Uradni list

Številka 106
Uradni list RS, št. 106/2003 z dne 30. 10. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 106/2003 z dne 30. 10. 2003

Kazalo

4671. Program priprave sprememb in dopolnitev splošnih prostorskih ureditvenih pogojev za Občino Cerknica, stran 14657.

Na podlagi 27. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03) in 18. člena statuta Občine Cerknica (Uradni list RS, št. 3/00) je župan Občine Cerknica, po 8. 10. 2003 opravljeni prostorski konferenci, dne 16. 10. 2003 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev splošnih prostorskih ureditvenih pogojev za Občino Cerknica
I. OCENA STANJA, RAZLOGI IN PRAVNA PODLAGA
ZA PRIPRAVO SPREMEMB IN DOPOLNITEV
1. člen
(1.1.) S tem programom se podrobneje oceni stanje, razlogi in ugotovi pravna podlaga za pripravo sprememb in dopolnitev splošnih prostorskih ureditvenih pogojev za Občino Cerknica (Uradni list RS, št. 43/92 in 8/94), nadalje predmet in programska izhodišča sprememb in dopolnitev, okvirno območje izvedbenega prostorskega akta in konkretno območje na katere se nanašajo spremembe in dopolnitve, nosilce urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja ter druge udeležence, ki bodo sodelovali pri pripravi sprememb in dopolnitev, seznam potrebnih strokovnih podlag, način pridobitve strokovnih rešitev, navedbo in način pridobitve geodetskih podlag, roke tako za pripravo prostorskega akta kot njegovih posameznih faz, vključno z rokom za pripravo smernic za načrtovanje ter obveznosti v zvezi s financiranjem sprememb in dopolnitev.
(1.2.) Razlogi za pripravo sprememb in dopolnitev se nanašajo na spremenjena območja za poselitev, ki jih opredeljuje odlok o prostorskih sestavinah dolgoročnega in družbenega plana OBČINE Cerknica, ki je v zaključni fazi sprejemanja. S širitvijo teh območij se vzpostavlja nova nepozidana stavbna zemljišča, ki jim je potrebno s spremembo in dopolnitvijo splošnih prostorskih ureditvenih pogojev za Občino Cerknico (v nadaljevanju: spremembe PUP) določiti merila in pogoje ter ukrepe za realizacijo s planom določenih možnosti izvedbe posegov.
(1.3.) Pravna podlaga spremembe PUP je v veljavni zakonodaji, zakonu o urejanju prostora – ZUreP – 1 (Uradni list RS, št. 110/02 in 08/03), ki omogoča sočasen potek priprave in sprejemanja krovnega prostorskega akta (Prostorske sestavine dolgoročnega in družbenega plana Občine Cerknica) in izvedbenega prostorskega akta (spremembe PUP).
II. PREDMET IN PROGRAMSKA IZHODIŠČA
SPREMEMB IN DOPOLNITEV
2. člen
(2.1.) Predmet sprememb PUP so območja širitve poselitve v okviru prostorskih sestavin dolgoročnega in družbenega plana Občine Cerknica.
(2.2.) Programska izhodišča sprememb PUP izhajajo iz usmeritev razvoja poselitve v občini. Z določili odloka sprememb PUP bo občina težila k zgoščevanju poselitve v nepozidanih območjih stavbnih zemljišč znotraj naselij (notranji razvoj območij), in sicer tako, da bo zaokroževala površine znotraj obeh urbanističnih zasnov s tem, da bo načrtovala individualno gradnjo v strnjenih kompleksih z enakomerno porazdelitvijo v okviru večine robnih, razvojno perspektivnih delov naselij, blokovno gradnjo pa zaokroževala na lokacijah, ki so že komunalno opremljene oziroma načrtovane z ustrezno opremo. Nadalje bo poselitev usmerjala v obstoječa naselja ter spodbujala prenavljanje in zgoščevanje objektov v okviru obstoječih poselitvenih površin, širitev drugih naselij pa izvajala z dopolnjevanjem in zaokroževanjem na njihovem robu. Občina bo dopuščala gradnjo novih kmetij izven oziroma na robovih ureditvenih območij naselij zgolj v skladu z usmeritvami za ohranjanje kvalitet kulturne krajine in preprečevala zlivanje naselij in vzdolžno razpotegnjeno gradnjo ob komunikacijah ter določila merila in pogoje za skladnost v urbanističnem in arhitekturnem vidiku oblikovanja posegov v prostor; varovala bo krajinsko zaključena in s posegi še nenačeta območja pred novimi posegi.
III. OBMOČJE SPREMEMB PUP
3. člen
(3.1.) Za realizacijo razvoja poselitve je celotno območje občine že v krovnem planskem aktu razdeljeno na sklope urejanja. Občino Cerknica sestavljajo štiri gravitacijska območja (makrocelote), ki so opredeljena glede na specifične značilnosti.
I. Gravitacijsko območje Cerknice znotraj katerega se nahaja tudi urbanistična zasnova Cerknice;
II. Gravitacijsko območje Rakeka, znotraj katerega se nahaja tudi urbanistična zasnova Rakek;
III. Gravitacijsko območje jezerskega dela in
IV. Gravitacijsko območje hribovitega dela.
Posamezna gravitacijska območja (makrocelote) sestavljajo območja večih naselij. Gravitacijska območja so bodisi ločljive po kulturno zgodovinskih oziroma po naravnih značilnostih (naravne ali ustvarjene prostorske prvine), vendar v celoti ne izstopajo iz celostne podobe krajinske identitete, bodisi so specifično socialekonomske poselitvene strukture z jasno definiranimi značilnostmi in mejami, ki jih ločijo od ostalih gravitacijskih območij. Območje sprememb PUP se nanaša zgolj na širitve območij za poselitev z izjemo območij kompleksne gradnje, ki se urejajo z lokacijskimi načrti.
IV. NOSILCI UREJANJA PROSTORA, KI DAJEJO SMERNICE IN MNENJA TER DRUGI UDELEŽENCI,
KI SODELUJEJO PRI PRIPRAVI SPREMEMB PUP
4. člen
(4.1.) Občina Cerknica je kot pripravljalec prostorskega akta sklicala in vodila prostorsko konferenco pred sprejemom programa priprave. Na prostorsko konferenco, ki je bila dne 8. 10. 2003 so bili preko sredstev javnega obveščanja vabljeni zainteresirani predstavniki lokalne skupnosti, gospodarstva in interesnih združenj ter organizirane javnosti z namenom pridobitve in uskladitve priporočil, usmeritev in njihovih legitimnih interesov. Priporočila prostorske konference bodo priložena gradivu prostorskega akta, ko bo ta posredovan v sprejem.
(4.2.) Poleg udeležencev, ki sodelujejo na prostorski konferenci so v pripravo sprememb PUP vključeni nosilci urejanja prostora, ki dajejo smernice in mnenja.
(4.2.a) Po sprejemu tega programa priprave bo pripravljalec pozval naslednje nosilce urejanja prostora, da v skladu z 29. členom zakona o urejanju prostora v roku 30 dni podajo smernice, za načrtovanje sprememb PUP; hkrati s pozivom bo nosilcem urejanja prostora posredovan tudi program priprave.
(4.2.1.) RS, Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, Območna enota Postojna
(4.2.2.) RS, Ministrstvo za obrambo Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Postojna
(4.2.3.) RS, Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje (okolje in vode)
(4.2.4.) Zavod za varstvo kulturne dediščine, Območna enota Ljubljana
(4.2.5.) Zavod RS za varstvo narave, Območna enota Ljubljana
(4.2.6.) Ministrstvo za obrambo, Uprava za civilno obrambo,
(4.2.7.) Ministrstvo za promet in zveze, Direkcija RS za ceste,
(4.2.8.) JP Elektro Ljubljana, PE Ljubljana okolica,
(4.2.9.) JP, Komunala Cerknica (vodovod, kanalizacija)
(4.2.10.) Telekom Slovenije
(4.2.11.) Drugi soglasjedajalci, če se v postopku ugotovi, da so njihova soglasja potrebna
V primeru molka nosilca urejanja prostora se šteje, da nima smernic, ki bi jih bilo potrebno upoštevati.
Pri pripravi sprememb PUP so dovoljena tudi odstopanja od danih smernic, če so ta odstopanja v okviru zakona in osnovnih usmeritev iz smernic ter utemeljena z mnenjem druge strokovne institucije.
(4.2.b) Po javni razgrnitvi bo pripravljalec dopolnil prostorski akt s stališči do pripomb in predlogov, danih v času javne razgrnitve in pozval prej navedene nosilce urejanja prostora, da podajo mnenja k dopolnjenemu predlogu sprememb PUP. Hkrati s pozivom jim pošlje tudi tisti del dopolnjenih sprememb PUP, ki se nanaša na zadeve iz njihove pristojnosti. V mnenjih nosilci urejanja prostora ugotovijo ali je pripravljalec pri pripravi prostorskega akta upošteval njihove smernice oziroma, da so rešitve v primerih iz tretjega odstavka 29. člena ZUreP-1 v skladu z zahtevami veljavnih predpisov in drugih pravnih aktov ter v okviru osnovnih usmeritev danih smernic. V mnenju nosilci urejanja prostora ne morejo postavljati novih ali drugačnih pogojev od tistih, ki so jih podali v smernicah. Rok za mnenja je 30 dni. V primeru molka nosilca urejanja prostora se šteje, da na predvideno prostorsko ureditev nima pripomb.
Če nosilec urejanja prostora ugotovi, da je predlagana prostorska ureditev v neskladju z njegovimi smernicami in odreče pozitivno mnenje, mora svojo odločitev utemeljiti z navedbo konkretnega neskladja v načrtovani prostorski ureditvi z zahtevami iz smernic. Če nosilec urejanja prostora svoje odločitve ne utemelji, pripravljalec njegovo odločitve ni doložan upoštevati.
V. STROKOVNE PODLAGE
5. člen
(5.1.) Spremembe PUP se izdelajo na podlagi predhodno izdelanih strokovnih podlag in drugih strokovnih gradiv, in sicer:
(5.1.1.) povzetkov in usmeritev planskih aktov Občine Cerknica, ki so v zaključku pripave;
(5.1.2.) strokovnih podlag, ki so bile izdelane v okviru priprave planskih aktov občine in
(5.1.3.) digitalnih katastrskih načrtov, ki so podlaga krovnim prostorskim aktom občine.
(5.2.) Kolikor se v času postopka sprememb PUP ugotovi, da je utemeljeno potrebno izdelati dodatne strokovne podlage se te pripravijo med postopkom.
VI. NAČIN PRIDOBITVE STROKOVNIH REŠITEV
6. člen
(6.1.) Strokovne rešitve prostorske ureditve se pridobijo z izdelavo delovnega osnutka, ki se predhodno prouči in v nadaljnjem postopku, na osnovi odločitve pripravljalca, oblikuje kot podlaga za pripravo gradiv, ki se javno razgrnejo.
(6.2.) Če se predlog sprememb PUP na podlagi stališč do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve in javne obravnave tako spremeni, da nove rešitve ne bi bile več skladne s programskimi izhodišči tega programa priprave, se ga ponovno razgrne in obravnava. Kolikor se v ponavljenem postopku obravnavajo le v prvi javni razgrnitvi in obravnavi predlagane spremembe je rok za razgrnitev 10 dni. O času in kraju javne razgrnitve in obravnave ter o vsebini bo v takem primeru javnost obveščena najkasneje sedem dni pred javno razgrnitvijo. Ponovna javna razgrnitev in obravnava je dovoljena največ dvakrat.
VII. NAVEDBA IN NAČIN PRIDOBITVE GEODETSKIH PODLAG
7. člen
(7.1.) Za območje celotne občine so izdelane digitalne geodetske podlage v merilu 1:5000, ki predstavljajo kvalitetno geodetsko podlago priprave sprememb PUP.
VIII. ROKI
8. člen
(8.1.) Rok za pripravo smernic nosilcev urejanja prostora je 30 dni od prejema poziva.
(8.2.) Roki posameznih faz izdelave sprememb PUP so naslednji:
(8.2.1.) Pridobivanje smernic nosilcev urejanja prostora v oktobru in novembru 2003;
(8.2.2.) Izdelava delovnega osnutka v novembru 2003;
(8.2.3.) Izvedba druge prostorske konference v začetku decembra 2003;
(8.2.4.) Izdelava predloga sprememb PUP za javno razgrnitev v novembru in decembru 2003;
(8.2.5.) Javna razgrnitev in javna obravnava v januarju 2004;
(8.2.6.) Oblikovanje in sprejem stališč do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve in javne obravnave v februarju 2004;
(8.2.7.) Pridobivanje mnenj nosilcev urejanja prostora v februarju in marcu 2004;
(8.2.8.) Priprava in sprejem končnega elaborata v marcu 2004.
Roki posameznih faz se lahko podaljšajo v primerih časovnega zamika začetka postopka (smernice, prostorska konferenca), zaradi planiranih aktivnosti občinskega sveta oziroma ponovne javne razgrnitve in javne obravnave.
(8.3.) Rok za pripravo mnenj nosilcev urejanja prostora je 30 dni od prejema poziva in gradiv prostorskega akta, ki se nanašajo na zadeve iz njihove pristojnosti.
IX. OBVEZNOSTI V ZVEZI
S FINANCIRANJEM
9. člen
(9.1.) Pripravljalec sprememb in dopolnitev sprememb PUP je Občina Cerknica. Sredstva za izdelavo sprememb PUP se zagotove iz naslova proračunske postavke izdelave prostorskih aktov.
X. DOLOČITEV OBJAVE
10. člen
(10.1.) Program priprave, ki je sprejet po sklicu prostorske konference, se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in začne veljati z dnem objave.
Št. 35001-3/2003
Cerknica, dne 16. oktobra 2003.
Župan
Občine Cerknica
Miroslav Levar, univ. dipl. ek. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti