Uradni list

Številka 63
Uradni list RS, št. 63/2003 z dne 30. 6. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 63/2003 z dne 30. 6. 2003

Kazalo

3095. Pravilnik o plačah občinskih funkcionarjev in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov, stran 9957.

Na podlagi 12. člena statuta Občine Dobje (Uradni list RS, št. 12/99, 102/01) ter v skladu s 100.b členom zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00 in 51/02) je Občinski svet občine Dobje na 4. seji dne 12. 6. 2003 sprejel
P R A V I L N I K
o plačah občinskih funkcionarjev in nagradah
članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih
stroškov
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
Za ureditev plač in delovnih razmerij občinskih funkcionarjev se smiselno uporabljajo določbe zakona o funkcionarjih v državnih organih (Uradni list RS, št. 30/90, 18/91, 22/91, 2/91-I, 4/93) in določbe zakona o razmerjih plač v javnih zavodih, državnih organih in v organih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 18/94, 36/96), kolikor zakon o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00 in 51/02) ne določa drugače.
Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno oziroma plačila za opravljanje funkcije, če funkcijo opravljajo nepoklicno.
Članom delovnih teles občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, ter članom nadzornega odbora in volilne komisije pripadajo nagrade za njihovo delo, ki se oblikujejo na podlagi tega pravilnika.
2. člen
Občinski funkcionarji so: člani občinskega sveta, župan in podžupan.
Člani občinskega sveta in župan opravljajo funkcijo nepoklicno.
Podžupan opravlja svojo funkcijo nepoklicno.
II. PLAČE IN NAGRADE
3. člen
Z zakonom je za opravljanje funkcije župana Občine Dobje, ki sodi v sedmo skupino občin, določen količnik osnovne plače v višini 3,5. Županu pripada funkcijski dodatek v višini 1,75 količnika ter dodatek za delovno dobo v skladu z zakonom.
Županu pripada za nepoklicno opravljanje funkcije 50% plače oblikovane na podlagi zakona.
Podžupanu pripada za nepoklicno opravljanje funkcije nagrada v višini ene sejnine za člana občinskega sveta mesečno. V primeru, da v odsotnosti nadomešča župana, mu pripada 80% plače župana.
4. člen
Plačilo za opravljanje funkcije člana občinskega sveta je sejnina za udeležbo na seji občinskega sveta oziroma na seji delovnega telesa občinskega sveta.
Letni znesek sejnin, vključno s sejninami za seje delovnih teles občinskega sveta, ki se izplača posameznemu članu občinskega sveta ne sme presegati 15% letne plače župana.
Občinskim funkcionarjem ne pripadajo posebni dodatki po predpisih o plačah v javnih zavodih, državnih organih in organih lokalnih skupnosti razen dodatka za delovno dobo, ki pripada občinskemu funkcionarju, ki opravlja funkcijo poklicno.
III. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA DELA PLAČE
5. člen
Osnova za obračun plače oziroma dela plače na podlagi tega pravilnika je znesek, ki je kot izhodiščna plača za prvi tarifni razred, za poln delovni čas, dogovorjen s kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti. Plača oziroma del plače župana se ugotovi tako, da se osnova za obračun plače pomnoži s količnikom za plačo župana. Znesek se poveča za funkcijski dodatek in dodatek za delovno dobo.
6. člen
Članom občinskega sveta pripada za opravljanje nepoklicne funkcije sejnina. Če se svetnik ne udeleži seje, mu sejnina, določena s tem pravilnikom, ne pripada. Evidenco prisotnosti na sejah občinskega sveta vodi za to zadolženi delavec občinske uprave
Člani občinskega sveta, predsednik in člani nadzornega odbora ter predsedniki in člani delovnih teles so za udeležbo na sejah organov občine in delovnih teles upravičeni do nagrad v obliki sejnine v naslednjih neto zneskih:
– za članstvo v občinskem svetu                 3.000 SIT
– za članstvo v odboru ali v delovnem
telesu v višini                                 3.000 SIT
– za predsednika nadzornega odbora
v višini                                        5.000 SIT
– za članstvo v nadzornem odboru
v višini                                       3.000 SIT.
7. člen
Skupni del plače člana občinskega sveta, ki vodi ali sodeluje v delovnih telesih, obračunano tako mesečno kot letno, ne sme presegati 15% dela plače najvišje vrednotene funkcije v občini.
8. člen
Sredstva za izplačevanje plač, nagrad in povračil stroškov, ki jih imajo občinski funkcionarji, se zagotavljajo iz sredstev proračuna. Obseg sredstev se ugotovi po naslednji formuli: Skupna masa sredstev = 15% osnovne plače župana x število svetnikov x 12 mesecev. To je najvišji možen letni obseg sredstev, ki ga je dovoljeno porabiti za plače in nagrade svetnikom.
IV. SEJNINA
9. člen
Predsednik, namestnik predsednika, tajnik in člani občinske volilne komisije imajo za opravljanje dela v zvezi z izvedbo lokalnih volitev pravico do enkratnega nadomestila v skladu z določbo 45.a člena zakona o lokalnih volitvah (Uradni list RS, št. 72/93, 7/94, 33/94, 61/95, 70/95 in 51/02). Predsednik občinske volilne komisije in njegov namestnik ter tajnik imajo ob vsakih splošnih volitvah pravico do nadomestila. Predsednik občinske volilne komisije ima pravico do nadomestila v višini povprečnega mesečnega izplačila plačila za poklicno opravljanje funkcije župana, namestnik predsednika ter tajnik pa v višini povprečnega mesečnega izplačila plačila za poklicno opravljanje funkcije podžupana v občini. Člani občinske volilne komisije in njihovi namestniki imajo pravico do nadomestila v višini 20% povprečnega mesečnega izplačila za poklicno opravljanje funkcije župana. Nadomestilo se izplača na podlagi sklepa o imenovanju.
V. POVRAČILA, NADOMESTILA IN DRUGI PREJEMKI
10. člen
Občinski funkcionarji imajo pravico do povračil, nadomestil in drugih prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo te pravice.
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prevoza na službeni poti, ki nastanejo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo. Pravico do povračila potnih stroškov lahko občinski funkcionar uveljavlja, če gre za službeno potovanje izven območja Občine Dobje. Stroški prevoza se povrnejo v skladu s predpisi. Občinski funkcionar ima pravico do dnevnice za službeno potovanje v skladu s predpisi. Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prenočevanja, ki nastanejo na službeni poti. Stroški prenočevanja se povrnejo na podlagi predloženega računa v skladu s predpisi.
VI. NAČIN IZPLAČEVANJA
11. člen
Sredstva za izplačevanje plač, nagrad in povračil stroškov, ki jih imajo občinski funkcionarji, se zagotovijo iz sredstev proračuna.
12. člen
Plače županu se izplačujejo mesečno, podžupanu in članom občinskega sveta pa letno.
VII. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
13. člen
Plače, plačila za opravljanje funkcije in sejnine, ki pripadajo občinskim funkcionarjem, predsedniku in članom nadzornega odbora ter članom komisij in odborov občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se izplačajo za nazaj, in sicer od dneva potrditve mandata oziroma imenovanja. Pri poračunu se upošteva znesek izhodiščne plače za prvi tarifni razred za poln delovni čas, dogovorjen s kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti, ki je veljal v posameznem mesecu.
14. člen
Določbe tega pravilnika, ki se nanašajo na člane komisij in odborov občinskega sveta, ki niso člani občinskega sveta, se smiselno uporabljajo tudi za izplačilo sejnin članom štaba za civilno zaščito in članom drugih komisij, odborov, svetov, ki jih ustanovi ali imenuje občinski svet ali župan.
15. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 032-01/03-16
Dobje, dne 12. junija 2003.
Župan
Občine Dobje
Franc Salobir l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti