Uradni list

Številka 103
Uradni list RS, št. 103/2003 z dne 24. 10. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 103/2003 z dne 24. 10. 2003

Kazalo

4577. Sprememba odloka o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč v Občini Brežice, stran 14300.

Na podlagi 218. člena zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03 – popr.), 22. člena zakona o financiranju občin (Uradni list RS, št. 80/94) in 16. člena statuta Občine Brežice (Uradni list RS, št. 49/99 in 86/99) je Občinski svet občine Brežice na 8. redni seji dne 6. 10. 2003 sprejel
S P R E M E M B O O D L O K A
o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč
v Občini Brežice
1. člen
S to spremembo se spremenijo 2., 4., 5., 10. in 17. člen odloka o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč v Občini Brežice, objavljenega v Uradnem listu RS, št. 73/01.
2. člen
2. člen se v celoti nadomesti z naslednjim besedilom:
»Osnova za izračun nadomestila je površina zazidanega stavbnega zemljišča (funkcionalne enote), ki je lahko v zgradbi ali izven nje, ki se uporablja za stanovanjski, počitniški ali poslovni namen in nezazidano stavbno zemljišče.
V zgradbi je površina funkcionalne enote čista tlorisna površina vseh prostorov, ki so funkcionalno povezani (stanovanje, poslovni prostor, garaža …). Upoštevajo se samo zgradbe, ki so zgrajene najmanj do tretje gradbene faze.
Izven zgradbe je površina funkcionalne enote skupna površina funkcionalno povezanih zemljišč (parkirišča, nepokrita skladišča, delavnice na prostem, igrišča …), ki je namenjena poslovni dejavnosti.
Za nezazidana stavbna zemljišča, štejejo tista zemljišča, za katera je z izvedbenim prostorskim aktom določeno, da je na njih dopustna gradnja stanovanjskih in poslovnih stavb, ki niso namenjene za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa in javne uprave in da je na njih dopustna gradnja gradbenih inženirskih objektov, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture in tudi niso namenjeni za potrebe zdravstva, socialnega in otroškega varstva, šolstva, kulture, znanosti, športa in javne uprave.
Za zazidana stavbna zemljišča, štejejo tista zemljišča, na katerih so gradbene parcele z zgrajenimi stavbami in gradbenimi inženirskimi objekti, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture in tista zemljišča, na katerih se je na podlagi dokončnega gradbenega dovoljenja začelo z gradnjo stavb in gradbenih inženirskih objektov, ki niso objekti gospodarske javne infrastrukture. «
3. člen
4. člen se v celoti nadomesti z naslednjim besedilom:
»Zavezanec za nadomestilo je neposredni uporabnik funkcionalne enote (lastnik, imetnik pravice uporabe, najemnik…), ki je lahko fizična oseba, pravna oseba ali samostojni podjetnik.«
4. člen
5. člen se v celoti nadomesti z naslednjim besedilom:
»Nadomestilo se ne odmerja za objekte gospodarske javne infrastrukture, sakralne objekte, in za zavode in institucije katerih ustanovitelj je Občina Brežice.
Nadomestilo se ne odmerja za funkcionalne enote, ki se uporabljajo:
– za potrebe obrambe,
– za potrebe tujih držav, ki jih uporabljajo tuja diplomatska in konzularna predstavništva ali v njih stanuje njihovo osebje,
– za potrebe mednarodnih in meddržavnih organizacij, ki jih uporabljajo te organizacije ali v njih stanuje njihovo osebje, če ni v mednarodnem sporazumu drugače določeno,
– za potrebe verske skupnosti, ki jih uporabljajo za svojo versko dejavnost,
– za potrebe Rdečega križa, Karitasa in drugih podobnih humanitarnih in prostovoljnih organizacij,
– za potrebe kmetijske dejavnosti v zasebnem kmetijstvu (gospodarska poslopja ipd.),
– za parke in zelenice,
– zavezanci, ki prejemajo denarno socialno pomoč po predpisih o socialnem varstvu.«
5. člen
10. člen se v celoti nadomesti z naslednjim besedilom:
»Namembnost uporabe stavbnega zemljišča:
Za stanovanjski namen uporabe stavbnega zemljišča se smatrajo objekti ali deli objektov namenjeni za stalno bivanje.
Za počitniški namen uporabe stavbnega zemljišča se smatrajo objekti ali deli objektov namenjeni za počitniško uporabo in bivalni prostori v zidanicah.
Za pridobitni poslovni namen uporabe stavbnega zemljišča se smatrajo objekti ali deli objektov namenjeni za poslovno dejavnost ter nepokrite površine namenjene poslovni dejavnosti.
Za nepridobitni poslovni namen uporabe stavbnega zemljišča se smatrajo objekti ali deli objektov namenjeni za nepridobitno poslovno dejavnost.
    Namembnost se ovrednoti z naslednjimi točkami:
--------------------------------------------------------------------------------
Namembnost                  I. območje   II. območje   III. območje  IV. območje
--------------------------------------------------------------------------------
Stanovanjski namen                  50            30             20           10
Počitniški namen                    80            80             80           80
Poslovni namen – nepridobitni      300           200            100          100
Poslovni namen – pridobitni        600           500            400          200
Nezazidano stavbno zemljišče        50            40             20           10
--------------------------------------------------------------------------------
6. člen
17. člen se v celoti nadomesti z naslednjim besedilom:
»Poleg primerov navedenih v 5. členu odloka lahko davčni organ dovoli odlog plačila dolga s pripadajočimi obrestmi za čas do šest mesecev oziroma dovoli plačilo davčnega dolga v največ šestih mesečnih obrokih ali določi, da se zavezancu davčni dolg v celoti ali deloma odpiše, če bi se z izterjavo lahko ogrozilo preživljanje davčnega zavezanca in njegovih družinskih članov.
Davčni urad lahko dovoli odlog plačila davčnega dolga za čas do šest mesecev oziroma dovoli plačilo davka v največ šestih mesečnih obrokih zaradi začasne plačilne nezmožnosti, če na nastanek plačilne nezmožnosti davčni zavezanec ni mogel vplivati.«
7. člen
Ta sprememba odloka začne veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 462-141/01
Brežice, dne 6. oktobra 2003.
Župan
Občine Brežice
mag. Andrej Vizjak l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti