Uradni list

Številka 93
Uradni list RS, št. 93/2002 z dne 4. 11. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 93/2002 z dne 4. 11. 2002

Kazalo

4671. Pravilnik o uniformah Civilne zaščite Republike Slovenije, stran 10227.

Na podlagi četrtega odstavka 89. člena zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami (Uradni list RS, št. 64/94, 33/00 in 87/01) izdaja minister za obrambo
P R A V I L N I K
o uniformah Civilne zaščite Republike Slovenije
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
S tem pravilnikom se določajo vrsta, oblika, kroj in nošenje uniform Civilne zaščite Republike Slovenije ter nošenje oznak Civilne zaščite Republike Slovenije na njih.
2. člen
Uniforme Civilne zaščite Republike Slovenije nosijo pripadniki Civilne zaščite Republike Slovenije (v nadaljnjem besedilu: pripadniki ali pripadnice).
II. VRSTA, OBLIKA IN KROJ UNIFORM
3. člen
Uniforme Civilne zaščite Republike Slovenije so:
– službena uniforma,
– delovna uniforma,
– delovni kombinezon,
– dodatna oblačila.
4. člen
Službeno uniformo sestavljajo baretka, suknjič, hlače s pasom, srajca, kravata, nogavice in čevlji. Pomladi, jeseni in pozimi so sestavni deli službene uniforme tudi plašč, šal in usnjene rokavice. Službena uniforma, ki jo nosijo pripadnice ima enake dele kot moška uniforma, s tem, da se nosi namesto suknjiča jakna, namesto hlač krilo in namesto srajce bluza s kravato.
Baretka je klasičnega videza in je izdelana iz čoje oranžne barve. Na levi strani je ob sencih našita oznaka pripadnosti Civilni zaščiti Republike Slovenije.
Suknjič je temno zelene barve, klasičnega izgleda. Sešit je iz dveh prednjih in zadnjega dela ter rokavov. Ima dvoredno zapenjanje s tremi zlatimi gumbi. Na prednjem delu so štirje žepi s poklopcem na gumb. Dva prsna žepa sta našita, dva žepa pod pasom pa sta notranja. Ženske nosijo jakno. Jakna ima dvojno zapenjanje, pod pasom ima všita dva žepa. V zgornjem delu ovratnika je všita temnomodra obroba. Na rokavih suknjiča in jakne so našiti po trije zlati gumbi. Na gumbih je znak Civilne zaščite.
Hlače so temno modre barve, klasičnega moškega oziroma ženskega kroja. Ob straneh in na zadnji desni hlačnici imajo všit notranji žep. Pas je usnjen in črne barve z zaponko bakreno patinirane barve. Krilo je gladko, spodaj rahlo zoženo ter enake barve kot hlače. Zadaj se zapira z zadrgo in gumbom, spodaj ima pokrit razporek. Krilo sega praviloma do sredine kolen.
Srajca je klasičnega kroja z dolgimi ali kratkimi rokavi. Je svetlo zelene barve z rahlimi drobnimi zelenimi črtami. Na prsnem delu je našit žep. Ženska bluza je enake barve in izgleda.
Kravata je samoveznica z zelenimi, oranžnimi in modrimi poševnimi črtami. Ženska kravata se pripne k bluzi.
Nogavice so temno modre barve. Pripadnice k službeni uniformi nosijo hlačne nogavice.
Čevlji so nizki, črne barve iz naravnega usnja in usnjenimi podplati. Ženski čevlji imajo obliko salonarja.
Plašč je ohlapnega in udobnega kroja temno modre barve, ki se zapenja spredaj s štirimi črnimi gumbi na katerih je znak Civilne zaščite. Pod pasom sta na vsaki strani všita dva žepa s poklopcem. Zadaj ima plašč razporek. Pozimi se nosi s toplo podlogo, ki se vpenja v zgornji del plašča. Ženski plašč je ravno krojen z podloženimi rameni. Ima dvojno zapenjanje s šestimi črnimi gumbi na katerih je znak Civilne zaščite. Zadaj ima plašč razporek. Plašč se dodatno zapenja s pasom iz osnovne tkanine in ima okrasno zaponko.
Šal je svilen. Ena stran je temno modre barve kot plašč, druga stran je temno zelene barve kot suknjič.
Rokavice so iz črnega usnja in podložene z blagom.
5. člen
Delovno uniformo sestavljajo kapa, bluza, hlače s pasom, srajca, majica s kratkimi rokavi, vetrovka, opasač z oprtačem, nogavice in polškornji.
Kapa je športnega kroja. Sešita je iz osnovnega dela, senčnika in naušnika. Osnovni del je podložen z nepremočljivo membrano.
Bluza je ohlapnega kroja. Izdelana je iz temno modrega blaga. Sešita je iz dveh sprednjih in enega hrbtnega dela, oplečke za prsi in hrbet, rokavov in ovratnika. V pasu ima všito elastiko. Spredaj se zapenja s petimi stiskači ter zadrgo, čez katero je našita letev. Na prednjem delu bluze so našiti štirje žepi, dva na prsih in dva pod pasom. Žepi se zapirajo s poklopcem, ki se zapenja z dvema stiskačema. Na sredini levega prsnega žepa je sprimni trak za položajno oznako, nad njim pa sprimni trak z napisom CIVILNA ZAŠČITA. Nad desnim prsnim žepom je sprimni trak za ime in priimek. Okrog vratu je prišit ovratnik, v katerega je vložena kapuca. Rokava se končujeta z manšeto, ki se zapenja z dvema gumboma.
Hlače so ohlapne. Na straneh imajo všit notranji žep. Notranji žep je všit tudi na zadnji desni hlačnici. S strani je na vsaki strani na hlačnice nad koleni prišit še po en žep. V spodnji rob hlačnic je vpeljana vrvica. Pas za hlače je iz poliesternih ali bombažnih vlaken. Zaponka je kovinska, črne barve, na njej je vtisnjena oznaka pripadnosti Civilni zaščiti Republike Slovenije.
Srajca z dolgimi rokavi je klasičnega kroja in je modre barve. Na prsnem delu sta na vsaki strani našita dva žepa, ki ju pokriva poklopec na gumb. Na sredini levega prsnega žepa je sprimni trak za položajno oznako, nad njim pa sprimni trak z napisom CIVILNA ZAŠČITA. Nad desnim prsnim žepom je sprimni trak za ime in priimek. Spredaj se po vsej dolžini zapenja z gumbi. Rokava srajce je mogoče zavihati tako, da se ju pripne z zato namenjenima trakovoma.
Majica s kratkimi rokavi je izdelana iz bombaža. Na prednji levi strani, v višini prsi, je natisnjena oznaka pripadnosti Civilni zaščiti Republike Slovenije. Majica je modre barve.
Vetrovka je narejena iz impregniranega zunanjega dela temno modre barve in toplega notranjega jopiča. Zunanji del je narejen iz štirih prednjih delov, enega hrbtnega dela, dvodelnega ovratnika in kapuce. Spredaj se po celi dolžini zapira z dvostransko deljivo zadrgo. Na sprednjem delu je šest žepov. Nad levim prsnim žepom je sprimni trak z napisom CIVILNA ZAŠČITA. Vetrovka je na prsih in hrbtu opremljena s trakom, ki odbija svetlobo. Na notranji strani je ob zadrgi, ki zapira vetrovko, še zadrga za vpenjanje jopiča, ki je narejen iz poliestrskega runa.
Opasač z oprtačem je tkan, izdelan iz poliestrnih vlaken. Zaponka je plastična in je enake barve kot opasač. Na zaponki je vgravirana oznaka pripadnosti Civilni zaščiti Republike Slovenije. Oprtač je izdelan iz enakega materiala kot opasač, naramnice so na nosilnih mestih utrjene. Opasač in oprtač sta črne barve.
Nogavice so zimske in letne in so modre barve.
Polškornji so črni, usnjeni in z vezalkami.
6. člen
Delovni kombinezon je izdelan iz blaga oranžne barve. Sestavni del delovnega kombinezona je tudi kapa. Za določene reševalne enote je lahko delovni kombinezon tudi drugačne barve, o čemer odloči Uprava RS za zaščito in reševanje.
Kapa je po videzu podobna kapi uniforme Civilne zaščite. Od nje se razlikuje po tem, da je oranžne barve in da nima naušnika.
Delovni kombinezon je izdelan iz enega dela. Na spodnji strani se odpira z zadrgo, ki je skrita pod prednjo letvijo in se zapira s tremi stiskači. Na prednjem delu ima nad pasom našita dva žepa in en manjši žepek. Na sredini levega prsnega žepa je sprimni trak za položajno oznako, nad njim pa sprimni trak z napisom CIVILNA ZAŠČITA. Nad desnim prsnim žepom je sprimni trak za ime in priimek. Na hlačnicah sta pod pasom ob straneh všita dva notranja žepa, nad kolenom pa zunanja žepa. Na prsnem delu, na rokavih in hlačnicah je našit trak, ki odbija svetlobo. V ovratnik delovnega kombinezona je všita kapuca.
7. člen
Dodatna oblačila Civilne zaščite Republike Slovenije so:
– brezrokavnik,
– pulover,
– hlače s podaljškom,
– termo perilo,
– rokavice,
– nadhlače,
– podkapa,
– termo nogavice.
Brezrokavnik je temno modre barve, oprijetega kroja, s trakom v pasu in stoječim ovratnikom. Spredaj se zapenja z zadrgo čez katero je našita letev s petimi stiskači. Na sprednjem delu brezrokavnika so našiti štirje žepi, dva na prsih in dva pod pasom. Žepi se zapirajo s poklopcem na katerem je stiskač. Pod žepoma na prsih sta dve rinki. Na sredini levega žepa je sprimni trak za položajno oznako in nad njim sprimni trak z napisom CIVILNA ZAŠČITA. Nad desnim žepom pa sprimni trak za ime in priimek. Notranji del brezrokavnika je izdelan iz materialov kot notranji jopič pri vetrovki.
Pulover je izdelan iz mešanice volnenih in sintetičnih vlaken. Na ramenskem delu in komolcih je utrjen z dodatno plastjo tkanine v barvi puloverja. Na prednji levi strani, v višini prsi, je žep z poklopcem iz tkanine na katerem se nahaja našitek z izvezeno oznako pripadnosti Civilni zaščiti Republike Slovenije. Pulover je temnomoder.
Hlače s podaljškom so oranžne barve. Na hlačnicah sta pod pasom ob straneh všita dva notranja žepa, nad kolenom pa dva zunanja žepa. Hlače so nad pasom podaljšane in imajo naramnice. Na prsnem delu imajo všita dva žepa. Podaljšek se na levi strani zapenja z dvema gumboma.
Termo perilo je dvodelno, sestavljeno iz majice z dolgimi rokavi in spodnjih dolgih hlač. Termo perilo je praviloma modre barve.
Rokavice so petprstne in modre barve.
Nadhlače so izdelane iz vodoodpornega materiala in se nosijo čez uniformo ali delovni kombinezon, kot zaščita pred vlago.
Podkapa je temno modre barve in ima odprtino za oči. Izdelana je iz mešanice volnenih in sintetičnih vlaken. Zavihana se lahko nosi kot kapa, sicer pa kot podkapa.
Termo nogavice so modre barve ter odebeljene na petnem in prstnem delu.
III. NOŠENJE UNIFORM IN DODATNIH OBLAČIL
8. člen
Službeno uniformo nosijo pripadniki:
– na pregledih in svečanostih,
– kadar predstavljajo Civilno zaščito Republike Slovenije,
– v drugih primerih, v skladu z odločitvijo pristojnega organa Civilne zaščite.
Delovno uniformo in dodatna oblačila nosijo pripadniki:
– med opravljanjem nalog zaščite, reševanja in pomoči,
– na vajah in drugih oblikah usposabljanja,
– na pregledih in svečanostih,
– v drugih primerih v skladu z odločitvijo pristojnega organa Civilne zaščite.
Delovni kombinezon nosijo pripadniki med usposabljanjem ter opravljanjem nalog zaščite, reševanja in pomoči.
Odvisno od vremenskih pogojev in nalog, ki jih opravljajo pripadniki, se lahko delovne uniforme oziroma njihovi posamezni deli in dodatna oblačila nosijo v različnih kombinacijah. O tem, katere dele uniform bodo pripadniki nosili, odloči neposredno nadrejeni vodja.
IV. NOŠENJE OZNAK CIVILNE ZAŠČITE REPUBLIKE SLOVENIJE NA UNIFORMAH IN DODATNIH OBLAČILIH
9. člen
Pripadniki morajo nositi na uniformah predpisane oznake Civilne zaščite Republike Slovenije.
Oznako pripadnosti Civilni zaščiti Republike Slovenije nosijo pripadniki na baretki, kapi in levem rokavu uniforme. Oznaka na baretki se nosi v obliki našitka na levi strani nad sencem. Oznaka na kapi se nosi v obliki našitka na sredini kape nad čelom. Oznaka na rokavu se nosi na sredini zgornjega levega dela rokava delovne uniforme, vetrovke oziroma delovnega kombinezona, tako da je njen zgornji rob našit 12 cm pod zgornjim robom rokava. Oznako pripadnosti Civilni zaščiti Republike Slovenije na službeni uniformi se nosi kot kovinsko priponko, izdelano v obliki ščita z odtisnjeno oznako pripadnosti Civilni zaščiti Republike Slovenije, na desni strani prsi.
Oznake specialnosti se nosijo na sredini zgornjega dela desnega rokava delovne uniforme, oziroma delovnega kombinezona tako, da je oznaka našita 12 cm pod zgornjim robom rokava.
Položajne oznake se nosijo na sredini zgornjega levega žepa službene uniforme, delovne uniforme, delovnega kombinezona, srajce z dolgimi rokavi ali brezrokavnika.
Ime in priimek pripadnika se nosi nad desnim žepom prsnega dela službene uniforme, delovne uniforme, delovnega kombinezona, srajce z dolgimi rokavi ali brezrokavnika.
Nadomestne oznake odlikovanj in drugih priznanj se nosijo nad levim žepom službenih uniform.
Oznako pripadnosti Civilni zaščiti Republike Slovenije nosijo člani in pripadniki drugih operativnih sestav za zaščito, reševanje in pomoč praviloma na desni strani prsi oziroma na drugem vidnem mestu.
10. člen
Uniforme Civilne zaščite Republike Slovenije in oznake Civilne zaščite se izdelujejo po zahtevah, ki jih predpiše v skladu s tem pravilnikom Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Zahteve za izdelavo uniform Civilne zaščite Republike Slovenije se hranijo pri Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje.
11. člen
Pripadnikom Civilne zaščite pripadajo službena uniforma, delovna uniforma in delovni kombinezon v skladu z merili za organiziranje ter opremljanje enot in služb Civilne zaščite. Dodatna oblačila se dodelijo pripadnikom Civilne zaščite v skladu z odločitvijo ustanovitelja enote.
V. PREHODNA IN KONČNA DOLOČBA
12. člen
Z uveljavitvijo tega pravilnika preneha veljati pravilnik o uniformah Civilne zaščite Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 16/95).
13. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 017-02-18/2002-2
Ljubljana, dne 23. oktobra 2002.
dr. Anton Grizold l. r.
Minister
za obrambo

AAA Zlata odličnost