Uradni list

Številka 28
Uradni list RS, št. 28/2003 z dne 17. 3. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 28/2003 z dne 17. 3. 2003

Kazalo

1115. Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o zazidalnem načrtu prenove starega mestnega jedra Slovenske Konjice, stran 3503.

Na podlagi 39. in 43. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in 43/98 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/91, 29/95 in 44/97) in 16. člena statuta Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 31/99, 19/01 in 100/02) je Občinski svet občine Slovenske Konjice na 4. seji dne 6. 3. 2003 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah odloka o zazidalnem načrtu prenove starega mestnega jedra Slovenske Konjice
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Za območje obravnave je bil v letu 1983 izdelan zazidalni načrt prenove starega mestnega jedra Slovenske Konjice (Razvojni center Planiranje št. proj.13/83, Uradni list SRS, št. 35/85).
Zazidalni načrt, ki je temeljil na potrebah razvoja izpred 18 let, ne odgovarja več današnjim potrebam. Predmetna sprememba odloka predstavlja spremembo veljavnega odloka in se nanaša na možnost izgradnje podstrešnih površin in strešnih odprtin.
Spremeni in dopolni se 2. člen odloka tako, da se doda 2.a člen, ki se glasi
2.a člen
Spremembe namembnosti
V prvi etaži objektov so možne spremembe stanovanjskih površin v nemoteče poslovne dejavnosti.
Strešne odprtine:
Staro mestno jedro Slovenske Konjice je zavarovano kot naselbinski kulturni spomenik (Uradni list RS, št. 50/98) in je uvrščeno na seznam Republiških obveznih izhodišč varstva kulturne dediščine.
Splošna načela:
Za stavbe, ki imajo značaj kulturnega spomenika, velja splošni varstveni režim, ki določa ohranjanje primarne mase, izgled strehe in vrsto kritine ter v čim manjši meri spremembe zunanjega izgleda strešnih površin z izvedbo novih strešnih odprtin. Sestavni del odloka je tekstualni del in grafične priloge iz veljavnega ZN prenove starega mestnega jedra Slovenske Konjice, ki se nanašajo na valorizacijo kulturne dediščine z varstvenimi režimi.
Objekt Stari trg št. 15 je zavarovan kot kulturni spomenik. Posegi v objekt se zaradi zatečenega stanja obravnavajo po posebnih pogojih varstva kulturne dediščine v okviru dovoljenja za poseg.
Objekti so glede možnosti izvedbe strešnih odprtin razvrščeni v tri skupine:
Izvedba strešnih odprtin in izraba podstrešja v stanovanjsko namembnost ni možna
V to skupino so uvrščeni objekti, zavarovani kot kulturni spomeniki in so: stavba župnišča – Stari trg 40, Štok – A. Tavčarja 11, Celjska ul. 18, Windischgrätzova graščina. Za naštete objekte je izraba podstrešnih površin izjemoma možna pod pogojem, da je nova funkcija usklajena s celotnim programom rabe objekta, da ne zahteva posegov v objekt in da nova namembnost ne potrebuje izvedbo strešnih odprtin (depo, galerija).
– Izvedba strešnih odprtin, izraba podstrešij za bivalne in delovne prostore je omejena in pod pogoji
V to skupino so uvrščeni vsi zavarovani objekti locirani v središču naselja ob Starem trgu. Izvedba strešnih odprtin je možna le na dvoriščni strani strehe in na zatrepih. Odprtine morajo biti dimenzionirane in oblikovane skladno s historično podobo in velikostjo objekta, locirane v osnem redu s fasado. Na trški strani strehe je možno ohraniti in obnoviti samo obstoječe, historične prezračevalne odprtine, izvedba novih odprtin ni sprejemljiva in možna. Izvedba strešnih odprtin v dveh etažah ni možna. Preostali del podstrešja je možno nameniti sekundarnim stanovanjskim ali poslovnim prostorom, ki ne potrebujejo dnevne svetlobe (shrambe, toaletni prostori, garderobe…).
– Izvedba strešnih odprtin z minimalnimi pogoji spomeniškega varstva
V to skupino so uvrščeni objekti, ki niso locirani v najožjem ambientu Starega trga in nimajo lastnosti kulturnega spomenika in objekti na dvoriščih, ki so vezni trakti. Na teh objektih je možna izraba podstrešja v celoti in izvedba strešnih odprtin. Strešne odprtine morajo biti v velikosti in razmerjih usklajene in prilagojene masi in tipu arhitekture in načinu, ritmu fasadne členitve. Izvedba strešnih odprtin v dveh etažah ni možna.
Na zavarovanih objektih (kulturna dediščina in ambientalno vezno tkivo) in njihovih veznih traktih morajo biti strešne odprtine historično oblikovane (kukrli, line).
Na nezavarovanih objektih in na novogradnjah je sprejemljiva tudi izvedba sodobnejših oblik strešnih odprtin ali vgraditev strešnih oken v ravnini strešine, vendar pod pogojem enotnega on celovitega oblikovanja objekta.
Parkirne površine
Na parcelah št. 95/1 in 95/10 je predvidena ureditev parkirnih površin. Dovoz do njih bo preko parcele št. 1586 z lokalne ceste parcela št. 1331/1 vse k.o. Konjice. Na zahodni strani parkirnih površin je predvidena ureditev ograje. Ograja bo lesena na betonski škarpi.
Hkrati se naj uredi peš povezava med parkiriščem in športnim parkom, povezava naj bo primerno tlakovana in skupaj s parkiriščem opremljena z minimalno razsvetljavo.
II. KONČNE DOLOČBE
2. člen
Zazidalni načrt sprememb in dopolnitev ZN je stalno na vpogled na Občini Slovenske Konjice.
3. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravlja pristojna inšpekcija.
4. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 032-01-0002/2003-200-2
Slovenske Konjice, dne 6. marca 2003.
Župan
Občine Slovenske Konjice
Janez Jazbec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti