Uradni list

Številka 6
Uradni list RS, št. 6/2004 z dne 23. 1. 2004
Uradni list

Uradni list RS, št. 6/2004 z dne 23. 1. 2004

Kazalo

302. Odlok o izvajanju gospodarske javne službe distribucije utekočinjenega naftnega plina in o podelitvi koncesije v Občini Črnomelj, stran 616.

Na podlagi 30. člena energetskega zakona (Uradni list RS, št. 79/99 in 8/00), 3. in 7. člena zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/93 in 30/98), 10. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93, 44/95, 1/96, 9/99 – odl. US, 56/99 in 22/00), 3. in 25. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 36/83, 42/85, 2/86, 47/87, 5/90, Uradni list RS, št. 10/91, Uradni list RS/I, št. 17/91 in Uradni list RS, št. 13/93, 66/93, 39/96, 39/96, 61/96 – odl. US, 35/97, 45/97, 73/97 – odl. US, 35/97, 87/97, 73/98, 31/00, 33/00 – odl. US, in 24/01), 4. in 9. člena odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Črnomelj (Uradni list RS, št. 35/03) in na podlagi 16. člena statuta Občine Črnomelj (Uradni list RS, št. 35/03) je Občinski svet občine Črnomelj na 10. seji dne 16. 12. 2003 sprejel
O D L O K
o izvajanju gospodarske javne službe distribucije utekočinjenega naftnega plina in o podelitvi koncesije v Občini Črnomelj
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se ureja način izvajanja izbirne gospodarske javne službe distribucije utekočinjenega naftnega plina (v nadaljevanju: javna služba) in določajo splošni pogoje za dobavo in odjem plina v Občini Črnomelj (v nadaljevanju: koncedent).
Javna služba se zagotavlja s podelitvijo koncesije.
Ta odlok je hkrati tudi koncesijski akt.
Izbira izvajalca javne službe (v nadaljevanju: koncesionar) se opravi na podlagi javnega razpisa. Koncesija se podeli izbranemu izvajalcu z upravno odločbo.
2. člen
Plinovodno omrežje sestavljajo:
– plinska skladiščno izparilna postaja,
– glavni napajalni plinovod in naprave, ki služijo za transport, redukcijo in dobavo plina odjemalcem,
– hišni priključki.
Hišni priključek je cevovod za dovod plina od glavnega napajalnega plinovoda do posamezne zgradbe s potrebnimi napravami na omrežju, ki se zaključuje s fasadno omarico ustrezne velikosti in glavnim zapornim elementom na koncu priključka.
Notranja plinska napeljava je cevovod za dovod plina, ki poteka v notranjosti stanovanja oziroma hiše od hišnega priključka do posameznega stanovanja oziroma hiše, ki vključuje tudi potrebne regulacijske in zaporne naprave vključno s trošili.
3. člen
Odjemalec plina je vsaka fizična ali pravna oseba, ki ji koncesionar dobavlja plin iz plinovodnega omrežja, ob pogojih predpisanih s tem odlokom, s pravilnikom o pogojih za dobavo in odjem plina iz plinovodnega omrežja v Občini Črnomelj (v nadaljnjem besedilu: pravilnik) in splošnimi pogoji poslovanja koncesionarja.
Pravilnik iz prejšnjega odstavka tega člena sprejme občinski svet.
4. člen
Objekti in naprave, ki so že zgrajeni in potrebni za izvajanje javne službe distribucije utekočinjenega naftnega plina in ki so v lasti koncendenta, se prodajo koncesionarju.
Podrobnejša opredelitev objektov in naprav, pogoji prodaje in način gospodarjenja z njimi se podrobneje določi v razpisni dokumentaciji, ki je podlaga za predložitev ponudb zainteresiranih ponudnikov.
5. člen
Koncesionar zagotavlja varstvo javnih koristi z gospodarjenjem po načelu dobrega gospodarja ter z dajanjem usmeritev, mnenj, soglasij in dovoljenj glede razvoja ali tangiranja plinovodnega omrežja ter glede priključevanja na plinovodno omrežje.
6. člen
Javna služba obsega distribucijo utekočinjenega naftnega plina, upravljanje plinovodnega omrežja in naprav ter dobavo plina odjemalcem (po standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD): E/40.221 – distribucija plinastih goriv po plinovodni mreži in E/40.222 – trgovanje s plinastimi gorivi po plinovodni mreži).
Koncesionar mora poleg dejavnosti iz prvega odstavka tega člena opravljati tudi dopolnilne dejavnosti, ki služijo vzdrževanju in razvoju gospodarske javne službe. Te dejavnosti so predvsem:
– razvoj, načrtovanje in pospeševanje oskrbe s plinom v Občini Črnomelj (po SKD: K/73.101 – raziskovanje in eksperimentalni razvoj na področju naravoslovja in K/73.102 – raziskovanje in eksperimentalni razvoj na področju tehnologije);
– gradnja ter vzdrževanje omrežja in naprav (po SKD: F/45.210 – splošna gradbena dela);
– vodenje katastra plinovodnega omrežja in naprav (po SKD: K/74.201 – geodetsko, geološko, geofizikalno, geokemično in drugo opazovanje, meritve, kartiranje).
7. člen
Koncesionar ima javno pooblastilo za izdajanje soglasij k priključitvam po tem odloku in k z zakonom zahtevanim dovoljenjem s področja javne službe.
Koncesionar lahko zavrne izdajo soglasja iz tega člena le v primeru, če je v projektu za pridobitev dovoljenja predviden priključek, ki ga iz upravnih oziroma tehničnih ali drugih utemeljenih razlogov ni mogoče izvesti, če je gradnja v nasprotju s tehničnimi predpisi ali če v gradbeni dokumentaciji ali projektu v skladu s plansko-izvedbenim aktom ni predvidena oskrba s plinom v skladu z 10. člena tega odloka.
Če niso izpolnjeni pogoji za izdajo soglasja, izda koncesionar upravno odločbo, s katero zahtevek zavrne. O pritožbi zoper to odločbo odloča župan.
8. člen
Koncesija se podeli za celotno območje Občine Črnomelj.
9. člen
Koncesija se lahko podeli pravni ali fizični osebi, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
– da ima veljavno licenco Agencije za energijo RS za:
– prenos in dobavo zemeljskega plina in upravljanje prenosnega omrežja,
– distribucijo in dobavo zemeljskega plina in drugega energetskega plina in upravljanje distribucijskega omrežja,
– skladiščenje plinskih goriv,
– skladiščenje v skladiščih tekočih goriv z zmogljivostjo nad 25 t in trdih goriv z zmogljivostjo nad 1000 t,
– proizvodnja, trgovanje in distribucija tekočih goriv;
– da je registrirana in ima vsa potrebna dovoljenja za opravljanje dejavnosti navedene v 6. členu tega odloka,
– da ima na področju izvajanja dejavnosti, ki je predmet koncesije, večletne izkušnje,
– da ima kadrovske in ostale pogoje za opravljanje strokovno-tehničnih in organizacijskih nalog, ki se nanašajo na razvoj, načrtovanje in pospeševanje in gradnjo v skladu z dejavnostjo,
– da zagotovi ustrezne in usposobljene kadre za vodenje in vzdrževanje katastra plinovodnega omrežja in naprav,
– da izkaže finančno usposobljenost,
– da prevzame in zavaruje odgovornost za škodo, ki bi jo z opravljanjem ali v zvezi z opravljanjem koncesije lahko povzročil tretji osebi, in
– da izpolnjuje morebitne dodatne pogoje, vsebovane v razpisni dokumentaciji, ki je podlaga za predložitev ponudb.
Koncesionar mora kot del ponudbe predložiti načrt predvidenega razvoja in izgradnje omrežja ter potrebnih objektov in naprav za distribucijo plina z oceno vrednosti in predvidenega časa za izgradnjo omrežja. Načrt mora biti izdelan na podlagi razpisne dokumentacije, ki je podlaga za predložitev ponudb.
II. PRIKLJUČEVANJE NA PLINOVODNO OMREŽJE
10. člen
Območje oskrbe s plinom je območje blokovskega stanovanjskega naselja, ki se ogreva iz kotlovnice Čardak.
Območje oskrbe lahko občinski svet razširi na podlagi predloga koncesionarja, v skladu z merili, ki so opredeljeni v koncesijski pogodbi.
V primerih, ko zgrajeno plinovodno omrežje dopušča dodatne priključitve izven območja oskrbe s plinom, mora koncesionar zainteresiranim lastnikom objektov (stavb) izven območja oskrbe s plinom zagotoviti priključitev, če se s pogodbo zavežejo, da bodo pokrili stroške izgradnje voda izven območja plinovodnega sistema do priključka, pri čemer mora biti vod zgrajen tako, da bo kasneje omogočena priključitev tudi drugim zainteresiranim subjektom.
Odjemalci iz prejšnjega odstavka imajo pravico do povračila vlaganj od koncesionarja, ko se območje oskrbe s plinom razširi na območje, kjer imajo priključek. Način in obseg povračila se določi v pogodbi iz tretjega odstavka tega člena.
11. člen
Priključevanje na plinovodno omrežje dovoljuje in ureja koncesionar.
Vsi uporabniki na območju oskrbe s plinom so se dolžni priključiti na javno plinovodno omrežje, če to dopuščajo zmogljivosti omrežja in je to skladno z zakonodajo.
12. člen
Zavezanec za priključitev stavbe na plinovodno omrežje je lastnik, upravljavec ali investitor stavbe, če ga k priključitvi zavezuje ta odlok (v nadaljnjem besedilu: zavezanec za priključitev).
13. člen
Za nove stavbe in za obstoječe stavbe, ki se jih dograjuje na območju oskrbe s plinom, nastane obveznost priključitve na plinovodno omrežje ob dograditvi oziroma ob začetku uporabe stavbe.
Za obstoječe stavbe, ki jih je v smislu določil drugega odstavka 11. člena obvezno priključiti na plinovodno omrežje, je rok priključitve šest mesecev po tem, ko jih koncesionar pisno obvesti o možnosti priključitve na plinovodno omrežje.
Šteje se, da obstaja možnost priključitve na plinovodno omrežje, če je plinovodno omrežje oddaljeno od objekta največ 100 m.
14. člen
Na območjih, kjer zgrajeno plinovodno omrežje omogoča priključitev objektov, pa le ti za ogrevanje uporabljajo drugačen vir energije, je njihov lastnik oziroma upravljavec dolžan plačati takso za obremenjevanje okolja, ki je določena glede na skupno moč ogrevalnih naprav in znaša za posamezno vrsto goriva:
– premog 3.000,00 SIT/kW/leto
– mazut 1.500,00 SIT/kW/leto
– kurilno olje 1.000,00 SIT/kW/leto.
Taksa je prihodek proračuna Občine Črnomelj.
Obveznost plačila takse iz tega člena nastane v roku enega leta po nastanku možnosti priklopa na plinovodno omrežje in velja za objekte s skupno nazivno močjo ogrevalnih naprav nad 40 kW.
Plačevanja takse so oproščeni objekti, v katerih so ogrevalne naprave mlajše od 10 let, dokler izpolnjujejo ta pogoj.
15. člen
Stavbe, za katere po tem odloku ni predpisana obvezna priključitev na javno plinovodno omrežje, se lahko priključijo na javno plinovodno omrežje po postopku in ob pogojih, ki so s tem odlokom predpisani za obvezno priključitev.
16. člen
Zavezanec za priključitev pri koncesionarju vloži zahtevek za priključitev stavbe na plinovodno omrežje.
Zahtevek mora vsebovati vse potrebne podatke in dokumentacijo za odločanje o možnosti in pogojih priključitve, ki jih koncesionar določi v splošnih pogojih poslovanja.
17. člen
Koncesionar je dolžan na podlagi pravilno sestavljenega zahtevka in ob izpolnjevanju predpisanih pogojev izdati zavezancu za priključitev soglasje za priključitev v roku 30 dni od prejema popolnega zahtevka za priključitev. Če v predpisanem roku soglasje ni izdano, se šteje, da je koncesionar soglasje zavrnil.
Soglasje za priključitev mora vsebovati tehnične, finančne in organizacijske pogoje in obveznosti, ki jih mora zavezanec za priključitev izpolniti za priključitev stavbe na plinovodno omrežje.
18. člen
Zavezanec za priključitev je dolžan plačati prispevek za priključitev.
Višino prispevka za priključitev določi koncesionar skladno z določili koncesijske pogodbe. Plačilo prispevka za priključitev in drugih stroškov v zvezi z ureditvijo priključka na plinovodno omrežje se uredi s pogodbo med koncesionarjem in zavezancem za priključitev.
19. člen
Zavezanec za priključitev po izpolnjevanju vseh pogojev iz soglasja za priključitev zaprosi koncesionarja za dovoljenje za priključitev na plinovodno omrežje.
Zahtevku za izdajo dovoljenja za priključitev iz prejšnjega odstavka se priloži dokumentacijo, iz katere je razvidno, da so vsa dela na notranji plinski napeljavi in na plinskih trošilih v stavbi izvedena v skladu s strokovno tehničnimi predpisi, standardi in normativi ter v skladu s pogoji soglasja za priključitev.
20. člen
Koncesionar sme izdati dovoljenje za priključitev šele po tem, ko je na podlagi predložene dokumentacije in pregleda izvedenih del ugotovljeno, da priključitev stavbe na javno plinovodno omrežje ne predstavlja nevarnosti glede požara, prometa ter življenja in zdravja ljudi v stavbi in v njeni okolici.
Koncesionar mora zavrniti izdajo dovoljenja za priključitev, dokler niso izpolnjeni pogoji iz prejšnjega odstavka. Pred izdajo dovoljenja za priključitev mora koncesionar vročiti zavezancu za priključitev navodila glede varnega ravnanja in ukrepanja pri uhajanju plina. Zavezanec za priključitev mora podpisati sprejem navodil in se zavezati, da bo poskrbel za seznanitev uporabnikov objekta z navodili.
21. člen
Stroški pregleda, preizkusov in atestov notranje plinske napeljave in plinskih trošil v stavbi bremenijo lastnika, upravljavca ali investitorja stavbe.
Stroški rednih in izrednih pregledov plinske postaje, napajalnega plinovodnega omrežja do vključno hišnih priključkov bremenijo koncesionarja, razen če ta odlok ne določa drugače.
22. člen
V dovoljenju za priključitev, ki ga izda koncesionar, ko so izpolnjeni vsi pogoji, se med drugim navede imena odgovornih oseb, ki so izvedle pregled plinske napeljave in plinskih trošil v stavbi.
Dovoljenje za priključitev koncesionar trajno hrani v svojem arhivu.
23. člen
Pred neposredno priključitvijo stavbe na javno plinovodno omrežje bodoči odjemalec plina podpiše izjavo o sprejemanju pogojev za dobavo in odjem utekočinjenega naftnega plina, ki jih predpisuje pravilnik.
Neposredno priključitev stavbe na javno plinovodno omrežje (hišni priključek) sme opraviti le koncesionar ali od njega pooblaščena oseba.
III. DOBAVA IN PLAČILO PLINA
24. člen
Koncesionar je dolžan dobavljati plin odjemalcem nepretrgano in jim zagotavljati potreben obratovalni tlak na mestu odcepa za priključek na plinovodnem omrežju.
Koncesionar je dolžan seznaniti odjemalce z nevarnostmi plina in ravnanjem s plinskimi trošili v okviru njegove pristojnosti.
Koncesionar sme zmanjšati tlak ali prekiniti dobavo le v primerih, določenih v zakonu, drugem predpisu ali tem odloku.
Koncesionar mora dobavljati plin tudi v primeru, če ima zaradi cene plina, določene z ukrepom državnega organa ali koncedenta, z oskrbo s plinom izgubo.
V primeru iz prejšnjega odstavka ima koncesionar pravico zahtevati povračilo izgube od koncedenta, če je ukrep izdal njegov organ.
O spremembi pogojev dobave plina, do katerih bi prišlo z izvajanjem ukrepov na plinovodnem omrežju s strani koncesionarja, mora ta pravočasno obvestiti odjemalce plina in jim dati ustrezna navodila glede varnega ravnanja z notranjo plinsko napeljavo in plinskimi trošili v stavbi.
25. člen
Količina dobavljenega plina se ugotavlja z ustreznim in predpisanim plinomerom. Koncesionar mora zagotoviti redne preglede plinomerov in njihovo zamenjavo v skladu s predpisi, ki urejajo kontrolo meril.
26. člen
Odjemalec plina mora vzdrževati notranjo plinsko napeljavo (2. člen tega odloka) in plinska trošila v brezhibnem stanju.
Odjemalec plina je dolžan, po pooblaščeni osebi, redno pregledovati notranjo plinsko napeljavo ter izvajati preizkus brezhibnosti notranje plinske napeljave in plinskih trošil ter v primeru netesnosti nemudoma odpraviti vse napake. Redni pregled se opravi enkrat letno.
Pravico do neoviranega dostopa do notranje plinske napeljave, zaradi izvajanja pregledov iz tega člena, si koncesionar obvezno zagotovi v pogodbi o dobavi plina, ki jo sklene z odjemalcem.
27. člen
Odjemalec je dolžan dobavljene količine plina plačati, skladno s pogoji, ki jih določa pravilnik in splošni pogoji poslovanja koncesionarja, in po ceni, ki jo koncesionar določi v skladu s koncesijsko pogodbo.
Koncesionar sme po predhodnem pisnem opozorilu, v katerem je določen naknadni rok za izpolnitev zapadlih neplačanih obveznosti, ki ne sme biti krajši od 15 dni, prekiniti dobavo plina odjemalcu plina, če le-ta tudi po opozorilu ni poravnal zapadlih obveznosti za dobavljeni plin v določenem roku.
Koncesionar sme prekiniti dobavo plina brez predhodnega opozorila, če ugotovi, da je stanje notranje plinske napeljave in plinskih trošil v stavbi tako, da bi nadaljnja dobava plina ogrožala varnost ljudi in premoženja v stavbi ali njeni okolici, ter v drugih primerih, določenih z zakonom ali drugim predpisom.
28. člen
Prepovedan je kakršenkoli neupravičen odjem plina iz plinovodnega omrežja.
Za neupravičen odjem plina se šteje vsakršen odjem plina, ki je speljan mimo plinomera ali nedopusten poseg na plinomeru. Neupravičen odjem plina se odjemalcu plina obračuna po pogojih, ki jih določa pravilnik.
29. člen
Odjemalec plina je dolžan javiti koncesionarju svoje potrebe po zvečanih ali zmanjšanih količinah plina, kadar bo sprememba presegla 30% povprečno dobavljenih količin.
Odjemalec plina je dolžan pisno ali osebno odjaviti dobavo plina za določen čas ali trajno, če so za to podani razlogi, ki niso v nasprotju z določili tega odloka. Odjava mora dospeti na sedež koncesionarja najmanj 7 dni pred predlaganim dnem prekinitve dobave plina.
V primeru odjave plina za določen čas, je odjemalec plina dolžan plačevati od porabe neodvisni del stroškov.
30. člen
Odjemalec plina je dolžan nemudoma javiti koncesionarju vsako zaznano okvaro na notranji plinski napeljavi in plinskih trošilih v stavbi ter izvesti ukrepe, predvidene s pravilnikom in navodili za obratovanje notranje plinske napeljave in plinskih trošil v stavbi.
IV. KONCESIJA
31. člen
Koncesionar gradi, vzdržuje in upravlja plinovodno omrežje s svojimi sredstvi. Koncesionar je lastnik objektov in naprav plinovodnega omrežja.
Koncesionar izvaja javno službo v svojem imenu in za svoj račun.
Koncesionar mora aktivno sodelovati pri pripravi lokalne energetske zasnove. Natančnejše obveznosti koncesionarja pri pripravi se opredelijo v razpisni dokumentaciji, ki je podlaga za predložitev ponudb zainteresiranih ponudnikov.
32. člen
Koncesionarja izbere koncedent na podlagi javnega razpisa.
Razpisno dokumentacijo za podelitev koncesije pripravi strokovna komisija, ki jo s sklepom imenuje župan. Komisijo sestavljajo predsednik in trije člani.
33. člen
Razpisna dokumentacijo mora vsebovati navedbe o:
1. predmetu in območju koncesije,
2. začetku in času trajanja koncesije,
3. pogojih, ki jih mora izpolnjevati koncesionar,
4. pogojih prodaje objektov in naprav plinovodnega omrežja,
5. načinu gospodarjenja z objekti in napravami plinovodnega omrežja,
6. obveznih sestavinah predložene ponudbe,
7. strokovnih referencah pri izvajanju oskrbe z uparjenim utekočinjenim naftnim plinom po distribucijskem plinovodnem omrežju in drugih dokazilih, ki morajo biti predložena za ugotavljanje usposobljenosti ponudnika,
8. merilih, ki bodo vplivala na izbor koncesionarja,
9. roku in načinu predložitve ponudb,
10. klavzuli, da mora vsak ponudnik v ponudbi predložiti tudi izrecno pisno izjavo, s katero se vnaprej odpoveduje kakršnimkoli zahtevkom do koncedenta iz naslova morebitne nedonosnosti ali neustrezne donosnosti koncesije, če se izvaja pod normalnimi pogoji (t.j. iz naslova izgube ali nedoseganja pričakovane višine dobička pri opravljanju dejavnosti koncesije),
11. roku, v katerem bo koncedent opravil morebitna dodatna usklajevanja in pogajanja s ponudniki,
12. klavzuli, da tudi najugodnejša ponudba koncedenta ne zavezuje k izboru koncesionarja in da lahko koncedent v vsakem trenutku brez kakršnegakoli povračila morebitnih stroškov interesentov razveljavi postopek in ne odda koncesije oziroma jo odda v ponovljenem postopku,
13. roku, do katerega bo izbran koncesionar,
14. roku, v katerem bodo ponudniki obveščeni o izboru koncesionarja,
15. odgovornih osebah za dajanje pisnih in ustnih informacij v zvezi s predmetom in postopkom oddaje koncesije.
34. člen
Izbira koncesionarja se lahko opravi, če je koncedentu predložena vsaj ena veljavna in po morebitnih dodatnih usklajevanjih in pogajanjih tudi ustrezna ponudba.
Postopek oddaje koncesije je neuspešen, če do poteka predvidenega roka za predložitev ponudb ni predložena nobena ponudba oziroma nobena ponudba, ki izpolnjuje vse pogoje iz tega odloka, ali če do roka, predvidenega za izbor koncesionarja, nobena od predloženih ponudb po izvedenem postopku dodatnih usklajevanj in pogajanj koncedentu ne ustreza. Ponudba je neveljavna, če ne vsebuje vseh obveznih sestavin ali če ni prispela v predvidenem roku.
Če postopek oddaje koncesije ne uspe, se lahko ponovi.
35. člen
Koncedent pri odločanju o izbiri koncesionarja ne bo obravnaval in bo izločil ponudbe ponudnikov, ki:
– v okviru svoje registrirane dejavnosti ne opravljajo dejavnosti v obsegu, kot je opredeljen v 6. členu tega odloka, ali
– ne izpolnjujejo vseh pogojev za opravljanje koncesije v skladu s prvim odstavkom 9. člena tega odloka.
36. člen
Pri odločanju o izbiri koncesionarja se upoštevajo naslednja merila, ki bodo ovrednotena v razpisni dokumentaciji za oddajo koncesije:
– višina kupnine za objekte in naprave iz 4. člena tega odloka,
– rok in način plačila kupnine,
– višina koncesijske dajatve,
– mejna višina dobička, ki jo ima lahko v skladu z 41. členom tega odloka koncesionar,
– v skladu z drugim odstavkom 9. člena tega odloka izdelan načrt predvidenega razvoja in izgradnje omrežja ter potrebnih objektov in naprav za distribucijo plina z oceno vrednosti in predviden čas izgradnje,
– predvidena cena plina,
– predvidena cena prispevka za priključitev,
– dosedanje izkušnje ponudnika pri izvajanju oskrbe prebivalstva z utekočinjenim naftnim plinom po distribucijskem plinovodnem omrežju,
– druge ugodnosti, ki jih nudi ponudnik.
37. člen
Komisija iz drugega odstavka 32. člena tega odloka po pregledu in ocenjevanju ponudb v skladu s 34. členom pripravi predlog za izbiro najugodnejšega ponudnika.
O izbiri koncesionarja odloči direktor občinske uprave z upravno odločbo.
38. člen
Izbrani koncesionar ne sme prenesti podeljene koncesije na nobeno drugo pravno ali fizično osebo brez soglasja koncendenta.
39. člen
Koncesija se prične izvajati z dnem podpisa koncesijske pogodbe, s katero se podrobneje uredijo medsebojna razmerja med koncedentom in koncesionarjem.
Koncesijska pogodba se sklene po dokončnosti odločbe o izbiri koncesionarja.
Koncesijsko pogodbo sklene v imenu koncedenta župan.
V primeru neskladja med tem odlokom in koncesijsko pogodbo veljajo določbe tega odloka.
40. člen
Koncesijsko razmerje traja 30 let.
Koncesionar je dolžan pričeti z izvajanjem koncesije v roku, določenem v koncesijski pogodbi.
Koncesijska pogodba se lahko po njenem poteku podaljša z aneksom za čas do dokončne izbire izvajalca javne službe v novem postopku.
41. člen
Koncesionar ima lahko iz dejavnosti javne službe le omejen letni dobiček. Dobiček, ki preseže to mejo, mora koncesionar odvesti koncedentu kot dodatno koncesijsko dajatev. Mejna višina dobička, ki jo ima lahko koncesionar, se opredeli v koncesijski pogodbi.
42. člen
Koncesijsko razmerje med koncesionarjem in koncedentom preneha:
– s prenehanjem koncesijske pogodbe,
– z odvzemom ali odkupom koncesije,
– s prevzemom koncesije v režijo.
Koncesijska pogodba preneha veljati:
– po preteku časa, za katerega je bila sklenjena,
– s sporazumno razvezo ali
– z razdrtjem.
Razlogi in pogoji za razdrtje, odpovedni rok in druge medsebojne pravice in obveznosti ob odpovedi ali razdrtju pogodbe se določijo v koncesijski pogodbi.
43. člen
Koncedent lahko enostransko in brez odpovednega roka razdre koncesijsko pogodbo, če koncesionar:
– neupravičeno prekine distribucijo plina za več kot zaporedoma 2 dni, oziroma za več kot 5 dni v koledarskem letu;
– opravlja storitve v nasprotju s tem odlokom;
– ogroža varnost ljudi in premoženja;
– ne vzdržuje plinskega omrežja v skladu s predpisi;
– ne spoštuje tarifnega sistema in tarifnih postavk.
V primeru bistvenih kršitev iz druge, tretje, četrte in pete alinee prejšnjega odstavka lahko koncedent razdre pogodbo šele, če koncesionar po pisnem opozorilu in določitvi razumnega roka za odpravo kršitev ponovi kršitve oziroma kršitve ne odpravi.
44. člen
Ob prenehanju koncesijskega razmerja iz kateregakoli razloga postanejo last koncedenta vsi objekti in naprave plinovodnega omrežja na območju Občine Črnomelj, ki jih je ob sklenitvi koncesijske pogodbe koncedent prodal koncesionarju kot tudi tisti, ki jih je koncesionar v času trajanja koncesije sam izgradil, postavil ali kako drugače zagotovil.
V primeru predčasnega prenehanja koncesijskega razmerja iz razlogov na strani koncesionarja neamortizirani del objektov in naprav plinovodnega omrežja, zmanjšan za škodo, ki jo ima koncedent zaradi predčasnega prenehanja koncesijskega razmerja in ki se pavšalno oceni na 20% vrednosti objektov in naprav plinovodnega omrežja, koncedent izplača koncesionarju.
V primeru sporazumne razveze koncesijske pogodbe se koncesionar in koncedent lahko dogovorita o drugačni višini škode, ki jo ima koncedent zaradi predčasnega prenehanja koncesijskega razmerja, kot je določena v prejšnjem odstavku.
Postopek prevzema objektov in naprav plinovodnega omrežja po prenehanju koncesijskega razmerja se uredi v koncesijski pogodbi.
45. člen
Koncesionar brez soglasja koncendenta ne sme prodati ali kako drugače odsvojiti objektov in naprav plinovodnega omrežja tretjim osebam.
Koncesionar ne sme brez predhodno pisno pridobljenega soglasja koncedenta skleniti pogodbe o ustanovitvi zastavne pravice na objektih in napravah plinovodnega omrežja. Koncesionar tudi ne sme obremeniti tega premoženja na kakršenkoli drug način.
Pogodba, sklenjena v nasprotju s prvim in drugim odstavkom tega člena, je nična.
46. člen
Koncesionar plačuje koncedentu od prodanega kubičnega metra plina koncesijsko dajatev. Koncesijska dajatev se določi v koncesijski pogodbi na podlagi dosežene višine v postopku zbiranja ponudb z morebitnimi dodatnimi usklajevanji in pogajanji, ne sme pa biti nižja od 3% vrednosti transportiranega kubičnega metra plina.
Koncesijsko dajatev mora koncesionar plačevati vsake štiri mesece ves čas trajanja koncesije.
Koncesionar je prost plačila sorazmernega dela koncesijske dajatve v času izgradnje dodatnega plinovodnega omrežja izven območja oskrbe. O višini oprostitve in o pogojih izgradnje dodatnega omrežja koncedent in koncesionar skleneta posebno pogodbo.
47. člen
Povprečna cena plina vsebuje nabavno ceno plina, stroške upravljanja in vzdrževanja ter premoženjska bremena, povrnitev vloženega kapitala, amortizacije, dobička, koncesijsko dajatev, davke ter vse ostale stroške koncesionarja v zvezi z oskrbo odjemalcev s plinom.
Metodologija oblikovanja in spreminjanja povprečne cene plina se podrobno določi s koncesijsko pogodbo v skladu z veljavnimi predpisi.
48. člen
Višina tarifnih postavk plina (prodajne cene plina) za različne kategorije odjemalcev ter način obračunavanja in plačevanja plina določa tarifni sistem za dobavo in odjem plina (v nadaljevanju: tarifni sistem), ki ga sprejme občinski svet.
Izhodiščni tarifni sistem je sestavni del koncesijske pogodbe. Tarifni sistem se objavlja v Uradnem listu Republike Slovenije.
Spremembe in dopolnitve tarifnega sistema sprejema občinski svet na predlog koncesionarja. Če koncesionar predlaga spremembo tarifnega sistema tako, da bi se s sprejemom predloga povišala cena plina nad povprečje cen plina, ki veljajo v času odločanja o spremembi v Republiki Sloveniji, lahko občinski svet zavrne predlagano spremembo. Koncedent v tem primeru ni dolžan pokrivati morebitne izgube koncesionarja.
V primeru spremembe cen utekočinjenega naftnega plina, ki jo odobri Vlada Republike Slovenije, lahko občinski svet na predlog koncesionarja spremeni cene plina v posameznih tarifnih skupinah. Povprečna stopnja spremembe ne sme biti večja od odobrene.
49. člen
Koncedent lahko enostransko spremeni ceno, vendar mora zagotoviti koncesionarju povračilo za morebitno nastalo izgubo, ki mu s tem nastane.
50. člen
Storitve, ki jih koncesionar opravlja kot dopolnilno dejavnost in ne predstavljajo javne službe, se obračunavajo po koncesionarjevem ceniku storitev.
51. člen
Nadzor nad izvajanjem javne službe opravlja koncedent s svojimi organi oziroma za nadzor posameznega področja javne službe pristojno službo.
Koncesionar mora osebi, ki se izkaže s pisnim pooblastilom koncedenta, dovoliti vstop v svoje poslovne prostore, vpogled v dokumentacijo, ki se uporablja za opravljanje javne službe po tem odloku in pregled vseh objektov in naprav plinovodnega omrežja.
52. člen
Zaradi nepredvidljivih okoliščin, ki so nastale iz razloga višje sile, lahko koncesijsko razmerje preneha samo na podlagi sporazuma med koncedentom in koncesionarjem.
V. VARSTVO IN RAZVOJ PLINOVODNEGA OMREŽJA
53. člen
Koncesionar je na območju Občine Črnomelj dolžan na plinovodnem omrežju izvajati ukrepe, predvidene s posebnimi predpisi, ki prispevajo k varovanju plinovodnega omrežja pred poškodovanjem in ukrepe, ki opozarjajo občane na lego plinovodnega omrežja in morebitne nevarnosti.
54. člen
Plinovodno omrežje ima s posebnimi predpisi določene varovalne pasove, predpisane odmike, omejitve in prepovedi, ki so obvezni za vse subjekte, ki z načrtovanjem posegov ali z izvajanjem dejavnosti tangirajo te varovalne pasove.
Za kakršenkoli poseg v varovalni pas plinovodnega omrežja, razen za redno obdelavo kmetijskih zemljišč, je potrebno soglasje koncesionarja.
55. člen
Koncesionar daje na zahtevo investitorja ali izdelovalca dokumentacije, predhodne in projektne pogoje ter mnenja in soglasja za izdelavo prostorske izvedbene in projektne dokumentacije za razvojne komplekse in objekte, ki bodo oskrbovani s plinom iz plinovodnega omrežja.
56. člen
Na območju, kjer je že zgrajeno plinovodno omrežje ali se gradnja plinovodnega omrežja načrtuje, je v postopkih izdelave dokumentacije za vse posege v prostor oziroma v postopku izdajanja dovoljenja za posege v prostor, obvezno pridobiti predhodne pogoje in mnenja oziroma projektne pogoje in soglasja koncesionarja.
Soglasje mora vsebovati pogoje glede tangiranja plinovodnega omrežja, pogoje in usmeritve glede možnosti priključevanja na plinovodno omrežje in druge usmeritve in pogoje, ki jih mora izpolniti investitor objekta.
57. člen
Koncesionar je dolžan, v skladu s posebnimi predpisi, voditi kataster plinovodnega omrežja za svoje potrebe, za geodetske zadeve pristojnemu občinskemu upravnemu organu pa v zahtevani obliki posredovati podatke za vodenje zbirnega katastra komunalnih naprav.
VI. KAZENSKE DOLOČBE
58. člen
Z denarno kaznijo najmanj 200.000 SIT se kaznuje pravna oseba, ki stori prekršek, če:
– se ne priključi na javno plinovodno omrežje kot to določa 11. in 13. člen odloka,
– izvede ukrepe za neupravičen odjem plina iz javnega plinovodnega omrežja,
– ne seznani odjemalcev plina oziroma uporabnikov objekta z navodili glede varnega ravnanja in ukrepanja pri uporabi plina,
– preprečuje pooblaščenim osebam koncesionarja pregledati plinsko napeljavo in plinska trošila v stavbi ali odčitavati, vzdrževati in zamenjati plinomer,
– ne javi zaznane okvare ali, če opusti izvedbo ukrepov predpisanih v 30. členu tega odloka.
Z denarno kaznijo najmanj 150.000 SIT se kaznuje posameznik, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti če stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
Z denarno kaznijo najmanj 60.000 SIT se kaznuje fizična oseba in odgovorna oseba pravne osebe, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
59. člen
Z denarno kaznijo najmanj 200.000 SIT se kaznuje koncesionar, če:
– če izda dovoljenje v nasprotju z določili 20. člena tega odloka,
– ne vodi in hrani dokumentacijo o priključitvah odjemalcev na javno plinovodno omrežje v skladu z določili 22. člena tega odloka,
– ne obvešča odjemalcev v skladu z določili šestega odstavka 24. člena tega odloka,
– ne zamenjuje plinomera in ne opravlja preglede v skladu z določili 25. člena tega odloka,
– opusti aktivnosti in ukrepe določene v 53. členu tega odloka,
– ne vodi katastra plinovodnega omrežja v skladu v skladu z določili 57. člena tega odloka.
Z denarno kaznijo najmanj 60.000 se kaznuje odgovorna oseba koncesionarja, če stori prekršek iz prejšnjega odstavka tega člena.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
60. člen
Med objekte iz 4. člena tega odloka sodi obstoječa kotlovnica iz katere se ogreva stanovanjsko blokovsko naselje Čardak, zato se po podelitvi koncesije preneha uporabljati za sedanji namen ogrevanja vode za namen daljinskega ogrevanja.
V primeru, da je koncesijska pogodba sklenjena do 30. 4. tekočega leta, kotlovnica preneha obratovati najpozneje s 1. 10. istega leta. V primeru, da se koncesijska pogodba sklene po 30. 4. tekočega leta pa kotlovnica preneha z obratovanjem za sedanji namen s 1. 10. naslednjega leta.
61. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 300-01-4/2003
Črnomelj, dne 17. decembra 2003.
Župan
Občine Črnomelj
Andrej Fabjan l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti