Uradni list

Številka 45
Uradni list RS, št. 45/2003 z dne 16. 5. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 45/2003 z dne 16. 5. 2003

Kazalo

2181. Pravilnik o plačah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev in članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov, stran 5195.

Na podlagi 16. člena statuta Občine Borovnica (Uradni list RS, št. 42/99, 17/00 in Naš časopis, december 2001) ter v skladu s 100.b členom zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00, 51/02) in odločitve ustavnega sodišča (Uradni list RS, št. 6/94, 45/94, 20/95, 63/95, 9/96, 59/99) je Občinski svet občine Borovnica na 4. redni seji dne 24. 4. 2003 sprejel
P R A V I L N I K
o plačah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev in članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Za ureditev plač in delovnih razmerij občinskih funkcionarjev se smiselno uporabljajo določbe zakona o funkcionarjih v državnih organih (Uradni list RS, št. 30/90, 18/91, 22/91, 2/91-I in 24/93) določbe zakona o razmerjih plač v javnih zavodih državnih organih in organih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 18/94, 36/96, 86/99), kolikor zakon o lokalni samoupravi ne določa drugače.
Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno, oziroma do plačila za opravljanje funkcije, če funkcijo opravljajo nepoklicno. Plačilo za opravljanje funkcije je sejnina za udeležbo na seji.
Pravilnik določa tudi nagrade za delo članom delovnih teles, odborov in komisij, ki niso občinski funkcionarji.
2. člen
Občinski funkcionarji so župan, podžupan in člani občinskega sveta. Občinski funkcionarji opravljajo svojo funkcijo nepoklicno.
Župan se lahko odloči, da bo funkcijo opravljal poklicno.
3. člen
Občinski funkcionar, ki funkcijo opravlja poklicno, je upravičen do plače, nadomestila plače, drugih osebnih prejemkov in povračil stroškov v zvezi z delom v skladu z zakonom.
Občinskim funkcionarjem, ki funkcijo opravljajo nepoklicno, pripada nagrada oziroma sejnina in povračilo stroškov v zvezi z opravljanjem funkcije. Nagrada vključno s povračili stroškov ima značaj prejemka iz naslova opravljanja dela.
II. PLAČE IN NAGRADE
4. člen
Plača župana za poklicno opravljanje funkcije:
Najvišje vrednotena funkcija v občini je funkcija župana. Občina Borovnica spada v šesto skupino občin, količnik za opravljanje funkcije župana je 5, funkcijski dodatek je 50% oziroma 2,5 količnika.
Poklicnemu županu pripada tudi dodatek za delovno dobo v skladu z zakonom.
Plača župana za nepoklicno opravljanje funkcije:
Če župan opravlja funkcijo nepoklicno mu pripada plačilo za opravljanje funkcije v višini 50% plače po prejšnjem odstavku, brez dodatka za delovno dobo (sejnina).
5. člen
Plača podžupana za nepoklicno opravljanje funkcije:
Če podžupan opravlja funkcijo nepoklicno, mu pripada plačilo za opravljanje funkcije – sejnina, ki mesečno ne sme presegati 40% mesečne nagrade za poklicno opravljanje funkcije župana oziroma skupnega količnika 3.
Mesečna nagrada se oblikuje po naslednjih merilih:
– 0,50 količnika mesečni stalni del nagrade,
– 0,50 količnika za udeležbo na redni seji občinskega sveta,
– 0,30 količnika za udeležbo na izredni seji občinskega sveta,
– 0,30 količnika za predsedovanje na seji delovnega telesa,
– 0,20 količnika za udeležbo na seji kot član delovnega telesa,
– 0,10 količnika za vodenje seje občinskega sveta po pooblastilu župana.
Za opravljanje nalog po pooblastilu župana pripada podžupanu nagrada v času trajanja pooblastila v višini 0,50 količnika mesečno.
6. člen
Sejnina članov občinskega sveta in delovnih teles občinskega sveta ter drugih komisij in odborov:
Letni znesek sejnin občinskega sveta in delovnih teles, ki se izplača posameznemu članu občinskega sveta, ne sme presegati 15% letne plače župana.
Sejnina pripada članu občinskega sveta za udeležbo na redni in izredni seji občinskega sveta in za udeležbo na seji delovnega telesa, katerega član je. Sejnina je določena na sejo. Kolikor je občinski funkcionar na seji prisoten manj kot polovico časa, se mu izplača le polovična sejnina.
Višine sejnin znašajo:
– 0,50 količnika za udeležbo na redni seji občinskega sveta,
– 0,30 količnika za udeležbo na izredni seji občinskega sveta,
– 0,30 količnika za predsedovanje na seji delovnega telesa,
– 0,20 količnika za udeležbo na seji kot član delovnega telesa,
– 0,10 količnika za vodenje seje občinskega sveta po pooblastilu župana.
7. člen
Če vodi sejo delovnega telesa namestnik predsednika ima pravico do sejnine kot je določena za predsednika.
8. člen
Člani delovnih teles, ki niso člani občinskega sveta, so upravičeni za sejnino za udeležbo na seji po merilih iz 6. člena pravilnika.
9. člen
Člani nadzornega odbora imajo pravico do nagrade za udeležbo na seji odbora v višini:
– 0,40 količnika za vodenje seje nadzornega odbora,
– 0,30 količnika za udeležbo na seji nadzornega odbora,
– 0,50 za opravljen pregled po oddanem poročilu.
10. člen
Člani občinske volilne komisije so ob vsakih volitvah za opravljeno delo upravičeni do nagrade v skladu s 45.a členom zakona o lokalnih volitvah (Uradni list RS, št. 72/93, 7/94, 33/94, 61/95, 70/95, 51/02).
11. člen
Sejnina za udeležbo na seji, določena v 6. členu tega pravilnika za seje delovnih teles, se po enakih merilih uporablja tudi za udeležbo na seji za vse ostale stalne ali občasne komisije in odbore, ki jih imenuje občinski svet ali župan.
Do enake sejnine so upravičeni tudi predstavniki ustanovitelja v svetih javnih zavodov, katerih ustanovitelj je občina.
Do sejnine je predstavnik upravičen le v primeru, če mu sejnine ne izplačuje javni zavod. Za obračun mora računovodstvu podati s strani zavoda podpisano izjavo in evidenco prisotnosti.
III. DRUGI PREJEMKI
12. člen
Občinski funkcionarji in drugi člani delovnih teles imajo pravico do povračil stroškov v zvezi z opravljanjem funkcije.
Pravico do povračila potnih stroškov lahko uveljavljajo, če gre za potovanje izven območja Občine Borovnica. Stroški se povrnejo v skladu z veljavnimi predpisi.
Občinski funkcionar ima pravico do dnevnice za službeno potovanje po enakih merilih kot velja za zaposlene v občinski upravi.
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prenočevanja, ki nastanejo na službeni poti, na podlagi predloženega računa v skladu s predpisi.
Nalog za službeno potovanje občinskih funkcionarjev izda župan, za župana pa tajnik občine ali podžupan. Nalog mora biti izdan pred potovanjem.
Povračilo stroškov se izplača po opravljenem potovanju hkrati z izplačilom plače oziroma sejnine.
IV. NAČIN IZPLAČEVANJA
13. člen
Plača župana in sejnine članov občinskega sveta in odborov se določijo s sklepom, ki ga na podlagi tega pravilnika izda predsednik komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja.
Sredstva za izplačevanje plač, sejnin in povračil stroškov se zagotovijo iz sredstev proračuna.
Plače se izplačujejo v enakih rokih kot za delavce občinske uprave, sejnine pa do 15. v mesecu za pretekli mesec.
Osnova za obračun v količnikih določenih plač in nagrad je izhodiščna bruto plača za I. tarifni razred za negospodarstvo.
14. člen
Evidenco prisotnosti občinskih funkcionarjev, članov odborov, komisij, delovnih teles ter drugih predstavnikov vodi občinska uprava, ki zagotavlja tudi strokovno in administrativno pomoč pri pripravi in vodenju sej občinskih organov in komisij.
15. člen
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati pravilnik o plačah občinskih funkcionarjev in nagradah članov delovnih teles občinskega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov z dne 22. 4. 1999.
16. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi, uporablja pa se od začetka mandata sedanjih članov občinskega sveta dalje.
Št. 066/3-4/5-45/03
Borovnica, dne 24. aprila 2003.
Župan
Občine Borovnica
Alojz Močnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti