Uradni list

Številka 31
Uradni list RS, št. 31/2003 z dne 28. 3. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 31/2003 z dne 28. 3. 2003

Kazalo

1275. Program priprave sprememb in dopolnitev prostorskih ureditvenih pogojev Stegujev-Habjanov hrib in zazidalnega načrta Stegujev hrib, stran 3777.

Na podlagi 27. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02 in 8/03) in 17. člena statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 41/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99, 117/00 in 108/01) je župan Mestne občine Celje dne 14. marca 2003 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev prostorskih ureditvenih pogojev Stegujev-Habjanov hrib in zazidalnega načrta Stegujev hrib
1. člen
(predmet in cilj PIA)
S tem programom se podrobneje določijo:
– vsebina in obseg:
– sprememb in dopolnitev prostorskih ureditvenih pogojev Stegujev-Habjanov hrib,
– zazidalnega načrta Stegujev hrib (v nadaljevanju: PUP in ZN oziroma PIA),
– nosilci urejanja prostora, ki sodelujejo pri pripravi PIA,
– način njihovega sodelovanja oziroma naloge in obveznosti, ki jih morajo pri tem opraviti,
– roki za posamezne faze priprave PIA,
– sredstva, potrebna za njihovo pripravo,
– nosilci strokovnih aktivnosti priprave PIA in način izbora načrtovalca.
2. člen
(ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo sprememb in dopolnitev PUP in ZN)
Obravnavano ureditveno območje Stegujev-Habjanov hrib je omejeno na zahodu z levim bregom Savinje, na jugu z mejo območja Zagrad, ki se ureja z zazidalnim načrtom in lokalno cesto št. 036040, na vzhodu z obstoječo pozidavo ureditvenega območja Osenca in na severu z južnim pobočjem grajskega hriba. Celotno območje znotraj opisane meje meri 77,6 ha. Območje predstavlja pretežno zelene površine z gručasto pozidavo razdeljeno v 13 območij stavbnih zemljišč na reliefno pestrem in geološko zahtevnem terenu.
S spremembami in dopolnitvami prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Mestne občine Celje – Celjski prostorski plan (Uradni list SRS, št. 40/86, 4/88 ter Uradni list RS, št. 18/91, 54/94, 25/98 in 86/01) so bila opredeljena kot stavbna zemljišča za zasebno gradnjo ali kot območja stavbišč s pogojem kompleksnega urejanja tudi zemljišča, ki so po veljavnem PIA kot pravni podlagi za izdajo gradbenega dovoljenja opredeljena kot kmetijska zemljišča.
Tako veljavni prostorski ureditveni pogoji za območje Stegujev-Habjanov hrib ne opredeljujejo s Celjskim prostorskim planom opredeljenih stavbnih zemljišč s parc. št. 669/2 in 669/5 in 654/1 k.o. Zagrad kot stavbna, torej ne podajajo možnosti in pogojev gradnje na navedenih zemljiščih.
Vsa tri obravnavana zemljišča se nahajajo izven zavarovanega širšega, vizualnega območja Starega gradu.
3. člen
(predmet in programska izhodišča sprememb in dopolnitev PUP in ZN)
Predmet sprememb in dopolnitev prostorskih ureditvenih pogojev za območje Stegujev-Habjanov hrib (proj. št. 89/86 Razvojni center Celje–TOZD Planiranje; Uradni list SRS, št. 36/88 in Uradni list RS, št. 46/96, 37/97, 55/00 ter 40/02) je znotraj obravnavanega območja sprememba v veljavnem PIA opredeljenih kmetijskih zemljišč v gradbene parcele, kot so opredeljene po prostorskih sestavinah Celjskega prostorskega plana in določitev pogojev urejanja na njih ob upoštevanju temeljnih ciljev urejanja prostora in varstva okolja.
Zaradi velikosti zemljišča s parc. št. 654/1 k.o. Zagrad (5120m2), na kateri želi investitor Alojzij Zupanc postaviti več stanovanjskih objektov, se za to zemljišče izdela delni zazidalni načrt s katerim se določijo podrobnejši lokacijski pogoji, zlasti glede namena, lege, funkcije, velikosti in oblikovanja objektov in prikažejo površine namenjene javnemu dobru.
4. člen
(okvirno ureditveno območje sprememb in dopolnitev PUP Stegujev-Habjanov hrib in ZN Stegujev hrib)
Predmet sprememb in dopolnitev PUP so zemljišča s parc. št. 669/2, 669/5 obe k.o. Zagrad, ki predstavljata novo cono gradbenih parcel oziroma povečanje obstoječe cone znotraj meja prostorskih ureditvenih pogojev, kot so opredeljene z odlokom o prostorskih ureditvenih pogojih za območje Stegujev-Habjanov hrib (Uradni list SRS, št. 10/89) in izvzem parc. 654/1 iste k.o. iz območja PUP zaradi posebne obravnave in izdelave zazidalnega načrta.
5. člen
(nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci)
Pripravljavec sprememb in dopolnitev prostorskih ureditvenih pogojev za območje Stegujev-Habjanov hrib in delnega zazidalnega načrta je Mestna občina Celje – Zavod za planiranje in izgradnjo na pobudo Alojzija Zupanca, Kamniška 7, Celje – lastnika parcele št. 654/1 k.o. Zagrad in Vikija Ašiča lastnika parc. št. 669/2 in 669/5 k.o. Zagrad.
– Načrtovalca prostorskih ureditev bosta izbrala pobudnika.
Organi in organizacije, ki sodelujejo pri pripravi sprememb in dopolnitev PUP in ZN so:
– RS, Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Celje,
– RS, Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, območna enota Celje,
– Ministrstvo za okolje, prostor in energijo – ARSO, Območna pisarna Celje,
– Mestna občina Celje, Oddelek za okolje in prostor ter promet;
– Telekom Slovenije, PE Celje,
– Elektro Celje, Javno podjetje za distribucijo električne energije, d.d.,
– Energetika Celje, Javno podjetje d.o.o.,
– Javne naprave, Javno podjetje d.o.o.,
– Vodovod-kanalizacija, Javno podjetje Celje d.o.o.
V postopku izdelave obeh PIA morajo nosilci urejanja v skladu z 29. členom ZureP-1 podati smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve v roku 30 dni.
Organi in organizacije (nosilci urejanja) podajo mnenja na usklajeni predlog sprememb in dopolnitev PUP in ZN (osnutek sprememb in dopolnitev PUP in ZN, ki je že usklajen s stališčem župana do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve) v roku 30 dni. Če v predpisanem roku ne podajo smernic in mnenj, se šteje, da jih nimajo.
Kolikor se v postopku priprave PIA ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodne smernice ter mnenja tudi drugih organov, ki zgoraj niso našteti, se le-te pridobe v postopku.
6. člen
(seznam strokovnih podlag za načrtovanje predvidene prostorske ureditve)
Pri izdelavi sprememb in dopolnitev PUP in ZN je potrebno upoštevati:
– prostorske sestavine dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in prostorske sestavine srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Mestne občine Celje – Celjski prostorski plan (Uradni list SRS, št. 40/86, 4/88, Uradni list RS, št. 86/01),
– prostorske ureditvene pogoje za območje Stegujev-Habjanov hrib – proj. št. 89/86 Razvojni center Celje–TOZD Planiranje; Uradni list SRS, št. 36/88 in Uradni list RS, št. 46/96, 37/97, 55/00 ter 40/02,
– vsa strokovna gradiva in podatke sodelujočih organov in organizacij v postopku priprave iz 5. člena tega odloka,
– geotehnično poročilo – pridobita pobudnika.
7. člen
(način pridobitve strokovnih rešitev)
Strokovne rešitve prostorske ureditve za obravnavana zemljišča izdela skladno s 158. členom zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02) – v nadaljevanju: ZUreP-1 načrtovalec, ki izpolnjuje pogoje za pooblaščenega prostorskega načrtovalca na podlagi določb 130. člena zakona o graditvi objektov (ZGO-1) (Uradni list RS, št. 110/02) in ga izbereta pobudnika. Oba prostorska izvedbena akta morata biti izdelana v digitalni obliki.
8. člen
(navedba in način pridobitve geodetskih podlag)
Za območje predvidene prostorske ureditve sta dolžna pridobiti geodetske podlage, kot jih predpisuje ZUreP-1 pobudnika sprememb in dopolnitev PUP in ZN. Geodetske podlage morajo biti izdelane v digitalni obliki.
9. člen
(roki za pripravo sprememb in dopolnitev prostorskih ureditvenih pogojev Stegujev-Habjanov hrib in zazidalnega načrta Stegujev hrib)
Postopek priprave in sprejema sprememb in dopolnitev PUP in ZN bo potekal po naslednjem terminskem planu:
Rokovno je priprava obeh osnutkov PUP in ZN vezana na pogodbene obveznosti izbranega enega ali dveh načrtovalcev s pobudnikoma.
Načrtovalec takoj zaprosi vse pristojne nosilce za smernice za načrtovanje, le-ti jih morajo podati v roku 30 dni.
Ko bosta izdelana osnutek sprememb in dopolnitev PUP in osnutek ZN Župan Mestne občine Celje sprejme sklep o enomesečni javni razgrnitvi osnutka. Sklep o javni razgrnitvi se objavi v Uradnem listu RS.
Javna razgrnitev se izvede na sedežu Mestne občine Celje in KS Pod gradom v 8 dneh po dnevu objave sklepa o javni razgrnitvi iz prejšnje alinee.
Javna razprava se izvede na sedežu Mestne občine Celje v času trajanja javne razgrnitve.
Občani, organi in organizacije ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve osnutka sprememb in dopolnitev PUP.
Župan zavzame stališče do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve na podlagi strokovnega mnenja nosilca izdelave sprememb in dopolnitev PUP in občinske strokovne službe, ki predhodno obravnava pripombe in predloge
Mestni svet sprejme na predlog župana stališče do pripomb in predlogov podanih v javni razgrnitvi in javni obravnavi.
V roku 30 dni po sprejetju stališča do pripomb in predlogov iz prejšnjega odstavka, pripravljavec poskrbi za pripravo usklajenega predloga sprememb in dopolnitev PUP in usklajenega predloga ZN, oziroma dopolnitev in popravke tistih sestavin, na katere so se nanašale utemeljene pripombe in predlogi.
Župan Mestne občine Celje posreduje, po predhodni obravnavi na Odboru za okolje in prostor ter komunalne zadeve, usklajeni predlog sprememb in dopolnitev PUP in ZN Mestnemu svetu s predlogom, da ga obravnava ter sprejme v enofaznem postopku.
Spremembe in dopolnitve prostorskih ureditvenih pogojev za območje Stegujev-Habjanov hrib in ZN Stegujev hrib morajo biti izdelane v skladu s 66. in 73. členom ZureP-1. V vsebinskem smislu se pripravi tako, da bodo sestavine tekstualnega in grafičnega dela smiselni izvleček:
– navodila o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85),
– zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93 in 1/96),
– zakon o varstvu voda (Uradni list RS, št. 67/02).
10. člen
(obveznosti v zvezi s financiranjem)
Finančna sredstva za pripravo obeh PIA zagotavljata pobudnika sprememb in dopolnitev.
11. člen
Ta program priprave, sprememb in dopolnitev PUP in ZN začne veljati z dnem objave v Uradnem listu RS.
Št. 35005-01/2003-8
35005-06/2003-8
Celje, dne 12. marca 2003.
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti