Uradni list

Številka 28
Uradni list RS, št. 28/2003 z dne 17. 3. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 28/2003 z dne 17. 3. 2003

Kazalo

1090. Pravilnik o plačah in plačilih za opravljanje funkcij občinskih funkcionarjev in sejninah članov delovnih teles mestnega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov v Mestni občini Murska Sobota, stran 3478.

Na podlagi 100.b člena zakona o lokalni samoupravi – (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00 in 51/02) in 17. člena statuta Mestne občine Murska Sobota (Uradni list RS, št. 23/99, 52/01 in 76/02) je Mestni svet mestne občine Murska Sobota na seji dne 27. 2. 2003 sprejel
P R A V I L N I K
o plačah in plačilih za opravljanje funkcij občinskih funkcionarjev in sejninah članov delovnih teles mestnega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov v Mestni občini Murska Sobota
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se določa višina in način določanja plače, plačila za opravljanje funkcije, sejnin in drugih prejemkov, ki pripadajo poklicnim in nepoklicnim funkcionarjem v Mestni občini Murska Sobota.
Za ureditev plač in delovnih razmerij občinskih funkcionarjev se smiselno uporabljajo določbe zakona o funkcionarjih v državnih organih (Uradni list SRS, št. 30/90, 18/91, 22/91; Uradni list RS, št. 2/91-I, 4/93) in določbe zakona o razmerjih plač v javnih zavodih, državnih organih in v organih lokalnih skupnosti (Uradni list RS, št. 18/94, 36/96), kolikor zakon o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98, 70/00 in 51/02) ne določa drugače.
Za opravljanje občinskih funkcij imajo občinski funkcionarji pravico do plače, če funkcijo opravljajo poklicno oziroma pravico do plačila za opravljanje funkcije ali sejnine, če funkcijo opravljajo nepoklicno.
Najvišje vrednotena funkcija v občini je funkcija župana.
Članom delovnih teles mestnega sveta, ki niso člani mestnega sveta, ter članom nadzornega odbora, volilne komisije in drugim občinskim organom pripadajo sejnine oziroma nagrade za njihovo delo, ki se oblikujejo na podlagi tega pravilnika smiselno določbam zakonov iz drugega odstavka tega člena.
2. člen
Občinski funkcionarji so: člani mestnega sveta, župan in podžupana.
Člani mestnega sveta opravljajo svojo funkcijo nepoklicno.
Župan se lahko odloči, da bo svojo funkcijo opravljal poklicno.
Podžupana opravljata svojo funkcijo nepoklicno. Podžupana lahko poklicno opravljata funkcijo, če se v soglasju z županom tako odločita, odločitev pa potrdi mestni svet.
3. člen
Z zakonom je za opravljanje funkcije župana Mestne občine Murska Sobota, ki sodi v 3. skupino občin, določen količnik osnovne plače v višini 8,0. Županu pripada funkcijski dodatek v višini 50% količnika ter dodatek za delovno dobo v skladu z zakonom.
Županu pripada za nepoklicno opravljanje funkcije 50% plače oblikovane na podlagi zakona. Za nepoklicno opravljanje funkcije mu dodatek za delovno dobo ne pripada.
II. VIŠINA IN NAČIN DOLOČANJA PLAČILA ZA OPRAVLJANJE FUNKCIJE
4. člen
Z zakonom določeni najvišji dovoljeni obseg sredstev, v okviru katerega se lahko oblikuje plačilo za nepoklicno opravljanje funkcije člana mestnega sveta, je podlaga za ugotovitev najvišjega možnega letnega obsega sredstev, iz katerih se izplačuje plačilo za opravljanje funkcije članom mestnega sveta ter sejnine članom delovnih teles mestnega sveta, ki niso člani mestnega sveta in članom nadzornega odbora ter drugih organov Mestne občine Murska Sobota.
5. člen
Plača podžupana se oblikuje v višini 80% plače župana, če funkcijo opravlja poklicno.
Za nepoklicno opravljanje funkcije podžupanov se plačilo določi glede na pristojnosti in naloge, za katere ju pooblasti župan. Podžupanu, ki je pooblaščen za vodenje sej in ki pomaga županu pri opravljanju nalog na področju gospodarstva, okolja in prostora, gospodarskih javnih služb in komunalne infrastrukture se določi mesečno plačilo v višini 30% plače župana. Podžupanji, ki pomaga županu pri opravljanju nalog na področju družbenih dejavnosti se določi mesečno plačilo v višini 22% plače župana.
Osnova za izračun plačila za neprofesionalno opravljanje funkcije podžupanov je plača župana, brez njegovega dodatka za delovno dobo.
Podžupanu, ki je v skladu s sklepom mestnega sveta določen, da bo v primeru predčasnega prenehanja funkcije župana opravljal funkcijo župana, v času, ko opravlja funkcijo župana, pripada plača, ki bi jo dobil župan.
Plačilo za opravljanje funkcije podžupanov vključuje tudi udeležbo na sejah mestnega sveta in udeležbo na sejah drugih organov in delovnih teles.
6. člen
Plačilo za opravljanje funkcije člana mestnega sveta je sejnina za udeležbo na seji mestnega sveta oziroma na seji delovnega telesa mestnega sveta in znaša največ 15% plače župana, brez njegovega dodatka za delovno dobo. V okviru tega zneska se članu mestnega sveta določi plačilo za opravljanje funkcije za posamezni mesec glede na delo, ki ga je opravil, in sicer za:
v višini % plače župana
– vodenje seje mestnega sveta (po pooblastilu
  župana ali zaradi nadomeščanja po zakonu)                  1,9%
– udeležbo na redni ali izredni seji mestnega sveta          4,8%
– predsedovanje seji delovnega telesa mestnega sveta         3,3%
– udeležbo na seji delovnega telesa, katerega član je       1,7%.
S sklepom, v skladu s tem pravilnikom, se določi procent za izračun plačila za opravljanje funkcije člana mestnega sveta. Mesečno izplačilo se opravi na podlagi evidence o opravljenem delu članov mestnega sveta, ki jo vodi mestna uprava. Podlaga za izplačilo je ugotovitveni sklep o potrditvi mandatov članom mestnega sveta.
7. člen
Osnova za obračun plače oziroma plačila za opravljanje funkcije na podlagi tega pravilnika je znesek, ki je kot izhodiščna plača za prvi tarifni razred, za polni delovni čas, dogovorjen s kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti.
Plača za opravljanje funkcije župana se ugotovi tako, da se osnova za obračun plače pomnoži s količnikom za plačo župana. Znesek se poveča za funkcijski dodatek ter dodatek za delovno dobo.
Letni znesek sejnin vključno s sejninami za seje delovnih teles mestnega sveta, ki se izplača posameznemu članu mestnega sveta, ne sme presegati 15% letne plače župana.
V okviru ugotovljenega zneska plače župana za poklicno opravljanje funkcije se določi najvišji možni znesek plače oziroma plačila za opravljanje funkcije posameznega občinskega funkcionarja ter zagotovi, da ta letno ne preseže najvišjega možnega zneska, ki ga določa zakon.
8. člen
Odločbo o plači oziroma plačilu za opravljanje funkcije župana in podžupanov izda komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja mestnega sveta.
Plača občinskega funkcionarja, ki funkcijo opravlja poklicno, je pravica, ki mu pripada na podlagi sklenjenega delovnega razmerja.
9. člen
Delodajalcu, kjer je občinski funkcionar, ki opravlja funkcijo nepoklicno, v rednem delovnem razmerju in ki uveljavlja pravico do povračila plačila za opravljanje funkcije za čas, ko je občinski funkcionar v rednem delovnem času opravljal občinsko funkcijo, se prizna povračilo največ v višini 33% plače, ki mu jo izplačuje za redni delovni čas.
III. SEJNINE IN NAGRADE
10. člen
Članom delovnih teles mestnega sveta, ki niso člani mestnega sveta, se za opravljanje dela v komisiji ali odboru mestnega sveta določi sejnina, ki se izplača za udeležbo na seji.
Sejnina za posamezno sejo znaša 1,7% plače župana.
11. člen
Predsednik in člani nadzornega odbora občine imajo pravico do nagrade. Nagrade ne smejo letno preseči najvišjega možnega zneska.
Nagrada se oblikuje glede na opravljeno delo, in sicer:
– kot sejnina, ki se izplača za udeležbo na seji,
– predsedniku v višini 4,8% plače župana,
– članom v višini 3,3% plače župana,
– kot plačilo za izvedbo nadzora po programu dela ali sklepu nadzornega odbora, ki lahko znaša največ 7,2% plače župana.
Višino nagrade za izvedbo posameznega nadzora določi v okviru zgoraj določene višine nadzorni odbor.
Nagrade predsednika in članov nadzornega odbora se izplačujejo v skladu z evidenco opravljenega dela, ki jo vodi mestna uprava.
12. člen
Predsedniku, tajniku in članom občinske volilne komisije ter njihovim namestnikom pripada za opravljanje dela v zvezi z volitvami nadomestilo v skladu z zakonom o lokalnih volitvah (Uradni list RS, št. 72/93, 7/94, 33/94, 61/95, 70/95 in 51/02).
Za opravljanje dela v zvezi z izvedbo lokalnih referendumov imajo predsednik, tajnik in člani občinske volilne komisije ter njihovi namestniki pravico do nadomestila, katerega obseg sredstev določi mestni svet s sklepom najkasneje v 15 dneh po razpisu referenduma.
Nadomestila se oblikujejo kot:
– sejnina, ki se izplača za udeležbo na seji ter
– plačilo za izvedbo nalog po sklepu komisije.
Nadomestila se oblikujejo v skladu z merili, ki jih določi s sklepom volilna komisija in izplačujejo na podlagi sklepa o imenovanju.
IV. POVRAČILA, NADOMESTILA IN DRUGI PREJEMKI
13. člen
Občinski funkcionarji imajo pravico do povračil, nadomestil in drugih prejemkov v skladu s predpisi, ki urejajo te pravice.
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prevoza na službeni poti, ki nastanejo pri opravljanju funkcije ali v zvezi z njo. Pravico do povračila potnih stroškov lahko občinski funkcionar uveljavlja, če gre za službeno potovanje izven območja Mestne občine Murska Sobota. Stroški prevoza se povrnejo v skladu s predpisi.
Občinski funkcionar ima pravico do dnevnice za službeno potovanje v skladu s predpisi.
Občinski funkcionar ima pravico do povračila stroškov prenočevanja, ki nastanejo na službeni poti. Stroški prenočevanja se povrnejo na podlagi predloženega računa v skladu s predpisi.
14. člen
Pravice iz 13. člena tega pravilnika uveljavlja občinski funkcionar na podlagi naloga za službeno potovanje.
Nalog za službeno potovanje izda župan oziroma podžupan. Kolikor gre za službeno potovanje župana, izda nalog podžupan ali direktor mestne uprave.
V. NAČIN IZPLAČEVANJA
15. člen
Sredstva za izplačevanje plač, plačila za opravljanje funkcije, sejnin in drugih prejemkov, ki jih imajo občinski funkcionarji, se zagotovijo iz sredstev proračuna.
16. člen
Plačila, sejnine, nagrade in drugi prejemki, določeni v tem pravilniku, se izplačujejo mesečno za pretekli mesec najkasneje do 15. dne v tekočem mesecu.
Prejemki, določeni v 13. členu tega pravilnika, se izplačajo v petnajstih dneh po končanem službenem potovanju.
17. člen
Plače, plačila, sejnine in nagrade se usklajujejo skladno s spremembo zneska, ki je kot izhodiščna plača za prvi tarifni razred za polni delovni čas, dogovorjen s kolektivno pogodbo za negospodarske dejavnosti, povračila stroškov v zvezi z delom pa v skladu s predpisi, ki jih urejajo.
VI. PREHODNE IN KONČNE DOLOČBE
18. člen
Določbe tega pravilnika, ki se nanašajo na člane komisij in odborov mestnega sveta, ki niso člani mestnega sveta, se smiselno uporabljajo tudi za izplačilo sejnin članom štaba za civilno zaščito, izdajateljskega odbora in članom drugih komisij, odborov, svetov, ki jih ustanovi ali imenuje mestni svet ali župan.
Osebam, ki vodijo organe in delovna telesa iz prvega odstavka tega člena, pripada sejnina v višini, kot pripada članom mestnega sveta za vodenje sej delovnih teles.
Pravico do sejnine pridobi član, ki je prisoten na seji organa ali delovnega telesa najmanj tri četrt časa porabljenega za sejo. Sejnina pripada tudi članom svetniške skupine, ki so zaradi napovedane in obrazložene odsotnosti članov svetniške skupine, katere člani so, odsotni pri obravnavi posamezne točke dnevnega reda.
19. člen
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati pravilnik o plačah in drugih prejemkih občinskih funkcionarjev in nagradah članov delovnih teles mestnega sveta ter članov drugih občinskih organov ter o povračilih stroškov v Mestni občini Murska Sobota (Uradni list RS, št. 85/99).
20. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 031-1/2003
Murska Sobota, dne 27. februarja 2003.
Župan
Mestne občine Murska Sobota
Anton Slavic l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti