Uradni list

Številka 98
Uradni list RS, št. 98/2003 z dne 13. 10. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 98/2003 z dne 13. 10. 2003

Kazalo

4385. Pravilnik o dodeljevanju finančnih sredstev iz občinskega proračuna za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v Občini Krško, stran 13854.

Na podlagi 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93; 6/94 – odločba US RS, 45/94 – odločba US RS, 57/94, 14/95, 20/95 – odločba US RS, 63/95 – obvezna razlaga, 73/95 – odločba US RS, 9/96 – odločba US RS, 39/96 – odločba US RS, 44/96 – odločba US RS, 26/97, 70/97, 10/98, 68/98 – odločba US RS, 74/98, 59/99 – odločba US RS, 70/00 in 51/02), uredbe o namenih in pogojih za dodeljevanje državnih pomoči ter določitvi pristojnih ministrstev za upravljanje posameznih shem državnih pomoči (Uradni list RS, št. 38/03) ter 16. in 79. člena statuta Občine Krško (Uradni list RS, št. 98/00 – prečiščeno besedilo in 5/03) je Občinski svet občine Krško na 10. seji, dne 18. 9. 2003, sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju finančnih sredstev iz občinskega proračuna za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v Občini Krško
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določajo namen, pogoji, kriteriji in postopki za dodeljevanje finančnih sredstev za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v Občini Krško.
2. člen
Sredstva za pospeševanje razvoja malega gospodarstva (v nadaljevanju: sredstva) se, ob upoštevanju državnih, regionalnih in občinskih razvojnih načrtov in prioritet, zagotavljajo iz občinskega proračuna in iz drugih namenskih virov.
3. člen
Za uresničevanje ciljev pospeševanja razvoja malega gospodarstva v Občini Krško se finančna sredstva usmerjajo v:
– naložbene dejavnosti v podjetništvo in obrt, ki ustvarjajo nove proizvodne in storitvene kapacitete ter povečujejo konkurenčnost malega gospodarstva (nakup nove proizvajalne in storitvene opreme, dodatno komunalno opremljanje notranje infrastrukture zemljišč za proizvodno in storitveno dejavnost, nakup nematerialnih pravic),
– optimalno in razumno koriščenje proizvodnih in storitvenih kapacitet, uvajanje novih in posodobljenih tehnologij (produktivnejših, racionalnih, energetsko varčnih, ekološko varnejših),
– večanje kakovosti proizvodov in storitev,
– ohranjanje in razvijanje malega gospodarstva,
– rast malih podjetij ter samostojnih podjetnikov,
– spodbujanje promocije malih podjetij in samostojnih podjetnikov na sejmih in razstavah,
– zagotovitev dodatnega izobraževanja, izpopolnjevanja in usposabljanja v malih podjetjih ter pri samostojnih podjetnikih,
– pospeševanje podjetniške dejavnosti v okviru različnih društev in združenj.
II. KRITERIJI ZA DODELJEVANJE SREDSTEV
4. člen
Upravičenci do sredstev iz tega pravilnika so:
1. Samostojni podjetniki posamezniki,
2. Majhna podjetja, ki morajo izpolnjevati pogoje za majhna podjetja, kar pomeni, da imajo:
– manj kot 50 zaposlenih,
– letni promet manjši od 7 mio EUR ali bilančno vsoto manjšo od 5 mio EUR,
– in so neodvisna podjetja.
Neodvisno podjetje je gospodarska družba, v kateri posamezna gospodarska družba ali povezana družba, ki ne ustreza pogojem za majhna podjetja, razpolaga z lastniškimi deleži ali glasovalnimi pravicami, manjšimi od 25%. Meja se lahko prekorači, če je podjetje v lasti delniških družb ali institucionalnih investitorjev in pri tem ne izvaja aktivne lastniške politike. Pri podjetnikih posameznikih se vsi pogoji za majhna podjetja smiselno upoštevajo.
3. Interesna združenja, povezana s podjetništvom (strokovna društva, združenja).
Navedeni upravičenci morajo imeti sedež dejavnosti na območju Občine Krško. Do sredstev je upravičena tudi gospodarska družba, ki ima sedež dejavnosti izven Občine Krško, kolikor ima poslovno enoto v Krškem, v kateri zaposluje najmanj 2/3 oseb za nedoločen čas iz Občine Krško (stalno bivališče) in investira na območju Občine Krško.
Sredstva se lahko dodelijo upravičencem le za ukrepe, ki se izvajajo na območju Občine Krško. Do finančnih intervencij ne morejo biti upravičena podjetja v težavah (podjetje je v težavah, če tekoča izguba in izguba iz prejšnjih let dosega polovico osnovnega kapitala, ki je izkazan v bilanci predhodnega leta ali je podjetje v postopku prisilne poravnave, stečaja ali likvidacije) ali dobivajo državno pomoč za reševanje in prestrukturiranje ter sektorji kmetijstva, ribištva, premogovništva in pomorskega transporta ter tisti subjekti, ki nimajo poravnanih zapadlih obveznosti do Občine Krško.
5. člen
Finančno pomoč, ki jo prištevamo med državne pomoči, je možno dodeliti v primeru, kadar ta predstavlja potrebno vzpodbudo za izvedbo zastavljenega namena oziroma je zanj nujno potrebna. Sredstva se lahko dodelijo le, če imajo stimulativni učinek in niso namenjena samo zniževanju stroškov podjetja.
6. člen
Finančna sredstva za pospeševanje razvoja malega gospodarstva se dodeljujejo glede na vrsto intervencij kot nepovratna sredstva, v višini kot so zagotovljena z vsakoletnim proračunom Občine Krško. Navedena sredstva se dodeljujejo na podlagi javnega razpisa, v skladu s tem pravilnikom in s predpisi, ki urejajo izvrševanje proračuna. Javni razpis se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, skladno s pogoji in po postopkih, določenimi v veljavnih predpisih. Javni razpis se lahko objavi za vse ali za posamezne vrste ukrepov določene v tem pravilniku.
7. člen
Javni razpis mora vsebovati:
– ime in sedež neposrednega proračunskega uporabnika,
– predmet javnega razpisa z navedbo osnovnih pogojev in meril, po katerih se izberejo prejemniki finančnih sredstev za razvoj malega gospodarstva,
– okvirno višino razpisanih sredstev, ki so na razpolago za predmet javnega razpisa,
– opredelitev upravičencev za pridobivanje sredstev za razvoj,
– navedbo dokumentacije, ki jo mora prosilec priložiti vlogi,
– rok za oddajo vlog in datum odpiranja vlog,
– rok, v katerem bodo potencialni prejemniki obveščeni o izidu javnega razpisa,
– kraj, čas ter osebo, pri kateri lahko zainteresirani dvignejo razpisno dokumentacijo,
– naslov na katerega se pošiljajo vloge.
8. člen
Župan Občine Krško s sklepom imenuje komisijo za obravnavo prispelih vlog na javni razpis. Komisija, ki jo predlaga župan Občine Krško, naj bo sestavljena tako, da bosta v njeni sestavi tudi predstavnik gospodarske zbornice in predstavnik obrtne zbornice. Komisija na podlagi pravilnika in javnega razpisa obravnava pravočasno prispele popolne vloge, opravlja oglede na terenu in pripravi poročilo ter predlog za razdelitev sredstev, na podlagi katerega župan sprejme sklep o dodelitvi sredstev.
Zoper odločitev iz prejšnjega odstavka lahko upravičenec vloži pritožbo na župana v roku 8 dni od prejema sklepa. Odločitev župana je dokončna.
9. člen
Občina Krško z izbranimi vlagatelji sklene pogodbo, v kateri se opredeli:
– višina in namen za katera so sredstva dodeljena,
– terminski plan porabe sredstev,
– spisek dokazil, ki jih mora uporabnik predložiti,
– način nadzora nad porabo dodeljenih sredstev,
– možnost za preverjanje namenske porabe sredstev,
– način zavarovanja,
– določilo, da mora prejemnik ob ugotovljeni nenamenski porabi sredstev vrniti sredstva z zakonitimi zamudnimi obrestmi.
III. UKREPI ZA POSPEŠEVANJE RAZVOJA MALEGA GOSPODARSTVA
10. člen
Sredstva za razvoj in pomoč ter upravičeni stroški za dodelitev pomoči za majhna podjetja oziroma samostojne podjetnike so namenjena za:
1. naložbe v nakup opreme, dodatno opremljanje zemljišč in nakup nematerialnih investicij,
2. promocijo izdelkov in storitev na sejmih in razstavah,
3. sofinanciranje posebnega usposabljanja ter izobraževanja podjetnikov in njihovih zaposlenih,
4. spodbujanje delovanja strokovnih društev in združenj na področju podjetništva.
1. Naložbe v nakup opreme, dodatno opremljanje zemljišč in nakup nematerialnih investicij
Namen ukrepa:
– investiranje v nakup nove proizvajalne in storitvene opreme, dodatno komunalno opremljanje obstoječih zemljišč za proizvodno in storitveno dejavnost in nakup nematerialnih pravic (patenti, licence), zaradi ustanovitve novega podjetja, širitve obstoječe dejavnosti ali zaradi uvajanja novega proizvodnega oziroma storitvenega programa (bolj produktivne, racionalnejše, energetsko varčne in ekološko varnejše tehnologije; izboljševanje kakovosti proizvodov in storitev).
Pogoji za pridobitev sredstev:
– upravičenci (majhna podjetja in samostojni podjetniki posamezniki) oddajo vloge na podlagi javnega razpisa v razpisnem roku s priloženo dokumentacijo (računi, dokazila o plačanih računih, kupoprodajna pogodba, dokazilo o plačanih davkih in prispevkih: za s.p. potrdilo o plačanih davkih od pristojne izpostave, za mala podjetja obrazec BON-2),
– posamezen vlagatelj lahko za investicije iz prve točke prijavi maksimalno vrednost investicij v višini, ki je v proračunu za tekoče leto sprejeta za ta ukrep,
– sredstva se namenjajo samo za nakup nove proizvajalne in storitvene opreme (le stalna sredstva, ne drobni inventar), katerih posamezna nabavna vrednost presega 200.000 SIT,
– vrednost posameznega osnovnega sredstva na računu ali pogodbi mora znašati najmanj 50.000 SIT,
– subvencije se ne dodeljujejo za: nakup telefonov, pohištva, faksov, kopirnih strojev, računskih strojev, igralnih avtomatov, transportnih sredstev,
– za dodatno opremljanje notranje komunalne infrastrukture na obstoječih zemljiščih za proizvodno in storitveno dejavnost mora vrednost tovrstne investicijske opreme (samo stalna sredstva) presegati 500.000 SIT (ne upošteva se osnovna javna komunalna infrastruktura),
– investicija, ki je predmet subvencije, se mora ohraniti v Občini Krško vsaj 2 leti po končani investiciji oziroma se lahko nadomesti z novo sodobnejšo opremo za enako dejavnost.
Višina pomoči:
– v višini do 15% upravičenih stroškov izkazanih investicij,
– višina pomoči na posameznega upravičenca v tekočem koledarskem letu, ne sme presegati 30% skupne mase razpisanih sredstev iz te točke.
Upravičeni stroški:
– stroški nakupa proizvajalne in storitvene opreme, katere posamezna nabavna vrednost presega 200.000 SIT,
Subvencionira se nakup naslednje proizvajalne in storitvene opreme (nova računalniška strojna oprema; nova računalniška programska oprema; novi stroji in naprave za proizvodno in storitveno dejavnost: gradbeni stroji, dvigala, pralni stroji za čistilnice, šivalni stroji, posebne žage, tiskarski stroji itd.
– stroški dodatnega opremljanja notranje komunalne infrastrukture za proizvodno in storitveno dejavnost, za katere vrednost investicijske opreme presega 500.000 SIT,
– stroški nakupa licenc in patentov.
2. Promocija izdelkov in storitev na sejmih in razstavah
Namen ukrepa:
– sodelovanje malih podjetij in samostojnih podjetnikov na sejmih ter razstavah v Sloveniji in v tujini, ki na ta način promovirajo razvoj svojih proizvodov in storitev.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– upravičenci so majhna podjetja ter samostojni podjetniki, ki so se udeležili sejmov ali razstav doma in v tujini,
– prosilec odda vlogo na podlagi javnega razpisa v razpisanem roku s predložitvijo ustrezne dokumentacije,
– sofinancira se le prva udeležba na določenem sejmu ali razstavi,
– občina bo sofinancirala stroške najetja, postavitve in delovanje stojnice ob predložitvi potrebnih dokazil (računi in dokazila o plačanih računih).
Višina pomoči:
– v višini do 50% upravičenih stroškov,
– višina pomoči na posameznega upravičenca v tekočem koledarskem letu, ne sme presegati 20% skupne mase razpisanih sredstev iz te točke.
Upravičeni stroški:
– stroški, ki bodo predmet subvencije morajo biti direktno povezani s promocijskimi aktivnostmi (najem, projektiranje, postavitev, delovanje in demontaža razstavnega prostora pri prvi udeležbi na določenem sejmu ali razstavi),
– kot nastali stroški se ne bodo upoštevali potni stroški in dnevnice.
3. Sofinanciranje posebnega usposabljanja ter izobraževanja podjetnikov in njihovih zaposlenih
Namen ukrepa:
– posebno usposabljanje je namenjeno pridobitvi teoretičnega in praktičnega znanja
uporabljivega na sedanjem oziroma bodočem delovnem mestu zaposlenega v podjetju, ki je koristnik pomoči,
– spodbujanje dodatnega izobraževanja podjetnikov in pri njih zaposlenih, seznanjanje s sodobno tehnologijo.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– do sredstev so upravičena majhna podjetja in samostojni podjetniki, s sedežem dejavnosti na območju Občine Krško,
– za zaposlene v poslovnih enotah, ki delujejo na območju Občine Krško, sedež dejavnosti pa imajo izven tega območja,
– upravičenci do tovrstnega sofinanciranja morajo imeti izdelan program usposabljanja in izobraževanja zaposlenih v podjetju, ki je usklajen s strategijo podjetja in vsebuje:
a) predvidene vrste programov izobraževanja in usposabljanja za zaposlene,
b) predvideno število udeležencev usposabljanja in izobraževanja,
c) podatke o neposrednih izvajalcih programov usposabljanja in izobraževanja,
– upoštevajo se le posebna usposabljanja in dodatna izobraževanja (seminarji, posveti, tečaji uporabe nove tehnologije, strojev, orodij, demonstracijske predstavitve, specialistična izobraževanja, določeni preizkusi znanja (po sekcijah), izločena pa so osnovna izobraževanja, ki so sestavni del srednjih in poklicnih šol ter fakultet (pridobitev določene stopnje izobrazbe),
– vloge se oddajo na podlagi javnega razpisa v razpisnem roku s priloženo zahtevano dokumentacijo (račun, potrdilo o plačanem računu, potrdilo o opravljenem izobraževanju oziroma vabilo in program izobraževanja, kolikor za izvedeno izobraževanje ne izdajajo potrdil),
– upravičenec lahko prijavi večje število izobraževanj na leto.
Višina pomoči:
– do 45% upravičenih stroškov posebnih izobraževanj,
– višina pomoči na posameznega upravičenca v tekočem koledarskem letu, ne sme presegati 20% skupne mase razpisanih sredstev iz te točke.
Upravičeni stroški:
– storitev izobraževanja pooblaščene institucije (ne upoštevajo se potni stroški, dnevnice in stroški prenočišč inštruktorja) ter stroški izobraževanja (predavanje – kotizacija, ipd.).
4. Spodbujanje delovanja strokovnih društev in združenj
Namen ukrepa:
– spodbujanje delovanja strokovnih društev in združenj na področju podjetništva, ki so neprofitna in se ukvarjajo z nepridobitno dejavnostjo ter organizirajo najrazličnejše aktivnosti za podjetnike in se ukvarjajo s promocijo podjetniške kulture na območju Občine Krško.
Pogoji za pridobitev sredstev:
– društvo oziroma združenje mora biti registrirano in opravljati dejavnost na območju Občine Krško,
– društvo ali združenje se ne sme ukvarjati s pridobitno dejavnostjo,
– vloge za dodelitev sredstev vlagajo prosilci na podlagi javnega razpisa v razpisnem roku s predložitvijo ustrezne dokumentacije in potrebnih dokazil o plačilih,
– predložiti morajo finančno ovrednoten program dela po posameznih postavkah z obrazložitvijo za tekoče leto in finančno poročilo o delu društva v preteklem letu ter potrdilo o registraciji društva.
Višina pomoči:
– do 30% upravičenih stroškov za posamezen namen,
– višina pomoči na posameznega upravičenca v tekočem koledarskem letu, ne sme presegati 25% skupne mase razpisanih sredstev iz te točke.
Upravičeni stroški:
– stroški stojnice na sejemskih prireditvah in razstavah (najem in postavitev stojnice, priključki, najem vitrin), obvezni vpis v katalog nastopajočih, izdelava promocijskega gradiva,
– stroški seminarjev, posvetov in organiziranih skupnih izobraževanj ter usposabljanj v okviru združenja ali društva za širši krog oseb (stroški najema prostora, predavatelj, gradivo).
IV. NADZOR NAD NAMENSKO PORABO SREDSTEV
11. člen
Namensko porabo sredstev, pridobljenih pod pogoji tega pravilnika spremlja in preverja Oddelek za gospodarske dejavnosti in Oddelek za javne finance in proračun Občine Krško, revizijski urad oziroma s strani župana pooblaščene osebe.
Upravičenec je dolžan povrniti nenamensko porabljena sredstva v enkratnem znesku skupaj z zakonitimi zamudnimi obrestmi, ki se obračunavajo od dneva plačila upravičencem do dneva vračila sredstev v primerih, ko se ugotovi:
– da so bila dodeljena sredstva delno ali v celoti nenamensko porabljena,
– da je upravičenec za isti namen prejel sredstva iz državnih ali mednarodnih virov oziroma je prekoračil dovoljeno vsoto izplačil nepovratnih sredstev,
– da je upravičenec za katerikoli namen pridobitve sredstev navajal neresnične podatke na vlogi,
– da je upravičenec odtujil (prodal) investicijsko opremo, sofinancirano iz proračunskih sredstev, pred iztekom 2 let in je ni nadomestil s sodobnejšo opremo za enako dejavnost,
– druge nepravilnosti pri uporabi sredstev.
Upravičenec, ki ustreza kateremkoli kriteriju iz prejšnjega odstavka, izgubi pravico do pridobitve sredstev po tem pravilniku za naslednjih pet let.
V. KONČNE DOLOČBE
12. člen
Zgornje višine intenzivnosti pomoči za namene, določene po tem pravilniku, veljajo ne glede na to iz katerih javnih virov (sredstva občinskih proračunov, državnega proračuna ali mednarodnih virov) je pomoč dodeljena.
Upravičenci lahko pridobijo sredstva na podlagi tega pravilnika le pod pogojem, da podajo izjavo o kumulaciji pomoči, da za posamezen namen niso prejeli sredstev iz državnih ali mednarodnih virov oziroma koliko sredstev so iz teh virov za določen namen že prejeli.
13. člen
Z dnem veljavnosti tega pravilnika preneha veljati pravilnik o dodeljevanju sredstev za subvencioniranje realne obrestne mere iz občinskega proračuna za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v Občini Krško (Uradni list RS, št. 66/93).
14. člen
Ta pravilnik začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 300-01-2/2003-0403
Krško, dne 18. septembra 2003.
Župan
Občine Krško
Franc Bogovič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti