Uradni list

Številka 45
Uradni list RS, št. 45/2003 z dne 16. 5. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 45/2003 z dne 16. 5. 2003

Kazalo

2216. Odlok o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Murska Sobota, stran 5235.

Na podlagi 3., 17. in 18. člena zakona o varnosti cestnega prometa (Uradni list RS, št. 30/98, 61/00, 21/02 in 67/02), 22. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00 in 51/02), 3., 25. in 241. člena zakona o prekrških (Uradni list SRS, št. 25/83, 42/85, 47/87, 5/90 in Uradni list RS, št. 10/91, 13/93, 66/93, 35/97, 87/97, 73/98, 31/00 in 24/01) ter 7. in 17. člena statuta Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 23/99, 52/01 in 76/02) je Mestni svet mestne občine Murska Sobota na seji dne 24. 4. 2003 sprejel
O D L O K
o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Murska Sobota
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem odlokom se določa prometna ureditev na javnih prometnih in drugih javnih površinah ter površinah danih v uporabo za cestni promet (v nadaljnjem besedilu: javne prometne površine) na območju Mestne občine Murska Sobota, postopek in način dela mestnih redarjev in inšpektorjev Mestne uprave mestne občine Murska Sobota, v zvezi z uresničevanjem, nadziranjem ter sankcioniranjem vzpostavljenega prometnega režima.
Ureditve na javnih prometnih površinah na območju Mestne občine Murska Sobota, katerih lastnik in upravljavec je Republika Slovenija (državne ceste), in so predmet tega odloka, se uredijo in izvedejo v skladu z drugim odstavkom 18. člena zakona o varnosti cestnega prometa.
2. člen
Posamezni izrazi, uporabljeni v tem odloku imajo naslednji pomen:
– ožje mestno središče je območje mesta Murska Sobota med Kocljevo, Kardoševo, Grajsko, Lendavsko, Gregorčičevo, Cankarjevo in Slomškovo ulico;
– prometna konica je čas najgostejšega prometa, ki se pojavlja ob delavnikih zaradi dnevnih migracij in traja praviloma od 5.30 do 7.30 zjutraj in od 13.30 do 15.30 popoldne, Mestna uprava Mestne občine Murska Sobota (v nadaljnjem besedilu: Mestna uprava) pa lahko iz utemeljenih razlogov spremeni čas in trajanje prometne konice;
– dostavni čas je čas med 5. in 8. uro zjutraj ter med 13. in 15.30 popoldne, ki je predviden za opravljanje vsakodnevne dostave; razen dostave v ožjem mestnem središču, v katerem je dostavni čas med 5. in 6.30 zjutraj ter med 13. in 14.30 popoldne;
– lisice so posebna naprava, s katero se vozniku prepreči odpeljati nepravilno parkirano vozilo;
– intervencijska vozila so vozila organov in organizacij, ki opravljajo intervencijske naloge skladno z zakonskimi pooblastili, ter vozila, ki opravljajo intervencijsko dejavnost na področju gospodarskih javnih služb;
– parkirna ura je naprava za označitev časa o pričetku parkiranja;
– glavne mestne vpadnice so ceste, oziroma ulice: Štefana Kovača, Lendavska, Panonska in Tišinska ulica;
– posebna prevozna sredstva so bolniški vozički, otroška prevozna sredstva in športni pripomočki ali naprave (skiro, kotalke, rolke, rolerji, drsalke, smuči, sanke, otroško kolo, motorne sani in po namenu uporabe podobna prevozna sredstva in pripomočki), ki omogočajo gibanje hitrejše od hoje pešca, a se ne štejejo za vozila;
– javne prometne površine so vse ceste, ulice, trgi, kolesarske steze, pločniki, parkirne površine, avtobusna postajališča in urejene pešpoti (tudi v parkih) ter druge ustrezno utrjene površine, namenjene takšnemu ali drugačnemu prometu, katere se lahko prosto uporabljajo na način in pod pogoji, ki jih določa ta odlok ter drugi predpisi lokalne skupnosti ter predpisi, ki urejajo javne ceste;
– površine, dane v uporabo za cestni promet, so vse površine, katere se lahko, ne glede na njihovo lastništvo, prosto uporabljajo na način in pod pogoji, ki jih določa ta odlok ter predpisi o javnih cestah in ureditvi prometa na njih.
Drugi uporabljeni izrazi imajo enak pomen kot izrazi uporabljeni v zakonu o varnosti cestnega prometa, zakonu o javnih cestah in zakonu o graditvi objektov.
3. člen
Javne prometne in druge javne površine ter površine, dane v uporabo za cestni promet, ki niso kategorizirane kot državne ceste, ali občinske ceste po odloku o kategorizaciji občinskih cest in kolesarskih poti v Mestni občini Murska Sobota, se morajo vzdrževati tako, da ob upoštevanju njihovega namena, omogočajo varno in nemoteno uporabo, v skladu s predpisi, ki urejajo javne ceste in predpisi, ki urejajo promet na njih ter tem odlokom.
Za izvajanje vzdrževalnih del v javno korist, kot javne službe, na površinah iz prejšnjega odstavka, je odgovoren izvajalec javne službe; za organiziranje drugih del (obnovitvena dela, investicijsko vzdrževanje, rekonstrukcije) na teh površinah pa mestna uprava.
4. člen
Vzdrževanje javnih prometnih in drugih javnih površin ter površin, danih v uporabo za cestni promet, iz 3. člena tega odloka, je obvezna gospodarska javna služba, ki obsega izvedbo vzdrževalnih del v javno korist.
Izvedba vzdrževalnih del v javno korist se zagotavlja v javnem podjetju v skladu s predpisi, ki urejajo gospodarske javne službe; druga dela na teh površinah pa oddaja Mestna uprava po postopku in pogoji, ki so z zakonom določeni za oddajo javnih naročil.
5. člen
Za napeljevanje nadzemnih in podzemnih vodov in naprav v območju javnih prometnih in drugih javnih površin ter površin, danih v uporabo za cestni promet, se smiselno uporabljajo določbe odloka o občinskih cestah v Mestni občini Murska Sobota.
Prav tako se ustrezne določbe odloka, iz prejšnjega odstavka tega člena, smiselno uporabljajo za vzdrževanje, upravljanje in druga razmerja v zvezi z gospodarjenjem javnih prometnih in drugih javnih površin ter površin, danih v uporabo za cestni promet, kot so določbe v zvezi:
– z opravljanjem strokovnih, razvojnih, organizacijskih in upravnih nalog za graditev, vzdrževanje in varstvo teh površin,
– s financiranjem,
– obveznostmi glede usklajenega projektiranja in obveščanja o predvidenih posegih v te površine,
– urejanjem priključkov na te površine ter
– drugih ureditev, za katere se lahko smiselno uporabljajo določbe odloka o občinskih cestah, če to ni v nasprotju s tem odlokom.
II. UREDITEV PROMETA
6. člen
Glavne prometne usmeritve na celotnem območju Mestne občine Murska Sobota določi Mestni svet Mestne občine Murska Sobota (v nadaljnjem besedilu: mestni svet), če ni s tem odlokom določeno drugače.
Prometna ureditev in način vodenja prometa morata biti označena s predpisano prometno signalizacijo.
1. Določanje prednostnih smeri in načina vodenja prometa
7. člen
Prednostne smeri vožnje na občinskih cestah določa mestna uprava sama ali na predlog Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Murska Sobota (v nadaljnjem besedilu: občinski SPV).
Kot osnove za določitev prednostnih smeri vožnje so:
– kategorizacija občinskih cest po odloku o kategorizaciji občinskih cest v Mestni občini Murska Sobota,
– prometni tokovi v posameznem križišču,
– preglednost in s tem povezana potrebna prometna varnost v posameznem križišču.
8. člen
Vse občinske ceste so praviloma namenjene dvosmernemu prometu.
Ne glede na določbo prejšnjega odstavka so enosmerne ceste v mestu Murska Sobota: Kocljeva ulica od odcepa dovoza za trgovsko-stanovanjski objekt Kocljeva, št. 2 do Slomškove ulice, Kardoševa ulica od križišča s Štefana Kovača ulico in Kocljevo ulico do Grajske ulice, Trubarjev drevored od Slovenske do Kardoševe ulice, Rožno naselje od Cankarjeve do križišča pri objektu Rožno naselje, št. 3 in Ulica Št. Kuharja od Cankarjeve do Ul. Juša Kramarja.
Vodenje prometa (smeri vožnje) na cestah iz prejšnjega odstavka se lahko spremeni ali se enosmerni promet uredi tudi na drugih cestah v Mestni občini Murska Sobota, če je takšna ureditev predvidena s sprejetim prostorskim izvedbenim aktom.
Enosmerni promet se lahko uredi tudi v ulicah in cestah v mestu Murska Sobota ali v naseljih z območja Mestne občine Murska Sobota, ki niso kategorizirane kot lokalne ceste ali kot podkategorije lokalnih cest v mestu, oziroma naseljih, in če takšno ureditev predlaga krajevna skupnost, mestna četrt ali skupina občanov z določenega območja, na katero se takšna sprememba nanaša. Odločitev za vzpostavitev enosmernega prometa v tem primeru sprejme Mestna uprava po predhodni obravnavi na občinskem SPV.
2. Omejitve uporabe javnih prometnih površin
9. člen
Na območju ožjega mestnega središča, razen glavnih mestnih vpadnic, je prepovedan promet tovornih vozil katerih največja dovoljena masa presega 3,5 tone.
Kadar zaradi velikosti, narave in oblike tovora tega ni mogoče prepeljati z vozilom iz prejšnjega odstavka, se prevoz lahko opravi z večjim vozilom kot izredni prevoz, za katerega izda dovoljenje mestna uprava in za katerega se plača taksa.
Višino takse določi mestni svet.
10. člen
Na delih glavnih mestnih vpadnic, t.j. na Štefana Kovača ul., na odseku od Mikloš Kuzmiča ul. do Kocljeve ul. in Lendavski ul., na odseku od Industrijske do Slovenske ul., v M. Soboti ter na celotnem preostalem cestnem omrežju v mestu Murska Sobota in v naseljih, katerega lastnik je Mestna občina Murska Sobota, je v času jutranje in popoldanske prometne konice, prepovedan promet za tovorna vozila, z izjemo dostave, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone.
Kadar zaradi velikosti, narave in oblike tovora tega ni mogoče prepeljati z manjšim vozilom iz prejšnjega odstavka, se prevoz lahko opravi z večjim vozilom, kot izredni prevoz, in to le v primerih, ko je uporaba teh vozil v času prometne konice nujna. Za takšen prevoz izda dovoljenje Mestna uprava, zanj se plača taksa.
Višino takse določi mestni svet.
11. člen
Na območju Mestne občine Murska Sobota, je prepovedan promet tovornih vozil, razen po:
– državnih cestah:
– G1-3 (Maribor – Murska Sobota – Lendava),
– R2-441 (Gederovci – Murska Sobota), na odseku od občinske meje do Mikloš Kuzmiča ul. ter na odseku od Slovenske do R1-232 (Industrijska ul.),
– R1-232 (Hodoš – Murska Sobota), na odseku od občinske meje do križišča z G1-3,
– R3-740, na odseku od G1-3 do R1- 232, za vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 7,5 ton;
– občinskih cestah:
– v mestu Murska Sobota: Mikloš Kuzmiča ul., Severjevi, C. Metodovi (od Severjeve do Grajske ul.), Grajski, Gregorčičevi ter Noršinski cesti;
– izven mesta Murska Sobota in naselij z območja Mestne občine Murska Sobota: Černelavci – Polana – Predanovci (občinska meja) (LC 269020, odsek 269022) in Murska Sobota-Noršinci (LC 269070), na odseku od R1-232 do občinske meje.
Vse ostale ulice in ceste v mestu Murska Sobota, v naseljih z območja Mestne občine Murska Sobota ter med naselji, oziroma mestom in naselji, so namenjene izključno za lokalni promet, z omejenim dostavnim časom.
12. člen
Omejitve oziroma prepovedi iz 9., 10. in 11. člena tega odloka ne veljajo za intervencijska vozila in za vozila, ki izvajajo redno vzdrževanje cest.
Omejitve oziroma prepovedi tudi ne veljajo za tovorna vozila avto šol, če je tako določeno s prometno signalizacijo (dopolnilna tabla).
13. člen
Na območju Mestne občine Murska Sobota, je prepovedan promet za avtobuse, razen po:
– državnih in občinskih cestah, navedenih v 11. členu tega odloka;
– lokalnih cestah med naselji, oziroma mestom Murska Sobota in naselji: Černelavci – Veščica – Kupšinci – Borejci (občinska meja)(LC 269010, odsek 269011), po naselju Nemčavci (LC 269040, odseka 260042 in 269043), Rakičan – letališče (LC 269090, odsek 269091), Murska Sobota – Bakovci – Dokležovje (občinska meja) (LC 050010, odseka 050014 in 050015), Bakovci – Krog (LC 26910, odsek 269111), Murska Sobota – Krog – Satahovci (LC 269120, odsek 269121, LC 269110, odsek 269112, LC 29130, odsek 269131);
– Slomškovi ul. v Murski Soboti.
Omejitev iz prejšnjega odstavka ne velja za:
– šolske avtobusne prevoze ter javne mestne in medkrajevne linijske prevoze, na območju Mestne občine Murska Sobota, za katere se lahko uporabljajo tudi druge ulice in ceste, kolikor izda za takšne prevoze dovoljenje mestna uprava. Mestna uprava izda dovoljenje na predlog prevoznika, ki opravlja takšne prevoze na območju Mestne občine Murska Sobota in po predhodni obravnavi predloga na občinskem SPV,
– turistične avtobuse, če je avtobusni prevoz povezan z ogledom določene turistične ali druge znamenitosti po programu turističnega aranžmaja.
14. člen
Dostava blaga v mestu Murska Sobota, izven dostavnega časa, je prepovedana.
Tam, kjer je dostava blaga časovno omejena, je dostavni čas urejen s prometno signalizacijo.
Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik dostavnega vozila, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
Z denarno kaznijo 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik-posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z denarno kaznijo 10.000 tolarjev.
15. člen
Dostava in odvoz blaga na javnih prometnih površinah ne sme onemogočiti normalnega poteka prometa in mora biti opravljena brez odlašanja in hitro. Po odstranitvi blaga je potrebno prometno površino temeljito očistiti. Blago in embalažo, dostavljeno in odloženo na javne površine, je treba odstraniti najkasneje v roku 30 minut po opravljeni dostavi.
Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
Z denarno kaznijo 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik-posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z denarno kaznijo 10.000 tolarjev.
16. člen
Čiščenje in pranje javnih prometnih površin ter odvoz komunalnih odpadkov na območju ožjega mestnega središča ter na ulicah in cestah v mestu Murska Sobota, navedenih v 10. členu tega odloka, je dovoljeno v času od 23. do 5. ure zjutraj.
Mestna uprava lahko v izjemnih primerih dovoli čiščenje in pranje javnih prometnih površin, izven dovoljenega časa, če:
– je bilo izdano dovoljenje za športno, kulturno ali drugo prireditev na javni prometni površini, pa le-te ni možno očistiti v okviru dovoljenega časa,
– če bi čiščenje teh površin povzročalo prekomeren hrup, moteč za nočni počitek stanovalcev ali
– če bi bilo takojšnje čiščenje ali pranje pogojeno z zagotovitvijo prometne varnosti udeležencev cestnega prometa.
Določba prvega odstavka tega člena, se ne nanaša na izvajanje zimske službe ter čiščenje in pranje javnih prometnih površin v primeru intervencij.
Z denarno kaznijo 50.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik-posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z denarno kaznijo 10.000 tolarjev.
17. člen
Na območju ožjega mestnega središča ter v območju gimnazije, srednje poklicne in tehniške šole v Murski Soboti je v času prometnih konic prepovedano učenje vožnje motornih vozil; v območju srednje zdravstvene šole in bolnišnice v Rakičanu pa je prepoved učenja vožnje motornih vozil časovno neomejena.
Z denarno kaznijo 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek inštruktor, če ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
Z denarno kaznijo 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik-posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z denarno kaznijo 30.000 tolarjev.
18. člen
Ob delavnikih od ponedeljka do petka, je v času prometne konice, v ožjem mestnem središču in na vpadnicah, kot so navedene v 10. členu tega odloka, prepovedan promet traktorjev, traktorjev s priklopniki in delovnih strojev.
Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.
19. člen
Posebne prometne površine, namenjene pešcem, kolesarjem ali drugim udeležencem s posebnimi prevoznimi sredstvi (v nadaljnjem besedilu: posebne prometne površine), so posebej označene javne prometne površine v mestu, naseljih ali izven območja mesta in naselij, na katerih je promet z vozili prepovedan ali omejen z ustrezno vertikalno in horizontalno prometno signalizacijo.
Prepoved prometa z vozili po posebnih prometnih površinah iz prejšnjega člena ne velja:
– za stanovalce, ki imajo dovozni priključek na javno prometno površino preko posebne prometne površine,
– intervencijska vozila in
– vozila, ki izvajajo redno vzdrževanje javnih prometnih površin.
Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, če ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
20. člen
Za omejitev rabe javnih prometnih površin, ki niso kategorizirane kot občinske ceste po odloku o kategorizaciji občinskih cest in kolesarskih poti v Mestni občini Murska Sobota, oziroma niso kategorizirane kot državne ceste, se v zvezi z izvedbo prireditev, izvedbo gradbenih del, stanja teh površin ali drugih utemeljenih razlogov, ki so potrebni za njihovo zavarovanje in zavarovanje prometa na njih, smiselno uporabljajo ustrezne določbe odloka o občinskih cestah v Mestni občini Murska Sobota (Uradni list RS, št. 16/00).
Za omejitev rabe javnih prometnih površin iz prejšnjega odstavka se šteje tudi posebna uporaba javnih prometnih površin za potrebe:
– občasne postavitve stojnic za prodajo, promocije ipd.,
– izvajanje športnih, kulturnih in drugih prireditev, sejmov, zborovanj ipd.,
– postavitev sezonskih letnih vrtov,
– izvajanje gradbenih del na objektih ob javnih prometnih površinah, ureditev gradbišč (postavitev odrov, gradbiščnih ograj, gradbiščnih objektov ipd.).
Za posebno uporabo javnih prometnih površin si mora uporabnik le-te pridobiti dovoljenje Mestne uprave.
Za posebno uporabo javne prometne površine se plača komunalna taksa v skladu z odlokom o komunalnih taksah.
Z denarno kaznijo 20.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, če uporablja javno površino za namene, navedene v drugem odstavku tega člena ali jo uporablja v smislu posebne uporabe v nasprotju z namenom, kateremu je namenjena, brez dovoljenja mestne uprave ali v nasprotju z njim.
Z denarno kaznijo 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek tudi pravna oseba ali samostojni podjetnik-posameznik, odgovorna oseba pravne osebe pa z denarno kaznijo 30.000 tolarjev.
3. Ureditev mirujočega prometa
21. člen
Javne parkirne površine so:
a) parkirne površine, prednostno namenjene kratkotrajnemu parkiranju (modre cone),
b) parkirne površine, na katerih parkiranje ni časovno omejeno,
c) rezervirane parkirne površine,
d) parkirne površine za tovorna vozila in turistične avtobuse.
Javne parkirne površine so praviloma razdeljene na parkirna mesta za posamezna vozila in so urejene kot:
– samostojne površine, izven vozišč javnih cest,
– površine na javnih cestah.
22. člen
Parkiranje na javnih parkirnih površinah je dovoljeno le pod pogoji, določenimi s tem odlokom in s predpisi, ki urejajo cestni promet.
Čas dovoljenega parkiranja in način parkiranja sta razvidna, oziroma urejena s prometno signalizacijo.
23. člen
Na javnih parkirnih površinah je prepovedano:
– postavljati ali puščati komunalne, gradbene in druge odpadke ali posode za njihovo zbiranje,
– postavljati ali puščati kakršnekoli druge predmete ali naprave, ki ovirajo ali onemogočajo uporabo parkirnega mesta,
– ograjevanje parkirnih mest.
Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
Z denarno kaznijo 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik-posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z denarno kaznijo 20.000 tolarjev.
24. člen
Mestni svet lahko določi, da se na javnih parkirnih površinah plačuje parkirnina, njeno višino in način plačevanja.
Kjer je določeno, da se parkirnina plačuje, je treba parkirnino plačati na predpisan način.
Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z drugim odstavkom tega člena.
25. člen
Oproščeni plačila parkirnine so:
– intervencijska vozila, vozila policije, vozila komunalnih služb, vozila inšpekcijskih služb in vozila mestne občine, kadar opravljajo svojo dejavnost,
– imetniki dovoljenj na površinah za katere so le ta izdana,
– imetniki mesečnih in letnih dovolilnic na površinah za katere so le te izdane ter
– vozila z oznako invalidov.
26. člen
Ustavitev in parkiranje je prepovedano:
– povsod tam, kjer to prepoveduje prometna signalizacija (vertikalna in/ali horizontalna),
– na pločnikih oziroma na peš poteh, na kolesarskih stezah, poteh ali kolesarskih pasovih ter na obcestnih zelenicah ali v drevoredih,
– na označenih poteh, namenjenih intervencijskim vozilom ter
– na prehodu za pešce in v razdalji, manjši od 5 m pred prehodom.
Parkiranje je prepovedano tudi:
– na vseh javnih prometnih ali drugih javnih površinah, ki niso namenjene prometu vozil,
– na železniškem prehodu ali na razdalji manj kot 15 m od prehoda oziroma proge,
– v križišču in v razdalji, manjši od 5 m od najbližjega prečnega roba vozišča,
– na delu ceste, kjer bi bil prost prehod med ustavljenim oziroma parkiranim vozilom in nepretrgano vzdolžno črto na vozišču ali nasprotnim robom vozišča ali kakšno drugo oviro na cesti širok manj kot 3 m,
– na ozkem in nepreglednem odseku ceste (v ovinku), če drugo vozilo ne bi moglo varno voziti mimo,
– na označenem avtobusnem postajališču, ali v razdalji manjši od 15 m od njega,
– na mestih, kjer bi parkirano vozilo oviralo ali onemogočalo dostop do hidranta,
– pred vhodi v stavbe, če bi parkirano vozilo oviralo ali onemogočalo dostop,
– pred uvozom za vozila v garaže, dvorišča in podobno,
– na mestih, kjer bi parkirano vozilo onemogočilo vključitev v promet že parkiranemu vozilu,
– na mestih, kjer bi parkirano vozilo zakrivalo prometno signalizacijo,
– na vozišču javnih cest izven naselja.
Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev, se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju z drugim odstavkom tega člena.
a) Parkirne površine, prednostno namenjene kratkotrajnemu parkiranju (modre cone)
27. člen
Parkirne površine, prednostno namenjene kratkotrajnemu parkiranju v mestu Murska Sobota so:
– urejeni parkirni prostori kot samostojne površine: parkirišča ob ulici Štefana Kovača, del parkirišča pred Zdravstvenim domom ob Grajski ul., parkirišče pri pokopališču ob Industrijski ul., parkirišče pred Ljubljansko banko in Pošto na Trgu zmage, parkirišče pred zgradbo Kocljeva, št. 2 (lekarna, Dom tehnike) na Kocljevi ul., parkirišče pred zgradbama St. Rozmana št. 3 in 3a ter 7 in 9, v ulici St. Rozmana, parkirišče pred zgradbo Slovenska ul., št. 40 (blagovnica) na Zvezni ul. ter del parkirišča v ul. Arh. Novaka na trgu pri železniški postaji,
– urejeni parkirni prostori kot površine na javnih cestah v mestu Murska Sobota so: na Kardoševi ul. – obojestransko, v ulici Trubarjev drevored – obojestransko, na Slovenski ul. – na vzhodni strani (od Arh. Novaka ul. do konca zgradbe Slovenska št. 37 ter od križišča s St. Rozmana ul. do križišča z Lendavsko ul.), na Štefana Kovača ul. – na severni strani, na Kocljevi ul. – na zahodni strani, južno od priključka ob objektu Kocljeva št. 2, na Lendavski ul. – na severni strani (med zgradbami Lendavska ul. št. 37 – 43 ter od zgradbe Lendavska ul. št. 17 do Grajske ul.), na Arh. Novaka ul. – na južni strani (od cestnega priključka za zgradbo Arh. Novaka št. 2 do Gregorčičeve ul.), na Industrijski ul. – na zahodni strani (med zgradbama Industrijska ul. št. 1-9), na Slomškovi ul. – na južni strani (od križišča z N. Tesla ul. do križišča z Mladinsko ul.), na Mladinski ul. – na vzhodni strani (od križišča s Slomškovo ul. do zgradbe Mladinska št. 3), v Sodni ul. – na vzhodni strani (od križišča s Slomškovo do zgradbe zaporov v Sodni ul. št. 2) ter v Aškerčevi ul. – na južni strani.
Za površine, prednostno namenjene kratkotrajnemu parkiranju, se lahko namenijo tudi druge površine, kot samostojne javne parkirne površine ali kot parkirni prostori na javnih cestah, in sicer na predlog krajevne skupnosti, mestne četrti, ustanove ali pravne oziroma fizične osebe, ki zaradi narave svojega dela posluje s strankami in zanje ni mogoče zagotoviti prostih parkirnih mest na drug način. Dovoljenje, oziroma nalog za vzpostavitev kratkotrajnega parkiranja v tem primeru izda mestna uprava po predhodni obravnavi na občinskem SPV.
28. člen
Za parkirne površine, prednostno namenjene kratkotrajnemu parkiranju, se parkirnina ne plačuje za čas (trajanje parkiranja), ki je razviden iz prometne signalizacije. Ta čas ne sme biti daljši od ene ure.
Ne glede na določbo prejšnjega odstavka je lahko čas parkiranja, za katerega se ne plačuje parkirnina, daljši, vendar največ do dve uri, v modri coni na delu parkirišča pred Zdravstvenim domom ob Grajski ul. ter na parkirišču pri pokopališču ob Industrijski ul.
Voznik mora imeti v ali na vozilu, ki ga parkira na površinah, navedenih v 27. členu tega odloka, na vidnem mestu (pod vetrobranskim steklom ali drugem primernem mestu) nameščeno ali pritrjeno parkirno uro, s katero označi pričetek parkiranja.
Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev, se kaznuje za prekršek voznik, če:
– ne namesti parkirne ure,
– s parkirno uro ne označi dejanskega časa pričetka parkiranja,
– v okviru še dovoljenega časa ali takoj po njegovem izteku, čas parkiranja s parkirno uro podaljša,
– vozila v okviru dovoljenega časa ali takoj po njegovem izteku ne odpelje in ne namesti parkirnega lističa o plačilu parkirnine,
– ustavi ali parkira vozilo, katero v skladu z veljavnimi predpisi ni potrebno registrirati.
29. člen
Za daljše parkiranje, od dovoljenega časa za brezplačno parkiranje po prvem in drugem odstavku prejšnjega člena, se plačuje parkirnina, in sicer tako, da se za predviden čas parkiranja iz avtomata ali na drugem prodajnem mestu kupljeni in pravilno izpolnjeni parkirni listič namesti ali pritrdi v ali na vozilo pod vetrobransko steklo, ali na drugo primerno mesto tako, da je možna kontrola.
Kot nadomestilo za pobiranje parkirnine s sistemom parkirnih lističev lahko Mestna občina Murska Sobota na teh površinah uvede letne in mesečne dovolilnice. Veljavnost mesečnih in letnih dovolilnic lahko s sklepom omeji Mestni svet Mestne občine Murska Sobota tako, da dovolilnice ne veljajo za nekatere najbolj frekventne prometne površine – modre cone (npr. pred Zdravstvenim domom, Lekarno, drugimi ustanovami).
Dovolilnice izdaja Mestna uprava na imetnika dovolilnice, t.j. fizično ali pravno osebo. Voznik lahko dovolilnico nalepi z notranje strani v spodnji levi vogal vetrobranskega stekla (fiksna) ali jo v času parkiranja namesti pod vetrobransko steklo (prenosljiva), oziroma jo namesti ali pritrdi na drugo primerno vidno mesto v ali na vozilo.
Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev, se kaznuje za prekršek voznik, če:
– v ali na vozilo ne namesti parkirnega lističa ali dovolilnice,
– če parkirnega lističa ne izpolni na predpisan način,
– če vozila v okviru dovoljenega časa, za katerega je plačana parkirnina ali takoj po njegovem izteku ne odpelje.
30. člen
Višina urne oziroma dnevne parkirnine na površinah, sicer prednostno namenjenih kratkotrajnemu parkiranju, se po izteku dovoljenega časa za brezplačno parkiranje, določenega po prvem in drugem odstavku 28. člena tega odloka, določa z naslednjimi tarifami:
----------------------------------------------------------------
Tarifa         Časovna omejitev (v urah)     Vrednost (v točkah)
----------------------------------------------------------------
I. tarifa      do 1 ure                                  1 točka
II. tarifa     do 2 uri                                  2 točki
III. tarifa    do 3 ure                                  4 točke
IV. tarifa     do 4 ure                                   6 točk
V. tarifa      do 5 ur                                    8 točk
VI. tarifa     nad 5 ur dnevno                           10 točk
----------------------------------------------------------------
31. člen
Vrednost točke, določena s tem odlokom je 100 SIT.
Vrednost točke, določene s tem odlokom lahko spremeni mestni svet s sklepom.
32. člen
Nadzor nad vzpostavljenim režimom parkiranja, na površinah prednostno namenjenih kratkotrajnemu parkiranju, oziroma plačevanje parkirnine se vrši od ponedeljka do petka v času od 7. do 16. ure, v soboto pa od 7. do 13. ure.
Ob nedeljah in praznikih parkiranje na teh površinah ni časovno omejeno, niti se zanj ne plačuje parkirnina.
b) Parkirne površine, na katerih parkiranje ni časovno omejeno
33. člen
Parkirne površine, na katerih parkiranje ni časovno omejeno so:
– posebej urejena parkirišča izven vozišč javnih cest, kot so: parkirišča v M. Soboti med Kopališko, Grajsko in C. Metodovo ul., pri letnem kopališču ob Kopališki ul., na trgu pri železniški postaji, ob Trstenjakovi ul. vzdolž igrišča pri OŠ III, ob Mladinski ul. na južni strani zgradbe Mladinska 3, med Slomškovo in N. Tesla ul., ob Cvetkovi ul. za objektom Slovenska 43 in 45, ob Tomšičevi ul. vzdolž dela objekta Tomšičeva 6 ter vsa druga javna parkirišča izven vozišč javnih cest v mestu Murska Sobota in v naseljih Mestne občine Murska Sobota, ki so označena s predpisano prometno signalizacijo,
– parkirišča na voziščih javnih cest in drugih javnih površinah, označena s predpisano prometno signalizacijo, razen površin iz druge alinee 27. člena tega odloka,
– začasno urejena (gramozirana) parkirišča kot posebej urejena parkirišča izven vozišč javnih cest, ki so označena s predpisano prometno signalizacijo, na posameznih lokacijah v mestu Murska Sobota, katerih namembnost še ni dokončno določena ali pa je določena in še ni realizirana.
c) Rezervirane parkirne površine
34. člen
Rezervirane parkirne površine so posebej s prometno signalizacijo označene javne površine za parkiranje:
– vozil invalidov,
– taksi vozil,
– dostavnih vozil v času dostave blaga, če dostave blaga (naložitev ali razložitev tovora) ni možna izven javne površine,
– vozil stanovalcev večstanovanjskih objektov (stanovanjskih blokov), na površinah, ki se v ta namen določijo s posebnim predpisom o določitvi funkcionalnih zemljišč.
Za uporabo parkirnih površin iz druge, tretje in četrte alinee prejšnjega odstavka se plačuje taksa. Višino takse in način plačevanja določi mestni svet.
35. člen
Potrebno število parkirnih mest za posamezne vrste vozil, oziroma posamezne upravičence iz prejšnjega člena ter lokacije zanje, razen površin iz četrte alinee, določi mestna uprava.
Parkiranje na teh površinah je dovoljeno le s posebnim dovoljenjem za parkiranje, ki ga izda mestna uprava, po prehodni ugotovitvi o upravičenosti.
Ne glede na določbo prejšnjega odstavka zadostuje za parkiranje na parkirnih površinah za invalide parkirna karta za invalide.
Parkiranje in ustavitev na parkirnih mestih za avtotaksi vozila je dovoljeno le s posebno oznako na avtotaksi vozilu, ki jo izda mestna uprava in je sestavni del dovoljenja po drugem odstavku tega člena.
Parkiranje na površinah, rezerviranih za dostavo blaga je v dostavnem času prepovedano, dovoljena pa je ustavitev za čas, potreben, da se naloži ali razloži tovor, ki je predmet dostave.
Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki brez posebnega dovoljenja za parkiranje iz drugega odstavka tega člena ali v nasprotju z njim, tretjim, četrtim ali petim odstavkom tega člena uporablja parkirne površine iz 34. člena tega odloka.
36. člen
Preden izda Mestna uprava dovoljenje za rezervacijo parkirnega prostora, preveri:
– ali ima prevoznik pridobljeno dovoljenje za opravljanje avto-taksi prevozov, predpisano z zakonom (druga alinea 34. člena tega odloka),
– ali je dostava blaga (naložitev ali razložitev tovora) pogojena izključno z ustavitvijo vozila na javni parkirni površini (tretja alinea 34. člena tega odloka),
– ali je zaprošena rezervacija parkirnega prostora v skladu s posebnim predpisom o določitvi funkcionalnih zemljišč ter da ima prosilec stalno bivališče v večstanovanjskem objektu, h kateremu prosi rezervacijo (četrta alinea 34. člena tega odloka).
d) Parkirne površine za tovorna vozila in turistične avtobuse
37. člen
Parkiranje tovornih vozil, priklopnih vozil in turističnih avtobusov je dovoljeno le na površinah, ki so določene za parkiranje teh vozil in označene s predpisano prometno signalizacijo.
Lokacije za parkiranje tovornih vozil in turističnih avtobusov, kot urejene javne parkirne površine, na območju že obstoječih javnih površin, ter potrebno število parkirnih mest za parkiranje teh vozil določi mestna uprava po predhodni obravnavi na občinskem SPV.
Mestna uprava lahko izjemoma dovoli in določi pogoje za ustavljanje in parkiranje tovornih motornih vozil, priklopnikov in turističnih avtobusov na drugih površinah izven lokacij urejenih parkirišč, vendar samo v naslednjih primerih:
– če je to nujno za nemoteno opravljanje proizvodne ali storitvene dejavnosti, pa za opravljanje te dejavnosti ni mogoče zagotoviti parkirne površine izven javnih površin, in če to ne ovira drugih udeležencev v prometu,
– če na urejenih parkirnih površinah ni mogoče zagotoviti dovolj parkirnih mest za potrebe udeležencev raznih športnih ali drugih prireditev.
Z denarno kaznijo 30.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
Z denarno kaznijo 150.000 tolarjev, se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik-posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z denarno kaznijo 30.000 tolarjev.
4. Območja umirjenega prometa
38. člen
Za območja umirjenega prometa se lahko namenijo posamezne ceste ali ulice, oziroma posamezna območja mesta ali naselij, katerih funkcija je pretežno bivalnega značaja in sicer na predlog krajevne skupnosti, mestne četrti, ali občanov posameznega območja.
Območja umirjenega prometa določa Mestna uprava po predhodni obravnavi na občinskem SPV.
Vožnja po območjih umirjenega prometa je dovoljena s hitrostjo, ki omogoča, da se vozila lahko pravočasno ustavijo (do 5 km/h) in prepustijo prednost pešcem, otrokom in drugim udeležencem v prometu, ki imajo na območjih umirjenega prometa prednost.
Na območjih umirjenega prometa je dovoljena tudi igra otrok na vozišču.
5. Območja omejene hitrosti
39. člen
Če je zaradi gostote prometa pešcev in kolesarjev ter njihove varnosti ali iz drugih utemeljenih razlogov potrebno omejiti hitrost vozil pod 50 km/h, lahko Mestna uprava, po prehodni obravnavi na občinskem SPV, določi za del mesta ali naselja (v območju vrtcev, šol ipd.) območja omejene hitrosti.
V območjih omejene hitrosti, hitrost ne sme biti omejena na manj kot 30 km/h.
6. Površine, dane v uporabo za cestni promet
40. člen
Površine, dane v uporabo za cestni promet, se lahko uporabljajo kot javne prometne površine, kolikor takšen interes izkaže njen lastnik ali od njega pooblaščeni upravljavec in če je to v interesu upravljavca javnih prometnih površin za zagotavljanje javnih interesov lokalnega pomena.
Površine iz prejšnjega odstavka se dajo v uporabo za cestni promet na podlagi pogodbe sklenjene med njenim lastnikom ali od njega pooblaščenim upravljavcem ter Mestno občino Murska Sobota.
Kolikor ni s pogodbo drugače določeno, prevzame Mestna občina Murska Sobota z dnem podpisa pogodbe vse pravice, obveznosti in odgovornosti kot jih ima na javnih prometnih površinah.
41. člen
Površine, dane v uporabo za cestni promet, se lahko prenesejo med javne prometne površine ob smiselnem upoštevanju določb odloka o občinskih cestah v Mestni občini Murska Sobota.
7. Udeležba koles in koles z motorjem v prometu
42. člen
Promet s kolesi in kolesi s pomožnim motorjem (v nadaljevanju: kolesa) je dovoljen po javnih cestah in po posebnih prometnih površinah za kolesarje, označenih s prometno signalizacijo. Kjer so urejene in s prometno signalizacijo označene posebne površine za kolesarje, morajo vozniki koles uporabljati te površine.
S kolesi je prepovedana vožnja po pločnikih, peš poteh in drugih javnih poteh, namenjenih pešcem, otroških igriščih in zelenicah.
Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev se kaznuje voznik kolesa, ki ravna v nasprotju z določbami tega člena.
43. člen
Na javnih prometnih površinah je dovoljeno puščati kolesa le na mestih, ki jih za to določi mestna uprava in so opremljena s stojali.
V Mestni občini Murska Sobota je prepovedano naslanjati kolesa ob zgradbe in druge objekte, ki mejijo neposredno na javne prometne površine, ob drevesa v območju javnih prometnih površin, ob drogove prometnih znakov in drogove javne razsvetljave ali ob druge objekte in naprave v javni rabi (mikrourbana oprema, robniki pločnikov, kolesarskih stez ipd…).
Izvajalec vzdrževalnih del v javno korist, na javnih prometnih površin, je odgovoren, da so mesta, določena za puščanje koles, primerno opremljena, urejena in vzdrževana.
Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev se kaznuje voznik kolesa, ki ravna v nasprotju s prvim in drugim odstavkom tega člena.
8. Udeležba živali v prometu
44. člen
Uporaba vprežnih vozil je na območju ožjega mestnega središča in glavnih mestnih vpadnic dovoljena le z dovoljenjem Mestne uprave, v katerem se določijo pogoji.
Na javnih prometnih površinah ni dovoljeno puščati vprežnih vozil in vprežnih živali brez nadzora.
Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek voznik, ki ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena.
45. člen
Jezdeci smejo uporabljati javne prometne površine le s posebnim dovoljenjem Mestne uprave, v katerem se določijo pogoji.
Na javnih prometnih površinah ni dovoljeno puščati jezdnih živali brez nadzora.
Z denarno kaznijo 5.000 tolarjev se kaznuje za prekršek jezdec ali vodnik, ki ravna v nasprotju s določbami tega člena.
III. PROMETNA SIGNALIZACIJA
IN PROMETNA OPREMA
46. člen
Prometna signalizacija in prometna oprema na javnih prometnih površinah je last Mestne občine Murska Sobota.
Za vzdrževanje, postavitev, dopolnitev in odstranitev prometne signalizacije in prometne opreme ter drugih ukrepov v zvezi z ureditvijo prometne signalizacije in opreme na površinah iz prejšnjega odstavka, se uporabljajo določbe zakona o javnih cestah in odloka o občinskih cestah v Mestni občini Murska Sobota, kolikor ni s tem odlokom določeno drugače.
47. člen
Prometno signalizacijo in prometno opremo na javnih prometnih površinah, za potrebe gradbišč, športnih in drugih prireditev, postavlja, vzdržuje in odstranjuje javno podjetje za vzdrževanje javnih prometnih površin ali fizične in pravne osebe na podlagi odstopne izjave javnega podjetja za vzdrževanje javnih prometnih površin v Mestni občini Murska Sobota.
Prepovedano je poškodovati, odstraniti oziroma zakriti prometno signalizacijo ali spreminjati njen pomen ter poškodovati ali odstraniti prometno opremo ali spremeniti njeno funkcijo.
Inšpektor za ceste lahko odredi izvajalcu rednega vzdrževanja takojšnjo odstranitev prometne signalizacije in prometne opreme, ki ni postavljena po nalogu Mestne uprave ali je postavljena v nasprotju z njim, oziroma odredi ukrepe za vzpostavitev normalne funkcije prometne signalizacije in prometne opreme v zvezi z drugim odstavkom tega člena.
Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena.
Z denarno kaznijo 200.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik-posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim ali drugim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z denarno kaznijo 50.000 tolarjev.
48. člen
Na prometno signalizacijo, njene pritrdilne elemente oziroma nosilce ter na prometno opremo ni dovoljeno dodajati ničesar, kar ni v zvezi njo, razen z dovoljenjem mestne uprave.
V primeru kršitve določil prvega odstavka tega člena lahko inšpektor za ceste odredi izvajalcu rednega vzdrževanja takojšnjo odstranitev na stroške pravne ali fizične osebe, ki je nedovoljeno namestitev izvedla, oziroma naročila.
Z denarno kaznijo 10.000 tolarjev se kaznuje za prekršek posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena.
Z denarno kaznijo 100.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik-posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pravne osebe pa z denarno kaznijo 30.000 tolarjev.
IV. POSTOPEK IN NAČIN DELA MESTNIH REDARJEV PRI ZAGOTAVLJANJU REDA NAD USTAVLJENIMI IN PARKIRANIMI VOZILI
49. člen
Pri izvajanju svojih pooblastil za zagotavljanje reda nad ustavljenimi in parkiranimi vozili, mestni redarji izvajajo ukrepe po zakonu o varnosti cestnega prometa in tem odloku.
Pooblastila in dolžnosti mestnih redarjev pri izvajanju njihovih nalog so urejena z odlokom o nadzoru izvajanja občinskih predpisov v Mestni občini Murska Sobota ter z odlokom o ravnanju z zapuščenimi vozili v Mestni občini Murska Sobota.
50. člen
Mestni redarji lahko sodelujejo pri izvedbi prireditev, ki potekajo na območju Mestne občine Murska Sobota. O sodelovanju mestnih redarjev na prireditvah odloča direktor Mestne uprave, za kar se sklene ustrezen dogovor med organizatorjem in Mestno upravo. Stroške njihovega sodelovanja krije organizator prireditve.
51. člen
Nadzor nad ustavljenimi in parkiranimi vozili, razen Policije, kot preneseno pristojnost po zakonu o varnosti cestnega prometa, ter v okviru pooblastil po občinskih predpisih Mestne občine Murska Sobota in tem odloku, opravljajo tudi mestni redarji, in sicer na:
– javnih cestah ter nekategoriziranih cestah in površinah, ki so dane v uporabo za cestni promet,
– posebnih površinah, namenjenih pešcem, kolesarjem in drugim udeležencem s posebnimi prevoznimi sredstvi,
– območjih umirjenega prometa,
– javnih parkirnih površinah,
– poteh, namenjenih intervencijskim vozilom,
– javnih zelenih površinah, otroških igriščih in drevoredih ter
– drugih javnih prometnih in drugih javnih površinah.
1. Pogoji in način odvoza nepravilno parkiranih vozil
52. člen
Mestni redar odredi odvoz nepravilno parkiranega vozila, če ugotovi da parkirano vozilo ogroža varnost drugih udeležencev v prometu ali predstavlja oviro v cestnem prometu, še zlasti pa v primerih ko je vozilo parkirano:
– na posebnih prometnih površinah, če med parkiranim vozilom in kakšno drugo oviro ali drugim parkiranim vozilom ni omogočen prosti prehod v minimalni širini 1,20 m,
– na parkirnem prostoru za invalide brez parkirne karte za invalide,
– na označenih poteh, namenjenih intervencijskim vozilom,
– na prehodu za pešce in v razdalji, manjši od 5 m pred prehodom,
– na železniškem prehodu ali na razdalji manj kot 15 m od prehoda oziroma proge,
– v križišču in v razdalji, manjši od 5 m od najbližjega prečnega roba vozišča,
– v območju razvrstilnih pasov pred križiščem,
– na delu ceste, kjer bi bil prost prehod med ustavljenim oziroma parkiranim vozilom in nepretrgano vzdolžno črto na vozišču ali nasprotnim robom vozišča ali kakšno drugo oviro na cesti širok manj kot 3 m,
– na posebej označenem delu ceste, kjer je ustavljanje in parkiranje izrecno prepovedano z označbo na vozišču in prometnim znakom z dopolnilno tablo, na kateri je simbol pajka,
– na javni prometnih ali drugih javnih površinah, katerih uporaba je omejena z javnim pozivom zaradi izvajanja zimske službe, rednih vzdrževalnih del, prireditev ipd.,
– na označenem avtobusnem postajališču, ali v razdalji manjši od 15 m od njega,
– na mestih, kjer bi parkirano vozilo oviralo ali onemogočalo dostop do hidranta,
– pred uvozom ali izvozom za javne garaže, javna parkirišča ali na priključkih, kjer bi vozilo oviralo ali onemogočalo dostavo blaga,
– na mestih, kjer bi parkirano vozilo onemogočilo vključitev v promet že parkiranemu vozilu ter
– na mestih, kjer bi parkirano vozilo zakrivalo prometno signalizacijo.
Mestni redar odredi tudi odvoz nepravilno parkiranega vozila, na katerega so priklenjene lisice, če ga voznik ni odstranil v roku, ki je določen s tem odlokom.
53. člen
Odvoz parkiranega vozila iz 52. člena tega odloka opravi izvajalec, ki ga za to dejavnost pooblasti župan (v nadaljevanju: izvajalec odvoza).
Odvoz se opravi na stroške lastnika oziroma najemnika vozila. Vozilo se odstrani na varovan prostor, posebej določen za ta namen.
Vozilo se preda vozniku ob predložitvi dokazila o poravnavi stroškov za odvoz in varovanje vozila.
Višino stroškov za odvoz parkiranega vozila in stroške varovanja vozila določi mestni svet.
Stroške za odvoz parkiranega vozila in stroške varovanja vozila, se plača izvajalcu odvoza.
54. člen
Če pride voznik k vozilu po tem, ko je mestni redar že napisal odredbo za odvoz in pozval izvajalca odvoza, vendar vozilo še ni bilo odpeljano, mora voznik ob prihodu plačati 50% višine stroškov za odvoz.
Šteje se, da je vozilo odpeljano, ko vozilo s katerim se opravlja odvoz, spelje z mesta, kjer je naložil parkirano vozilo.
55. člen
Mestni redar mora vsako vozilo, za katero je odredil odvoz, fotografirati in napisati zapisnik o stanju vozila.
V primeru poškodovanja vozila ali drugih poškodb, nastalih zaradi izvajanja tega odloka, je izvajalec odvoza dolžan poravnati nastalo škodo.
56. člen
Mestni redar mora o vsakem opravljenem odvozu obvestiti policijo, s sporočilom podatkov o:
– številki registrske tablice,
– datumu in uri odvoza,
– izvajalcu odvoza in
– mestu hrambe vozila, oziroma mestu, kjer je vozilo možno prevzeti.
2. Pogoji in način priklenitve nepravilno parkiranih vozil
57. člen
Mestni redar odredi priklenitev lisic na vozilo, ki je nepravilno parkirano, a ne izpolnjuje pogojev za odvoz po 52. členu tega odloka.
Lisice se priklene tudi na vozilo, ki je parkirano na parkirnih površinah iz 34. člena tega odloka in nima ustreznega dovoljenja za parkiranje.
Lisice se lahko priklene tudi na vozilo, ki je parkirano na površinah iz 24. člena tega odloka, če zanj ni bila plačana predpisana parkirnina.
58. člen
Lisice se priklene, če je le mogoče, na sprednje levo kolo vozila.
Priklenitev in odstranitev lisic opravlja izvajalec, ki ga za to dejavnost pooblasti župan (v nadaljevanju: izvajalec priklenitve in odstranitve lisic).
59. člen
Na vetrobransko steklo vozila iz prejšnjega člena tega odloka mestni redar namesti pisno obvestilo o prekršku.
Poleg pisnega obvestila o prekršku mora mestni redar na steklo voznikovih vrat oziroma na vetrobransko steklo pred voznikovim sedežem ali na drugo primerno in dobro vidno mesto na vozilu, prilepiti tudi pisno opozorilo za voznika, da so na vozilu priklenjene lisice. S tem opozorilom je voznik obveščen o postopku odstranitve lisic ter o plačilu stroškov priklenitve in odstranitve lisic.
Vozila, na katerega so priklenjene lisice, voznik ne sme odpeljati ali premikati, dokler lisice niso odstranjene.
60. člen
Mestni redar mora vsako vozilo, na katero se priklenejo lisice, fotografirati in napisati zapisnik o stanju vozila.
V primeru poškodovanja vozila ali drugih poškodb, nastalih zaradi izvajanja tega odloka, je izvajalec priklenitve in odstranitve lisic dolžan poravnati nastalo škodo.
61. člen
Višino in način plačila stroškov za priklenitev in odstranitev lisic z vozila ter višino stroškov uporabe lisic določi mestni svet s sklepom.
Če pride voznik k vozilu med postopkom priklenjanja lisic na vozilo, plača 50% višine stroškov priklenitve in odstranitve lisic ter stroške uporabe lisic.
Vozilo je priklenjeno, ko so na vozilu nameščene lisice zaklenjene.
62. člen
Stroške priklenitve in odstranitve lisic ter stroške uporabe lisic se plača izvajalcu priklenitve in odstranitve lisic.
Če stroški iz prejšnjega odstavka tega člena niso poravnani v 24 urah, mestni redar odredi odvoz vozila na varovan prostor.
63. člen
Izvajalec priklenitve in odstranitve lisic mora z vozila odstraniti lisice takoj oziroma najpozneje v dveh urah po predložitvi dokazila o poravnavi stroškov iz drugega odstavka 61. člena tega odloka, če je dokazilo predloženo vsaj dve uri pred iztekom časa, določenega z drugim odstavkom tega člena, sicer pa najkasneje do 7. ure naslednjega delovnega dne.
Odstranjevanje lisic se opravlja ob delavnikih med 6. in 17. uro.
Odstranjevanje lisic se lahko opravlja tudi izven časa, določenega v prejšnjem odstavku, ter ob praznikih in dela prostih dnevih, vendar se v tem primeru stroški odstranitve lisic zaračunajo v dvakratnem znesku stroškov iz 61. člena tega odloka.
Voznik mora po odstranitvi lisic z vozila takoj odstraniti vozilo z mesta kjer je bilo vozilo parkirano. Če tega ne stori, se na vozilo lisice ponovno priklene.
64. člen
Za odstranitev lisic, ki jo izvede nepooblaščena oseba, za namerno poškodovanje, uničenje ali odtujitev lisic, se zaračuna odškodnina v višini nabavne vrednosti lisic na dan priklenitve lisic, namernega poškodovanja ali odtujitve.
Račun izstavi izvajalec priklenitve in odstranitve lisic lastniku ali najemniku vozila, na katerega so bile lisice priklenjene.
V. NADZOR
65. člen
Nadzor nad izvajanjem tega odloka vršijo mestni redarji in občinska inšpekcija v skladu z določbami odloka o nadzoru izvajanja občinskih predpisov v Mestni občini Murska Sobota ter organi policije v skladu z zakonom o varnosti cestnega prometa.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
66. člen
Mestni svet sprejme izvršilne predpise iz 9., 10., 34., 53. in 61. člena tega odloka najpozneje v roku enega leta od uveljavitve tega odloka.
67. člen
Z dnem uveljavitve tega odloka prenehata veljati odlok o začasni ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Murska Sobota (Uradni list RS, št. 21/96 in 56/96).
Izvršilni predpisi, izdani na podlagi odloka iz prvega odstavka tega člena veljajo do uveljavitve predpisov, določenih s tem odlokom.
Dovolilnice za parkiranje v modrih conah, izdane na podlagi izvršilnih predpisov iz prejšnjega odstavka, veljajo do poteka veljavnosti, označenega na posamezni dovolilnici. Dovolilnice brez označenega datuma veljavnosti veljajo najmanj do uveljavitve izvršilnih predpisov po tem odloku, oziroma do preklica.
68. člen
Za prevoze iz prve alinee drugega odstavka 13. člena tega odloka, ki so se opravljali po cestah in ulicah, do oziroma na dan uveljavitve tega odloka, in po katerih se s tem odlokom prepoveduje promet za avtobuse, se lahko ti prevozi izvajajo do pridobitve dovoljenja oziroma največ šest mesecev od dneva uveljavitve tega odloka.
69. člen
Ta odlok začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 344-4/02
Murska Sobota, dne 24. aprila 2003.
Župan
Mestne občine Murska Sobota
Anton Slavic l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti