Uradni list

Številka 53
Uradni list RS, št. 53/2002 z dne 20. 6. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 53/2002 z dne 20. 6. 2002

Kazalo

2581. Pravilnik o zahtevah in postopku za imenovanje pravnih oseb in o načinu izvajanja nadzora nad delom imenovanih pravnih oseb na področju meroslovja, stran 5383.

Na podlagi drugega odstavka 10. člena, četrtega odstavka 14. člena in 25. člena zakona o meroslovju (Uradni list RS, št. 22/00) izdaja ministrica za šolstvo, znanost in šport
P R A V I L N I K
o zahtevah in postopku za imenovanje pravnih oseb in o načinu izvajanja nadzora nad delom imenovanih pravnih oseb na področju meroslovja
I. SPLOŠNI DOLOČBI
1. člen
S tem pravilnikom se določajo zahteve in postopek imenovanja pravnih oseb za izvajanje postopkov ugotavljanja skladnosti merilnih instrumentov (v nadaljnjem besedilu: merila) ter rednih in izrednih overitev meril (v nadaljnjem postopku: overitve), naloge imenovanih pravnih oseb (v nadaljnjem besedilu: IPO) ter način izvajanja nadzora nad delom imenovanih pravnih oseb.
2. člen
Postopka ugotavljanja skladnosti meril po tem pravilniku sta prva overitev in EEC prva overitev EEC (v nadaljnjem besedilu: prva overitev).
II. ZAHTEVE ZA IMENOVANJE PRAVNIH OSEB
3. člen
Pravna oseba je lahko imenovana za izvajanje prvih overitev oziroma overitev, če:
1. razpolaga s potrebnim strokovnim osebjem, ki je tehnično usposobljeno, ima poklicno integriteto ter varuje poslovno tajnost vseh podatkov, s katerimi se seznani med opravljanjem svojih nalog,
2. razpolaga s potrebnimi tehničnimi sredstvi ter opremo,
3. ima zavarovano odškodninsko odgovornost za merilno opremo, ki je predmet overitve, razen če za odgovornost jamči država skladno s predpisi,
4. je usposobljena za izvajanje prvih overitev oziroma overitev skladno z:
– zahtevami iz predpisa, ki določa meroslovne zahteve za merila v delu, za katerega se imenovanje zahteva,
– pravilnikom o načinih ugotavljanja skladnosti za posamezne vrste merilnih instrumentov ter o vrstah in načinih njihove označitve z oznakami skladnosti (Uradni list RS, št. 72/01) oziroma veljavnim navodilom o postopku redne overitve meril in o oznakah oziroma potrdilu, s katerimi se potrjuje skladnost meril s predpisi (Uradni list RS, št. 52/01).
III. POSTOPEK IMENOVANJA
4. člen
Postopek imenovanja se začne z vložitvijo zahteve pravne osebe za imenovanje (v nadaljnjem besedilu: zahteva) pri Uradu Republike Slovenije za meroslovje (v nadaljnjem besedilu: urad).
Pravna oseba mora zahtevi priložiti:
1. svoje ime oziroma firmo in naslov,
2. originalni izpisek iz sodnega registra,
3. odločbo pristojnega organa o izpolnjevanju s predpisi določenih pogojev za opravljanje dejavnosti,
4. navedbo obsega, za katerega se imenovanje zahteva (vrste meril, obseg merjenja veličine, razredi točnosti),
5. navedbo postopka ugotavljanja skladnosti oziroma overitve, za katerega se imenovanje zahteva,
6. navedbo predpisa, ki določa meroslovne zahteve za merila, za katera se imenovanje zahteva,
7. seznam merilne opreme, s katero razpolaga, potrebne za izvajanje nalog, za katere se imenovanje zahteva, in podatke o merilni negotovosti merilnih metod,
8. seznam morebitnih podpogodbenikov in dokaze o njihovi usposobljenosti,
9. zadnjo potrjeno verzijo poslovnika kakovosti in vseh dokumentov, pomembnih z vidika sistema kakovosti, in
10. dokaz o izpolnjevanju zahtev iz 3. člena tega pravilnika.
Dokaz iz 10. točke prejšnjega odstavka je veljavna akreditacijska listina, izdana v skladu s standardom o zahtevah za usposobljenost kontrolnih organov. Samo izjemoma, če se izkaže, da usposobljenosti pravne osebe ni mogoče preveriti po pravilih akreditacije, se pravna oseba dogovori z uradom o načinu preverjanja njene usposobljenosti.
5. člen
Direktor urada imenuje tričlansko strokovno komisijo (v nadaljnjem besedilu: komisija), ki izdela predlog mnenja urada o utemeljenosti zahteve pravne osebe za imenovanje. Komisija poda predlog mnenja na podlagi proučitve zahteve in priložene dokumentacije, pri čemer ugotavlja zlasti pokritost obsega nalog, za katere se zahteva imenovanje, z obsegom nalog, za katere pravna oseba dokazuje usposobljenost v skladu s 3. členom tega pravilnika.
Pred dokončno izdelavo predloga mnenja lahko komisija izvede ocenjevalni obisk pri pravni osebi, s katerim predvsem preveri podatke iz dokumentacije, priložene vlogi.
Komisija o ocenjevalnem obisku sestavi zapisnik, v katerem se opredelijo morebitne ugotovljene neskladnosti in rok za njihovo odpravo.
6. člen
Mnenje o upravičenosti imenovanja pravne osebe urad poda najpozneje v enem mesecu od dneva, ko je vloga popolna, in jo nemudoma posreduje ministru, pristojnemu za meroslovje (v nadaljnjem besedilu: minister), ki na podlagi mnenja izda dokončno odločbo o imenovanju.
7. člen
Odločba o imenovanju vsebuje naslednje podatke:
– obseg imenovanja (vrste meril in predpis, ki določa meroslovne zahteve za merila, na katera se imenovanje nanaša),
– podatke o dokazilu iz 10. točke drugega odstavka 4. člena tega pravilnika,
– veljavnost odločbe,
– naloge IPO skladno z drugim odstavkom 9. člena tega pravilnika.
8. člen
Minister izda odločbo o imenovanju za dobo štirih let, ki se lahko podaljša ob izpolnjevanju predpisanih zahtev za enako dobo.
Za postopek podaljšanja odločbe o imenovanju oziroma za postopek razširitve ali zmanjšanja obsega imenovanja se smiselno uporabljajo določbe tega pravilnika, ki se nanašajo na postopek imenovanja.
Minister objavi izrek odločbe o imenovanju v Uradnem listu Republike Slovenije.
Stroške objave nosi IPO.
IV. NALOGE IPO
9. člen
IPO mora:
– izpolnjevati zahteve za imenovanje v času veljavnosti odločbe o imenovanju,
– nemudoma pisno obvestiti urad o vseh spremembah, ki bi lahko vplivale na njegovo usposobljenost ali obseg dejavnosti iz odločbe o imenovanju,
– izvajati prve overitve oziroma overitve skladno s potrjenimi postopki,
– slediti in se prilagajati tehničnemu razvoju na področju prvih overitev oziroma overitev ter se stalno izpopolnjevati na obravnavanem področju,
– sodelovati v programih strokovne usposobljenosti, ki jih organizira urad,
– voditi evidenco o vseh izvedenih prvih overitvah oziroma overitvah (podatki o vložniku zahteve, imetniku merila, uradni oznaki tipa merila, identifikacijski številki, vrsti, tipu, letu proizvodnje, proizvajalcu oziroma uvozniku merila in izvedbi merila, datumu in rezultatu postopka) skladno z obrazcem, ki ga določi urad,
– posredovati uradu letno poročilo o izvedenih postopkih iz prejšnje alinee oziroma na zahtevo urada tudi dodatna poročila,
– obvestiti urad o vsaki pritožbi odjemalcev v zvezi z dejavnostjo, za katero je IPO imenovan.
V odločbi o imenovanju se podrobneje določijo naloge IPO.
10. člen
IPO mora dovoliti uradu dostop do vseh podatkov, povezanih z njegovim izpolnjevanjem zahtev iz tega pravilnika, ter dostop do vseh prostorov, kjer se izvajajo naloge, ki spadajo v obseg imenovanja.
V. NADZOR NAD DELOM IMENOVANIH PRAVNIH OSEB
11. člen
Nadzor nad delom IPO izvaja urad.
Nadzor nad delom IPO se izvaja z ocenjevalnim obiskom pri IPO in s proučitvijo dokumentacije o izpolnjevanju nalog IPO iz 9. člena tega pravilnika.
12. člen
Če se pri nadzoru ugotovi, da IPO ne izpolnjuje nalog iz 9. člena tega pravilnika, urad naloži IPO izvedbo korektivnih ukrepov in določi rok za odpravo nepravilnosti.
IPO je dolžan v določenem roku obvestiti urad o izvedbi ukrepov iz prejšnjega odstavka.
Urad predlaga ministru, da razveljavi odločbo o imenovanju, če IPO ne odpravi pomanjkljivosti v določenem roku. Enako ravna tudi v primeru, da pri nadzoru ugotovi, da IPO ne izpolnjuje več zahtev za imenovanje.
VI. PREHODNA IN KONČNI DOLOČBI
13. člen
Odločbe o imenovanju, ki jih je izdal minister na podlagi pravilnika o pogojih in postopku za imenovanje pravnih oseb za izvajanje overitev meril (Uradni list RS, št. 42/99), veljajo še naprej do izteka njihove veljavnosti.
Postopki imenovanja, ki so ob uveljavitvi tega pravilnika v teku, se končajo po določbah pravilnika o pogojih in postopku za imenovanje pravnih oseb za izvajanje overitev meril (Uradni list RS, št. 42/99).
14. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati pravilnik o pogojih in postopku za imenovanje pravnih oseb za izvajanje overitev meril (Uradni list RS, št. 42/99).
15. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 009-33/02
Ljubljana, dne 7. junija 2002.
dr. Lucija Čok l. r.
Ministrica
za šolstvo, znanost
in šport

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti