Uradni list

Številka 124
Uradni list RS, št. 124/2003 z dne 12. 12. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 124/2003 z dne 12. 12. 2003

Kazalo

5350. Odlok o lokalnih turističnih vodnikih na turističnem območju Občine Trebnje, stran 16992.

Na podlagi 40. in 41. člena zakona o pospeševanju turizma (Uradni list RS, št. 57/98 in 21/02) in zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94 – odl. US RS, št. 45/94 – odl. US RS, št. 57/94, 14/95, 20/95 – odl. US RS, 63/95 – obvezna razlaga, 73/95 – odl. US RS 9/96 – odl. US RS, 39/96 – odl. US RS, 44/96 – odl. US RS, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98 – odl. US RS, 74/98, 12/99, 59/99 – odl. US RS in 70/00) ter 13. in 19. člena statuta Občine Trebnje (Uradni list RS, št. 50/95 in 80/98) je Občinski svet občine Trebnje na 8. redni seji dne 24. 11. 2003 sprejel
O D L O K
o lokalnih turističnih vodnikih na turističnem območju Občine Trebnje
I. UVODNA DOLOČBA
1. člen
S tem odlokom se določi način in pogoji za opravljanje dejavnosti lokalnega turističnega vodnika, organizacijsko obliko, s katero se izvaja lokalno turistično vodniško službo ter pogoji za opravljanje dejavnosti turističnega vodenja in način ter postopek vodenja evidence in nadzor nad izvajanjem lokalne turistične vodniške službe na turističnem območju Občine Trebnje.
II. LOKALNI TURISTIČNI VODNIK
2. člen
Dejavnost turističnega vodnika je strokovno vodenje obiskovalcev po vnaprej določenem programu.
Lokalni turistični vodnik po tem odloku je oseba, ki domačim in tujim obiskovalcem na turističnem območju Občine Trebnje razkazuje in strokovno pojasnjuje naravne lepote, kulturno-zgodovinske spomenike, zgodovino, umetniška dela, etnografske in druge znamenitosti in te storitve zaračunava po ceniku, ki ga pripravi Turistično informacijski center.
Dejavnost lokalnega turističnega vodnika lahko opravljajo osebe, ki izpolnjujejo pogoje zakona o pospeševanju turizma in imajo najmanj srednjo strokovno izobrazbo in znanje enega tujega jezika za stopnjo najmanj srednje strokovne izobrazbe.
Posle lokalnega turističnega vodnika lahko opravljajo le osebe, ki opravijo izpit strokovne usposobljenosti za lokalnega turističnega vodnika.
Dejavnost turističnega vodnika lahko v Občini Trebnje opravlja tudi oseba, ki je vpisana v register turističnih vodnikov pri Gospodarski zbornici Slovenije oziroma ima o tem ustrezno izkaznico, kolikor turistična agencija oziroma organizirana skupina ne naroči lokalnega turističnega vodnika.
3. člen
Za lokalnega turističnega vodnika po tem odloku se ne štejejo strokovni delavci v Turistično-informacijskem centru Trebnje (v nadaljevanju: TIC Trebnje), muzejih, galerijah, šolah, cerkvah in drugih pomembnih objektih, ko opravljajo posle vodnika v okviru svoje službe, planinski in jamski vodniki, vodniki po učnih, gozdnih in kolesarskih poteh ter učitelji smučanja.
III. ORGANIZACIJSKA OBLIKA IZVAJANJA DEJAVNOSTI
4. člen
Tečaj strokovne usposobljenosti za opravljanje lokalnega turističnega vodenja organizira pooblaščen izvajalec, ki ga izbere Občina Trebnje, na podlagi razpisa.
Tečaj organizira izvajalec tako, da razpiše termine za izvedbo tečaja in pogoje za vpis na tečaj. Tečaj se deli na teoretični in praktični del; vsebino teoretičnega in praktičnega dela opredeli izvajalec strokovnega usposabljanja.
5. člen
Udeleženci morajo za pridobitev potrdila o opravljenem tečaju opraviti preverjanje strokovne usposobljenosti za opravljanje nalog lokalnega turističnega vodnika pred izpitno komisijo.
Predlog za imenovanje članov izpitne komisije poda izvajalec strokovnega usposabljanja, potrdi pa župan občine, s sklepom.
6. člen
Ko izpitna komisija ugotovi, da ima kandidat za lokalnega turističnega vodnika potrebno znanje in da izpolnjuje tudi druge pogoje iz 2. člena tega odloka, mu izda potrdilo o strokovni usposobljenosti. Župan občine mu na podlagi potrdila izda izkaznico, s čimer pridobi naziv »lokalni turistični vodnik«, ki velja tri leta in jo mora pri vodenju obvezno nositi. Obliko in vsebino izkaznice določi Občina Trebnje, izda jo v roku treh mesecev od začetka veljavnosti tega odloka.
Veljavnost izkaznice je po treh letih mogoče podaljšati, če na delo lokalnega turističnega vodnika ni bilo pritožb in da je vodnik v obdobju treh let opravil vsaj pet vodenj. O podaljšanju presoja strokovna komisija.
IV. VODENJE EVIDENCE
7. člen
Osebe, ki jim je bilo izdano potrdilo in izkaznica za opravljanje poslov lokalnega turističnega vodnika, se morajo pred pričetkom opravljanja dejavnosti vpisati v register lokalnih turističnih vodnikov, ki ga vodi Turistično informacijski center Trebnje.
Register lokalnih turističnih vodnikov vsebuje naslednje podatke:
– ime in priimek,
– prebivališče,
– podatke o številu dni vodenja za preteklo leto,
– dokazilo o strokovnem znanju in usposobljenosti.
Lokalni turistični vodnik začne opravljati dejavnost iz 2. člena tega odloka po vpisu v register.
V register lokalnih turističnih vodnikov se lahko vpišejo tudi usposobljeni vodniki iz drugih občin (opravijo v svoji občini ustrezni strokovni preizkus), če ta občina priznava status lokalnega turističnega vodnika za območje njene občine tudi usposobljenim vodnikom iz Občine Trebnje.
V. IZVAJANJE, NAROČILO IN EVIDENCA TER NADZOR LOKALNE TURISTIČNE VODNIŠKE SLUŽBE
8. člen
Lokalna turistična vodenja se izvajajo v okviru rednih in naročenih vodenj. Naročila za vodenje sprejemajo:
– turistično informacijski center,
– turistična in druga društva ter organizacije, ki se ukvarjajo s turistično dejavnostjo,
– lokalni turistični vodniki tudi neposredno, ki morajo o naročenih in opravljenih vodenjih obvestiti turistično informacijski center v roku 3 dni po opravljenem vodenju.
9. člen
Turistično informacijski center na osnovi prijav lokalnega turističnega vodnika vodi evidenco o opravljenih turističnih vodenjih ter o tem pošlje letno poročilo do 31. januarja za preteklo leto Občini Trebnje.
Evidenca mora vsebovati podatke:
– kdo je naročil vodenje,
– koliko obiskovalcev je bilo vodeno v posameznem vodenju,
– kraj oziroma država, od koder so obiskovalci,
– utemeljene pripombe, ki se vpišejo naknadno v roku 15 dni po odločitvi komisije.
10. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka izvaja občinski organ nadzora.
VI. KAZENSKE DOLOČBE
11. člen
Z denarno kaznijo 150.000 SIT se kaznuje pravna oseba, če reden ali naročen ogleda zaupa osebi, ki ni lokalni turistični vodnik.
Z denarno kaznijo 100.000 SIT se kaznuje samostojni podjetnik posameznik, če naročen ogled zaupa osebi, ki ni lokalni turistični vodnik.
Z denarno kaznijo 50.000 SIT se kaznuje oseba, ki izvaja naročen ogled in ni lokalni turistični vodnik.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
12. člen
Lokalnim turističnim vodnikom, ki so ob uveljavitvi tega odloka opravljali dejavnost lokalnega turističnega vodenja na območju Občine Trebnje, lahko nadaljujejo z opravljanjem dejavnosti le na podlagi vpisa v register.
V register se morajo vpisati v roku treh mesecev od začetka veljavnosti tega odloka.
Ob vpisu v register morajo izpolnjevati pogoje iz 2. člena tega odloka, razen pogoja izpita strokovne usposobljenosti za lokalnega turističnega vodnika. Potrdilo o opravljenem preizkusu strokovne usposobljenosti morajo predložiti v roku enega leta od začetka veljavnosti tega odloka.
V kolikor le-tega v roku ne predložijo, se izbrišejo iz registra.
13. člen
Ta odlok začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 33301-006/2003
Trebnje, dne 24. novembra 2003.
Županja
Občine Trebnje
Marica Škoda l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti