Uradni list

Številka 19
Uradni list RS, št. 19/2003 z dne 24. 2. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 19/2003 z dne 24. 2. 2003

Kazalo

758. Program priprave ureditvenega načrta Center za ravnanje z odpadki Celje - CERO, stran 2495.

Na podlagi 27. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02) in 17. člena statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 41/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99, 117/00 in 108/01) je župan Mestne občine Celje sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
ureditvenega načrta Center za ravnanje z odpadki Celje – CERO
1. člen
Izhodišča in razlogi za pripravo ureditvenega načrta
Celjski prostorski plan (Uradni list RS št. 86/01) opredeljuje vzhodni del Bukovžlaka severno od lokalne ceste LC 04310 Slance – Bukovžlak – Proseniško za potrebe izgradnje regijskega odlagališča za ločeno zbiranje sekundarnih surovin ter varno odlaganje preostankov odpadkov.
Območje obstoječega komunalnega odlagališča je v večji meri že zapolnjeno, hkrati pa zaradi neposredne bližine Parka spomina Teharje ter realizacije le-tega zahteva izgradnjo novega sodobnega centra CERO.
CERO bo v prvi fazi dimenzioniran za potrebe ca. 130.000 prebivalcev iz naslednjih občin:
Mestne občine Celje, Vojnik, Dobrna, Štore, Šentjur, Dobje, Žalec, Prebold, Polzela, Braslovče, Tabor, Vransko in Mozirje. V drugi fazi je možno povečanje kapacitet za potrebe celotne Savinjske regije – to je do 250.000 prebivalcev.
V okviru CERA so predvideni naslednji objekti: prebiralnica ločeno zbranih sekundarnih surovin, kompostarna, demontaža kosovnih odpadkov, mehansko-biološka obdelava odpadkov, pralnica avtomobilov, prostor za namestitev opreme za razkuževanje bolnišničnih odpadkov, ploščad za obdelavo gradbenih odpadkov, deponija preostanka odpadkov. CERO mora biti zasnovan na osnovi sodobnih tehnoloških dognanj, ki bodo omogočale racionalne in ekološko dognane postopke, ki bodo varni in bodo upoštevali vso veljavno okoljsko in drugi zakonodajo.
2. člen
Predhodno izdelane strokovne podlage in usmeritve
Predhodno izdelane strokovne podlage in usmeritve ter veljavna urbanistična in planska dokumentacija, ki mora biti upoštevana pri izdelavi ureditvenega načrta:
– spremembe in dopolnitve prostorskih sestavin dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in prostorskih sestavin srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Mestne občine Celje – Celjski prostorski plan (Uradni list RS, št. 86/01)
– ureditveni načrt Park spomina Teharje (Uradni list RS, št. 9/95)
– programske zasnove za širše območje Parka spomina Teharje (Uradni list RS, št. 9/95)
– odlok o zavarovanju in začasnem urejanju grobišč in grobov vojnih in povojnih žrtev revolucije na območju Občine Celje (Uradni list RS, št. 12/93)
– zazidalni načrt odlagališče sadre in piritnih ogorkov v Bukovžlaku (Uradni list SRS, št. 6/83)
– prostorski ureditveni pogoji za tehnološko – ekološko sanacijo in rekultiviranje komunalnega odlagališča v Bukovžlaku (Uradni list RS št. 17/92 in RS št. 69/02)
– prostorski ureditveni pogoji Vrhe, Pogorevc (Uradni list SRS št. 15/90, 69/2002)
– strategija za ravnanje z odpadki na območju občine Celje (sprejel jo je Izvršni svet Skupščine občine Celje, november 1993)
– programska zasnova – Center za ravnanje z odpadki (Zavod za zdravstveno varstvo Celje, april 1997)
– center za ravnanje z odpadki v Občini Celje (idejni projekt Saubermacher Süd Lenart in Innovative Umwelttechnik GES.M.B.H. Avstrija)
– rekonstrukcija dovozne ceste in infrastrukture v odlagališču Bukovžlak (PGD, PZI), Vodnogospodarski biro Maribor, maj 1999
– deponija komunalnih odpadkov Bukovžlak – odplinjevanje II. faza (PGD, PZI) – IBE Ljubljana, maj 1997
– Feasibaility study the Celje Wasteewater treatment plant and municijal selid waste facili6y) Armentrent – Racbuck – Matheny, december 1999
– študija termične obdelave trdnih odpadkov iz naselij za severovzhodno Slovenijo in deponiranje preostankov odpadkov po sežigu, Talum Kidričevo, 1999
– investicijska dokumentacija v postopku investiranja za čistilno napravo za odpadne vode Celje (študija končne dispozicije blata); IFI Maribor, januar 2000.
3. člen
Območje urejanja ter obseg in vsebina ureditvenega načrta.
Osnovni cilj projekta je ureditev centra za sodobno, tehnološko napredno in ekonomsko sprejemljivo ravnanje z odpadki na način kot je zahtevan s predpisi sprejetimi v slovenski zakonodaji. Le-ta je v celoti usklajena z evropsko zakonodajo. Pri načrtovanju objektov so upoštevane najnovejše tehnologije, tako, da bodo vplivi na okolje zmanjšani na najmanjšo možno mero.
V centru bodo zgrajeni naslednji objekti:
– prebiralnica za zbiranje in baliranje na izvoru že ločeno zbranih sekundarnih surovin,
– objekt za skladiščenje in demontažo kosovnih odpadkov,
– kompostarna za kompostiranje ločeno zbranih bioloških odpadkov,
– objekt za mehansko biološko obdelavo odpadkov,
– pralnica avtomobilov,
– ploščad za začasno skladiščenje in obdelavo gradbenih odpadkov,
– deponija preostanka odpadkov.
Vsi objekti bodo opremljeni s potrebno komunalno infrastrukturo, ki se bo priključevala na že zgrajeno omrežje na kompleksu.
Obstoječi objekti ob deponiji bodo funkcionalno vključeni v sklop novega kompleksa CERO.
Ureditveni načrt Center za ravnanje z odpadki se zajeda v območja že sprejetih izvedbenih aktov in jih v obravnavanem delu spreminja. Še posebej je pri zasnovi odlagališča potrebno upoštevati pogoje Parka spomina Teharje ter Odloka o zavarovanju in začasnem urejanju grobišč in grobov vojnih in povojnih žrtev revolucije na območju Občine Celje.
Ureditveni načrt je potrebno izdelati ob smiselnem upoštevanju zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02), Navodil o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85), spremembi ter smiselnem upoštevanju odlokov veljavnih prostorsko izvedbenih aktov na obravnavanem območju ter ob upoštevanju vse veljavne zakonodaje iz področja varstva okolja.
4. člen
Organi in organizacije, ki sodelujejo pri pripravi ureditvenega načrta
– Elektro Celje, J.P. za distribucijo električne energije
– Telekom Slovenije, PE Celje
– Energetika Celje, J. P. d.o.o.
– Javne naprave J. P. d.o.o.
– Zavod za gozdove, Območna enota Celje
– Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Območna pisarna Celje
– Vodovod-Kanalizacija J.P. d.o.o.
– RS Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Celje
– RS, Ministrstvo za zdravstvo, Zdravstveni inšpektorat RS Območna enota Celje
– Mestna občina Celje, Oddelek za okolje in prostor ter promet.
5. člen
Terminski plan
Postopek priprave in sprejema ureditvenega načrta bo potekal po naslednjem terminskem planu:
– s pripravo osnutka prične izbrani nosilec ZN takoj po podpisu pogodbe z naročnikom Javne naprave J.P. Celje
– nosilec izdelave bo pripravil osnutek do konca februarja 2003; župan Mestne občine Celje sprejme sklep o enomesečni javni razgrnitvi osnutka; sklep o javni razgrnitvi se objavi v Uradnem listu RS – predvidena v marcu
– javna razgrnitev se izvede na sedežu Mestne občine Celje in KS Teharje v 8 dneh po dnevu objave sklepa o javni razgrnitvi iz prejšnje alinee
– javna razprava se izvede na sedežu KS Teharje v času trajanja javne razgrnitve
– občani, organi in organizacije ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve osnutka ureditvenega načrta
– župan zavzame stališče do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve na podlagi strokovnega mnenja nosilca izdelave ureditvenega načrta in občinske strokovne službe, ki predhodno obravnava pripombe in predloge
– mestni svet sprejme na predlog župana stališče do pripomb in predlogov podanih v javni razgrnitvi in javni obravnavi
– v roku 45 dni po sprejetju stališča do pripomb in predlogov iz prejšnjega odstavka, koordinator poskrbi za pripravo usklajenega predloga oziroma dopolnitev in popravke tistih sestavin, na katere so se nanašale utemeljene pripombe in predlogi
– župan Mestne občine Celje posreduje, po predhodni obravnavi na odboru za okolje in prostor ter komunalne zadeve, usklajeni predlog sprememb in dopolnitev ZN Mestnemu svetu s predlogom, da ga obravnava ter sprejme v enofaznem postopku.
6. člen
Končna določila
Finančna sredstva za pripravo ureditvenega načrta zagotavlja naročnik projekta – to so Javne naprave J. P. Celje.
7. člen
Ta program priprave ureditvenega načrta Center za ravnanje z odpadki Celje – CERO začne veljati takoj, ko ga sprejme župan Mestne občine Celje.
Št. 350005-13/2002-8
Celje, dne 10. februarja 2003.
Župan
Mestna občina Celje
Bojan Šrot l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti