužbenec iz tretjega odstavka tega člena zagotovi, da kandidati opravljajo strokovni izpit samostojno in brez literature ter v skladu s prejšnjim odstavkom tega člena. Kandidata, ki ne opravlja pisnega dela strokovnega izpita v skladu z navodili, uslužbenec opozori. Če kandidat večkrat krši navodila, uslužbenec odloči, da kandidat ne sme nadaljevati izpita in to zapiše v zapisnik iz tretjega odstavka tega člena.
(7) V primeru iz prejšnjega odstavka tega člena se šteje, da kandidat strokovnega izpita ni opravil.
15. člen
(potek ustnega dela strokovnega izpita)
(1) Predsednik izpitne komisije začne ustni del strokovnega izpita tako, da predstavi člane izpitne komisije, na podlagi dokumenta s fotografijo ugotovi istovetnost kandidata in pojasni potek strokovnega izpita.
(2) Predsednik izpitne komisije vodi in skrbi za pravilen in nemoten potek strokovnega izpita.
(3) Z ustnim delom strokovnega izpita komisija preveri usposobljenost kandidata za samostojno opravljanje poslov nepremičninskega posrednika na vseh področjih programa strokovnega izpita.
(4) O ustnem delu strokovnega izpita zapisnikar za vsakega kandidata vodi zapisnik na obrazcu, ki je določen v prilogi 4 tega pravilnika.
(5) Zapisnik podpišejo predsednik izpitne komisije, člana izpitne komisije in zapisnikar.
16. člen
(ocena uspeha)
(1) Uspeh kandidata pri pisnem delu izpita oceni izpitna komisija na obrazložen predlog člana izpitne komisije, ki je pregledal pisno nalogo, z oceno "uspešno" ali "neuspešno".
(2) Kandidat, ki je uspešno opravil pisni del strokovnega izpita, ima pravico pristopiti k opravljanju ustnega dela izpita. Uspeh ustnega dela strokovnega izpita na podlagi ocenitve odgovorov na postavljena vprašanja iz posameznih delov strokovnega izpita oceni izpitna komisija z oceno "uspešno" ali "neuspešno".
(3) Kandidat, ki je uspešno opravil pisni in ustni del strokovnega izpita, je strokovni izpit opravil. Če je kandidat ustni del strokovnega izpita opravil neuspešno, mora ponavljati strokovni izpit v celoti.
(4) Kandidat, ki strokovnega izpita ni opravil, lahko največ dvakrat ponavlja strokovni izpit. Če po dvakratnem ponavljanju strokovnega izpita ne opravi, lahko pristopi k ponovnem opravljanju strokovnega izpita po preteku dveh let.
17. člen
(razglasitev in potrdilo o opravljenem strokovnem izpitu)
(1) Izid strokovnega izpita razglasi predsednik izpitne komisije ob navzočnosti članov izpitne komisije, kandidata in zapisnikarja.
(2) Kandidatu, ki je uspešno opravil strokovni izpit, se izda potrdilo o opravljenem strokovnem izpitu na obrazcu, ki je določen v prilogi 5 tega pravilnika.
(3) Potrdilo o opravljenem strokovnem izpitu izda kandidatu predsednik izpitne komisije najkasneje v osmih dneh, od dneva, ko je kandidat opravil strokovni izpit.
18. člen
(odstop kandidata)
(1) Če kandidat brez upravičenega razloga ne pristopi k opravljanju strokovnega izpita ali če odstopi, ko je že začel opravljati strokovni izpit, se šteje, da strokovnega izpita ni opravil.
(2) O upravičenosti razlogov zaradi katerih kandidat ne pristopi k opravljanju strokovnega izpita, odloči pristojna oseba enote ministrstva, pristojnega za upravo.
19. člen
(pravica ugovora)
(1) Kandidat, ki se ne strinja z oceno izpitne komisije, lahko takoj po razglasitvi ocene vloži ugovor pri izpitni komisiji. Ugovor kandidata se zapiše v zapisnik o opravljanju strokovnega izpita.
(2) O ugovoru odloča predstojnik enote ministrstva in izpitna komisija, ki mora odločiti v osmih dneh. O svoji odločitvi mora kandidata pisno obvestiti.
2.5. Stroški opravljanja strokovnega izpita
20. člen
(plačilo za delo izpitne komisije)
(1) Predsedniku in članom izpitne komisije ter zapisnikarju, pripada plačilo za delo in povračilo stroškov v zvezi z delom v izpitni komisiji v višini, ki jo določi minister, pristojen za upravo v soglasju z ministrom.
(2) Kandidat plača stroške opravljanja strokovnega izpita po ceniku, ki ga določi minister, pristojen za upravo v soglasju z ministrom.
2.6. Knjiga strokovnih izpitov
21. člen
(zbirka dokumentov o kandidatu)
Za vsakega kandidata, ki opravlja strokovni izpit, vodi enota ministrstva, pristojnega za upravo zbirko dokumentov, ki vsebuje:
1. prijavo k izpitu,
2. potrdilo o izobrazbi kandidata,
3. zapisnik o opravljanju strokovnega izpita.
22. člen
(knjiga strokovnih izpitov)
(1) Enota ministrstva, pristojnega za upravo vodi knjigo strokovnih izpitov.
(2) Knjiga strokovnih izpitov vsebuje naslednje podatke:
1. zaporedno številko,
2. priimek in ime kandidata,
3. datum in kraj rojstva,
5. številko zbirke dokumentov o kandidatu,
6. stopnjo in vrsto izobrazbe,
7. datum opravljenega strokovnega izpita,
8. uspeh na strokovnem izpitu.
(3) Knjiga strokovnih izpitov se hrani trajno, zbirka dokumentov o kandidatu pa eno leto od dneva opravljanja strokovnega izpita.
3. DOPOLNILNO USPOSABLJANJE
23. člen
(vsebina in način dopolnilnega usposabljanja)
(1) Nepremičninski posrednik, vpisan v imenik nepremičninskih posrednikov pri ministrstvu, se je v skladu z 8. členom zakona o nepremičninskem posredovanju (Uradni list RS, št. 42/03 – v nadaljnjem besedilu: zakon) dolžan dopolnilno usposabljati ob vsakokratni spremembi programa strokovnega izpita. Če se program strokovnega izpita ne spreminja, se je dolžan nepremičninski posrednik dopolnilno usposabljati najmanj vsakih pet let.
(2) Ministrstvo objavi na spletnih straneh vsako spremembo vsebine programa strokovnega izpita in rok za izvedbo dopolnilnega usposabljanja, ki ne sme biti daljši od šestih mesecev od dneva objave spremembe programa.
(3) Izobraževalne organizacije za izvajanje dopolnilnega usposabljanja nepremičninskih posrednikov, pridobi ministrstvo na podlagi javnega povabila k sodelovanju. Z javnim povabilom k sodelovanju se določijo pogoji, ki jih morajo izpolnjevati izvajalci dopolnilnega usposabljanja za nepremičninskega posrednika.
(4) Udeležba nepremičninskega posrednika na dopolnilnem usposabljanju je obvezna.
(5) Dokazilo o opravljenem dopolnilnem usposabljanju za znanja predpisana s spremembo programa strokovnega izpita, mora nepremičninski posrednik predložiti ministrstvu po vsakokratni spremembi programa strokovnega izpita, in sicer najpozneje v osmih mesecih od dneva objave spremembe programa.
(6) Nepremičninski posrednik mora predložiti dokazilo o opravljenem dopolnilnem usposabljanju tudi najkasneje v enem letu po preteku petih let od zadnjega dopolnilnega usposabljanja.
(7) Minister lahko odredi preverjanje znanja za izpolnjevanje pogoja dopolnilnega usposabljanja nepremičninskega posrednika.
4. LICENCA ZA OPRAVLJANJE POSLOV NEPREMIČNINSKEGA POSREDOVANJA
24. člen
(zahteva za izdajo licence)
(1) Kandidat mora zahtevo za izdajo licence za opravljanje poslov nepremičninskega posredovanja (v nadaljnjem besedilu: licenca) vložiti na ministrstvu na obrazcu, ki je določen v prilogi 6 tega pravilnika.
(2) Šteje se, da zahteva za izdajo licence obsega tudi zahtevo za vpis v imenik nepremičninskih posrednikov, razen če vlagatelj izrecno navede, da ne zahteva vpisa v imenik nepremičninskih posrednikov.
(3) Zahtevi za izdajo licence morajo biti priloženi dokazi o izpolnjevanju pogojev iz prvega odstavka 7. člena zakona.
(4) Če zahteva za izdajo licence obsega tudi zahtevo za vpis v imenik nepremičninskih posrednikov, mora biti zahtevi priloženo tudi dokazilo o plačanih stroških vpisa v imenik in fotografija kandidata (30 x 24 mm).
25. člen
(vsebina in oblika licence)
Licenco izda ministrstvo na obrazcu, ki je določen v prilogi 8 tega pravilnika.
5. IMENIK NEPREMIČNINSKIH POSREDNIKOV
5.1. Splošne določbe
26. člen
(vsebina imenika)
V imenik nepremičninskih posrednikov (v nadaljnjem besedilu: imenik) se vpisujejo naslednji podatki:
1. osebni podatki: ime, priimek, država, kraj in datum rojstva, državljanstvo, EMŠO, davčna številka, stalno ali začasno prebivališče,
2. stopnja in smer izobrazbe,
3. podatki o licenci:
– številka in datum izdaje licence,
– številka in datum odločbe o izdaji licence,
– številka in datum odločbe o odvzemu licence,
– veljavnost licence,
– številka in datum odločbe o obnovi licence,
– datum obnove licence,
– vrsta licence (pogojna, nepogojna).
4. drugi podatki:
– številka in datum potrdila o opravljenem strokovnem izpitu,
– podatki o udeležbi na seminarjih, delavnicah in drugem izobraževanju, z namenom dopolnilnega usposabljanja po 8. členu zakona.
27. člen
(način vodenja imenika)
(1) Ministrstvo vodi imenik v obliki informatizirane baze.
(2) V informatizirano bazo se vpiše vsak posameznik pod zaporedno številko. Zaporedna številka je sestavljena iz zaporedne številke vpisa v imenik ter številke licence. Zaporedna številka se ne spreminja tudi ob izbrisu posameznika iz informatizirane baze. Izbrisana zaporedna številka se ne ponovi.
(3) V informatizirani bazi mora biti shranjen vsak podatek, ki je bil kadarkoli vpisan v bazo. V informatizirani bazi se vodi tudi datum vpisa oziroma datum izbrisa ter številka in datum izdaje upravnega akta, na podlagi katerega je bil posameznik vpisan oziroma izbrisan iz imenika.
(4) V primeru spremembe podatkov, vpisanih v imenik, mora biti v informatizirani bazi poleg novega shranjen in dostopen tudi predhodno vpisani podatek in datum njegove spremembe. V primeru izbrisa iz imenika se vpiše datum izbrisa z navedbo razloga izbrisa (po uradni dolžnosti, na zahtevo posameznika).
28. člen
(zbirka listin)
(1) Skupaj z imenikom se za vsakega posameznika, ki je vpisan v imenik, vodi zbirka listin. Zbirka listin se odlaga in shranjuje v spisu z oznako zaporedne številke pod katero je posameznik vpisan v imenik.
(2) V spis se vlagajo vse listine in drugi dokumenti v zvezi z vpisom, izbrisom oziroma spremembami vpisa v imenik.
29. člen
(zahteva za vpis v imenik)
(1) Zahteva za vpis v imenik, ki ni vložena hkrati z zahtevo za izdajo licence, mora biti vložena na obrazcu, ki je določen v prilogi 10 tega pravilnika.
(2) Zahtevi za vpis v imenik mora biti priloženo dokazilo o plačanih stroških vpisa v imenik in fotografija kandidata (30 x 24 mm).
30. člen
(oblike potrdil o vpisu v imenik)
(1) Če so pogoji za vpis v imenik izpolnjeni, se osebi, ki se vpiše v imenik, hkrati z odločbo o vpisu v imenik, kot oblika potrdila o pridobitvi statusa nepremičninskega posrednika, izda izkaznica nepremičninskega posrednika na obrazcu, ki je določen v prilogi 12 tega pravilnika.
(2) Če nepremičninski posrednik izkaznico izgubi ali uniči, se na njegovo zahtevo in stroške izda nova izkaznica.
(3) Zahtevi za izdajo nove izkaznice mora biti priloženo dokazilo o preklicu izkaznice v Uradnem listu Republike Slovenije.
31. člen
(obvestilo o spremembi podatkov)
Nepremičninski posrednik mora ministrstvo obvestiti o spremembi podatkov, ki se vpisujejo v imenik, na obrazcu, ki je določen v prilogi 11 tega pravilnika.
32. člen
(začasen izbris in ponoven vpis v imenik)
Pri nepremičninskem posredniku, ki mu je bila začasno odvzeta licenca, ministrstvo po uradni dolžnosti napravi zaznambo o začasnem izbrisu iz imenika.
33. člen
(javnost imenika)
(1) Identifikacijski podatki posameznika (ime, priimek, datum in kraj rojstva, prebivališče), podatek ali je posameznik vpisan oziroma ni vpisan v imenik ter podatek o vrsti in veljavnosti licence, so javni.
(2) Podatki iz prejšnjega odstavka se objavijo na spletnih straneh ministrstva.
34. člen
(stroški vpisa v imenik)
(1) Posameznik, ki zahteva vpis v imenik, plača stroške vpisa v imenik.
(2) Višino stroškov vpisa v imenik določi minister.
6. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
6.1. Strokovni izpit iz dopolnilnih vsebin
35. člen
(strokovni izpit iz dopolnilnih vsebin)
(1) Kandidati iz prvega odstavka 37. člena zakona so oproščeni ponovnega preverjanja strokovnih znanj, razen iz naslednjih področij programa strokovnega izpita:
1. če so program izobraževanja opravili pred 1. 1. 2003:
– Osnove stvarnega prava: celotno 2. poglavje programa strokovnega izpita.
– Pogodbe: 4. poglavje programa strokovnega izpita, točka 4.3.8. Ureditev posredovanja v zakonu o nepremičninskem posredovanju.
– Zemljiška knjiga: celotno 5. poglavje programa strokovnega izpita.
– Stanovanjska zakonodaja: celotno 7. poglavje programa strokovnega izpita.
– zakon o nepremičninskem posredovanju: celotno 8. poglavje programa strokovnega izpita.
– Urejanje prostora, graditev objektov in evidentiranje nepremičnin: celotno 13. poglavje programa strokovnega izpita.
2. če so program izobraževanja opravili po 1. 1. 2003:
– Osnove stvarnega prava: 2. poglavje programa strokovnega izpita, točka 2.11. Lastninske in druge pravice tujcev na nepremičninah v Republiki Sloveniji in promet z nepremičninami po vstopu v Evropsko unijo.
– Pogodbe: 4. poglavje programa strokovnega izpita, točka 4.3.8. Ureditev posredovanja v zakonu o nepremičninskem posredovanju.
– Stanovanjska zakonodaja: celotno 7. poglavje programa strokovnega izpita.
– zakon o nepremičninskem posredovanju: celotno 8. poglavje programa strokovnega izpita.
(2) Kandidati iz prvega odstavka 37. člena zakona morajo za področja programa strokovnega izpita iz prejšnjega odstavka opraviti strokovni izpit iz dopolnilnih vsebin za pridobitev licence za opravljanje poslov nepremičninskega posredovanja (v nadaljnjem besedilu: strokovni izpit iz dopolnilnih vsebin).
36. člen
(prvi izpitni rok za strokovni izpit in izpitni roki za strokovni izpit iz dopolnilnih vsebin)
(1) Enota ministrstva, pristojnega za upravo določi prvi izpitni rok za strokovni izpit in prvi izpitni rok za strokovni izpit iz dopolnilnih vsebin najkasneje v roku treh mesecev po uveljavitvi tega pravilnika. Prva izpitna roka morata biti objavljena najmanj dva meseca pred dnem določenim za začetek opravljanja strokovnega izpita.
(2) Nadaljnje izpitne roke za strokovni izpit iz dopolnilnih vsebin mora enota ministrstva, pristojnega za upravo določiti najmanj na vsakih šest mesecev, in posamezen izpitni rok objaviti najmanj dva meseca pred dnem, določenim za začetek opravljanja strokovnega izpita iz dopolnilnih vsebin.
37. člen
(prijava k strokovnemu izpitu iz dopolnilnih vsebin)
(1) Kandidat mora prijavo k strokovnemu izpitu iz dopolnilnih vsebin vložiti na enoti ministrstva, pristojnega za upravo najmanj 30 dni pred izpitnim rokom.
(2) Prijavo iz prejšnjega odstavka mora kandidat vložiti na obrazcu, ki je določen v prilogi 3 tega pravilnika.
(3) Kandidat plača stroške opravljanja strokovnega izpita iz dopolnilnih vsebin po ceniku, ki ga določi minister, pristojen za upravo v soglasju z ministrom.
(4) Izobraževanje za pripravo na strokovni izpit iz dopolnilnih vsebin ni obvezno.
38. člen
(način opravljanja in potek strokovnega izpita iz dopolnilnih vsebin)
(1) Strokovni izpit iz dopolnilnih vsebin obsega samo ustni del.
(2) Ustni del strokovnega izpita v obsegu iz 1. točke prvega odstavka 35. člena tega pravilnika lahko traja največ 45 minut, v obsegu iz 2. točke prvega odstavka 35. člena tega pravilnika pa največ 30 minut.
(3) Za opravljanje in potek strokovnega izpita iz dopolnilnih vsebin se smiselno uporabljajo določbe 10. in 13. člena ter 15. do 19. člena tega pravilnika.
6.2. Knjiga strokovnih izpitov iz dopolnilnih vsebin
39. člen
(zbirka dokumentov o kandidatu, ki opravlja strokovni izpit iz dopolnilnih vsebin)
Za vsakega kandidata, ki opravlja strokovni izpit iz dopolnilnih vsebin se v zbirki dokumentov iz 21. člena tega pravilnika dodatno hranijo naslednja dokazila:
1. potrdilo o preverjanju znanja izvajalca programa izobraževanja iz prvega odstavka 37. člena zakona,
2. delovna knjižica oziroma pogodba o zaposlitvi ali druga ustrezna pravna listina, iz katere je razvidno, da je posameznik ob uveljavitvi zakona za nepremičninsko družbo oziroma kot samostojni podjetnik opravljal posle nepremičninskega posredovanja.
40. člen
(knjiga strokovnih izpitov iz dopolnilnih vsebin)
Za vsakega kandidata, ki opravlja strokovni izpit iz dopolnilnih vsebin se v knjigi strokovnih izpitov iz 22. člena tega pravilnika dodatno vodi podatek, da gre za opravljanje strokovnega izpita iz dopolnilnih vsebin.
6.3. Licence
41. člen
(zahteva za izdajo pogojne licence)
Kandidat mora zahtevo za izdajo pogojne licence za opravljanje poslov nepremičninskega posredovanja (v nadaljnjem besedilu: pogojna licenca) po prvem, drugem in petem odstavku 37. člena zakona vložiti na ministrstvu na obrazcu, ki je določen v prilogi 7 tega pravilnika.
42. člen
(izdaja pogojne licence)
(1) Za izdajo pogojne licence po prvem, drugem in petem odstavku 37. člena zakona se smiselno uporabljajo določbe drugega, tretjega in četrtega odstavka 24. člena tega pravilnika.
(2) Pogojno licenco izda ministrstvo na obrazcu, ki je določen v prilogi 9 tega pravilnika.
43. člen
(izdaja licence s priznavanjem izobrazbenega pogoja)
(1) Za izdajo licence po četrtem odstavku 37. člena zakona se smiselno uporabljajo določbe prvega, drugega in četrtega odstavka 24. člena tega pravilnika.
(2) Zahtevi za izdajo licence po prejšnjem odstavku mora biti priloženo dokazilo o izpolnjevanju izobrazbenega pogoja iz četrtega odstavka 37. člena zakona in ostalih pogojev iz prvega odstavka 7. člena zakona.
6.4. Končna določba
44. člen
(začetek veljavnosti)
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 166-00-25/2003
Ljubljana, dne 30. januarja 2004.
EVA 2004-2511-0031
Soglašam!
mag. Ivan Bizjak
Minister
za pravosodje
 
mag. Janez Kopač
Minister
za okolje, prostor in energijo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti