Uradni list

Številka 37
Uradni list RS, št. 37/2003 z dne 18. 4. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 37/2003 z dne 18. 4. 2003

Kazalo

1761. Pravilnik o dodeljevanju proračunskih sredstev za pospeševanje in razvoj kmetijstva v Občini Polzela, stran 4388.

Na podlagi 20. člena statuta Občine Polzela (Uradni list RS, št. 34/99) in zakona o kmetijstvu (Uradni list RS, št. 54/00) je Občinski svet občine Polzela na 4. seji dne 20. 3. 2003 sprejel
P R A V I L N I K
o dodeljevanju proračunskih sredstev
za pospeševanje in razvoj kmetijstva
v Občini Polzela
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik ureja porabo in dodeljevanje proračunskih sredstev za pospeševanje in razvoj kmetijstva in kmetijskih dejavnosti na območju Občine Polzela.
2. člen
O obsegu sredstev, vrstah in načinu oblik pospeševanja kmetijstva za posamezno obdobje določi Občinski svet občine Polzela z odlokom o proračunu za tekoče leto, na osnovi letnega programa, katerega pripravi občinska strokovna služba ob sodelovanju odbora za kmetijstvo.
3. člen
Dodeljevanje sredstev za namene iz tega pravilnika poteka preko javnih razpisov upravičencem, ki se objavijo na krajevno običajen način. V primerih, ki jih določa ta pravilnik, se sredstva lahko dodeljujejo tudi preko (neposrednih pisnih vlog) vlog Kmetijsko svetovalne službe (KSS), Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Žalec (IHP).
4. člen
V okviru občinskega proračuna se lahko določijo sredstva za naslednje namene:
1. gozdne ceste;
2. kmetijsko gozdarsko izobraževanje;
3. dotacije društvom na področju kmetijstva;
4. razvoj turizma in dopolnilnih dejavnosti na kmetijah;
5. agromelioracije in namakanje;
6. urejanje pašnikov;
7. ekološko kmetovanje;
8. ohranjanje kmetij – ohranjanje kulturne dediščine;
9. testiranje škropilnic;
10. analiza zemlje.
5. člen
Upravičenci do finančnih sredstev so fizične osebe – kmetje in pravne osebe (tudi društva in zveze društev), ki opravljajo kmetijsko dejavnost oziroma storitve za kmetijstvo in imajo stalno prebivališče oziroma sedež v Občini Polzela.
V primerih, ko se proračunska sredstva dodeljujejo na podlagi javnega razpisa, je v objavi potrebno navesti:
– namene za katere se dodeljujejo intervencijska sredstva za posamezno proračunsko leto,
– višina razpisanih sredstev za posamezni ukrep,
– pogoji in merila za pridobitev sredstev z navedbo dokumentacije, ki mora biti priložena na predpisanem obrazcu,
– rok za vložitev vlog, ki ne sme biti krajši od 15 dni od dneva objave, ter naslov na katerega se vložijo vloge.
Vloge za izplačilo sredstev javnega razpisa uveljavljajo upravičenci iz prvega odstavka v svojem imenu oziroma njihovi pooblaščenci (vlagatelji) v njihovem imenu in za njihov račun.
6. člen
Na znesek dospelih, vendar neporavnanih obveznosti iz javnega razpisa, občina ne plačuje obresti.
7. člen
Vlagatelji uveljavljajo sredstva na osnovi javnega razpisa na podlagi pisne vloge na predpisanem obrazcu za določen namen in priložijo predpisano dokumentacijo.
Vlagatelji jamčijo s svojim podpisom za pravilnost podatkov, navedenih na obrazcih. Vlagatelji, ki intervencijska sredstva pridobivajo za druge upravičence morajo vlogi predložiti dokumente, iz katerih je razvidno, da so neposredni upravičenci vlagatelja pooblastili.
8. člen
Vloge obravnava strokovna služba in jih predloži v potrditev občinskem svetu. Na podlagi mnenja odbora za kmetijstvo, odloči o vloženih vlogah upravni organ s sklepom oziroma na podlagi sklenjene pogodbe, ki jo morajo upravičenci oziroma organizacije skleniti v roku, ki ga določi pristojni oddelek, sicer izgubijo pravico do odobrenih sredstev.
9. člen
Finančna sredstva se dodeljujejo v obliki subvencij, regresov in plačil storitev, na podlagi dokazil o plačanih računih oziroma potrdil o realizaciji posameznih ukrepov, ki so bili izvedeni v tekočem letu.
Pomoč se lahko dodeli, če pomeni vzpodbudo za izvedbo projekta oziroma je zanj nujno potrebna.
Pri investicijah v kmetijska gospodarstva je pomembno, da gre za začete investicije v tekočem letu, pri čemer mora biti podana ocena možnosti obstoja kmetijskega gospodarstva in v povezavi s tem tudi zagotovitev prodaje izdelkov na trgu ter ustrezne poklicne sposobnosti in zmožnosti prejemnika pomoči.
Za vse subvencije na področju investicij v kmetijstvu velja določba, da subvencija ne sme presegati 50% vrednosti investicije.
10. člen
Vloge za dodelitev sredstev v skladu z razpisnimi pogoji obravnava občinski upravni organ, pristojen za kmetijstvo. Organ izdela poročilo v katerem navede vloge o katerih ni bilo mogoče vsebinsko odločati, vloge, ki ne izpolnjujejo pogojev za dodelitev sredstev in vloge iz katerih izhaja utemeljenost dodelitev sredstev. Na podlagi poročila izdela predlog odločanja.
11. člen
Občina bo dodeljevala sredstva vlagateljem pod pogojem, da upravičenec poda izjavo, da za posamezni namen ni dobil sredstva iz državnega proračuna ali mednarodnih virov, oziroma koliko sredstev je iz teh virov že pridobil.
12. člen
Nepopolne in prepozno prispele vloge se zavržejo, neutemeljene pa zavrnejo.
13. člen
Upravičenec lahko dodeljena sredstva uporabi le za namene, ki so določeni v pogodbi oziroma sklepu.
Upravičenec, pri katerem se ugotovi, da je za katerikoli namen pridobitve interventnih sredstev navajal neresnične podatke, se mu sredstev ne dodeli oziroma je dolžan povrniti vsa neupravičeno pridobljena sredstva skupaj s pripadajočimi zakonitimi zamudnimi obrestmi od dneva nakazila občine upravičencu do dneva vračila.
14. člen
Prejemniki proračunskih sredstev morajo v primeru, da namenska poraba zaradi kakršnih koli razlogov ni bila mogoča ali če se v obdobju med prijavo in podpisom pogodbe oziroma izdajo sklepa spremenijo dejstva, ki so bila pogoj za pridobitev sredstev, o tem obvestiti pristojni oddelek.
15. člen
Občina Polzela izplačuje upravičencem sredstva samo do skupne vrednosti, določene za posamezni namen.
II. UKREPI
16. člen
1. Gozdne ceste
Namen ukrepa: letno vzdrževanje kategoriziranih gozdnih cest, ki jih predlaga Zavod za gozdove, potrdi občinski svet, občina pa sklene pogodbo z Ministrstvom za kmetijstvo in Zavodom za gozdove.
Upravičenci: zavod za gozdove kot upravljavec gozdnih cest. Sredstva so namenjena za vzdrževanje kategoriziranih gozdnih cest v zasebnih in državnih gozdovih. Pogoji za pridobitev sredstev: vzdrževanje gozdnih cest lokalnim skupnostim nalaga 3. točka 38. člena zakona o gozdovih. Vzdrževanje kategoriziranih gozdnih cest, zagotavlja zavod tako, da v sodelovanju z občino pripravi letni program vzdrževanja, spremlja ter prevzame njegovo izvajanje. Izbor izvajalcev izvede občina v sodelovanju z Zavodom za gozdove in zagotovi plačilo opravljenega vzdrževanja. Sredstva zagotavlja lokalna skupnost iz pristojbin, katere določa 6. člena uredbe o pristojbinah, za vzdrževanje gozdnih cest (Uradni list RS, št. 38/94, 20/95, 42/98, 12/99, 25/02), ki jo plačujejo lastniki zasebnih gozdov in s tem posredno zagotavljajo sredstva za vzdrževanje kategoriziranih gozdnih cest, katere so v zasebni in javni rabi. Drugi del sredstev sofinancira Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Občina Polzela drugih sredstev ne namenja za vzdrževanje kategoriziranih gozdnih cest, razen že navedene namenske pristojbine.
2. Kmetijsko gozdarsko izobraževanje
– Namen ukrepa: Izobraževanja za potrebe kmetijstva.
– Pogoji za pridobitev sredstev: na podlagi vloge kmeta se izvede sofinanciranje izobraževanja.
– Upravičenci: kmetje.
– Višina sredstev: do 100% pokritje upravičenih stroškov izobraževanj.
Način in rok vložitve vloge: kmet, vloži vlogo za sofinanciranje oziroma povračilo stroškov izobraževanja. Vlogi priloži dokazilo o plačilu izobraževanja.
3. Dotacije društvom na področju kmetijstva
– Namen ukrepa: podpora za delovanje društev, ki se dodeljuje na podlagi njihovih aktivnosti. Sofinancirajo se programi oziroma izvedene aktivnosti posameznih društev s področja kmetijstva, ki so neprofitna in se ne ukvarjajo s pridobitno dejavnostjo.
– Pogoji za pridobitev sredstev: na podlagi predloženih letnih programov ter njihovih aktivnostih (upravnih stroškov delovanja, stroškov organizacij raznih društvenih dejavnosti v kraju, kotizacije tekmovanj, stroški najema sejemskega prostora, stroški sodelovanje na sejmih).
– Upravičenci: društva, ki delujejo na območju Občine Polzela.
– Višina sredstev: do 50% upravičenih stroškov na osnovi kriterijev, ki jih je sprejel odbor za kmetijstvo, vendar največ do 150.000 SIT na posamezno društvo.
– Način in rok vložitve vloge: na osnovi javnega razpisa, ki ga objavi občina v lokalnem časopisu.
4. Razvoj turizma in dopolnilnih dejavnosti na kmetiji
– Namen ukrepa: sofinanciranje zahtevanih izobraževanj, ki jih morajo opraviti kmetje pred izdajo dovoljenja za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji, sofinanciranje stroškov nastalih pri pridobivanju dokumentacije pri izdaji dovoljenja za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji in ureditev prostorov.
– Pogoji za pridobitev sredstev: za sredstva lahko zaprosijo občani, ki opravljajo kmetijsko dejavnost, imajo izdano dovoljenje za opravljanje dopolnilne dejavnost na kmetiji, oziroma vloga za izdajo dovoljenja za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji na UE Žalec in opravljen ogled predstavnika občine in KSS, ter mnenje KSS.
– Upravičenci: kmetje (kmečka gospodarstva), ki so si oziroma si pridobivajo dovoljenja za opravljanje dopolnilne dejavnosti na kmetiji.
– Višina sredstev:
– do 20% upravičenih stroškov investicije (nakup strojev ali opreme, izvedena obrtna in gradbena dela in za gradbeni material),
– do 12% upravičenih stroškov celotne investicije, ki so nastali v zvezi s pridobivanjem dokumentacije (izdelava načrtov, pridobitev soglasij, stroški lokacijskega in gradbenega dovoljenja) ter
– do 50% upravičenih stroškov izobraževanja.
Razpis za namen razvoja turizma in dopolnilnih dejavnosti objavi občina v lokalnem časopisu. Iz razpisa mora biti razvidna višina razpoložljivih sredstev, razpisni pogoji in ostala določila, ki izhajajo iz tega pravilnika.
5. Agromelioracije in namakalni sistem
– Namen ukrepa: izvedba manjših zemeljskih del z namenom izboljšati rodovitnost tal oziroma pogojev obdelave kmetijskih zemljišč in sofinanciranje namakalnih sistemov.
– Pogoji za pridobitev sredstev: Pogoji za pridobitev sredstev so končana dela – izvedba namakalnega sistema, ter opravljen ogled predstavnikov občine in kmetijsko svetovalne službe. Prednost pri dodelitvi sredstev imajo vlagatelji, ki za ta namen še niso prejeli sredstev.
– Upravičenci: upravičenci do sredstev so kmetje (kmečka gospodarstva).
– Višina sredstev
– do 50% upravičenih stroškov pri agromelioraciji oziroma izboljšanju zemljišča na podlagi računov za izvedena strojna dela čiščenja zarasti, urejanja poti in dostopov, ravnanja terena, nabavo materiala za izdelavo drenaž;
– do 50% upravičenih stroškov pri nabavi opreme za namakanje.
Razpis za namen agromelioracije in namakanja objavi občina v lokalnem časopisu. Iz razpisa mora biti razvidna višina razpoložljivih sredstev, razpisni pogoji in ostala določila, ki izhajajo iz tega pravilnika.
6. Urejanje pašnikov
– Namen ukrepa: pospeševanje urejanja pašnikov za pašo goveje živine, konj in drobnice.
– Pogoji za pridobitev sredstev: Pri pašnikih, urejenih za pašo govedi in konj je subvencijo možno uveljavljati najmanj za 2 ha na novo urejenih površin ali najmanj za 1 ha dodatno razširjenih površin za ta namen. Pri pašnikih, urejenih za pašo drobnice je subvencijo možno uveljavljati najmanj za 1 ha na novo urejenih površin ali najmanj za 0,5 ha dodatno razširjenih površin za ta namen.
– Pogoji za pridobitev sredstev so izvedena dela v tekočem letu – izdelava električne ograje v skladu s tehnološkimi navodili ter opravljen ogled predstavnikov občine in kmetijsko svetovalne službe. Prednost pri dodelitvi sredstev imajo vlagatelji, ki za ta namen še niso prejeli sredstev proračuna občine.
– Upravičenci: do sredstev so upravičeni kmetje (kmečka gospodarstva), ki se ukvarjajo z živinorejsko proizvodnjo v taki meri, da ustvarjajo tržne presežke.
– Višina sredstev:
– do 25% upravičenih stroškov investicije za nabavljen material za postavitev pašne ograje (električni pastir in drugi material za postavitev ograje) oziroma maksimalno 100.000 SIT/ha na pašnik.
Razpis za namen urejanje pašnikov objavi občina v lokalnem časopisu. Iz razpisa mora biti razvidna višina razpoložljivih sredstev, razpisni pogoji in ostala določila, ki izhajajo iz tega pravilnika.
7. Ekološko kmetovanje
– Namen ukrepa: podpora razvoju ekološko usmerjenih kmetij.
– Pogoji za pridobitev sredstev: kmetija mora biti nadzorovana in mora pridobiti potrdilo, da so na celotni kmetiji izpolnjeni minimalni pogoji za ekološko kmetovanje, oziroma se preusmerjajo iz ustaljenega kmetovanja v ekološko kmetovanje.
– Upravičenci: kmečka gospodarstva, ki si pridobivajo status ekološke kmetije, oziroma so že v nadzoru (potrdilo o statusu kmetije).
– Višina sredstev: pri izobraževanje kmetov o ekološkem kmetovanju – plačilo tečaja in stroškov izobraževanja do 100%, do 40% stroškov pri nakupu orodij, strojev in naprav za ekološko pridelavo in predelavo kmetijskih pridelkov, ter do 50% kritja stroškov ekološke kontrole. Upravičenci k vlogi priložijo dokazilo o vključitvi kmetije v kontrolo ekoloških kmetij, potrdilo o vplačilu stroškov kontrole ekološke pridelave v tekočem letu, mnenje pristojne kmetijske svetovalne službe.
Razpis za namen ekološko kmetovanje objavi občina v lokalnem časopisu. Iz razpisa mora biti razvidna višina razpoložljivih sredstev, razpisni pogoji in ostala določila, ki izhajajo iz tega pravilnika.
8. Ohranjanje kmetij – ohranjanje kulturne dediščine
– Namen ukrepa: ohranjanje kmetij.
– Pogoji za pridobitev sredstev: vloga o priglasitvi del oziroma vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja ureditve kmečke hiše, oziroma že izdano gradbeno dovoljenje. Obvezno mnenje Kmetijsko svetovalne službe Žalec. Pogoj za izplačilo sredstev je izdano gradbeno dovoljenje, oziroma odločba o priglasitvi del.
– Upravičenci: kmetje (kmečka gospodarstva), ki jim je kmetovanje glavni in edini vir dohodka.
– Višina sredstev:
– do 50% upravičenih stroškov investicije adaptacijskih del oziroma vzdrževalnih del (gradbeni material, obrtniška in gradbena dela)
– do 12% upravičenih stroškov celotne investicije za pripravo dokumentacije (izdelava načrtov, pridobitev soglasij, stroški adaptacijskega dovoljenja oziroma priglasitvene odločbe). Razpis za namen ohranjanje kmetij – ohranjanje kulturne dediščine objavi občina v lokalnem časopisu. Iz razpisa mora biti razvidna višina razpoložljivih sredstev, razpisni pogoji in ostala določila, ki izhajajo iz tega pravilnika.
9. Testiranje škropilnic
– Namen ukrepa: testiranje škropilnic, da je optimalna raba zaščitnih sredstev in s tem zmanjševanje onesnaženosti tal in okolja.
– Pogoji za pridobitev sredstev: upravičenci predložijo račun za izvedeno storitev od pooblaščene organizacije.
– Višina pomoči: do 100% stroškov za testiranje škropilnic.
Razpis za namen testiranja škropilnic objavi občina v lokalnem časopisu. Iz razpisa mora biti razvidna višina razpoložljivih sredstev, razpisni pogoji in ostala določila, ki izhajajo iz tega pravilnika.
10. Analiza zemlje
– Namen ukrepa: zmanjšanje onesnaženja okolja s pravilno uporabo hranil in zmanjšanje stroškov pridelave.
– Pogoji za pridobitev sredstev: upravičenci predložijo dokazilo o plačilu.
– Višina pomoči: do 50% stroškov analize na osnovi računa pooblaščene organizacije za analizo zemlje.
Razpis za namen analize zemlje objavi občina v lokalnem časopisu. Iz razpisa mora biti razvidna višina razpoložljivih sredstev, razpisni pogoji in ostala določila, ki izhajajo iz tega pravilnika.
III. KONČNI DOLOČBI
17. člen
Vsi postopki dodeljevanja sredstev se bodo izvajala v skladu s tem pravilnikom.
18. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 320-01/145/02
Polzela, dne 20. marca 2003.
Župan
Občine Polzela
Ljubo Žnidar, dipl. inž. gradb. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti