Uradni list

Številka 47
Uradni list RS, št. 47/2002 z dne 29. 5. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 47/2002 z dne 29. 5. 2002

Kazalo

2312. Program priprave za ureditveni načrt odlagališča odpadkov in predelave gradbenih odpadkov Rajnovšče, stran 4851.

Na podlagi 34. člena Zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97), 16. člena Statuta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 68/01) je Občinski svet Mestne občine Novo mesto na 37. seji dne 25. 4. 2002 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
za ureditveni načrt odlagališča odpadkov in predelave gradbenih odpadkov Rajnovšče
1. člen
Izhodišča in razlogi za pripravo ureditvenega načrta
Področje deponiranja raznovrstnih odpadkov je v Mestni občini Novo mesto opredeljeno v strategiji ravnanja z odpadki v širšem dolenjskem prostoru. V zasnovi strategije izhaja, da se za deponiranje nenevarnih odpadkov sanira in razširi obstoječe odlagališče nenevarnih odpadkov v Leskovcu, za ostale vrste odpadkov pa se pripravijo zbirni centri, ki bodo v posameznih okoljih zbirali in sortirali odpadne materiale na izvoru.
Pri tem se upošteva Zakon o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93, 1/96), Pravilnik o ravnanju z odpadki (Uradni list RS, št. 84/98, 45/00), Pravilnik o odlaganju odpadkov s prilogami (Uradni list RS, št. 5/00), posebej
priloga 1: Zahteve, ki jih morajo izpolnjevati odpadki za odložitev na odlagališču in priloga 2: Gradbeni odpadki, ki jih je dovoljeno odlagati na odlagališče za inertne odpadke ter Uredba o ravnanju z ločenimi zbranimi frakcijami pri opravljanju javne službe ravnanja s komunalnimi odpadki (Uradni list RS, št. 21/00).
Investitor, Gradbena mehanizacija Marjan Fabjan, s.p., Novo mesto, si je za nasutje zemlje v Rajnovšču pri Stranski vasi pridobil lokacijsko dovoljenje št. 351-03-7/2001. S pripravo osnove za odlaganje zemeljskih odpadkov se je ugotovilo, da je struktura tal in lokacija primerna za odlagališče inertnih odpadkov, sama infrastruktura pa omogoča tudi ureditev sortirnice in predelavo gradbenih odpadkov za gravitacijsko območje Novega mesta.
V ureditvenem načrtu se predvidi pogoje za zagotovitev varnega odlaganja inertnih odpadkov, pogoje obratovanja sortirne linije za predelavo gradbenih odpadkov in začasni depo sekundarnih surovin, ki se centralno zbirajo iz ostalih zbirnih centrov in se kasneje odvažajo na končno dispozicijo. V ta namen je potrebno predvideti ustrezne odprte in nadkrite depoje, depoje za sortiranje materiala in postaviti celotno organizacijsko shemo upravljanja in monitoring obratovanja.
Ureditveni načrt mora vsebovati tudi predvideno končno rabo prostora, to je po zapolnitvi in sanaciji odlagalnega prostora.
2. člen
Priprava ureditvenega načrta
1. Območje urejanja z ureditvenim načrtom
Območje urejanja je določeno s programskimi zasnovami v pripravi in sicer obsegajo zemljišča s parcelnimi številkami: 762/1, 750, 752, 749, 763, 764, 745, 746, 733, 734, 744, 743/1, 735, 743/2, vse k.o. Stranska vas.
Dostop je urejen, in sicer po rekonstruirani gozdni cesti s parcelno št. 2261, k.o. Stopiče, in se navezuje na glavno cesto G2 Novo mesto–Metlika.
Ureditveni načrt se pripravi skladno z Zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93 in 71/93; v nadaljevanju: ZUNDPP) in z podzakonskim Navodilom o vsebini potrebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
2. Predhodno pripravljene strokovne podlage
Predhodno pripravljene strokovne podlage in veljavna planska in urbanistična dokumentacija, ki se jih mora upoštevati pri pripravi ureditvenega načrta, so:
1. Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih sestavin planskih aktov Občine Novo mesto za območje Mestne občine Novo mesto – (programska zasnova za ureditveni načrt odlagališča inertnih odpadkov in predelava gradbenih odpadkov Rajnovšče – v pripravi);
2. Lokacijska dokumentacija za nasutje zemlje, LDIS 700/2000, lokacijsko dovoljenje št. 351-03-7/2001;
3. Digitalni geodetski topografski načrt;
3. Posebne strokovne podlage za spremembe in dopolnitve lokacijskega načrta.
Kot posebne strokovne podlage za izdelavo strokovnih podlag za odlagališče inertnih odpadkov si mora investitor pridobiti naslednje separatne študije:
– geološko poročilo o sestavi tal in oceno primernosti nosilnih tal za odlagališče inertnih odpadkov,
– hidrološko poročilo o sestavi tal in vpliv na podzemne vode,
– vpliv odlagališča na okoliško prebivalstvo,
– geodetski načrt v merilu 1:500 oziroma 1000.
Vsebina osnutka ureditvenega načrta:
1.0 UVOD
2.0 PRIKAZ IZ PROSTORSKIH SESTAVIN DOLGOROČNEGA IN SREDNJEROČNEGA PLANA ZA OBRAVNAVANO OBMOČJE NARAVNE IN USTVARJENE RAZMERE
3.0 OPREDELITEV OBMOČJA UREJANJA
4.0 PRIKAZ PROSTORSKIH POGOJEV ZA REALIZACIJO PLANSKIH ODLOČITEV
5.0 PRIKAZ PROSTORSKIH UREDITEV PO POSAMEZNIH PODROČJIH
5.1 REŠITVE V ZVEZI Z VAROVANJEM IN UREJANJEM NARAVNE IN KULTURNE DEDIŠČINE, KRAJINSKIH ZNAČILNOSTI
5.2 REŠITVE V ZVEZI Z VAROVANJEM IN IZBOLJŠANJEM BIVALNEGA IN DELOVNEGA OKOLJA
6.0 NAČRT GRADBENIH PARCEL
7.0 TEHNIČNI ELEMENTI ZA ZAKOLIČBO PARCEL IN OBJEKTOV
8.0 OCENA STROŠKOV ZA IZVEDBO LOKACIJSKEGA NAČRTA
9.0 FAZNOST IZVAJANJA LOKACIJSKEGA NAČRTA
4. Naročnik in izdelovalec lokacijskega načrta ter investitor posega v prostor
Naročnik in investitor ureditvenega načrta in strokovnih podlag:
Gradbena mehanizacija Marjan Fabjan, s.p., Žabja vas 4, 8 000 Novo mesto
Izdelovalec lokacijskega načrta:
Izdelovalec ureditvenega načrta je na podlagi zahtev investitorja:
TOPOS, d.o.o., Dolenjske Toplice
5. Organi in organizacije, ki morajo podati predhodne pogoje in mnenja za pripravo osnutka sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta ter soglasja k dopolnjenem osnutku sprememb in dopolnitev lokacijskega načrta:
1. Mestna občina Novo mesto, Sekretariat za okolje, prostor in komunalne zadeve,
2. KS Birčna vas,
3. Komunala Novo mesto, d.o.o.,
4. Elektro Ljubljana, PE Novo mesto,
5. Telekom Slovenije, PE Novo mesto,
6. Ministrstvo za zdravje, zdravstveni inšpektorat RS, Enota Novo mesto,
7. Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, Izpostava Novo mesto,
8. Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Območna pisarna Novo mesto,
9. Zavod za gozdove Slovenije, OE Novo mesto,
10. Zavod za varstvo naravne in kulturne dediščine Novo mesto,
11. Ministrstvo za promet Direkcija RS za ceste, Izpostava Novo mesto.
Če se v postopku priprave osnutka ureditvenega načrta ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodna mnenja in pogoje ter soglasja tudi drugih organov, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-ta pridobe v postopku.
Pred pričetkom priprave ureditvenega načrta morajo organi in organizacije iz te točke na zahtevo izdelovalca UN podati v zvezi s predvidenimi prostorskimi ureditvami usmeritve, zahteve in omejitve (pogoje), ki jih izdelovalec upošteva pri pripravi osnutka UN. Organi in organizacije morajo v skladu s 35. členom ZUNDPP podati svoje pogoje in soglasja v 30 dneh od zahteve. V fazi priprave predloga UN s soglasjem potrdijo upoštevanje predhodnih pogojev in usmeritev. Če v predpisanem roku ne podajo pogojev, se šteje, da jih nimajo, oziroma da z rešitvami v UN soglašajo.
6. Vsebina ureditvenega načrta
Ureditveni načrt se pripravi kot smiselni izvleček sestavin iz 28., 29. in 32. člena ZUNDPP.
Osnutek
Osnutek in predlog ureditvenega načrta se pripravita skladno z že izdelanimi strokovnimi podlagami, posebnimi strokovnimi podlagami, predhodnimi mnenji, pogoji in soglasji organizacij in skupnosti ter z elementi in sestavinami, kot jih predpisujeta Zakon o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 7/85, 29/86 in Uradni list RS, št. 29/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) ter Navodilo o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorskih izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
Predlog
Po sprejetju stališč do pripomb se v skladu s pripombami izdela dopolnjeni osnutek ureditvenega načrta. Po pridobitvi soglasij soglasodajalcev se kompletira predlog ureditvenega načrta, ki mora vsebovati še oceno stroškov za izvajanje ureditvenega načrta in tehnične elemente za zakoličenje objektov ter za zakoličenje gradbenih parcel (območje izključne rabe) ter funkcionalna zemljišča.
Ustrezno se tekstualnemu delu dopolni tudi grafični del.
3. člen
Terminski plan in postopek sprejemanja sprememb in dopolnitev LN
Osnutek UN: 60 dni po podpisu pogodbe z izdelovalcem
Stališča do pripomb: 15 dni po prejemu pripomb iz JR
Predlog UN: 60 po sprejetju stališč do pripomb
Sprejet dokument: 15 dni po sprejetju UN z odlokom na občinskem svetu
K pripravi osnutka UN se pristopi po podpisu pogodbe z izdelovalcem. Izdelovalec po pridobitvi predhodnih mnenj in pogojev soglasodajalcev osnutek posreduje naročniku v pregled in potrditev.
Ko župan Mestne občine Novo mesto ugotovi, da je osnutek pripravljen po vsebini iz točke 6 tega programa ter da so v postopku opravljene tudi druge aktivnosti iz tega programa (pogoji, mnenja itd.), posreduje sklep o javni razgrnitvi osnutka ureditvenega načrta. Sklep se objavi v Uradnem listu RS.
Javna razgrnitev se izvede na sedežu Mestne občine Novo mesto in sedežu Krajevne skupnosti Birčna vas za 30 dni po dnevu objave sklepa o javni razgrnitvi iz prejšnje alineje.
Javno razpravo se izvede na sedežu Krajevne skupnosti Birčna vas v času javne razgrnitve.
Strokovna obravnava se izvede na sedežu Mestne občine Novo mesto v času javne razgrnitve.
Občani, organi in organizacije, krajevna skupnost ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve osnutka ureditvenega načrta.
Po končani javni razgrnitvi na predlog župana Mestne občine Novo mesto občinski svet sprejme predlog stališč do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve.
Po sprejetju predloga stališč do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve osnutka ureditvenega načrta na občinskem svetu, župan poskrbi za pripravo dopolnjenega osnutka ureditvenega načrta, na katerega se pridobe predpisana soglasja ter ga kot predlog posreduje občinskemu svetu v obravnavo in sprejem.
Občinski svet sprejme ureditveni načrt z odlokom, ki se objavi v Uradnem listu RS.
4. člen
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem sprejema na Občinskem svetu Mestne občine Novo mesto.
Št. 350-03-16/2002-1200
Novo mesto, dne 25. aprila 2002.
Župan
Mestne občine Novo mesto
Anton Starc, dr. med. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti