Uradni list

Številka 59
Uradni list RS, št. 59/2003 z dne 20. 6. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 59/2003 z dne 20. 6. 2003

Kazalo

2951. Pravilnik o pogojih, ki jih mora za izvajanje javnih pooblastil izpolnjevati poklicna zbornica, stran 7056.

Na podlagi drugega odstavka 111. člena zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/02) izdaja minister za okolje, prostor in energijo
P R A V I L N I K
o pogojih, ki jih mora za izvajanje javnih pooblastil izpolnjevati poklicna zbornica
1. člen
(vsebina pravilnika)
Ta pravilnik določa kadrovske in prostorske pogoje ter pogoje glede opreme in organizacije poslovanja, ki jih morata izpolnjevati Zbornica za arhitekturo in prostor Slovenije (v nadaljnjem besedilu: ZAPS) za izvajanje javnih pooblastil iz 8., 9. in 10. točke prvega odstavka in Inženirska zbornica Slovenije (v nadaljnjem besedilu: IZS) za izvajanje javnih pooblastil iz 8., 9., 10. in 11. točke drugega odstavka 110. člena zakona o graditvi objektov (Uradni list RS, št. 110/02).
2. člen
(temeljni pogoji)
(1) ZAPS in IZS (v nadaljnjem besedilu: poklicna zbornica) morata zagotavljati kadrovske pogoje za izvajanje javnih pooblastil v skladu s predpisi, ki urejajo delovna razmerja.
(2) Prostori, v katerih poklicna zbornica izvaja javna pooblastila, morajo ustrezati pogojem, ki so določeni s tem pravilnikom in s predpisi, s katerimi se določajo minimalni tehnični pogoji za izvajanje javnih pooblastil področja graditve objektov, zagotavljanja varstva in zdravja pri delu, sanitarnega varstva in varstva pred požarom.
(3) Oprema, s pomočjo katere poklicna zbornica izvaja javna pooblastila, mora ustrezati pogojem, ki so določeni s tem pravilnikom.
3. člen
(kadrovski pogoji)
(1) Poklicna zbornica mora imeti toliko ustrezno izobraženih in izkušenih oseb, ki so usposobljene za opravljanje del in nalog, ki se nanašajo na izvajanje javnih pooblastil, da so zagotovljeni pogoji za poslovanje v skladu s predpisi, ki urejajo poslovanje nosilcev javnih pooblastil in državne uprave.
(2) Osebe, ki vodijo upravni postopek oziroma odločajo v upravnih stvareh, ki se nanašajo na javna pooblastila, morajo biti zaposlene v poklicni zbornici in morajo izpolnjevati pogoje določene s predpisi, ki določajo izobrazbo, ki jo morajo imeti zaposleni za vodenje upravnega postopka in ki urejajo strokovni izpit iz upravnega postopka.
(3) Osebe iz prejšnjega odstavka, ki odločajo o vpisu v imenik oseb, ki so pridobile poklicno kvalifikacijo v državi članici Evropske unije, morajo izpolnjevati tudi pogoj aktivnega znanja angleškega jezika.
4. člen
(pogoji glede prostorov)
(1) Prostori poklicne zbornice morajo biti urejeni tako, da omogočajo nemoteno izvajanje javnih pooblastil.
(2) Prostori, v katerih poklicna zbornica opravlja javna pooblastila, morajo biti njena last, ali pa mora imeti zanje sklenjeno pogodbo o najemu za nedoločen čas z odpovednim rokom, ki ne sme biti krajši od enega leta. Stavba, v kateri so ti prostori, se ne sme uporabljati za opravljanje storitev s področja prostorskega načrtovanja in projektiranja ter s področja graditve objektov.
(3) Velikost prostorov, v katerih poklicna zbornica izvaja javna pooblastila, mora ustrezati številu zaposlenih. Zagotovljeni morajo biti ločeni prostori za vodenje imenika, izdajo potrdil o pridobljenih statusih in opravljanje strokovnih izpitov.
(4) Prostori, namenjeni za vodenje imenika morajo biti zgrajeni in opremljeni tako, da vanje ne morejo vstopiti nepooblaščene osebe in da je zagotovljena zaščita osebnih podatkov.
(5) Prostori, namenjeni za opravljanje strokovnih izpitov, čakalnica in sanitarni prostori morajo funkcionalno oviranim osebam zagotavljati dostop, vstop in uporabo brez grajenih in komunikacijskih ovir.
5. člen
(pogoji glede opreme)
(1) Prostori, namenjeni za vodenja imenika in izdajo potrdil morajo biti opremljeni z ustrezno pisarniško in računalniško opremo, ki omogoča vodenje evidenc, zbiranje podatkov, javnost imenika in izdajanje potrdil o pridobljenih statusih oziroma podeljenih licencah. Računalniška oprema mora biti zavarovana v skladu s predpisi o varstvu osebnih podatkov.
(2) Poklicna zbornica mora omogočiti ministrstvu, pristojnemu za prostorske in gradbene zadeve (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) računalniški dostop do imenika in evidence o opravljenih izpitih.
6. člen
(pogoji glede organizacije poslovanja)
(1) Pri izvajanju javnih pooblastil mora poklicna zbornica poslovati vseh pet delovnih dni v tednu najmanj štiri uradne ure na dan. Vzpostaviti morata takšno organizacijo poslovanja, da je imenik voden brez zaostankov in da se lahko najmanj enkrat mesečno opravljajo strokovni izpiti.
(2) Poklicna zbornica mora za izpolnjevanje pogojev, ki jih določa ta pravilnik, v svojih splošnih aktih opredeliti predvsem:
– ukrepe za preprečevanje nepooblaščenih in neregistriranih vstopov v prostore, namenjene vodenju imenika;
– ukrepe s katerimi se ministrstvu omogoči neposreden računalniški vpogled v imenik in evidence o opravljenih izpitih;
– ukrepe za vzpostavitev in delovanje notranje kontrole pri poslovanju poklicne zbornice na področju izvajanju javnih pooblastil;
– postopke poročanja ministrstvu o delu poklicne zbornice na področju izvajanju javnih pooblastil.
(3) K sprejetim aktom iz prejšnjega odstavka daje soglasje minister, pristojen prostorske in gradbene zadeve (v nadaljnjem besedilu: minister).
7. člen
(dokumentacija o izpolnjevanju pogojev)
Zahtevi za izdajo odločbe o izpolnjevanju pogojev za izvajanje javnih pooblastil, ki jo pošlje ministru, mora poklicna zbornica priložiti naslednjo dokumentacijo o izpolnjevanju pogojev iz 3., 4. in 5. člena tega pravilnika:
– kopije diplom, potrdil, spričeval in drugih listin o izobrazbi in usposobljenosti oseb, ki bodo izvajale javna pooblastila,
– uporabno dovoljenje in projekt za vzdrževanje in obratovanje objekta, izdelan v skladu s predpisi o graditvi objektov ter kopijo eventualne pogodbe o najemu prostorov;
– popis opreme namenjene izvajanju javnih pooblastil in pisno izjavo pristojnega organa poklicne zbornice, s katero ta potrjuje, da poklicna zbornica razpolaga s to opremo;
– potrdilo vladne službe pristojne za informatizacijo javne uprave, da ima poklicna zbornica zagotovljen priključek na komunikacijsko omrežje državne uprave.
8. člen
(uskladitve)
(1) Če na dan, ko začne veljati ta pravilnik, ZAPS in IZS še nista ustanovljeni oziroma se ZAPS še ni izločila iz sedanje Inženirske zbornice Slovenije, ki je bila ustanovljena na podlagi 100.a člena zakona o graditvi objektov (Uradni list SRS, še 34/84 in 29/86, Uradni list RS, št. 71/93 - ZUN, 40/94 - odl. US, 69/94 - odl. US, 59/96, 45/99, 42/20 -odl. US, 52/20 - ZGPro in 52/20) (v nadaljnjem besedilu: IZS/97), se šteje, da IZS/97 izpolnjuje pogoje za izvajanje javnih pooblastil določenih s tem pravilnikom, vendar najdalj do začetka opravljanja nalog ZAPS in IZS.
(2) ZAPS in IZS lahko začneta z izvajanjem javnih pooblastil z dnem ko postane pravnomočna odločba o izpolnjevanju pogojev za izvajanje javnih pooblastil, ki jo izda minister na podlagi dokumentacije iz prejšnjega člena.
(3) ZAPS in IZS morata ministrstvu omogočiti računalniški dostop do imenika in evidence o opravljenih izpitih najpozneje v šestih mesecih po začetku poslovanja.
9. člen
(začetek veljavnosti)
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 350-06-41/2002
Ljubljana, dne 16. junija 2003.
EVA 2002-2511-0190
mag. Janez Kopač l. r.
Minister
za okolje, prostor in energijo

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti