Uradni list

Številka 19
Uradni list RS, št. 19/2003 z dne 24. 2. 2003
Uradni list

Uradni list RS, št. 19/2003 z dne 24. 2. 2003

Kazalo

757. Program priprave sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta POLULE - območje šolskega kompleksa, stran 2493.

Na podlagi 27. člena zakona o urejanju prostora (Uradni list RS, št. 110/02) in 17. člena statuta Mestne občine Celje (Uradni list RS, št. 41/95, 77/96, 37/97, 50/98, 28/99, 117/00 in 108/01) je župan Mestne občine Celje sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta POLULE – območje šolskega kompleksa
1. člen
(predmet in cilj sprememb in dopolnitev ZN)
S tem programom se podrobneje določijo:
– vsebina in obseg sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Polule (v nadaljevanju: spremembe in dopolnitve ZN),
– nosilci urejanja prostora, ki sodelujejo pri pripravi sprememb in dopolnitev ZN,
– način njihovega sodelovanja oziroma naloge in obveznosti, ki jih morajo pri tem opraviti,
– roki za posamezne faze priprave sprememb in dopolnitev ZN,
– sredstva, potrebna za njihovo pripravo,
– nosilci strokovnih aktivnosti priprave sprememb in dopolnitev ZN in način izbora načrtovalca.
2. člen
(ocena stanja, razlogi in pravna podlaga za pripravo PIA)
Gradnja stanovanjskega naselja Polule z osnovno šolo Frana Kranjca je bila realizirana skladno z zazidalnim načrtom izdelanim za to območje po projektih št. 440/65 ZNG Celje in 272/67 istega projektanta v večjem delu že pred letom 1975. Za nadaljnjo izgradnjo v smislu posodobitve in povečanja obstoječe šolske stavbe v današnjih gabaritih sta bili izdelani razširjeni lokacijski dokumentaciji št. 106/68 in 97/74, ki sta bili potrjeni s skupnim odlokom v Uradnem listu SRS, št. 15/74. V skladu z državnim programom in zakonodajo načrtuje šola v letih 2003-2004 prehod na devetletni program. Šola od sedanjih 16 oddelkov prehaja na 18, povečano število oddelkov pa je vzrok za dodatne nove prostore za pouk in športno vzgojo, ki jih znotraj izgrajenega gabarita ni možno pridobiti.
Veljavni zazidalni načrt ne podaja pravne podlage za razvojne potrebe šole, po prostorskih sestavinah Celjskega prostorskega plana pa je lokacija šole skladna z planiranim razvojem naselja in šole kot centra naselja, torej sta podana javni interes in pravna podlaga za spremembe in dopolnitve veljavnega zazidalnega načrta na podlagi izvedenega zazidalnega preizkusa.
3. člen
(predmet in programska izhodišča prostorskega akta)
Predmet sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Polule (UVC, št. 26/68, 5/70, Uradni list SRS, št. 15/74, 21/75, 22/77 25/80 in 1/87) je znotraj obstoječega šolskega kompleksa podati predlog takšne prostorske ureditve za gradnjo šolske stavbe (prizidka-telovadnice velikosti 16x26m in nadzidave ter rekonstrukcije obstoječega telovadnice in objekta) in rušitev objekta otroškega vrtca, ki bo omogočila razvoj šole v skladu z državnim planom in veljavno zakonodajo ob upoštevanju temeljnih ciljev urejanja prostora in varstva okolja.
4. člen
(okvirno ureditveno območje sprememb in dopolnitev ZN Polule)
Območje urejanja je opredeljeno z zemljišči s parc. številkami 61/1, 62, 59/8, 701, 700 in 699 k.o. Košnica, ki predstavljajo območje Osnovne šole Frana Kranjca.
5. člen
(nosilci urejanja prostora in drugi udeleženci)
– pripravljavec sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta je Mestna občina Celje – Zavod za planiranje in izgradnjo,
– načrtovalec prostorske ureditve Razvojni center Planiranje d.o.o. Celje je bil izbran kot najugodnejši ponudnik za izvedbo javnega naročila malih vrednosti.
Organi in organizacije, ki sodelujejo pri pripravi sprememb in dopolnitev ZN so:
– RS, Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Celje,
– RS, Ministrstvo za zdravstvo, Zdravstveni inšpektorat RS območna enota Celje,
– Mestna občina Celje, Oddelek za okolje in prostor ter promet,
– Telekom Slovenije, PE Celje,
– Elektro Celje, Javno podjetje za distribucijo električne energije, d.d.,
– Energetika Celje, Javno podjetje d.o.o.,
– Javne naprave, Javno podjetje d.o.o.,
– Vodovod – kanalizacija, Javno podjetje Celje d.o.o.
V postopku izdelave sprememb in dopolnitev ZN morajo nosilci urejanja v skladu z 29. členom ZureP-1 podati smernice za načrtovanje predvidene prostorske ureditve v roku 30 dni.
Organi in organizacije (nosilci urejanja) podajo mnenja na usklajeni predlog sprememb in dopolnitev ZN (osnutek sprememb in dopolnitev ZN, ki je že usklajen s stališčem župana do pripomb in predlogov iz javne razgrnitve) v roku 30 dni. Če v predpisanem roku ne podajo smernic in mnenj, se šteje, da jih nimajo.
6. člen
(seznam strokovnih podlag za načrtovanje predvidene prostorske ureditve)
Pri izdelavi sprememb in dopolnitev ZN je potrebno upoštevati:
– prostorske sestavine dolgoročnega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 2000 in prostorske sestavine srednjeročnega družbenega plana Občine Celje za obdobje od leta 1986 do leta 1990 za območje Mestne občine Celje – Celjski prostorski plan (Uradni list SRS, št. 40/86, 4/88, Uradni list RS, št. 86/2001)
– ZN Polule (proj. št 440/65 ZNG Celje in 8/79 RC-TOZD Planiranje, UVC, št. 26/68, 5/70, Uradni list SRS, št. 22/77, 5/80, 1/87 in Uradni list RS, št. 69/93),
– idejno-programski projekt projektanta ARHITEKT ERNST d.o.o. CELJE, št. proj. 013/1999-spremembe 2002
– geotehnično poročilo (izdelal Geosvet, Samo Marinc s.p. Celje).
7. člen
(način pridobitve strokovnih rešitev)
V postopku priprave strokovne rešitve za prehod osemletke na devetletko in s tem v zvezi potrebno prostorsko ureditev je bilo predhodno preverjeno več variant in izdelano več zazidalnih preizkusov. Glede na lastništvo zemljišča in realne možnosti izvedbe glede opredelitve zemljišč po prostorskih sestavinah Celjskega prostorskega plana se je izkazalo za edino realno varianta dozidave prizidka in preureditev znotraj obstoječega objekta ter porušitev objekta, v katerem so prostori vrtca, kot je to opredeljeno po idejni zasnovi, ki jo je potrdila Mestna občina Celje-oddelek za družbene dejavnosti kot nosilec aktivnosti za izgradnjo objekta.
8. člen
(navedba in način pridobitve geodetskih podlag)
Za območje predvidene prostorske ureditve je izvajalec Mestna občina Celje naročil geodetske podlage v digitalni obliki pri GEOIDES kot najugodnejšemu ponudniku za izvedbo javnega naročila malih vrednosti.
9. člen
(roki za pripravo sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta Polule oziroma posameznih faz izdelave sprememb in dopolnitev ZN)
Postopek priprave in sprejema sprememb in dopolnitev ZN bo potekal po naslednjem terminskem planu:
– s pripravo osnutka prične izbrani načrtovalec izdelave sprememb in dopolnitev ZN takoj, ko jo podpišeta obe stranki in so predane vse potrebne strokovne podlage.
– načrtovalec takoj zaprosi vse pristojne nosilce za smernice za načrtovanje, le-ti jih morajo podati v roku 30 dni,
– načrtovalec izdelave pripravi osnutek v 45 (tridesetih) dneh (predvidoma do konca marca),
– župan Mestne občine Celje sprejme sklep o enomesečni javni razgrnitvi osnutka. Sklep o javni razgrnitvi se objavi v Uradnem listu RS,
– javna razgrnitev se izvede na sedežu Mestne občine Celje in KS Pod gradom v 5 dneh po dnevu objave sklepa o javni razgrnitvi iz prejšnje alinee,
– javna razprava se izvede na sedežu Mestne občine Celje v času trajanja javne razgrnitve,
– občani, organi in organizacije ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve osnutka sprememb in dopolnitev ZN,
– župan zavzame stališče do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve na podlagi strokovnega mnenja nosilca izdelave sprememb in dopolnitev ZN in občinske strokovne službe, ki predhodno obravnava pripombe in predloge
– mestni svet sprejme na predlog župana stališče do pripomb in predlogov podanih v javni razgrnitvi in javni obravnavi,
– v roku 30 dni po sprejetju stališča do pripomb in predlogov iz prejšnjega odstavka, pripravljavec poskrbi za pripravo usklajenega predloga sprememb in dopolnitev ZN oziroma dopolnitev in popravke tistih sestavin, na katere so se nanašale utemeljene pripombe in predlogi,
– župan Mestne občine Celje posreduje, po predhodni obravnavi na odboru za okolje in prostor ter komunalne zadeve, usklajeni predlog sprememb in dopolnitev ZN mestnemu svetu s predlogom, da ga obravnava ter sprejme v enofaznem postopku.
Spremembe in dopolnitve ZN se v vsebinskem smislu pripravijo tako, da bodo sestavine tekstualnega in grafičnega dela smiselni izvleček:
– navodila o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85)
– zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93 in 1/96)
– zakon o varstvu voda (Uradni list RS, št. 67/02)
10. člen
(obveznosti v zvezi s financiranjem)
Finančna sredstva za pripravo sprememb in dopolnitev zazidalnega načrta so predvidena v proračunu Mestne občine Celje.
11. člen
Ta program priprave sprememb in dopolnitev ZN začne veljati z dnem objave v Uradnem listu RS.
Št. 35005-47/2002-8
Celje, dne 6. februarja 2003.
Župan
Mestne občine Celje
Bojan Šrot l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti