Uradni list

Številka 127
Uradni list RS, št. 127/2003 z dne 19. 12. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 127/2003 z dne 19. 12. 2003

Kazalo

5420. Program priprave državnega lokacijskega načrta za kompresorsko postajo Ajdovščina, stran 17392.

Na podlagi drugega odstavka 27. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popr. in 58/03 – ZZK-1) sprejme minister za okolje, prostor in energijo
P R O G R A M P R I P R A V E
državnega lokacijskega načrta za kompresorsko postajo Ajdovščina
I. OCENA STANJA, RAZLOGI IN PRAVNA PODLAGA ZA PRIPRAVO DRŽAVNEGA LOKACIJSKEGA NAČRTA
Izgradnja kompresorske postaje Ajdovščina je potrebna zaradi zagotovitve ustreznih pretočnih in tlačnih razmer v celotnem prenosnem plinovodu M3, ter zaradi povečanja zanesljivosti celotnega slovenskega prenosnega plinovodnega sistema. Hkrati bo na isti lokaciji v perspektivi omogočen priključek za prenosni plinovod, ki bo dosegel kraje v slovenski Istri. Projekt je načrtovan tako, da bodo skozi zadevni plinovodni objekt možni pretoki v smeri proti Ljubljani, kot tudi v nasprotni smeri proti Novi Gorici. S tem bo omogočeno pokrivanje rastočih potreb Slovenije po zemeljskem plinu iz uvozne smeri Italija in zagotavljanje tehnoloških minimumov v primeru izpada dobav zemeljskega plina iz uvozne smeri Avstrija. V primeru izpada dobav zemeljskega plina iz uvozne smeri Italija, pa bo s tem objektom omogočeno pokrivanje potreb porabnikov zemeljskega plina do Nove Gorice iz uvozne smeri Avstrija oziroma konkretno iz Ceršaka.
Priprava državnega lokacijskega načrta za kompresorsko postajo Ajdovščina (v nadaljnjem besedilu: državni lokacijski načrt) se je pričela na osnovi obrazloženega in dokumentiranega predloga, ki ga je podal minister za okolje, prostor in energijo, z dopisom št. 311-04-8/2003, z dne 29. julij 2003.
Predlog ministra za okolje, prostor in energijo je obrazložen in utemeljen, ker je:
– prenosni plinovod z delovnim tlakom višjim od 16 barov, s pripadajočimi funkcionalnimi objekti, določen kot prostorska ureditev državnega pomena v uredbi o vrstah prostorskih ureditev državnega pomena (Uradni list RS, št. 54/03);
– prenos zemeljskega plina in upravljanje prenosnega omrežja obvezna republiška gospodarska javna služba, določena v energetskem zakonu (Uradni list RS, št. 79/99, 8/00 – popr., 52/02 – ZJA, 110/02 – ZGO-1 in 50/03 – odl. US);
– oskrba z zemeljskim plinom definirana v resoluciji o strategiji rabe in oskrbe Republike Slovenije z energijo (Uradni list RS, št. 9/96) ter v predlogu nacionalnega energetskega programa;
– zemeljski plinovod definiran v prostorskih sestavinah dolgoročnega plana Republike Slovenije za obdobje od leta 1986 do leta 2000 (Uradni list SRS, št. 1/86, 41/87, 12/89 in Uradni list RS, št. 36/90, 27/91, 72/95, 13/96, 11/99 in 4/03);
– zemeljski plinovod definiran v prostorskih sestavinah družbenega plana Republike Slovenije za obdobje 1986–1990 (Uradni list SRS, št. 2/86, 41/87, 23/89 in Uradni list RS, št. 72/95, 13/96, 11/99 in 4/03).
Predlog ministra za okolje, prostor in energijo je dokumentiran v:
– študiji Plinovodni objekt, odcepno-razvodna plinska instalacija z energetskim objektom za povečanje tlaka – idejna zasnova (Geoplin d.o.o. Ljubljana, projekt št. M3 – KPA, mapa št. IP-002, julij 2003).
II. PREDMET IN PROGRAMSKA IZHODIŠČA DRŽAVNEGA LOKACIJSKEGA NAČRTA TER OKVIRNO UREDITVENO OBMOČJE
Predmet izdelave državnega lokacijskega načrta je kompresorska postaja Ajdovščina, ki bo omogočala:
– povečanje tlaka, ki zagotavlja ustrezne pretočne in tlačne razmere v celotnem slovenskem prenosnem plinovodnem omrežju,
– pretok v smeri proti Ljubljani ali Novi Gorici za pokrivanje potreb odjemalcev v primeru izpada dobave zemeljskega plina iz zahodne (Italija) ali severo vzhodne (Avstrija) smeri,
– priključek prenosnega plinovoda v smeri proti slovenski Istri.
Osnovna varianta lokacije kompresorske postaje Ajdovščina, ki jo je predlagal minister za okolje, prostor in energijo je na 4,644 km dolgem odseku visokotlačnega magistralnega prenosnega plinovoda M3, med priključnim plinovodom za Ajdovščino in Vipavo. M3 v tehnološkem pogledu predstavlja enovit plinovodni objekt v dolžini 94.956 m, premera 500 mm, z imenskim tlakom 67 bar, ki poteka od postaje Šempeter pri Novi Gorici (mejna, razdelilna, regulacijska in glavna mestna postaja za oskrbo občin Šempeter in Nova Gorica), do postaje Vodice (razdelilna in regulacijska postaja).
Predlagana lokacija je na Ajdovskem polju, med reko Vipavo in hitro cesto Vipava–Selo, neposredno za deponijo komunalnih in industrijskih odpadkov za občini Ajdovščina in Vipava, med potokoma Puščavec in Podovšak. Lokacija je približno 1,8 km oddaljena od točke načrtovanega plinovodnega odcepa na M3 za slovensko Istro, v smeri proti Novi Gorici. Kompresorska postaja je načrtovana na platoju obsega približno 160 x 125 m, ki se ogradi z ograjo.
Obratovanje kompresorske postaje Ajdovščina se avtomatizira in vodi daljinsko.
Kompresorsko postajo Ajdovščina sestavljajo:
– dva objekta kompresorskih enot z enim ali več kompresorjev,
– nadzorno servisni objekt,
– instalacije za priklop, filtriranje, separacijo, hlajenje in pripravo zemeljskega plina za procesno in lastno rabo.
Za potrebe kompresorske postaje Ajdovščina bo z državnim lokacijskim načrtom načrtovana tudi povezava z omrežjem prometne, elektroenergetske, telekomunikacijske in vodovodne javne infrastrukture.
Meteorne vode se odvodnjava preko lovilnika olj v ponikovalnico. Fekalna kanalizacija se spelje v vodotesno nepretočno greznico.
Območje državnega lokacijskega načrta obsega območje, ki zagotavlja nemoteno funkcioniranje plinovodnega objekta, vključno z območjem, dolgoročno predvidenim za njegovo razširitev.
Ministrstvo za okolje, prostor in energijo – Urad RS za prostorsko planiranje je dne 24. 10. 2003 v skladu z 28. členom zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02, 8/03 – popr. in 58/03 – ZZK-1; v nadaljnjem besedilu: Zakon o urejanju prostora) sklical prostorsko konferenco z namenom, da se pridobijo in uskladijo priporočila, usmeritve in legitimni interesi lokalne skupnosti, gospodarstva in interesnih združenj ter organizirane javnosti glede priprave državnega lokacijskega načrta oziroma predvidene prostorske ureditve.
Na prostorski konferenci so priporočila podali predstavniki Občine Ajdovščina, Zavoda za gozdove Slovenije, Telekoma Slovenije d.d., Elektro Primorske d.d. in Geoplina d.o.o. Ljubljana.
Na podlagi priporočil se v postopku priprave državnega lokacijskega načrta:
1. prouči možnost lociranja kompresorske postaje na trasi plinovoda na območju zaraščajočih se kmetijskih površin,
2. v sodelovanju z občino določi mikrolokacija kompresorske postaje.
Priprava državnega lokacijskega načrta obsega izdelavo:
– utemeljitev predlagane rešitve oziroma variantnih rešitev in primerjalne študije variant;
– strokovnih podlag iz V. točke tega programa priprave;
– državnega lokacijskega načrta, ki mora biti izdelan v skladu s 24., 43., 44. in 46. členom zakona o urejanju prostora.
III. NOSILCI UREJANJA PROSTORA IN DRUGI UDELEŽENCI, KI BODO SODELOVALI PRI PRIPRAVI DRŽAVNEGA LOKACIJSKEGA NAČRTA
Nosilci urejanja prostora, ki morajo pred pričetkom izdelave državnega lokacijskega načrta podati smernice za njegovo pripravo, k dopolnjenemu predlogu državnega lokacijskega načrta pa mnenje, so:
1. Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS,
2. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano,
3. Ministrstvo za kulturo, Uprava RS za kulturno dediščino,
4. Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami,
5. Ministrstvo za obrambo, Urad za obrambne zadeve,
6. Ministrstvo za okolje, prostor in energijo, (področje varstva narave, področje varstva okolja in področje upravljanja z vodami ter oskrbe in čiščenja voda),
7. Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste,
8. Ministrstvo za promet, Urad za letalstvo,
9. Zavod za gozdove Slovenije,
10. Zavod za ribištvo Slovenije,
11. Zavod RS za varstvo narave,
12. ELES Elektro-Slovenija d.o.o., Ljubljana;
13. Elektro Primorska, PE Nova Gorica;
14. Geoplin d.o.o. Ljubljana
15. Telekom Slovenije, Ljubljana,
16. Občina Ajdovščina;
17. Komunalno stanovanjska družba d.o.o. Ajdovščina;
18. druge občinske gospodarske javne službe ter drugi organi in organizacije v kolikor bi se v postopku priprave lokacijskega načrta izkazalo, da so tangirani.
Pobudnik priprave državnega lokacijskega načrta je Ministrstvo za okolje, prostor in energijo – Urad RS za energetiko (v nadaljnjem besedilu: MOPE UE).
Postopek priprave državnega lokacijskega načrta vodi Ministrstvo za okolje, prostor in energijo – Urad RS za prostorsko planiranje, Dunajska 21, Ljubljana (v nadaljnjem besedilu: MOPE UPP).
Investitor načrtovanih prostorskih ureditev je Geoplin d.o.o. Ljubljana, Cesta ljubljanske brigade 11, p.p. 3706, Ljubljana (v nadaljnjem besedilu: Geoplin).
Naročnik vseh strokovnih podlag ter državnega lokacijskega načrta je Geoplin.
Izdelovalec državnega lokacijskega načrta mora izpolnjevati pogoje, določene v 156. do 160. členu zakona o urejanju prostora.
IV. NAČIN PRIDOBITVE STROKOVNIH REŠITEV
Na podlagi analize prostora, pridobljenih smernic in analize le-teh, priporočil s prostorske konference ter ob upoštevanju programskih izhodišč, določenih v II. poglavju tega programa priprave, izdelovalec lokacijskega načrta predlaga možne nove variante ali optimizacije predlagane variante.
MOPE UPP, MOPE UE in Geoplin potrdijo predlagan obseg variant, za katere izdelovalec strokovnih podlag izdela idejne zasnove v merilu 1:5000 s tehničnim poročilom.
Izdelovalec državnega lokacijskega načrta izdela utemeljitev oziroma primerjalno študijo, v kateri prouči variante v skladu s tretjim odstavkom 45. člena zakona o urejanju prostora in odloka o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin dolgoročnega in srednjeročnega plana Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 11/99). Variante se proučijo, ocenijo in medsebojno primerjajo glede vplivov na regionalni in urbani razvoj, energetske in distribucijske učinkovitosti, varovanja življenjskega okolja ljudi ter naravnih in kulturnih sestavin okolja, gospodarnosti in družbene sprejemljivosti. V zaključku utemeljitve oziroma primerjalne študije izdelovalec predlaga in utemelji najustreznejšo varianto lociranja kompresorske postaje Ajdovščina in poda usmeritve za njeno optimizacijo v sklopu izdelave strokovnih podlag in predloga državnega lokacijskega načrta.
V. SEZNAM POTREBNIH STROKOVNIH PODLAG
IN NAČIN NJIHOVE PRIDOBITVE
Pri izdelavi strokovnih podlag in državnega lokacijskega načrta je treba upoštevati vse predhodno izdelane strokovne podlage in druga gradiva, relevantna za izdelavo naloge s področja prostorskega razvoja, varstva okolja, ohranjanja narave in varstva kulturne dediščine.
Pred izdelavo predloga državnega lokacijskega načrta mora investitor zagotoviti naslednje strokovne podlage:
– idejno zasnovo načrtovane prostorske ureditve, izdelano na način, ki vključuje vse funkcionalne, urbanistične, krajinske, arhitekturne in okoljevarstvene rešitve in ureditve, z ustreznim poročilom in utemeljitvijo,
– idejno zasnovo posameznih elementov prostorske ureditve, izdelano kot posamezni načrti, ki vključuje vse funkcionalne, urbanistične, krajinske, arhitekturne in okoljevarstvene rešitve in ureditve, z ustreznimi poročili in utemeljitvami,
– idejno zasnovo nove prometne ureditve, tudi v odnosu do obstoječe (ukinitve, preureditve obstoječih cest, poti ipd.),
– idejno zasnovo novih energetskih, vodovodnih, komunalnih in drugih infrastrukturnih priključkov in ureditev,
– idejno zasnovo zaščite, prestavitve in ukinitve obstoječih energetskih, vodovodnih in drugih komunalnih priključkov in ureditev,
– idejno zasnovo rešitev in ukrepov za preprečitev negativnih vplivov na okolje, kulturno dediščino in trajnostno rabo naravnih dobrin, za omilitev vplivov na rastlinske in živalske vrste ter njihove habitate, vključno z idejno zasnovo ureditve morebitnih izravnalnih ukrepov,
– idejno zasnovo rešitev in ukrepov za obrambo ter varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami,
– geodetsko topografski načrt v merilu 1: 1000 ali 1: 5000 in zemljiško katastrski načrt v merilu 1: 1000 ali 1: 2880, potrjen na Geodetski upravi RS,
– podatke zemljiškega katastra in katastra stavb,
– podatke o lastnikih in imetnikih drugih stvarnih pravic,
– poročilo o vplivih načrtovane prostorske ureditve na okolje.
V postopku priprave državnega lokacijskega načrta Ministrstvo za kulturo – Uprava RS za kulturno dediščino zagotovi izdelavo strokovnih zasnov s področja kulturne dediščine v skladu z zakonom, ki ureja varstvo kulturne dediščine in jih posreduje MOPE UPP.
V postopku priprave državnega lokacijskega načrta Zavod RS za varstvo narave izdela naravovarstvene smernice v skladu z zakonom, ki ureja ohranjanje narave in jih posreduje MOPE UPP.
VI. ROKI ZA PRIPRAVO DRŽAVNEGA LOKACIJSKEGA NAČRTA
Pridobitev smernic za načrtovanje
Geoplin zagotovi gradivo za pridobitev smernic (najmanj situativni prikaz prostorske ureditve v merilu 1:10000 s tehničnim poročilom) takoj po sprejemu tega programa priprave.
MOPE UPP takoj prične s pridobivanjem smernic za načrtovanje s strani nosilcev urejanja prostora iz III. točke tega programa priprave.
Nosilci urejanja prostora podajo smernice najkasneje v 30 dneh po prejemu vloge.
Po izvedbi postopka izbire in sklenitve pogodbe za izdelavo državnega lokacijskega načrta, poročila o vplivih na okolje in strokovnih podlag izdelovalec državnega lokacijskega načrta (v nadaljnjem besedilu: izdelovalec) izdela analizo smernic ter ob upoštevanju le-te in analize prostora izdela usmeritve za načrtovanje prostorske ureditve najkasneje v 15 dneh po pretečenem roku za pridobitev smernic.
MOPE UPP, MOPE UE in Geoplin potrdijo usmeritve za načrtovanje prostorske ureditve najkasneje v 10 dneh po prejemu.
Izdelava utemeljitev predlagane rešitve oziroma variantnih rešitev in primerjalne študije variant
Geoplin zagotovi izdelavo tehničnih variantnih rešitev lociranja kompresorske postaje Ajdovščina v enem mesecu po končani izdelavi usmeritev za načrtovanje prostorske ureditve.
Izdelovalec v enem mesecu izdela utemeljitev oziroma primerjalno študijo.
MOPE UPP zagotovi recenzijo utemeljitve oziroma primerjalne študije variant najkasneje v 15 dneh po končani izdelavi le-te.
K izdelani utemeljitvi oziroma primerjalni študiji in predlogu najustreznejše variante pridobi MOPE UPP stališča Ministrstva za okolje, prostor in energijo, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in Ministrstva za kulturo ter stališča Občine Ajdovščina v 14 dneh po končani recenziji utemeljitve oziroma primerjalne študije.
O rešitvi, za katero se izdela predlog državnega lokacijskega načrta, odloči Vlada Republike Slovenije na predlog ministra za okolje, prostor in energijo.
Izdelava strokovnih podlag in predloga državnega lokacijskega načrta
Geoplin zagotovi izdelavo vseh strokovnih podlag, določenih iz IV. točke tega programa priprave najkasneje v 60 dneh po odločitvi Vlade Republike Slovenije o variantni rešitvi.
Izdelovalec izdela predlog državnega lokacijskega načrta najkasneje v 30 dneh po prevzemu vseh strokovnih podlag.
MOPE UPP pridobi recenzijsko mnenje k predlogu državnega lokacijskega načrta najkasneje v 15 dneh po prevzemu predloga državnega lokacijskega načrta.
Izdelovalec dopolni predlog državnega lokacijskega načrta najkasneje v 15 dneh po predaji recenzijskega mnenja Geoplinu.
MOPE UPP najkasneje v 17 dneh po končani izdelavi dopolnjenega predloga državnega lokacijskega načrta in pred objavo javne razgrnitve predloga državnega lokacijskega načrta organizira prostorsko konferenco z namenom, da se na predvidene rešitve v predlogu državnega lokacijskega načrta pridobijo in uskladijo priporočila, usmeritve in legitimni interesi (mnenja) lokalnih skupnosti, gospodarstva in interesnih združenj ter organizirane javnosti.
Javna razgrnitev in javne obravnave
Minister za okolje, prostor in energijo s sklepom odredi javno razgrnitev predloga državnega lokacijskega načrta na ministrstvu za okolje, prostor in energijo ter v Občini Ajdovščina.
Javna razgrnitev traja najmanj 30 dni.
MOPE istočasno obvesti javnost o kraju in času javne razgrnitve in javne obravnave z objavo v Uradnem listu Republike Slovenije ter na krajevno običajen način, in sicer najmanj 14 dni pred javno razgrnitvijo prostorskega akta.
MOPE UPP v sodelovanju z MOPE UE in Geoplinom v času javne razgrnitve organizira javno obravnavo. Javna obravnava mora biti v kraju načrtovane prostorske ureditve.
MOPE UPP v sodelovanju z MOPE UE, Geoplinom in Občino Ajdovščina, v času javne razgrnitve in javne obravnave evidentira vse pisne in ustne pripombe in predloge organov, organizacij in posameznikov.
MOPE UPP v sodelovanju z MOPE UE in Geoplinom ter izdelovalcem takoj prouči pripombe in predloge.
Izdelovalec pripravi predlog stališč glede njihovega upoštevanja najkasneje v 30 dneh po končani javni razgrnitvi.
MOPE UPP s pripombami in predlogi ter predlogom stališč takoj seznani tudi tiste nosilce urejanja prostora, na katerih delovno področje bi se predlagane spremembe lahko nanašale, ter pridobi njihovo predhodno mnenje.
Minister za okolje, prostor in energijo s sklepom odloči o upoštevanju pripomb in predlogov in seznani Občino Ajdovščina.
Izdelava dopolnjenega predloga državnega lokacijskega načrta
Geoplin zagotovi izdelavo morebitnih dopolnitev strokovnih podlag najkasneje v 30 dneh po sprejemu odločitve ministra o upoštevanju pripomb in predlogov z javne razgrnitve.
Izdelovalec izdela dopolnjen predlog državnega lokacijskega načrta najkasneje v 30 dneh po prevzemu vseh morebiti dopolnjenih strokovnih podlag.
Geoplin preda dopolnjen predlog državnega lokacijskega načrta MOPE UPP, ki takoj pozove nosilce urejanja prostora iz III. točke tega programa priprave, da podajo mnenje k dopolnjenemu predlogu državnega lokacijskega načrta.
Nosilci urejanja prostora podajo mnenje najkasneje v 30 dneh po prejemu vloge.
MOPE UPP pridobi recenzijsko mnenje strokovnjaka s področja prostorskega načrtovanja ter stališče MOPE UE k dopolnjenemu predlogu državnega lokacijskega načrta v času pridobivanja mnenj.
MOPE UPP takoj posreduje mnenja nosilcev urejanja prostora, recenzijsko mnenje ter mnenje ministra, pristojnega za energijo Geoplinu.
Izdelovalec izdela usklajen dopolnjen predlog državnega lokacijskega načrta najkasneje v 15 dneh po predaji mnenj iz prejšnjega odstavka Geoplinu.
Sprejem državnega lokacijskega načrta
Minister za okolje, prostor in energijo posreduje usklajen dopolnjen predlog državnega lokacijskega načrta Vladi Republike Slovenije v sprejem. Sestavni del gradiva so priporočila prostorskih konferenc in stališča do pripomb in predlogov z javne razgrnitve.
Vlada Republike Slovenije sprejme državni lokacijski načrt z uredbo in jo objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
VII. OBVEZNOSTI FINANCIRANJA PRIPRAVE DRŽAVNEGA LOKACIJSKEGA NAČRTA
Geoplin zagotovi vsa sredstva za izdelavo utemeljitve oziroma primerjalne študije variant, strokovnih podlag ter državnega lokacijskega načrta.
MOPE UPP zagotovi sredstva za recenzije utemeljitve oziroma primerjalne študije variant in državnega lokacijskega načrta ter drugih potrebnih dokumentov.
VIII. OBJAVA PROGRAMA PRIPRAVE
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 352-25-1/2003
Ljubljana, dne 28. novembra 2003.
EVA 2003-2511-0183
mag. Janez Kopač l. r.
Minister
za okolje, prostor in energijo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti