Uradni list

Številka 28
Uradni list RS, št. 28/2003 z dne 17. 3. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 28/2003 z dne 17. 3. 2003

Kazalo

1126. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o uskladitvi akta o ustanovitvi javnega zavoda na področju vzgoje in izobraževanja ter vzgoje in varstva predšolskih otrok v Občini Železniki z zakonom o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, stran 3511.

Na podlagi 3. člena zakona o zavodih (Uradni list RS, št. 12/91, 8/96), 40., 41. in 42. člena zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 12/96, 23/96, 64/01, 108/02) in 17. člena statuta Občine Železniki (Uradni vestnik Gorenjske, št. 6/95, 18/96, 47/96, 36/98, 21/99) je Občinski svet občine Železniki na 4. redni seji dne 26. 2. 2003 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah odloka o uskladitvi akta o ustanovitvi javnega zavoda na področju vzgoje in izobraževanja ter vzgoje in varstva predšolskih otrok v Občini Železniki z zakonom o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja
1. člen
V odloku o ustanovitvi javnega zavoda na področju vzgoje in izobraževanja ter vzgoje in varstva predšolskih otrok v Občini Železniki (Uradni vestnik Gorenjske, št. 32/95), v odloku o uskladitvi akta o ustanovitvi javnega zavoda na področju vzgoje in izobraževanja ter vzgoje in varstva predšolskih otrok v Občini Železniki z zakonom o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 3/97) in v odloku o spremembah in dopolnitvah odloka o uskladitvi akta o ustanovitvi javnega zavoda na področju vzgoje in izobraževanja ter vzgoje in varstva predšolskih otrok v Občini Železniki z zakonom o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Uradni list RS, št. 14/98), v nadaljevanju odlok, se v 2. členu naslov »Trnje 20« spremeni in se pravilno glasi »Češnjica 48«.
2. člen
Za četrtim odstavkom 3. člena se doda nov peti odstavek:
»Zavod s svojo dejavnostjo zadovoljuje potrebe po osnovnošolskem izobraževanju na področju Občine Železniki. Z organiziranimi enotami vrtca v svoji sestavi zavod zadovoljuje potrebe po vzgojno-varstveni dejavnosti na območju Občine Železniki.«
V dosedanjem petem in šestem odstavku 3. člena, ki postaneta šesti in sedmi odstavek, se pri besedi: Selške Lajše črta beseda Selške.
3. člen
Za 3. členom se doda novo poglavje »III./A PEČAT ZAVODA« in nova člena 3.a, 3.b, ki se glasita:
3.a člen
Zavod ima in uporablja svoj pečat okrogle oblike, premera 35 mm, v katerega sredini je grb Republike Slovenije, na zunanjem obodu pa je izpisano: Osnovna šola Železniki.
Zavod ima in uporablja tudi pečat okrogle oblike premera 20 mm z enako vsebino kot iz prvega odstavka tega člena.
Pečat mora vsebovati ime in sedež zavoda.
Pečat iz prvega odstavka tega člena uporablja zavod v pravnem prometu za žigosanje vseh aktov, dokumentov in dopisov, ki jih pošilja ali izdaja organom, organizacijam, občanom in učencem. Pečat iz drugega odstavka tega člena uporablja zavod za žigosanje predvsem finančne in knjigovodske dokumentacije.
3.b člen
Število posameznih pečatov, njihovo uporabo, način varovanja in uničevanja določi ravnatelj.
4. člen
Za 3.b členom se doda novo poglavje »III./B Zastopanje, predstavljanje in podpisovanje« in novi členi 3.c, 3.č, 3.d., ki se glasijo:
3.c člen
Zavod zastopa in predstavlja ravnatelj.
Ravnatelj lahko za zastopanje ali predstavljanje zavoda v posameznih zadevah pooblasti druge osebe.
3.č člen
Med začasno odsotnostjo nadomešča ravnatelja njegov pomočnik. Ravnateljev pomočnik ima v času nadomeščanja vsa pooblastila ravnatelja.
3.d člen
Listine za zavod podpisujejo ravnatelj in delavci, ki so pooblaščeni za zastopanje, vsak v mejah pooblastil in poslov, ki jih opravljajo.
V odnosih z bankami podpisujejo listine za zavod ravnatelj, vodja knjigovodstva in podpisniki z deponiranimi podpisi pri Uradu za javna plačila, ki jih določi ravnatelj.
5. člen
V prvem odstavku 6. člena se namesto dejavnost M/80.4 izobraževanje odraslih in drugo izobraževanje vpiše dejavnost M/80.422 drugo izobraževanje, izpopolnjevanje in usposabljanje, d.n.; dodata se dve novi dejavnosti H/55.510 dejavnost menz; K/70.200 dajanje lastnih nepremičnin v najem.
Tretji odstavek 6. člena se spremeni tako da se glasi: Zavod lahko spremeni ali razširi dejavnost le s soglasjem ustanovitelja. Zavod ne sme začeti opravljati nove dejavnosti ali spremeniti pogojev za opravljanje dejavnosti, dokler ustanovitelj ne da soglasja in dokler pristojni organ ne izda odločbe, da so izpolnjeni pogoji, predpisani za opravljanje dejavnosti glede tehnične opremljenosti in varstva pri delu ter drugi predpisani pogoji. Za nove dejavnosti ne štejejo druge dejavnosti, ki jih opravlja zavod v manjšem obsegu, s katerimi dopolnjuje in boljša ponudbo vzgojno-izobraževalnega dela ali s katerimi prispeva k popolnejšemu izkoriščanju zmogljivosti, ki se uporabljajo za opravljanje vpisanih registriranih dejavnosti.
V 6. členu se doda nov četrti odstavek: Zavod lahko v okviru svoje dejavnosti ustanovi drug zavod ali podjetje s soglasjem ustanovitelja.
V 6. členu se doda nov peti odstavek: Zavod lahko sklepa pogodbe in opravlja druge pravne posle samo v okviru dejavnosti, ki je vpisana v sodni register.
6. člen
Za 6. členom se doda nov člen 6.a, ki se glasi:
6.a člen
V okviru zavoda deluje osnovna šola, ki opravlja vzgojno-izobraževalno dejavnost od prvega do zadnjega razreda obvezne osnovne šole.
Zavod izdaja spričevala, potrdila in diplome o uspehu in izobrazbi, ki štejejo kot javne listine.
Vzgojo in varstvo predšolskih otrok izvaja zavod za otroke v starosti od 1 leta do vstopa v osnovno šolo.
7. člen
V 7. členu se drugi odstavek spremeni tako, da se glasi: Zavod ima lahko tudi druge organe, katerih delovno področje, sestavo in način volitev oziroma imenovanja določi s pravili.
8. člen
V 9. členu se v drugem odstavku črta pika in doda tekst, in sicer:
– iz vrst strokovnih delavcev razredne stopnje matične šole v Železnikih enega člana,
– iz vrst strokovnih delavcev predmetne stopnje enega člana,
– iz vrst strokovnih delavcev podružnic enega člana,
– iz vrst strokovnih delavcev vrtca enega člana ter
– iz vrst drugih delavcev šole enega člana.
V 9. členu se tretji odstavek spremeni tako, da se glasi: Predstavnike staršev volijo starši na svetih staršev, in sicer:
– dva predstavnika staršev šole voli svet staršev šole,
– enega predstavnika staršev vrtca voli svet staršev vrtca.
Kolikor se na podružnicah oblikujejo sveti staršev, predstavnike sveta staršev podružnic v svet šole voli svet staršev tiste podružnice, ki je naslednja po abecedi.
Za volitve staršev se smiselno uporabljajo določbe tega odloka o volitvah delavcev v svet zavoda.
V 9. členu se doda nov četrti odstavek: Članu sveta zavoda preneha mandat v svetu pred potekom dobe, za katero je izvoljen, če:
– izgubi pravico biti voljen v svet,
– odstopi,
– zaradi bolezni, daljše odsotnosti ali iz drugih razlogov ne more več opravljati funkcije člana sveta,
– je razrešen-odpoklican,
– mu preneha delovno razmerje v zavodu,
– ustanovitelj odpokliče svojega predstavnika.
Odstop je veljaven, ko svet sprejme pisno izjavo delavca o odstopu.
Predstavniku staršev preneha mandat, ko preneha status učenca ali varovanca njegovemu otroku.
Ko svet ugotovi, da je članu sveta prenehal mandat, o tem obvesti pristojne za imenovanje oziroma izvolitev novega člana.
9. člen
V 10. členu se v prvem odstavku doda stavek. Nihče ne more biti več kot dvakrat zaporedoma izvoljen oziroma imenovan v svet zavoda.
V 10. členu se v drugem odstavku beseda svojih nadomesti z besedo vseh.
10. člen
Za 10. členom se dodajo novi členi 10.a, 10.b, 10.c, 10.č, 10.d, 10.e, 10.f, 10.g, 10.h, 10.i, ki se glasijo:
10.a člen
Svet zavoda:
– imenuje in razrešuje ravnatelja zavoda,
– sprejema program razvoja zavoda,
– prejema letni delovni načrt in poročilo o njegovi uresničitvi,
– odloča o uvedbi nadstandardnih in drugih programov,
– obravnava poročila o izobraževalni problematiki,
– odloča o pritožbah v zvezi s statusom učenca,
– obravnava zadeve, ki mu jih predloži vzgojiteljski zbor, učiteljski zbor, šolska inšpekcija, reprezentativni sindikat zaposlenih, svet staršev ali skupnost učencev,
– sprejema pravila in druge splošne akte zavoda, ki jih določa ta odlok ali drug splošni akt zavoda,
– določa finančni načrt in sprejema zaključne in periodične račune,
– predlaga ustanovitelju spremembo ali razširitev dejavnosti,
– daje ustanovitelju in ravnatelju zavoda predloge in mnenja o posameznih vprašanjih,
– razpisuje volitve predstavnikov delavcev v svet zavoda in imenuje volilno komisijo,
– imenuje predstavnike zavoda v drugih asociacijah,
– odloča o najemanju kreditov,
– opravlja druge z zakonom ter drugimi splošnimi akti zavoda določene naloge.
10.b člen
Svet zavoda veljavno razpravlja in odloča na sejah. Seje sveta zavoda se sklicujejo po potrebi.
Seje sklicuje in vodi predsednik, v njegovi odsotnosti pa njegov namestnik, ki ju na prvi seji izvolijo člani sveta izmed sebe.
Predsednik sveta mora sklicati sejo, če to zahteva ravnatelj, ustanovitelj, svet staršev, učiteljski zbor ali trije člani sveta šole. Če predsednik sveta tega ne stori v 15 dneh, skliče sejo sveta ravnatelj zavoda.
10.c člen
Svet zavoda razpiše volitve predstavnikov delavcev v svet zavoda s sklepom največ 90 in najmanj 60 dni pred iztekom mandatne dobe. Volitve se opravijo najkasneje 15 dni pred potekom mandata svetu zavoda.
S sklepom o razpisu volitev mora biti določen dan volitev in število članov sveta, ki se volijo. Sklep o razpisu volitev se mora javno objaviti v zavodu.
S sklepom o razpisu volitev se imenuje volilna komisija, ki jo sestavljajo predsednik, njegov namestnik in dva člana ter njuna namestnika. Član volilne komisije oziroma njegov namestnik ne more kandidirati za predstavnika delavcev v svetu in mora imeti aktivno volilno pravico.
Volilno komisijo se imenuje za dobo 4 let.
10.č člen
Pravico voliti predstavnike v svet in biti izvoljeni imajo vsi delavci zavoda, razen ravnatelja in pomočnika ravnatelja.
Pravico predlagati kandidate za člane sveta zavoda ima najmanj deset odstotkov delavcev zavoda z aktivno volilno pravico in reprezentativni sindikat.
Predlogi kandidatov za svet zavoda, ki se predložijo volilni komisiji najkasneje 21. dan po dnevu razpisa volitev, morajo biti pisni s podpisi vseh predlagateljev in s priloženimi pisnimi soglasji h kandidaturi vseh predlaganih kandidatov.
Kandidate za predstavnike delavcev se predlaga v skladu z drugim odstavkom devetega člena.
Če je kandidatov za člane sveta manj, kot se jih voli, mora volilna komisija to takoj javno objaviti in določiti rok za prijavo dodatnih kandidatov za člane sveta, ki ne sme biti daljši od sedem dni in začne teči z dnem javne objave.
10.d člen
Glasovanje na volišču vodi volilna komisija, lahko pa ga vodijo volilni odbori v sestavi predsednika, njegovega namestnika, dveh članov in njihovih namestnikov, ki jih imenuje volilna komisija za vsake volitve posebej. Člani in namestniki volilnega odbora morajo imeti aktivno volilno pravico in ne smejo biti kandidati za člana sveta zavoda.
Volitve morajo biti organizirane tako, da je zagotovljena tajnost glasovanja. Volilna komisija lahko določi, da se za delavce, ki bodo odsotni na dan volitev, zagotovi možnost predčasnih volitev.
Voli se z glasovnicami in osebno. Vsak delavec ima en glas. Na glasovnici se navedejo imena kandidatov (v skladu z drugim odstavkom 9. člena) po abecednem redu priimkov z navedbo, koliko kandidatov se voli. Voli se tako, da se obkrožijo zaporedne številke pred imeni tistih kandidatov, za katere se želi glasovati.
Neizpolnjena glasovnica in glasovnica, na kateri ni mogoče ugotoviti volje volivca, sta neveljavni. Neveljavna je tudi glasovnica, če je volivec glasoval za več kandidatov, kot jih je potrebno izvoliti v skladu z drugim odstavkom 9. člena.
Volitve so veljavne, če se jih je udeležila več kot polovica delavcev zavoda z aktivno volilno pravico.
Če se volitev udeleži polovica ali manj kot polovica delavcev zavoda in če volilna komisija razveljavi volitve zaradi nepravilnosti, se opravijo ponovne volitve v 30 dneh po sklepu volilne komisije o neveljavnosti volitev.
10.e člen
Izvoljenih je toliko kandidatov za člane sveta zavoda, kot je predstavnikov delavcev v svetu zavoda v skladu z drugim odstavkom 9. člena. Izvoljeni so tisti kandidati, ki so dobili največje število glasov v skladu z drugim odstavkom 9. člena. Če sta dva kandidata dobila enako število glasov, je izvoljen tisti, ki ima daljšo delovno dobo v zavodu.
O poteku volitev na voliščih se piše zapisnik, volilna komisija pa izdela poročilo o rezultatih volitev, ki ga objavi v roku 5 dni od dneva izvedbe glasovanja na enak način kot razpis volitev.
10.f člen
Kandidati, ki so izvoljeni v svet zavoda opravljajo svojo funkcijo od dneva, ko svetu zavoda prejšnjega sklica preneha mandat in se konstituira novi svet zavoda.
Če svetu preneha mandat pred konstituiranjem novega sveta, opravlja le-ta svoje naloge do konstituiranja novega sveta, vendar ne več kot tri mesece po izteku mandata.
Če delavcu predčasno preneha mandat v svetu, postane član sveta za preostanek mandatne dobe tisti kandidat za člana sveta izmed delavcev zavoda, ki je med neizvoljenimi kandidati dobil največ glasov v skladu z drugim odstavkom 9. člena, vendar ne manj kot 5% glasov tistih, ki so glasovali, v skladu z drugim odstavkom 9. člena. Če sta dva kandidata dobila enako število glasov, postane član sveta tisti, ki ima daljšo delovno dobo v zavodu.
Če pred potekom mandatne dobe preneha mandat več kot tretjini članov iz vrst delavcev zavoda in jih ni mogoče nadomestiti na način iz prejšnjega odstavka, se v 15 dneh od dneva ugotovitve o prenehanju mandata, razpiše nadomestne volitve.
Nadomestno imenovanje oziroma izvolitev člana sveta ni potrebno, če je prenehal mandat manj kot tretjini članov in je do izteka mandata sveta manj kot šest mesecev.
10.g člen
Zaradi nepravilnosti v postopku kandidiranja ali pri volitvah ima vsak volilni upravičenec pravico vložiti ugovor pri volilni komisiji. Ugovor se lahko vloži v treh dneh po izteku roka za objavo kandidatne liste oziroma v treh dneh od dneva glasovanja. Volilna komisija mora o ugovoru odločiti v roku 48 ur.
Zoper sklep komisije, ki lahko vpliva na potrditev mandatov, ima vsak kandidat pravico pritožbe na svet zavoda. Pritožba se lahko vloži najkasneje do prve seje sveta. Svet o pritožbi odloči pred potrditvijo mandatov članom.
Če volilna komisija ugotovi kršitve pri sestavi liste kandidatov oziroma nepravilnosti pri glasovanju ali delu na volišču, ki so ali bi lahko vplivale na izid volitev, razveljavi kandidatno listo oziroma volitve ter določi roke za ponovitev razveljavljenih dejanj.
10.h člen
Prvo sejo skliče najkasneje v petnajstih dneh po izvolitvi oziroma imenovanju novih članov ravnatelj zavoda. Do konstituiranja vodi prvo sejo najstarejši član sveta zavoda.
10.i člen
Postopek za odpoklic predstavnika delavcev v svetu zavoda se začne na podlagi pisne zahteve najmanj 10% delavcev zavoda z aktivno volilno pravico oziroma na zahtevo sindikata, če gre za člana sveta, ki ga je kandidiral sindikat.
Zahtevi za odpoklic, ki jo predložijo delavci, morajo biti predloženi podpisi delavcev, ki predlagajo odpoklic.
Zahteva za odpoklic mora vsebovati razloge za odpoklic.
Zahteva se predloži volilni komisiji, ki preveri formalno pravilnost zahteve, ne da bi presojala razloge za odpoklic.
Če volilna komisija ne zavrne zahteve za odpoklic, v 30 dneh razpiše glasovanje o odpoklicu predstavnika delavcev v svetu zavoda in določi dan glasovanja.
Predstavnik delavcev v svetu zavoda je odpoklican, če je za odpoklic glasovala večina delavcev zavoda, ki ima aktivno volilno pravico v času glasovanja o odpoklicu.
Za izvedbo glasovanja o odpoklicu predstavnika delavcev v svetu zavoda se smiselno uporabljajo določbe tega odloka.
11. člen
V 11. členu se drugi odstavek spremeni tako da se glasi: Ravnatelj opravlja naslednje naloge:
– organizira, načrtuje in vodi delo zavoda,
– pripravlja program razvoja zavoda,
– pripravlja predlog letnega delovnega načrta in je odgovoren za njegovo izvedbo,
– odgovarja za uresničevanje pravic in dolžnosti učencev in otrok,
– vodi delo učiteljskega zbora zavoda,
– oblikuje predlog nadstandardnih programov,
– spodbuja strokovno izobraževanje in izpopolnjevanje strokovnih delavcev,
– organizira mentorstvo za pripravnike,
– prisostvuje pri vzgojno-izobraževalnem delu učiteljev in vzgojno-varstvenem delu vzgojiteljev, spremlja njihovo delo in jim svetuje,
– predlaga napredovanje strokovnih delavcev v nazive,
– odloča o napredovanju delavcev v plačilne razrede,
– spremlja delo svetovalne službe,
– skrbi za sodelovanje zavoda s starši (roditeljski sestanki, govorilne ure in druge oblike sodelovanja),
– obvešča starše o delu zavoda in o spremembah pravic in obveznosti učencev,
– odloča o vzgojnih ukrepih,
– zagotavlja izvrševanje odločb državnih organov,
– določa sistematizacijo delovnih mest,
– odloča o sklepanju delovnih razmerij in disciplinski odgovornosti delavcev,
– skrbi za sodelovanje šole s šolsko zdravstveno službo,
– imenuje in razrešuje pomočnika ravnatelja,
– opravlja druge naloge v skladu z zakonom in drugimi predpisi.
12. člen
Za 11. členom se dodajo novi členi 11.a, 11.b, 11.c, ki se glasijo:
11.a člen
Ravnatelj je za svoje delo odgovoren svetu zavoda.
11.b člen
Zavod ima pomočnika ravnatelja.
Za pomočnika ravnatelja je lahko imenovan, kdor izpolnjuje pogoje določene z zakonom.
11.c člen
Ravnatelj je lahko razrešen pred potekom časa, za katerega je imenovan.
Svet zavoda razreši ravnatelja:
– če ravnatelj sam zahteva razrešitev,
– če nastopi kateri iz razlogov, ko po predpisih iz delovnih razmerij delavcu preneha delovno razmerje po samem zakonu,
– če ravnatelj pri svojem delu ne ravna po predpisih in splošnih aktih zavoda ali neutemeljeno ne izvršuje sklepov organov zavoda ali ravna v nasprotju z njimi,
– če ravnatelj s svojim nevestnim ali nepravilnim delom povzroči zavodu večjo škodo, ali če zanemarja ali malomarno opravlja svoje dolžnosti, tako da nastanejo, ali bi lahko nastale hujše motnje pri opravljanju dejavnosti zavoda.
Svet zavoda mora pred sprejemom odločitve o razrešitvi seznaniti ravnatelja z razlogi za razrešitev in mu dati možnost, da se o njih izjavi.
Zoper odločitev o razrešitvi ima ravnatelj pravico zahtevati sodno varstvo, če meni, da je bil kršen za razrešitev določen postopek in da je kršitev lahko bistveno vplivala na odločitev ali da niso podani razlogi za razrešitev iz predhodnega člena.
13. člen
12. člen se spremeni tako, da se glasi:
Za obravnavo vprašanj s področja vzgojno-izobraževalnega oziroma vzgojno-varstvenega dela ima zavod strokovne organe.
Strokovni organi obravnavajo vprašanja v zvezi z uresničevanjem programa življenja in dela zavoda in dajejo mnenja in predloge svetu zavoda in ravnatelju.
Strokovni organi so:
– učiteljski zbor,
– vzgojiteljski zbor vrtca,
– oddelčni učiteljski zbori,
– razrednik,
– vodja oddelka,
– strokovni aktivi.
Vzgojiteljski zbor vrtca sestavljajo strokovni delavci vrtca.
Učiteljski zbor oddelka sestavljajo učitelji, ki opravljajo vzgojno-izobraževalno delo v posameznem oddelku, po potrebi pa sodelujejo pri delu oddelčnega učiteljskega zbora tudi svetovalni in drugi strokovni delavci.
14. člen
Za 12. členom se dodajo novi členi 12.a, 12. b, 12. c, 12.č, ki se glasijo:
12.a člen
Učiteljski zbor enote razpravlja o problematiki na svojih sejah, ki jih sklicuje in vodi ravnatelj.
Vzgojiteljski zbor vrtca razpravlja o problematiki vzgojno-varstvenega dela v enoti. Vzgojiteljski zbor sklicuje in vodi vodja vrtca.
Učiteljski oziroma vzgojiteljski zbor zlasti:
– obravnava in odloča o strokovnih vprašanjih povezanih z vzgojno-izobraževalnim delom,
– daje mnenje o letnem delovnem načrtu,
– predlaga uvedbo nadstandardnih in drugih programov ter dejavnosti,
– odloča o posodobitvah programov vzgoje in izobraževanja in njihovi izvedbi v skladu s predpisi,
– daje mnenje o predlogu za imenovanje ravnatelja,
– daje pobude za napredovanje strokovnih delavcev in mnenje o predlogih ravnatelja,
– odloča o vzgojnih ukrepih,
– opravlja druge naloge v skladu z zakonom.
12.b člen
Oddelčni učiteljski zbor sklicuje razrednik.
Oddelčni učiteljski zbor obravnava vzgojno-izobraževalno problematiko v oddelku, oblikuje program za delo z nadarjenimi učenci in s tistimi, ki težje napredujejo, odloča o vzgojnih ukrepih ter opravlja druge naloge v skladu z zakonom.
12.c člen
Razrednik vodi delo oddelčnega učiteljskega zbora, analizira vzgojne in učne rezultate oddelka, skrbi za reševanje vzgojnih in učnih problemov posameznih učencev, sodeluje s starši in šolsko svetovalno službo, odloča o vzgojnih ukrepih ter opravlja druge naloge v skladu z zakonom.
Vodja vzgojno-varstvenega oddelka vodi in organizira vzgojno-varstveno delo v oddelku, zbira in ureja podatke o delu v oddelku in podatke o otrocih, ki so pomembni za vzgojno-varstveno delo, vodi predpisano pedagoško dokumentacijo in sodeluje s starši.
12.č člen
Učitelji istega učnega predmeta ali skupine predmetov oblikujejo strokovni aktiv, ki ga vodi od aktiva izvoljeni vodja.
Strokovni aktiv obravnava problematiko predmeta oziroma predmetnega področja, usklajuje merila za ocenjevanje, daje učiteljskemu zboru predloge za izboljšanje vzgojno-izobraževalnega dela, obravnava pripombe staršev in učencev ter opravlja druge strokovne naloge, določene z letnim delovnim načrtom.
Strokovni aktiv v vrtcu obravnava vzgojno delo, daje vzgojiteljskemu zboru predloge za izboljšanje vzgojnega dela, obravnava pripombe staršev ter opravlja druge strokovne naloge, določene v letnem načrtu.
15. člen
Za 13. členom se dodajo novi členi 13.a, 13.b, 13.c, 13.č, 13.d, ki se glasijo:
13.a člen
Zavod se povezuje s starši z namenom doseganja skladnejšega delovanja na vzgojno-izobraževalnem področju. Oblike povezovanja s starši so govorilne ure, roditeljski sestanki, delovanje sveta staršev povezano s klubom staršev in svet zavoda.
Za zagotavljanje enotnosti vzgoje in skrbi za razvoj učencev delavci zavoda sodelujejo s starši, zlasti pri:
– vzajemnem prizadevanju za razvoj in vzgojo učencev,
– organiziranju interesnih dejavnosti in izrabi prostega časa,
– usmerjanju in poklicnem svetovanju učencem,
– vzgoji za humane odnose med spoloma.
Svet staršev zavoda sestavljajo starši otrok vključenih v osnovno izobraževanje in v vzgojo in varstvo in sicer iz vsakega oddelka en predstavnik, ki ga starši izvolijo na roditeljskem sestanku oddelka za dobo 2 let. Vsako šolsko leto se svet staršev popolni s predstavniki staršev otrok vpisanih v 1. razred oziroma na novo vpisanih otrok v VVE, preneha pa mandat staršem, katerih otroci zaključijo šolanje oziroma prenehajo obiskovati vrtec.
Delo Sveta staršev zavoda vodi in seje sklicuje predsednik sveta staršev, ki ga svet staršev izvoli na prvi seji. Svet staršev zavoda ima namestnika predsednika.
Svet staršev zavoda je posvetovalni organ ravnatelja.
Svet staršev zavoda obravnava vzgojno-izobraževalno in vzgojno-varstveno problematiko ter daje pobude drugim organom zavoda.
13.b člen
Pravice in dolžnosti staršev so:
– da dajejo predloge za ukrepe organom zavoda,
– da delegirajo predstavnike v svet staršev,
– da sodelujejo z zavodom v vseh vzgojnih in drugih vprašanjih dela in življenja zavoda,
– da aktivno sodelujejo pri oblikovanju učenčeve osebnosti in vključevanju učencev v družbeno življenje,
– da skrbijo za vzgojo svojih otrok zunaj zavoda,
– da skrbijo za dostojno obnašanje otrok zunaj zavoda,
– da skrbijo za ustrezne delovne razmere otrok doma in v okolju,
– da skrbijo za zdrav način življenja.
13.c člen
Svet staršev se praviloma sestaja najmanj dvakrat letno, ko ravnatelj posreduje rezultate dela zavoda.
Svet staršev se sestane tudi na zahtevo kateregakoli roditeljskega sestanka, če je izraženo stališče, da je potrebno predlagati določene ukrepe strokovnim organom ali svetu zavoda.
Svet staršev deluje na sejah. Seje sklicuje predsednik sveta staršev, ki ga izvolijo člani izmed sebe. Predlog za sklic sveta staršev lahko dajo še: svet zavoda, člani sveta staršev, starši na roditeljskem sestanku kateregakoli oddelka, šolska skupnost učencev, klub staršev in ravnatelj zavoda.
13.č člen
Svet staršev:
– predlaga nadstandardne programe,
– daje soglasje k predlogu ravnatelja o nadstandardnih storitvah,
– daje mnenje o predlogu programa razvoja zavoda in letnem delovnem načrtu,
– razpravlja o poročilih ravnatelja o vzgojno izobraževalni problematiki,
– obravnava pritožbe staršev v zvezi z vzgojno-izobraževalnim delom,
– voli predstavnike staršev v svet zavoda,
– opravlja druge naloge v skladu z zakonom.
Organ, na katerega naslovi svet staršev predlog ali vprašanje, mora odgovoriti na predlog ali vprašanje do naslednje seje sveta staršev.
13.d člen
Za organizirano uresničevanje interesov staršev v vrtcu se oblikujejo sveti staršev vrtca.
Delo sveta staršev vodi in seje sklicuje predsednik, ki ga svet staršev izvoli na konstitutivni seji. Svet staršev ima namestnika predsednika.
Svet staršev obravnava vzgojno-izobraževalno oziroma vzgojno-varstveno problematiko vrtca.
Svet staršev je posvetovalni organ vodje vrtca in vzgojiteljskega zbora vrtca.
16. člen
14. člen se spremeni tako, da se glasi:
Zavod lahko zadeve, ki jih ne ureja ta odlok ter v drugih zadevah, ki jih je potrebno regulirati z interno normativo, uredi s pravili. S pravili uredi tudi svojo notranjo organizacijo in delo. Pravila sprejme svet zavoda.
Zavod ima lahko tudi druge splošne akte, s katerimi ureja druge zadeve, če tako določa zakon.
Pravila in splošni akti iz drugega odstavka tega člena ne smejo biti v nasprotju s tem odlokom.
Splošne akte zavoda sprejme svet zavoda ali ravnatelj.
Razmejitev pristojnosti pri sprejemanju splošnih aktov zavoda se določi s pravili zavoda.
17. člen
16. člen se spremeni, tako da se glasi:
Ustanovitelj in država zagotavljata pogoje za delo zavoda.
Zavod pridobiva sredstva za delo iz javnih sredstev, sredstev ustanovitelja, prispevkov učencev, plačil staršev za storitve v predšolski vzgoji, sredstev od prodaje storitev in izdelkov ter donacij, prispevkov sponzorjev in drugih virov v skladu z zakonom.
S sredstvi, ki jih zavod ustvari kot prihodek, zavod gospodari v skladu s finančnim načrtom, ki ga sprejme svet zavoda.
Zavod posluje po načelih neprofitnega poslovanja v okviru dejavnosti vzgoje in izobraževanja.
Zavod lahko posluje po načelih profitnega poslovanja pri opravljanju dejavnosti, ki dopolnjujejo glavno dejavnost, ali ki presegajo nacionalni program.
18. člen
V 17. členu se prvi odstavek črta. Drugi odstavek postane prvi odstavek.
Doda se nov drugi odstavek: Zavod lahko ustanovi šolski sklad ali sklad vrtca, iz katerega se financirajo dejavnosti posameznih razredov in oddelkov ali starostnih skupin vrtcev, ki niso sestavine vzgojno-izobraževalnega ali vzgojno-varstvenega programa, oziroma se ne financirajo iz javnih sredstev, za nakup nadstandardne opreme, za zvišanje standarda pouka ter vzgoje in varstva in podobno.
Doda se nov tretji odstavek: Sklad iz prejšnjega odstavka pridobiva sredstva iz prispevkov staršev, donacij, zapuščin in iz drugih virov.
Doda se nov četrti odstavek: Sklad upravlja upravni odbor, ki ima predsednika in šest članov, od katerih so najmanj trije predstavniki zavoda. Upravni odbor imenuje svet zavoda. Predstavnike zavoda predlaga svet zavoda, predstavnike staršev pa svet staršev.
Doda se nov peti odstavek: Za delovanje sklada lahko upravni odbor sprejme pravila.
19. člen
V 18. členu se prvi odstavek spremeni, tako da se glasi:
Presežek prihodkov nad odhodki, ki jih zavod pridobi s prodajo proizvodov oziroma storitev, ustvarjenih z opravljanjem vzgoje in izobraževanja oziroma z opravljanjem drugih dejavnosti v skladu s tem odlokom, se uporablja za plačilo materialnih stroškov, investicijsko vzdrževanje in investicije, po predhodnem soglasju ustanovitelja pa tudi za plače.
Drugi odstavek se spremeni, tako da se glasi: Merila za delitev presežka prihodkov nad odhodki v zavodu določi minister.
V tretjem odstavku se črta pika in doda besedi: oziroma država.
20. člen
V 19. členu se doda nov tretji odstavek: Zavod je dolžan upravljati premoženje, ki mu je dano v uporabo, s skrbnostjo dobrega gospodarja.
21. člen
Za 20. členom se doda novo poglavje »XI./A NADZOR in nova člena 20.a, 20.b, ki se glasita:
20.a člen
Nadzor nad izvajanjem zakonov, drugih predpisov in aktov, ki urejajo organizacijo, financiranje, namensko porabo sredstev in opravljanje dejavnosti vzgoje in izobraževanja v zavodu, izvaja šolska inšpekcija.
Nadzor nad zakonitostjo dela zavoda s področij, ki niso navedena v prvem odstavku tega člena, izvajajo institucije določene z zakonom.
20.b člen
Porabo javnih sredstev v zavodu nadzoruje Računsko sodišče Republike Slovenije.
Gospodarjenje z nepremičninami v lasti ustanovitelja nadzira ustanovitelj ali upravni odbor sklada, če je ustanovljen šolski sklad, v katerega so vključene nepremičnine v upravljanju zavoda.
22. člen
Za 20.b členom se doda novo poglavje »XI./B JAVNOST DELA IN POSLOVNA TAJNOST in nova člena 20.c, 20.č, ki se glasita:
20.c člen
Delo zavoda je javno.
Javnost dela zavoda se zagotavlja z dajanjem sporočil staršem, novinarjem in drugim predstavnikom javnosti. Novinarji in drugi predstavniki javnosti ne morejo prisostvovati sejam in drugim oblikam dela organov zavoda ter vzgojno-izobraževalnemu in vzgojno-varstvenemu delu zavoda, razen v primerih, ko je to določeno z zakonom in drugimi predpisi, ali jih ravnatelj zavoda sam povabi.
O delu zavoda obvešča javnost ravnatelj ali oseba, ki jo pooblasti.
20.č člen
Ravnatelj in drugi delavci zavoda morajo varovati listine in podatke, do katerih pridejo oziroma so z njimi seznanjeni pri opravljanju vzgojno-izobraževalne in vzgojno-varstvene dejavnosti in so določeni za poslovno tajnost.
Osebe iz prejšnjega odstavka morajo varovati poslovno tajnost tudi po prenehanju funkcije oziroma delovnega razmerja.
Za poslovno tajnost se štejejo:
– podatki in dokumenti, ki so z zakonom in drugimi predpisi določeni za tajne,
– podatki in dokumenti, ki jih svet zavoda določi za poslovno tajnost,
– podatki in dokumenti, ki jih ravnatelj v okviru svojih pristojnosti določi za poslovno tajnost,
– podatki in dokumenti, ki jih zavodu zaupno sporočijo pristojni organi ali druge organizacije.
23. člen
Ostali členi odloka o uskladitvi akta ostanejo nespremenjeni.
24. člen
Ta odlok o spremembah in dopolnitvah začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS.
Št. 080-09-1410
Železniki, dne 26. februarja 2003.
Župan
Občine Železniki
Mihael Prevc l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti