Uradni list

Številka 52
Uradni list RS, št. 52/2003 z dne 3. 6. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 52/2003 z dne 3. 6. 2003

Kazalo

2625. Pravilnik o plačah župana, podžupana, članov občinskega sveta, članov nadzornega odbora ter delovnih teles in o povračilih stroškov, stran 6081.

Na podlagi 6. člena statuta Občine Velika Polana ter v skladu s 100.b členom zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/795, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00 in 51/02) je Občinski svet občine Velika Polana na 4. seji dne 24. 3. 2003 sprejel
P R A V I L N I K
o plačah župana, podžupana, članov občinskega sveta, članov nadzornega odbora ter delovnih teles in o povračilih stroškov
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
S tem pravilnikom se določa višina plač oziroma nagrad, ki v skladu z zakonom o funkcionarjih v državnih organih (Uradni list RS, št. 30/90, 4/93), zakonom o razmerjih plač v javnih zavodih, državnih organih in v organih lokalne skupnosti (Uradni list RS, št. 18/94, 36/96), zakonom o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 70/00 in 51/02), pripadajo navedenim v naslovu tega pravilnika ter članom občinske volilne komisije. Pravilnik določa tudi povračila stroškov le-tem.
II. PRAVICE OBČINSKIH FUNKCIONARJEV
2. člen
Občinski funkcionarji so župan, podžupan in člani občinskega sveta (svétniki). Župan funkcijo opravlja poklicno ali nepoklicno, o čemer se odloči sam.
Podžupan funkcijo praviloma opravlja nepoklicno, lahko pa (predvsem, če župan funkcijo opravlja nepoklicno) s soglasjem župana predlaga občinskemu svetu odobritev poklicnega opravljanja funkcije podžupana.
Svétniki opravljajo svojo funkcijo nepoklicno.
3. člen
Občinski funkcionar, ki funkcijo opravlja poklicno, ima pravico do plače, osebnih prejemkov, nadomestila plače ter do povračila stroškov, ki jih ima pri delu in v zvezi z delom, v skladu z zakonom.
Občinski funkcionar, ki funkcijo opravlja nepoklicno, ima pravico do plače v obliki sejnine ter do povračila stroškov, ki jih ima pri opravljanju funkcije. Sejnina se izplačuje na podlagi tega pravilnika in ima značaj opravljanja dela na drugi podlagi.
III. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA PLAČ
4. člen
Župan, ki funkcijo opravlja poklicno, ima pravico do plače, nadomestila plače, drugih osebnih prejemkov in nadomestila stroškov v skladu z zakonom. Županu Občine Velika Polana, ki sodi v sedmo skupino občin, je za plačo določen količnik 3,5 ter za funkcijo količnik 1,75, skupaj za osnovno plačo 5,25. Pripada mu tudi dodatek za delovno dobo v skladu z zakonom.
Županu, ki funkcijo opravlja nepoklicno, pripada 50% zgoraj navedene plače.
5. člen
Podžupan, ki funkcijo opravlja poklicno, ima pravico do plače, nadomestila plače, drugih osebnih prejemkov in nadomestila stroškov v skladu z zakonom s tem, da je za njegovo osnovno plačo določen količnik 4,20, to je 80% količnika župana. Pripada mu tudi dodatek za delovno dobo v skladu z zakonom.
Podžupanu, ki funkcijo opravlja nepoklicno, se lahko za njegovo delo skupaj s sejninami izplača največ 50% zgoraj navedene višine, to je 40% plače poklicnega župana. Količino njegovega dela, za katero ga pooblasti župan (nadomeščanje, pomoč), evidentira občinska uprava in ga obračunava po urni postavki, ki znaša 80% urne postavke poklicnega župana.
Če podžupan zaradi nujne upravičene odsotnosti oziroma zadržanosti župana vodi sejo občinskega sveta, mu pripada sejnina v višini 20.000 tolarjev. Vodenje seje občinskega sveta se ne všteva v njegovo delo, navedeno v prejšnjem odstavku.
6. člen
Svétniku, članu odbora, komisije ali delovnega telesa pripada za udeležbo na seji plača v obliki sejnine v naslednjem neto znesku:
– občinski svet                                       14.000 SIT
– nadzorni odbor (predsednik)                         13.000 SIT
– nadzorni odbor (član)                               11.000 SIT
– odbor, komisija ali delovno telo (predsednik)        7.000 SIT
– odbor, komisija ali delovno telo (član)              5.000 SIT
Sejnina se izplača samo članu, ki se je seje, odbora, komisije oziroma delovnega telesa udeležil.
Navedene sejnine veljajo tudi za občasne odbore, komisije in delovna telesa.
7. člen
Odločbo o plači oziroma delu plače po tem pravilniku izda komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
8. člen
Evidenco o prisotnosti na sejah občinskega sveta vodi občinska uprava. Evidenco o prisotnosti na sejah odborov, komisij in delovnih teles vodi njihov predsednik tega organa ali po njegovem pooblastilu občinska uprava.
9. člen
Predsednik, tajnik in član občinske volilne komisije ima za delo pri izvedbi lokalnih volitev in referendumov pravico do plače v skladu z zakonskimi merili, tudi ta ima značaj prejemkov iz naslova opravljenega dela na drugi podlagi.
IV. DRUGI PREJEMKI
10. člen
Občinski funkcionar ima pravico povračila stroškov prevoza na službeni poti izven območja Občine Velika Polana, dnevnice za službena potovanja in povračila stroškov prenočevanja, ki nastanejo pri opravljanju funkcije in tudi pri nalogah, za katere ga pooblasti župan.
Stroški se povrnejo v skladu s predpisi, ki veljajo za povračilo stroškov zaposlenim v državnih organih.
11. člen
Občinski funkcionar uveljavlja pravico do povračila stroškov na podlagi poprej izdanega naloga za službeno potovanje, ki ga izda župan. Nalog za službeno potovanje župana izdaja podžupan.
Povračila stroškov se funkcionarju izplačajo po opravljenem potovanju, najpozneje pa v 15 dneh.
V. NAČIN IZPLAČEVANJA
12. člen
Sredstva za plače in povračila stroškov, ki pripadajo upravičencem po tem pravilniku, se zagotovijo v občinskem proračunu. Obračunavajo se za nazaj in izplačujejo mesečno do 15. v mesecu za pretekli mesec na njihove račune.
13. člen
Ta pravilnik začne veljati z dnem sprejema in velja tudi za pripadajoče a neizplačane plače iz predhodnega obdobja. Z dnem sprejema preneha veljati pravilnik o plačah občinskih funkcionarjev in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov (Uradni list RS, št. 67/99).
Št. 2-4/03
Velika Polana, dne 24. marca 2003.
Župan
Občine Velika Polana
Andrej Lebar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti