Uradni list

Številka 105
Uradni list RS, št. 105/2002 z dne 5. 12. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 105/2002 z dne 5. 12. 2002

Kazalo

5239. Sklep o zavrženju ustavne pritožbe A. A. iz Ž. zoper odločbo Republiške volilne komisije št. 10-3/00-16/02-23-1 z dne 18. 11. 2002, stran 12335.

Ustavno sodišče je v postopku za preizkus ustavne pritožbe A. A. iz Ž. na seji senata dne 26. novembra 2002 in v postopku po četrtem odstavku 55. člena zakona o ustavnem sodišču (Uradni list RS, št. 15/94)
s k l e n i l o:
Ustavna pritožba A. A. zoper odločbo Republiške volilne komisije št. 10-3/00-16/02-23-1 z dne 18. 11. 2002 se zavrže.
O b r a z l o ž i t e v
A)
1. Pritožnik izpodbija v izreku navedeno odločbo, s katero je Republiška volilna komisija (v nadaljevanju: RVK) odločila o seznamu elektorjev za volitve člana Državnega sveta (v nadaljevanju: DS) – predstavnika za področje socialnega varstva, ki ga je vložila Skupnost centrov za socialno delo Slovenije (v nadaljevanju: SCSDS). SCSDS je tudi predlagatelj enega od kandidatov za člana DS. Meni, da je ugotovitev RVK, da je seznam elektorjev, ki ga je predložila SCSDS, določen v skladu z zakonom o državnem svetu (Uradni list RS, št. 44/92 – v nadaljevanju: ZDSve), napačna in v nasprotju z drugim odstavkom 34. člena ZDSve. S tem naj bi mu bila kršena pravica do enake volilne pravice. Ker so volitve članov DS posredne, je izvolitev posameznega kandidata odvisna od števila elektorjev, ki ga bodo volili. Ker naj bi RVK priznala SCSDS večje število elektorjev, kakor bi ji pripadalo po ZDSve oziroma ji je priznala status poklicne organizacije iz drugega odstavka 34. člena ZDSve, čeprav ne izpolnjuje predpisanih pogojev, je s tem postavila kandidata SCSDS v ugodnejši položaj, pritožnika pa v podrejeni položaj. Ker določbe 105. člena zakona o volitvah v državni zbor (Uradni list RS, št. 44/92 in nasl. – v nadaljevanju: ZVDZ), ki se na podlagi 10. člena ZDSve primerno uporabljajo tudi za volitve članov DS, ne dovoljujejo pritožbe zoper odločbo volilne komisije, s katero se potrdijo kandidati oziroma dovoljuje pritožbo samo zoper odločbo, s katero se zavrne lista kandidatov, pritožnik meni, da so izpolnjeni pogoji iz 51. člena zakona o ustavnem sodišču (v nadaljevanju: ZUstS) za vložitev ustavne pritožbe.
B)
2. Pritožnik uveljavlja kršitev postopka potrjevanja seznama elektorjev, pri katerem ni sodeloval. Iz določb 105. člena ZVDZ izhaja, da je pravica do pritožbe zoper odločbo volilne komisije omejena. Odločbe RVK, s katero je lista kandidatov (v konkretnem primeru elektorjev) potrjena, ne more izpodbijati kandidat druge liste oziroma predlagatelj druge liste, čeprav meni, da je potrjena lista nezakonita. ZVDZ vzpostavlja pravilo, da mora vsak poskrbeti za svoje pravne koristi oziroma varstvo svojih pravic in zato lahko sodno varstvo pravice uveljavlja le tisti, o čigar pravici je bilo odločeno. Glede na navedeno pritožnik ni upravičen vložiti ustavne pritožbe, saj se z izpodbijano odločbo ni odločalo o njegovi pravici (prvi odstavek 50. člena ZUstS). Morebitna nezakonita odločitev RVK pa lahko vpliva na izid volitev. Volitve v DS so posredne. Člane DS volijo posebna volilna telesa, ki jih v konkretnem primeru sestavljajo izvoljeni predstavniki poklicnih organizacij s področja socialnega varstva. Število elektorjev, ki jih ima posamezna poklicna organizacija v volilnem telesu, gotovo vpliva tudi na izvolitev kandidata, ki ga sama ali skupaj s sorodnimi organizacijami predlaga. Omejitev pravice do sodnega varstva iz 105. člena ZVDZ pa ne izključuje pravice do pravnih sredstev iz 109. člena ZVDZ.
3. Ker pritožnik ni upravičena oseba za vložitev ustavne pritožbe zoper izpodbijano odločbo, jo je bilo treba zavreči.
C)
4. Senat ustavnega sodišča je sprejel ta sklep na podlagi tretje alinee prvega odstavka 55. člena ZUstS v sestavi: predsednica senata Milojka Modrijan ter člana dr. Janez Čebulj in Lojze Janko. Sklep je sprejel soglasno. Ker senat ustavne pritožbe ni sprejel, je bila zadeva v skladu z določbo četrtega odstavka 55. člena ZUstS predložena drugim sodnicam in sodnikom ustavnega sodišča. Ker se za sprejem niso izrekli trije od njih, ustavna pritožba ni bila sprejeta v obravnavo.
Št. Up692/02-2
Ljubljana, dne 26. novembra 2002.
Predsednica senata
Milojka Modrijan l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti