Uradni list

Številka 59
Uradni list RS, št. 59/2003 z dne 20. 6. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 59/2003 z dne 20. 6. 2003

Kazalo

2950. Pravilnik o spremembah in dopolnitvah pravilnika o dodeljevanju regionalnih državnih pomoči ter regionalnih razvojnih spodbud samoupravnim lokalnim skupnostim in regionalnim razvojnim agencijam, stran 7054.

Za izvrševanje uredbe o podrobnejših pogojih in merilih za dodeljevanje spodbud, pomembnih za skladni regionalni razvoj (Uradni list RS, št. 59/00 in 60/01) izdaja ministrica za regionalni razvoj
P R A V I L N I K
o spremembah in dopolnitvah pravilnika
o dodeljevanju regionalnih državnih pomoči
ter regionalnih razvojnih spodbud samoupravnim lokalnim skupnostim in regionalnim
razvojnim agencijam
1. člen
V besedilu drugega odstavka 17. člena pravilnika o dodeljevanju regionalnih državnih pomoči ter regionalnih razvojnih spodbud samoupravnim lokalnim skupnostim in regionalnim razvojnim agencijam (Uradni list RS, št. 108/02) se beseda »občinam« nadomesti z besedo »območjem«.
2. člen
V podnaslovu »1.Sofinanciranje priprave RRP in drugih razvojnih nalog RRA« se črta beseda »razvojnih«.
3. člen
Na koncu prvega odstavka 18. člena se doda nova peta alinea, ki se glasi:
»– priprava in izvedba nalog skupnega regionalnega pomena.«.
Drugi odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»Spodbude se nanašajo na naloge RRA, ki so določene v predpisu, ki ureja organizacijo in pogoje za opravljanje nalog regionalne razvojne agencije (v nadaljnjem besedilu: naloge RRA).«.
4. člen
Prvi odstavek 20. člena se spremeni tako, da se glasi:
»Upravičeni stroški lahko zajemajo sofinanciranje do 100% stroškov dela, storitev in materiala pri izvajanju nalog RRA.«.
V drugem odstavku se za besedilom: »Priprava in ažuriranje RRP« črta besedilo: »iz prve alinee prejšnjega odstavka«. V tretji alinei se beseda »sintezna« nadomesti z besedo »skupna«, beseda »faktor« pa z besedo »dejavnik«.
Za tretjim odstavkom se doda nov četrti odstavek, ki se glasi:
»Za sofinanciranje nalog RRA je potrebna predložitev štiriletnega okvirnega programa dela in podrobnega letnega finančnega načrta. Del spodbude je stalen, glede na višino razpoložljivih sredstev v državnem proračunu, del spodbude pa spremenljiv, glede na značilnosti posamezne regije. Kot značilnosti regije se upoštevajo:
– število občin na območju statistične regije,
– skupna ocena razvojnih možnosti regije (možnosti za financiranje investicij; dostop do informacij o tržišču in tehnologiji, organizacija in management; kvaliteta življenja v regiji; človeški dejavnik; obstoječa gospodarska struktura in infrastruktura, družbeno socialno okolje),
– obseg posebnih nalog, ki jih opravi RRA (izvedba pilotnih inovativnih projektov v občinah in regijah ipd.).«.
Dosedanji četrti odstavek postane peti odstavek. V njem se v prvem stavku za besedilom: »Sofinanciranje inovativnih pilotnih projektov« črta besedilo: »iz sedme alinee prvega odstavka«. V zadnjem stavku pa se za besedama »pooblastilo občin« doda vejica in za njo besedilo: »programskega odbora regije ali Vlade Republike Slovenije«.
5. člen
V prvem odstavku 22. člena se za besedilom: »Spodbude se dodeljujejo na podlagi« doda besedilo: »javnega razpisa za sofinanciranje nalog RRA ali«.
Drugi odstavek se spremeni tako, da se glasi:
»V pogodbi o dodelitvi spodbude se podrobneje opredeli vsebino in obseg nalog RRA, ki so predmet sofinanciranja, način in obliko poročanja prejemnika o poteku izvajanja nalog, ter postopek nadzora nad porabo sredstev.«.
Šesti odstavek se črta.
6. člen
V drugem odstavku 24. člena se druga alinea spremeni tako, da se glasi:
»– izgradnjo regionalne razvojne infrastrukture v regijah, v skladu z navodilom o prednostnih območjih dodeljevanja spodbud, pomembnih za skladni regionalni razvoj (Uradni list RS, št. 44/01), ki predstavlja izvedbo RRP, vključno s pripravo prostorske in investicijske dokumentacije,«.
7. člen
V drugem odstavku 25. člena se besedilo: »uredbi o kategorizaciji državnih cest (Uradni list RS, št. 33/98, 48/99, 102/99, 69/00 in 97/00)« nadomesti z besedilom: »po predpisu, ki ureja kategorizacijo državnih cest«.
V tretjem odstavku se na koncu prve alinee doda besedilo: »in tehnološki ter inovacijski centri,«. Na koncu tretje alinee se doda besedilo: »,varstveno delovni centri, štipendijski skladi in druge spodbude mladini ter spodbude za zaposlovanje,«. Za peto alineo se dodata novi šesta in sedma alinea, ki se glasita:
»– informacijska infrastruktura: izgradnja informacijskega omrežja v regiji,
– spodbude za razvoj podeželja.«.
Za četrtim odstavkom se doda nov peti odstavek, ki se glasi:
»Spodbude iz druge alinee 24. člena se prednostno dodeljujejo regijam A in B v skladu z navodilom o prednostnih območjih dodeljevanja spodbud, pomembnih za skladni regionalni razvoj. Regijam C in D se lahko dodeli največ 15% razpoložljivih sredstev za ta namen.«.
8. člen
Na koncu prvega odstavka 27. člena se doda besedilo:
»V primeru, ko je prejemnik sredstev RRA le-ta nastopa v vlogi posrednika pri dodeljevanju državnih sredstev. RRA lahko pridobiva sredstva le, če je s strani programskega odbora regije pooblaščena za izvajanje konkretnih nalog. Pri izvajanju nalog mora RRA upoštevati predpise, ki urejajo javna naročila, izvrševanje proračuna in o nadzoru državnih pomoči.«.
9. člen
V petem odstavku 28. člena se v prvem stavku za besedama »dodelitvi spodbude« črta besedilo: »s sodelujočimi občinami«.
10. člen
V naslovu 29. člena se črta beseda: »občinam«.
11. člen
V prvem odstavku 30. člena se za besedo »nepremičnin« doda besedilo: »ter kapitalskih naložb«.
V celotnem besedilu se besedna zveza »stvarno premoženje« v vseh sklonih nadomesti z besedo »premoženje« v ustreznih sklonih.
Za prvim odstavkom se doda nov drugi odstavek, ki se glasi:
Za prenos premoženja po postopku, ki ga ureja ta člen, ne veljajo določbe drugega odstavka 27. člena in 28. člena tega pravilnika.
Dosedanja drugi in tretji odstavek postaneta tretji in četrti odstavek.
Za četrtim odstavkom se doda nov peti odstavek, ki se glasi:
»Sklep o prenosu premoženja sprejme Vlada Republike Slovenije.«
Dosedanji četrti odstavek postane šesti odstavek, dosedanji peti sedmi, dosedanji šesti pa osmi odstavek.
V osmem odstavku se za osmo alineo doda nova deveta alinea, ki se glasi:
»– predlog sklepa Vlade Republike Slovenije o prenosu državnega premoženja v last ali upravljanje samoupravnih lokalnih skupnosti z namenom vlaganja tega premoženja v regionalne razvojne projekte,« Dosedanja deveta alinea postane deseta alinea.
12. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 017-47/2003-1
Ljubljana, dne 6. junija 2003.
EVA 2003-2111-0064
mag. Zdenka Kovač l. r.
Ministrica
za regionalni razvoj

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti