Uradni list

Številka 45
Uradni list RS, št. 45/2003 z dne 16. 5. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 45/2003 z dne 16. 5. 2003

Kazalo

2203. Odlok o proračunu Mestne občine Ljubljana za leto 2003, stran 5213.

Na podlagi zakona o javnih financah (Uradni list RS, št. 79/99, 124/00, 79/01 in 30/02) ter 27. člena statuta Mestne občine Ljubljana (Uradni list RS, 26/01 in 28/01) je Mestni svet mestne občine Ljubljana na 11. izredni seji dne 12. 5. 2003 sprejel
O D L O K
o proračunu Mestne občine Ljubljana
za leto 2003
1. člen
S tem odlokom se ureja način izvrševanja proračuna Mestne občine Ljubljana za leto 2003 (v nadaljnjem besedilu: proračun) in upravljanje s prihodki in drugimi prejemki ter odhodki ter drugimi izdatki.
2. člen
S proračunom se zagotavljajo sredstva za financiranje nalog, ki jih v skladu z ustavo in zakonom opravlja Mestna občina Ljubljana.
3. člen
Prihodki in odhodki ter drugi prejemki in izdatki proračuna Mestne občine Ljubljana so izkazani v bilanci prihodkov in odhodkov, v računu finančnih terjatev in naložb ter v računu financiranja in so prikazani v splošnem delu proračuna.
Stanje denarnih sredstev na računu proračuna na koncu preteklega leta je sestavni del proračuna za tekoče leto.
Proračun Mestne občine Ljubljana za leto 2003 se določa v višini 52.958,346.311 tolarjev.
Občina se zadolži za financiranje naložb v višini 2.000,000.000 tolarjev.
Holding Ljubljana, d.o.o. se lahko v letu 2003 zadolži in izda poroštva do skupne višine 2.000,000.000 tolarjev.
4. člen
V proračunu Mestne občine Ljubljana se zagotavljajo sredstva za proračunsko rezervo, ki deluje kot proračunski sklad, in sicer v višini 201,188.374 tolarjev.
O uporabi sredstev proračunske rezerve na predlog oddelka za finance odloča župan in o uporabi poroča mestnemu svetu.
5. člen
Prihodki proračuna se pobirajo in vplačujejo v proračun v skladu s predpisi.
Prihodki, ki jih oddelki mestne uprave ustvarijo s svojo dejavnostjo so prihodek proračuna.
Prihodek proračuna so tudi donacije, ki jih Mestna občina Ljubljana prejme od domače ali tuje pravne in fizične osebe.
Kupnina od prodaje finančnega in stvarnega premoženja Mestne občine Ljubljana je prejemek proračuna.
Kupnina, najemnina in odškodnina za občinsko stvarno premoženje se uporabijo samo za gradnjo, nakup in vzdrževanje stvarnega premoženja občine.
6. člen
Namenski prejemki proračuna so donacije, namenski prejemki proračunskega sklada, prihodki od lastne dejavnosti neposrednih uporabnikov, prihodki od prodaje ali zamenjave občinskega stvarnega premoženja in odškodnine iz naslova zavarovanj, prihodki pridobljeni iz sredstev danih v upravljanje Javnemu stanovanjskemu skladu mestne občine Ljubljana, koncesijske dajatve od posebnih iger na srečo, transferi iz državnega proračuna in Evropske unije, taksa za obremenjevanje okolja zaradi odlaganja ter taksa za obremenjevanje vode.
Če se po sprejemu proračuna vplača namenski prejemek, ki zahteva sorazmeren namenski izdatek, ki v proračunu ni izkazan ali ni izkazan v zadostni višini, se v višini dejanskih prejemkov povečata obseg izdatkov finančnega načrta uporabnika in proračun.
Če so namenski prejemki vplačani v proračun v nižjem obsegu kot je izkazan v proračunu, lahko uporabnik prevzema in plačuje obveznosti samo v višini dejansko vplačanih oziroma razpoložljivih sredstev.
Namenska sredstva, ki niso bila porabljena v preteklem letu, razen sredstva, ki jih neposredni uporabnik doseže z lastno dejavnostjo, se prenesejo v proračun za tekoče leto.
Za obseg prenesenih namenskih sredstev se poveča obseg izdatkov finančnega načrta uporabnika na postavkah-kontih na katere se nanašajo in proračun.
7. člen
Terjatve iz naslova zapadlih in neplačanih davkov, prispevkov in drugih obveznih dajatev dolžnika do občine v postopkih prisilne poravnave v skladu z zakonom o prisilni poravnavi, stečaju in likvidaciji se lahko zamenjajo za lastniške deleže.
O zamenjavi terjatev za lastniške deleže v postopku prisilne poravnave odloča mestni svet na predlog župana.
Župan lahko odpiše oziroma delno odpiše plačilo dolga, največ do višine 50.000 tolarjev, če bi bili stroški postopka izterjave v nesorazmerju z višino terjatve, vendar največ do skupne višine 10,000.000 tolarjev.
Kot dolg iz predhodnega odstavka se ne šteje dolg do občine iz naslova obveznih dajatev.
8. člen
Uporabnik lahko samostojno prerazporeja proračunska sredstva med podkonti istega konta izdatkov v okviru proračunske postavke.
Župan lahko na predlog uporabnika odobri prerazporeditev proračunskih sredstev med postavkami-konti iste podskupine izdatkov v okviru letnega finančnega načrta uporabnika, vendar ne več kot za 10% vseh planiranih izdatkov v finančnem načrtu uporabnika.
Župan o izvršenih prerazporeditvah polletno poroča mestnemu svetu.
9. člen
Sredstva proračuna se med letom zagotavljajo neposrednim in posrednim uporabnikom proračuna, ki so v posebnem delu proračuna določeni kot nosilci postavk (v nadaljnjem besedilu: uporabniki).
Odhodki in drugi izdatki proračuna Mestne občine Ljubljana po uporabnikih so izkazani v posebnem delu proračuna.
10. člen
Sredstva proračuna se smejo uporabljati le za namene, ki so določeni s proračunom.
11. člen
Uporabnikom se za delovanje zagotavljajo sredstva za plače in prispevke, za druge osebne prejemke, za plačilo blaga in storitev in za investicijske izdatke.
12. člen
Med odhodki proračuna se del predvidenih proračunskih prejemkov vnaprej ne razporedi, ampak zadrži kot splošna proračunska rezervacija, ki se v proračunu posebej izkazuje.
Sredstva splošne proračunske rezervacije v višini 234,852.666 tolarjev se uporabljajo za nepredvidene namene, za katere v proračunu niso zagotovljena sredstva, ali za namene, za katere se med letom izkaže, da niso zagotovljena sredstva v zadostnem obsegu, ker jih v proračunu ni bilo mogoče načrtovati.
O uporabi sredstev splošne proračunske rezervacije odloča župan.
Dodeljena sredstva splošne proračunske rezervacije se razporedijo v finančni načrt uporabnika.
13. člen
V imenu občine se smejo prevzemati obveznosti le v okviru sredstev, ki so v proračunu predvidena za posamezne namene, sredstva za subvencije pa tudi na podlagi dodatnih drugih tekočih prihodkov.
Subvencije javnim podjetjem iz proračuna Mestne občine Ljubljana se lahko namenjajo le za pokrivanje izgub, ki nastanejo pri opravljanju storitev za potrebe občanov Mestne občine Ljubljana po maloprodajni ceni, ki je nižja od dejanske cene storitev.
Subvencija se dodeli na podlagi pogodbe.
Proračunski uporabniki zagotovijo sredstva za obveznosti iz preteklih let, ki niso predvidene v proračunu za tekoče leto, v okviru sredstev proračuna tekočega leta.
14. člen
Za izvrševanje proračuna je odgovoren župan.
Župan predpiše navodilo o postopkih za izplačila iz proračuna Mestne občine Ljubljana, navodilo o postopkih zadolževanja in prevzemanja obveznosti pravnih oseb v lasti Mestne občine Ljubljana ter navodilo za nalaganje prostih denarnih sredstev Mestne občine Ljubljana.
Župan lahko pooblasti določene osebe za izvrševanje proračuna.
Predsedniki svetov četrtnih skupnosti MOL so odredbodajalci za sredstva četrtnih skupnosti.
15. člen
Pogodba za nabavo blaga, naročilo storitev in oddajo gradenj v breme proračunskih sredstev se lahko sklene samo skladno s predpisi o javnem naročanju.
16. člen
Sredstva proračuna uporabniki med letom uporabljajo za plačevanje že opravljenih dobav in storitev. Pri tem je potrebno upoštevati zapadlost uporabnikovih obveznosti in likvidnostni položaj proračuna.
Izjemoma lahko uporabniki dogovarjajo predplačila.
Dogovarjanje predplačil je možno ob predhodnem soglasju oddelka za finance in predložitvi bančne garancije za vračilo predplačila.
17. člen
Vsak izdatek iz proračuna mora imeti za podlago verodostojno knjigovodsko listino, s katero se izkazuje obveznost za izplačilo.
18. člen
Sredstva poračuna se uporabnikom prednostno zagotavljajo za namene, ki so določeni z zakoni oziroma občinskimi odloki in še omogočajo minimalni obseg delovanja uporabnikov.
19. člen
Uporabnik lahko prevzema obveznosti, ki bodo zahtevale plačilo v naslednjih letih, če je že odprta postavka-konto v proračunu tekočega leta.
Skupaj prevzete obveznosti, ki bodo zahtevale plačilo v naslednjih letih, iz naslova:
– investicij – sredstev skupin odhodkov »42 – investicijski odhodki« in 43 – investicijski transferi«, zagotovljenih v sprejetem letnem finančnem načrtu uporabnika ne smejo presegati 70%, od tega v letu 2004 40% in v ostalih prihodnjih letih 30%,
– drugih odhodkov proračuna ne smejo presegati 25% sredstev skupin odhodkov »40 – tekoči odhodki« in »41 – tekoči transferi«, brez sredstev podskupin odhodkov »400 – plače in drugi izdatki zaposlenim« in »401 – prispevkov delodajalcev za socialno varnost«, zagotovljenih v sprejetem letnem finančnem načrtu uporabnika.
Obveznosti, ki bodo zahtevale plačilo v prihodnjih letih mora uporabnik vključiti v proračun leta, na katerega se nanašajo.
20. člen
Če prejemki proračuna ne pritekajo v predvideni višini, lahko župan na predlog oddelka za finance največ za 45 dni zadrži izvrševanje posameznih izdatkov, vendar ne več kot za 10 odstotkov vseh planiranih izdatkov proračuna.
21. člen
Med izvrševanjem proračuna Mestne občine Ljubljana se lahko odpre nov konto oziroma poveča obseg sredstev na kontu za izdatke, ki jih pri planiranju proračuna ni bilo mogoče predvideti, ker se njihov prejemnik določi na podlagi javnega razpisa, izvedenega po sprejemu proračuna.
Nov konto se odpre v okviru že odprte proračunske postavke oziroma nove proračunske postavke v okviru sredstev posameznega uporabnika.
22. člen
Oddelek za finance Mestne uprave mestne občine Ljubljana:
– izvaja finančno poslovanje,
– spremlja in nadzira porabo sredstev pri proračunskih uporabnikih in o morebitnih nepravilnostih obvešča župana ter mu predlaga ustrezne ukrepe,
– usklajuje dinamiko proračunske porabe s posameznimi uporabniki v mejah planirane porabe zaradi zagotovitve tekoče likvidnosti proračuna,
– obvešča župana o začasnih likvidnostnih presežkih proračuna in predlaga začasno uporabo prostih denarnih sredstev zaradi ohranitve njihove realne vrednosti.
23. člen
Uporabniki so dolžni predložiti podatke za analizo poslovanja, ki jih zahteva župan, oddelek za finance ali nadzorni odbor.
24. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 4010-13/2002-51
Ljubljana, dne 12. maja 2003.
Županja
Mestne občine Ljubljana
Danica Simšič l. r.
Proračun Mestne občine Ljubljana za leto 2003 se določa v naslednjih zneskih:
     
                                                  Proračun 2003
A) BILANCA PRIHODKOV IN ODHODKOV
I. SKUPAJ PRIHODKI                               49.916,648.687
II. SKUPAJ ODHODKI                               52.828,252.456
III. PRORAČUNSKI PRIMANJKLJAJ
     OZIROMA PRESEŽEK                            –2.911,603.769
 
B) RAČUN FINANČNIH TERJATEV IN NALOŽB
IV. PREJETA VRAČILA DANIH POSOJIL IN
   PRODAJA KAPITALSKIH DELEŽEV                       80,193.085
V. DANA POSOJILA IN
   POVEČANJE KAPITALSKIH DELEŽEV                              –
VI. PREJETA MINUS DANA POSOJILA IN
    SPREMEMBE KAPITALSKIH DELEŽEV (IV.-V.)           80,193.085
 
C) RAČUN FINANCIRANJA
VIII. ZADOLŽEVANJE PRORAČUNA                      2.000,000.000
IX. ODPLAČILA DOLGA                                 130,093.855
X. NETO ZADOLŽEVANJE (VIII.-IX.)                  1.869,906.145
XI. POVEČANJE (ZMANJŠANJE)
    SREDSTEV NA RAČUNIH                           –961,504.539*
     
* Znesek v višini 961,504.539 tolarjev je enak oceni prenesenih sredstev iz leta 2002.
     
     
A)    BILANCA PRIHODKOV IN ODHODKOV
-------------------------------------------------------------------------------
Skupina,
Podskupina, Naziv konta                                                Proračun
Konto                                                                      2003
-------------------------------------------------------------------------------
1           2                                                                 3
I.    Skupaj prihodki (70+71+72+73+74)                           49.916,648.687
70    Davčni prihodki
      (700+701+702+703+704+705+706)                              42.789,568.687
      700   Davki na dohodek in dobiček                          29.329,896.093
      7000  Dohodnina                                            29.329,896.093
      701   Prispevki za socialno varnost                                     –
      702   Davki na plačilno listo in delovno silo                           –
      703   Davki na premoženje                                   9.591,444.594
      7030  Davki na nepremičnine                                 6.279,927.997
      7031  Davki na premičnine                                       1,600.000
      7032  Davki na dediščine in darila                            206,000.000
      7033  Davki na promet nepremičnin
            in na finančno premoženje                             3.103,916.597
      704   Domači davki na blago in storitve                     3.868,228.000
      7044  Davki na posebne storitve                               290,000.000
      7045  Dovoljenja za poslovanje
            in za opravljanje dejavnosti                                      –
      7046  Letna povračila za uporabo cest                                   –
      7047  Drugi davki na uporabo blaga
            in storitev                                           3.578,228.000
      7048  Davki  na motorna vozila                                          –
      705   Davki na mednarodno trgovino in transakcije                       –
      706   Drugi davki                                                       –
71    Nedavčni prihodki
      (710+711+712+713+714)                                       4.675,500.000
      710   Udeležba na dobičku
            in dohodki od premoženja                              1.568,000.000
      7101  Prihodki od udeležbe na dobičku
            in dividend drugih podjetij
            in finančnih institucij                                  55,000.000
      7102  Prihodki od obresti                                      25,000.000
      7103  Prihodki od premoženja                                1.488,000.000
      711   Takse in pristojbine                                    410,000.000
      7111  Upravne takse in pristojbine                            410,000.000
      712   Denarne kazni                                           280,000.000
      7120  Denarne kazni                                           280,000.000
      713   Prihodki od prodaje blaga in storitev                   213,500.000
      7130  Prihodki od prodaje blaga in storitev                   213,500.000
      714   Drugi nedavčni prihodki                               2.204,000.000
      7141  Drugi nedavčni prihodki                               2.204,000.000
72    Kapitalski prihodki (720+721+722)                           2.339,580.000
      720   Prihodki od prodaje osnovnih sredstev                 1.359,580.000
      7200  Prihodki od prodaje zgradb in prostorov               1.356,600.000
      7201  Prihodki od prodaje prevoznih sredstev                    2,800.000
      7202  Prihodki od prodaje opreme                                        –
      7203  Prihodki od prodaje
            drugih osnovnih sredstev                                    180.000
      721   Prihodki od prodaje zalog                                         –
      722   Prihodki od prodaje zemljišč
            in neopredmetenih dolgoročnih sredstev                  980,000.000
      7221  Prihodki od prodaje stavbnih zemljišč                   980,000.000
      73    Prejete donacije (730+731)                               12,000.000
      730   Prejete donacije iz domačih virov                         2,000.000
      7300  Prejete donacije iz domačih virov
            za tekočo porabo                                          2,000.000
      7301  Prejete donacije iz domačih virov
            za investicije                                                    –
      731   Prejete donacije iz tujine                               10,000.000
      7310  Prejete donacije iz tujine za tekočo porabo              10,000.000
      7311  Prejete donacije iz tujine za investicije
74    Transferni prihodki (740)                                     100,000.000
      740   Transferni prihodki
            iz drugih javnofinančnih institucij                     100,000.000
      7400  Prejeta sredstva iz državnega proračuna                 100,000.000
 
II.   Skupaj odhodki (40+41+42+43)                               52.828,252.456
40    Tekoči odhodki
      (400+401+402+403+404+409)                                  12.605,797.283
      400   Plače in drugi izdatki zaposlenim                     2.299,488.686
      4000  Plače in dodatki                                      1.994,277.234
      4001  Regres za letni dopust                                   74,808.220
      4002  Povračila in nadomestila                                164,738.668
      4003  Sredstva za delovno uspešnost                            39,053.860
      4004  Sredstva za nadurno delo                                 11,600.000
      4005  Plače za delo nerezidentov po pogodbi                     2,530.992
      4009  Drugi izdatki zaposlenim                                 12,479.712
      401   Prispevki delodajalcev
            za socialno varnost                                     323,702.072
      4010  Prispevek za pokojninsko
            in invalidsko zavarovanje                               180,173.795
      4011  Prispevek za zdravstveno zavarovanje                    140,270.898
      4012  Prispevek za zaposlovanje                                 1,221.517
      4013  Prispevek za starševsko varstvo                           2,035.862
 
      402   Izdatki za blago in storitve                          9.332,799.340
      4020  Pisarniški in splošni material in storitve              672,610.155
      4021  Posebni material in storitve                            330,774.697
      4022  Energija, voda, komunalne storitve
            in komunikacije                                         694,812.812
      4023  Prevozni stroški in storitve                             56,292.620
      4024  Izdatki za službena potovanja                            67,003.347
      4025  Tekoče vzdrževanje                                    5.995,726.978
      4026  Najemnine in zakupnine (leasing)                         82,607.989
      4027  Kazni in odškodnine                                     358,000.000
      4028  Davek na izplačane plače                                 99,587.344
      4029  Drugi operativni odhodki                                975,383.398
      403   Plačila domačih obresti                                 213,766.145
      4031  Plačila obresti od kreditov
            poslovnim bankam                                        213,766.145
      404   Plačila  obresti v tujino                                         –
 
      409   Rezerve                                                 436,041.040
      4090  Splošna proračunska rezervacija                         234,852.666
      4091  Proračunska rezerva                                     201,188.374
 
41    Tekoči transferi
      (410+411+412+413+414)                                      20.885,557.312
      410   Subvencije                                            1.214,848.869
      4100  Subvencije javnim podjetjem                           1.000,000.000
      4102  Subvencije privatnim podjetjem
            in zasebnikom                                           214,848.869
      411   Transferi posameznikom
            in gospodinjstvom                                     8.619,888.501
      4112  Transferi za zagotavljanje
            socialne varnosti                                        11,816.262
      4115  Nadomestila plač                                          2,500.000
      4117  Štipendije                                               66,603.000
      4119  Drugi transferi posameznikom                          8.538,969.239
      412   Transferi neprofitnim organizacijam
            in ustanovam                                          2.371,951.320
      4120  Tekoči transferi neprofitnim
            organizacijam in ustanovam                            2.371,951.320
      413   Drugi tekoči domači transferi                         8.678,868.622
      4130  Tekoči transferi drugim ravnem države                 1.162,970.000
      4131  Tekoči transferi v sklade
            socialnega zavarovanja                                  715,985.000
      4132  Tekoči transferi
            v druge javne sklade in agencije                        771,511.503
      4133  Tekoči transferi v javne zavode
            in druge izvajalce javnih služb                       6.028,402.119
      414   Tekoči transferi v tujino                                         –
42    Investicijski odhodki (420)                                11.284,803.743
      420   Nakup in gradnja osnovnih sredstev                   11.284,803.743
      4200  Nakup zgradb in prostorov                               226,000.000
      4201  Nakup prevoznih sredstev                                          –
      4202  Nakup opreme                                            506,356.057
      4203  Nakup drugih osnovnih sredstev                           21,833.600
      4204  Novogradnje, rekonstrukcije
            in adaptacije                                         4.407,185.314
      4205  Investicijsko vzdrževanje in obnove                   3.141,618.001
      4206  Nakup zemljišč in naravnih bogastev                   1.986,267.779
      4208  Študije o izvedljivosti projektov
            in projektna dokumentacija, nadzor
            in investicijski inženiring                             995,542.992
43    Investicijski transferi (430)                               8.052,094.119
      430   Investicijski transferi                               8.052,094.119
      4301  Kapitalski transferi javnim skladom
            in agencijam                                          1.367,194.437
      4302  Investicijski transferi neprofitnim
            organizacijam                                           203,250.000
      4303  Investicijski transferi javnim podjetjem              3.278,228.000
      4307  Investicijski transferi javnim
            zavodom in javnim gospodarskim
            službam                                               3.203,421.682
 
III.  Proračunski presežek
      (proračunski primanjkljaj)  (I.-II.)                       –2.911,603.769
 
B)    Račun finančnih terjatev in naložb
-------------------------------------------------------------------------------
Skupina,
Podskupina, Naziv konta                                                Proračun
Konto                                                                      2003
-------------------------------------------------------------------------------
1           2                                                                 3
IV.   Prejeta vračila danih posojil
      in prodaja kapitalskih deležev  (75)                           80,193.085
75    Prejeta vračila danih posojil
      in prodaja kapitalskih deležev (750+751)                       80,193.085
      750   Prejeta vračila danih posojil                                     –
      7500  Prejeta vračila danih posojil
            – od posameznikov                                                 –
      7503  Prejeta vračila danih posojil
            – od finančnih institucij                                         –
      7504  Prejeta vračila danih posojil
            – od privat. podj.                                                –
      751   Prodaja kapitalskih deležev                              80,193.085
      7511  Sredstva pridobljena s prodajo
            kapitalskih deležev v finančnih
            institucijah                                              2,562.154
      7512  Sredstva pridobljena s prodajo kapitalskih
            deležev  v privatnih podjetjih                            1,626.215
      7513  Sredstva pridobljena s prodajo
      drugih kapitalskih deležev                                     76,004.716
      752   Kupnine iz naslova privatizacije                                  –
      7520  Sredstva kupnin iz naslova
            privatizacije                                                     –
V.    Dana posojila in povečanje kapitalskih deležev (44)                     –
44    Dana posojila in povečanje
      kapitalskih deležev (440+441)                                           –
      440   Dana posojila                                                     –
      4403  Dana posojila finančnim institucijam                              –
      441   Povečanje kapitalskih deležev                                     –
      4412  Povečanje kapitalskih deležev v privatnih podjetjih               –
 
VI.   Prejeta minus dana posojila  in spremembe                      80,193.085
      kapitalskih deležev (IV.-V.)
VII.  Skupni presežek (primanjkljaj ) (prihodki
      minus odhodki ter saldo prejetih
      in danih posojil) (I.+IV.) - (II.+V.)                      –2.831,410.684
 
C)    RAČUN FINANCIRANJA
-------------------------------------------------------------------------------
Skupina,
Podskupina, Naziv konta                                                Proračun
Konto                                                                      2003
-------------------------------------------------------------------------------
1           2                                                                 3
VIII. Zadolževanje (50)                                           2.000,000.000
50    Zadolževanje ( 500+501)                                     2.000,000.000
      500   Domače zadolževanje                                   2.000,000.000
      5001  Najeti krediti pri poslovnih bankah                   2.000,000.000
      501   Zadolževanje v tujini                                             –
 
IX.   Odplačilo dolga (55)                                          130.093.855
55    Odplačila  dolga (550+551)                                    130,093.855
      550   Odplačila domačega dolga                                130,093.855
      5501  Odplačilo kreditov poslovnih bankam                     130,093.855
      5504  Odplačilo glavnice vrednostnih papirjev
      551   Odplačila dolga v tujino                                          –
 
X.    Neto zadolževanje (VIII.-IX.)                               1.869,906.145
XI.   Povečanje (zmanjšanje) sredstev
      na računih (VII.-X.)                                         –961,504.539
     


AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti