Uradni list

Številka 53
Uradni list RS, št. 53/2002 z dne 20. 6. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 53/2002 z dne 20. 6. 2002

Kazalo

2595. Pravilnik o prodaji ali oddaji stavbnega zemljišča, stran 5490.

Na podlagi 47. člena zakona o stavbnih zemljiščih (Uradni list RS, št. 44/97) in 16. člena statuta Občine Dol pri Ljubljani (Uradni list RS, št. 36/02 – prečiščeno besedilo) je Občinski svet občine Dol pri Ljubljani na 30. seji dne 5. 6. 2002 sprejel
P R A V I L N I K
o prodaji ali oddaji stavbnega zemljišča
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
S tem pravilnikom se za območje Občine Dol pri Ljubljani (v nadaljevanju: občina) urejajo način, pogoji in postopek prodaje ali oddaje stavbnega zemljišča, ki je v lasti občine.
2. člen
Prodaja ali oddaja stavbnega zemljišča se izvaja skladno s prostorskimi ureditvenimi akti oziroma letnimi programi prodaje občinskega premoženja. Odločitev o prodaji stavbnega zemljišča sprejme občinski svet.
O prodaji stavbnih zemljišč, velikosti do 100 m2, odloča župan na predlog komisije, opredeljene v 5. členu tega odloka.
3. člen
Prodaja stavbnega zemljišča pomeni prenos lastninske pravice in posesti nad stavbnim zemljiščem od občine na izbranega ponudnika.
Oddaja stavbnega zemljišča pomeni samo prenos posesti nad stavbnim zemljiščem od občine na izbranega ponudnika.
4. člen
Sklep o prodaji ali oddaji stavbnega zemljišča na prvi stopnji, po postopku, ki je določen s tem pravilnikom, izda občinski urad občine, na drugi stopnji pa župan.
II. NAČIN, POGOJI IN POSTOPEK PRODAJE ALI ODDAJE STAVBNEGA ZEMLJIŠČA
1. Način, pogoji
5. člen
Občina proda ali odda stavbno zemljišče na podlagi predhodno izvedenega javnega razpisa, ki ga vodi komisija za prodajo in oddajo stavbnega zemljišča, ki jo sestavljajo en član občinskega sveta in dva zunanja člana (v nadaljevanju: komisija). Komisijo imenuje župan.
Vsa administrativna in strokovna dela v zvezi s prodajo ali oddajo stavbnega zemljišča opravlja občinski urad, ki bo izdelal letno poročilo o opravljenem delu komisije in bo sestavni del poročila o zaključnem računu proračuna občine.
Občina objavi javni razpis v Uradnem listu Republike Slovenije ali v dnevnem časopisju.
6. člen
Javni razpis se izvede z zbiranjem pisnih ponudb.
Objava javnega razpisa mora vsebovati:
– lokacijo, velikost in namembnost stavbnega zemljišča;
– stopnjo komunalne opremljenosti stavbnega zemljišča;
– izhodiščno ceno stavbnega zemljišča in način revalorizacije vrednosti stavbnega zemljišča;
– rok zbiranja ponudb, ki ne sme biti krajši od 15 dni in navedbo naslova, kamor se pošljejo pisne ponudbe z zahtevanimi listinami, ki jih je potrebno priložiti;
– navedbo, da mora ponudba vsebovati program z opisom dejavnosti ter višino ponujene cene, ki ne sme biti nižja od izhodiščne;
– merila za najugodnejšega ponudnika;
– višino jamstva za resnost ponudbe, ki ne sme biti nižja od 10% izhodiščne cene stavbnega zemljišča ter navedbo računa, kamor se jamstvo plača. Po sklenjenem pravnem poslu se jamstvo vrne tistim ponudnikom, ki na javnem razpisu niso uspeli, uspelemu ponudniku se položeno jamstvo všteje v ceno;
– navedbo, kje se lahko ponudniki predhodno seznanijo s podrobnejšimi pogoji javnega razpisa;
– način in rok plačila ter dokazila o finančnem stanju;
– navedbo, da mora izbrani ponudnik skleniti pogodbo najkasneje v roku 30 dni od dneva prejema sklepa o izbiri, v primeru pritožbe pa v roku 15 dni po obravnavi pritožbe in da se v primeru, da pogodbe ne sklene, jamstvo za resnost ponudbe ne vrne;
– navedbo, da ponudnik lahko ponudbo za nakup ali najem stavbnega zemljišča umakne, nadomesti z drugo ali jo dopolni do roka za sprejem ponudbe, ki je določen v javnem razpisu. V primeru umika ponudbe se plačano jamstvo vrne.
7. člen
Pri izbiri najugodnejšega ponudnika se upoštevajo naslednja merila:
– program dejavnosti z opisom, usklajen s konceptom razvoja občine;
– ponujena višina odkupa oziroma najemnine ter rok in način plačila;
– rok izgradnje in začetek obratovanja objekta.
V primeru enakovrednih ponudb ima prednost tisti ponudnik, ki bo imel krajši rok izgradnje ali začetek obratovanja objekta.
2. Postopek
8. člen
Komisija na javnem odpiranju ponudb, po poteku roka za prijavo na javni razpis, ugotovi, če prispele ponudbe izpolnjujejo razpisne pogoje.
Tiste ponudbe, ki pogojev javnega razpisa ne izpolnjujejo izloči, ostale obravnava na podlagi meril iz 7. člena tega pravilnika ter svoje ugotovitve in predloge o izbiri posreduje občinskemu uradu.
Občinski urad, na podlagi predloga o izbiri, sprejme sklep o prodaji ali oddaji stavbnega zemljišča.
9. člen
O izbiri se mora obvestiti vse ponudnike, ki so sodelovali na javnem razpisu, in sicer v roku 15 dni od dneva izbire najugodnejšega ponudnika.
Zoper sklep občinskega urada lahko vsak ponudnik, ki se je udeležil javnega razpisa, vloži v 15 dneh od dneva, ki je prejel obvestilo o izbiri najugodnejšega ponudnika, pritožbo pri županu.
Župan mora pritožbo obravnavati čimprej, najkasneje v roku 30 dni od dneva, ko je bila pritožba vložena.
10. člen
Ponudnik je dolžan skleniti pogodbo v roku, določenem v deseti alinei 6. člena pravilnika.
Izbrani ponudnik, ki je sklenil pogodbo, mora začeti z ustreznimi opravili na stavbnem zemljišču v roku, ki je določen v pogodbi.
V primeru, da ponudnik ne sklene pogodbe v navedenem roku, se šteje, da je odstopil od pogodbe in se v tem primeru vplačano jamstvo za resnost ponudbe ne povrne.
11. člen
Če ponudbe ponudnikov ne ustrezajo pogojem iz javnega razpisa in se ne sprejme sklep o izbiri najugodnejšega ponudnika, se javni razpis ponovi pod enakimi ali drugačnimi pogoji.
Ponovi se tudi v primeru iz tretjega odstavka 10. člena tega pravilnika pod enakimi ali drugačnimi pogoji.
Če tudi po ponovljenem javnem razpisu ni mogoče izbrati najugodnejšega ponudnika, se stavbno zemljišče proda ali odda neposredno s pogodbo.
12. člen
O postopku izbire ponudnikov komisija vodi zapisnik.
Zapisnik mora vsebovati: kraj in čas javnega odpiranja ponudb, podatke o komisiji, navedbe o pogojih javnega razpisa, poimensko navedbo priglašenih ponudnikov – ugotovitve o izpolnjevanju razpisnih pogojev, navedbo izhodiščne cene, najvišjo ponujeno ceno, predlog za izbiro najugodnejšega ponudnika in višini njegove ponujene cene, podatke o ponudnikih, ki na javnem razpisu niso uspeli in navedbe o vračilu jamstva za resnost ponudbe.
Zapisnik podpišejo vsi prisotni člani komisije.
V zapisnik se vpišejo tudi ostali podatki in pripombe, pomembne za sprejem predloga o izbiri najugodnejšega ponudnika.
III. KONČNA DOLOČBA
13. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije; objavi se tudi v Uradnem vestniku Občine Dol pri Ljubljani.
Št. 46500-6/02
Dol pri Ljubljani, dne 5. junija 2002.
Župan
Občine Dol pri Ljubljani
Anton Jemec l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti