Uradni list

Številka 28
Uradni list RS, št. 28/2003 z dne 17. 3. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 28/2003 z dne 17. 3. 2003

Kazalo

1111. Odlok o spremembah in dopolnitvah zazidalnega načrta šolski kompleks Pod goro - Gimnazija Slovenske Konjice, stran 3494.

Na podlagi 39. in 43. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in 43/89 in Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/91, 29/95 in 44/97) in 16. člena statuta Občine Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 31/99, 19/01 in 100/02) je Občinski svet občine Slovenske Konjice na 4. seji dne 6. 3. 2003 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah zazidalnega načrta šolski kompleks Pod goro - Gimnazija Slovenske Konjice
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
Spremembe in dopolnitve se nanašajo na odlok o zazidalnem načrtu Šolski kompleks Edvard Kardelj Slovenske Konjice (Uradni list RS, št. 16/90).
S tem odlokom se spremeni ime zazidalnega načrta in s tem naslov zgoraj navedenega odloka tako, da se dosedanje besedilo »Šolski kompleks Edvard Kardelj« nadomesti z besedilom »Šolski kompleks Pod goro Slovenske Konjice«.
Ker je za del obravnavanega območja, ki pokriva območje obravnave, veljaven odlok o spremembah in dopolnitvah zazidalnega načrta Šolski kompleks – tenis dvorana (Uradni list RS, št. 58/99) se z obravnavanim odlokom ukine odlok, ki obravnava tenis dvorano.
Odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o zazidalnem načrtu zazidalni načrt Šolski kompleks Slovenske Konjice se spremeni in dopolni tako, da se posamezni členi dopolnijo glede na spremenjeno vsebino.
2. člen
Dopolni se 1. člen veljavnega odloka tako, da se na koncu člena doda odstavek, ki se glasi:
Zazidalni načrt iz 1. člena, ki ga je izdelal Razvojni center planiranje d.o.o., Celje pod številko projekta 688/2002, je sestavni del odloka in vsebuje:
A) tekstualni del,
B) soglasja in mnenja pristojnih organov in organizacij,
C) grafične priloge.
II. MEJA IN VELIKOST OBRAVNAVANEGA OBMOČJA
3. člen
Opis meje obravnavanega območja
Dopolni se 2. člen odloka tako, da se na koncu člena doda odstavek, ki se glasi:
smer neba             opis
na severovzhodu       od izhodiščne točke poteka
                      vzporedno z obstoječim igriščem
                      nad športno dvorano, ca. 5 m
                      od jugozahodnega roba
                      igrišča pravokotno
                      do lokalne ceste, ki pelje
                      na pokopališče,
                      na jugovzhodu         po severozahodnem robu
                      lokalne ceste v smeri proti   pokopališču
                      do prvega križišča,
na jugozahodu         po jugozahodnem robu dovozne
                      ceste, ki pelje mimo kmetije do večjih
                      kmetijskih površin,
                      na severozahodu       prečka njive, pravokotno v
                      smeri proti Šolski ulici, do
                      izhodiščne točke.
       Površina območja urejanja meri ca. 6875 m2.
III. FUNKCIJA OBMOČJA UREJANJA
4. člen
Dopolni se 3. člen veljavnega odloka tako, da se na koncu člena doda odstavek, ki se glasi:
Planska dokumentacija in izvedbena dokumentacija določajo območje kot območje za šolski kompleks. Območje obravnave je namenjeno izgradnji gimnazije z 12 oddelki. Izgrajeni bodo prostori za pouk, dodatni prostori za pouk.
IV. URBANISTIČNO ARHITEKTONSKA ZASNOVA, GABARITI IN POGOJI ZA OBLIKOVANJE
5. člen
Za 4. členom se doda nov 4.a člen, ki se glasi:
4.a člen
Urbanistična zasnova
Urbanistična postavitev objekta sledi načinu pozidave objektov na severni strani, po funkciji in zasnovi se ustrezno umešča v prostor, ki ga opredeljujejo šola in šport. Cesta, ki sedaj ločuje osnovno šolo od športne dvorane, bo v prihodnosti, ko bo izgrajena povezovalna cesta do pokopališča, namenjena peš prometu.
Funkcionalno zemljišče gimnazije je namenjeno izgradnji objekta, ureditvi šolskega dvorišča in parka in ureditvi parkirnih površin. Objekt bo izgrajen na sredini območja, na severni strani bo šolsko dvorišče in parkovno urejene površine, na južni strani bodo parkirne površine.
Dovoz na parkirne površine in gospodarsko napajanje bosta z odcepa s Tattenbachove ulice. Glavni vhod v gimnazijo je možen s severne strani ali vzhodne strani s Tattenbachove ulice. Pred vhodom je možno del dvorišča nadkriti.
Gabariti objekta, numerični podatki
Objekt je definiran z obulično gradbeno linijo in maksimalnim tlorisnim gabaritom 25 x 60 m. V višino bo objekt imel: klet oziroma pritličje, ki bo na severni strani na nivoju terena, na južni strani pa vkopan oziroma urejen z izkopanimi atriji, odvisno od zasnove objekta. Objekt bo imel etažo in izkoriščeno podstrešje.
Na osnovi projektne naloge, ki jo je pripravil LIZ inženiring, d.d. potrebuje gimnazija za prostore za pouk 1200 m2, za ostale prostore 616 m2 in za komunikacije ca.. 450 m2, skupaj ca. 2.266 m2.
Lokacija omogoča etažno površino 1500 m2, oziroma skupna etažna površina je možna v velikosti 4200 m2. V okviru urbanistično določenega gabarita je možno realizirati gimnazijo s predvidenimi potrebnimi površinami.
-----------------------------------------------------------------
     površina                                         število, m2
-----------------------------------------------------------------
1.   območje obravnave                                      6.875
2.   pritličje 25 x 60                                      1.500
3.   etaža                                                  1.500
4.   podstrešje 80% etaže                                   1.200
5.   skupaj                                                 4.200
6.   zelene, manipulativne in
     parkirne površine                             37 p.m., 3.555
7.   dvorišče                                               1.820
-----------------------------------------------------------------
Usmeritve za oblikovanje objektov
Objekt bo imel dve etaži in podstrešno etažo. Zaradi vidnosti v prostoru, je potrebno objekt in streho skrbno oblikovati, ustvariti ustrezno razmerje med površino strešine in površino fasade. Streha je lahko tudi enokapnica v povezavi z arhitekturo in ob uskladitvi z Zavodom za kulturno dediščino. Želeno je členjenje velike površine v smislu ustrezne vključitve v okolje. Kritina je odvisna od arhitekture objekta, opečna ali bakrena. Glavni vhod v objekt je možen na severni ali vzhodni strani pred vhodom je želen nadstrešek.
Oblikovanje objekta, materiali, barve morajo biti prijazni za dijake in okolje.
Usmeritve za zunanjo ureditev
Zunanja ureditev obsega ureditev dvorišča in parkirnih površin. Dvorišče bo delno popločeno, delno urejen kot zelena parkovna površina. Parkirne površine na južni strani objekta so urejene v pasovih, v vmesnih zelenicah so posajena drevesa. Parkirne površine in dovoz nanje je možno urediti tudi drugače (obrnjena smer), če se s projektom zunanje ureditve dokaže ustreznejša ureditev. K spremenjeni ureditvi je potrebno pridobiti mnenje občinskega urbanista oziroma občinske službe.
Zunanja in notranja ureditev objekta morata biti načrtovani in izvedeni tako, da bo nemoten dostop za invalide.
Funkcionalna zemljišča
Funkcionalno zemljišče meri 6.875 m2.
V. POGOJI ZA PROMETNO UREJANJE
6. člen
Za 5. členom se doda nov 5.a člen, ki se glasi:
5.a člen
Dovoz do objekta je predviden z odcepa s Tattenbachove ulice. V urbanistični zasnovi je predvidena izgradnja povezovalne ceste od Šolske ulice do pokopališča. Predvidena cesta bo razbremenila promet med šolami, Tattenbachovo ulico bo možno nameniti peš prometu. Dovoz do gimnazije bo možen z istega odcepa ceste z nove cestne povezave na zahodni strani.
VI. POGOJI ZA KOMUNALNO, ENERGETSKO IN TELEKOMUNIKACIJSKO UREJANJE
7. člen
Za 5. členom se doda nov 5.b člen, ki se glasi:
5.b člen
Območje obravnave je komunalno urejeno, novi objekti bodo priključeni na komunalno, energetsko in teleprenosno omrežje na obstoječe priključke skladno s pogoji soglasjedajalcev.
VII. VODNOGOSPODARSKI POGOJI
8. člen
Pri načrtovanju je treba upoštevati:
– pri vseh posegih v prostor je treba predvideti ukrepe, ki bodo preprečevali onesnaževanje voda,
– upoštevati je treba lego komunalnih vodov in pri projektiranju novih zagotoviti predpisane medsebojne horizontalne in vertikalne odmike, ter za priključek na obstoječe komunalne vode pridobiti soglasja upravljalcev,
– ureditev kanalizacije padavinskih čistih in odpadnih vod ter drugih odpadnih vod naj bo v skladu z veljavnimi predpisi,
– pri izbiri ustreznega načina čiščenja odpadnih vod, bodisi onesnaženih vod s parkirišč ali iz posameznih dejavnosti, je treba iskati enotno rešitev skupno z rešitvijo problematike odvajanja odpadnih vod Slovenskih Konjic in pri tem upoštevati pogoje, ki jih predpisuje uredba o emisiji snovi pri odvajanju odpadnih vod iz komunalnih čistilnih naprav, (Uradni list RS, št. 35/96),
– pri načrtovanju ureditve okolja območja v zazidalnem načrtu je treba skrbno načrtovati tudi odvodnjo zalednih voda, ki pritečejo iz severnega pobočja Konjiške gore. Ureditev odvodnje je treba načrtovati tako, da ne bo povzročeno zastajanje voda in zamakanje terena ali objektov v okolici.
VIII. VARSTVO OKOLJA
9. člen
Za 3. členom se doda nov 3.a člen, ki se glasi:
3.a člen
Dolgoročni plan občine Slovenske Konjice opredeljuje območje obravnave kot območje za šolski kompleks. Namembnost predvidenih objektov ne bo vplivala na poslabšanje vplivov na okolje.
IX. POŽARNA VARNOST
10. člen
Za 3. členom se doda nov 3.b člen, ki se glasi:
3.b člen
Varen umik je možen na zunanje, nepozidane, funkcionalne površine objekta.
Promet in delovne površine za intervencijska vozila so po obstoječi cesti in po predvidenem dvorišču in parkirnih površinah.
Viri za zadostno oskrbo vode za gašenje bodo zagotovljeni iz vodovoda preko hidrantnega omrežja. Upoštevati je potrebno pravilnik o tehničnih normativih za hidrantno omrežje in gašenje požarov (Uradni list RS, št. 30/91).
Na podlagi izračuna požarne obremenitve je pri projektiranju in izvedbi novega objekta potrebno upoštevati takšne materiale in njih zaščite, ki so varni pred požarom in širjenjem požara.
X. TOLERANCE
11. člen
Tolerance omogočajo:
– spremembo tlorisnega gabarita objekta v mejah tlorisnega gabarita, možni so izzidki za vhod,
– spremembo višinskega gabarita za ± 2 metra,
– spremenjene poteke tras vodov komunalne infrastrukture, če bodo rešitve v idejnem projektu racionalnejše.
XI. KONČNE DOLOČBE
12. člen
Spremembe in dopolnitve zazidalnega načrta šolski kompleks – Gimnazija Slovenske Konjice je stalno na vpogled na Občini Slovenske Konjice.
13. člen
Ker za del obravnavanega območja, ki pokriva območje obravnave veljaven odlok o spremembah in dopolnitvah zazidalnega načrta Šolski kompleks – tenis dvorana (Uradni list RS, št. 58/99) se z obravnavanim odlokom ukine odlok, ki obravnava tenis dvorano.
14. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravlja pristojna inšpekcija.
15. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 032-01-0003/2002-200
Slovenske Konjice, dne 6. marca 2003.
Župan
Občine Slovenske Konjice
Janez Jazbec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti