Uradni list

Številka 40
Uradni list RS, št. 40/2002 z dne 9. 5. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 40/2002 z dne 9. 5. 2002

Kazalo

1951. Program priprave zazidalnega načrta proizvodno-servisne cone Dobruška gmajna, stran 4011.

Na podlagi 34. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) in 15. člena statuta Občine Škocjan (Uradni list RS, št. 37/99 in 51/01) je Občinski svet občine Škocjan na 34. redni seji dne 9. 4. 2002 sprejel
P R O G R A M P R I P R A V E
zazidalnega načrta proizvodno-servisne cone Dobruška gmajna
1. člen
Izhodišča za pripravo zazidalnega načrta
Potrebe za razvoj novih dejavnosti in zagotovitev zadostnih površin so se z razvojem podjetništva in približevanjem gradnje avtoceste v Občini Škocjan povečale. Območje sedanje industrijske cone na Dobruški gmajni je glede na strukturo dejavnosti in omejen obseg premajhno za vnašanje novih. Sedanje območje je namenjeno le za proizvodnjo opeke in betonskih izdelkov dveh proizvajalcev (Strešnika in Bramac), ki pa je glede na predvidene razvojne potrebe občine premajhno.
Dosedanji razvoj v občini je bil usmerjen predvsem v servisne dejavnosti kot so trgovine, splošni servisi, proizvodnja betona ali cementninarskih izdelkov v omejenem obsegu, to je ca. do 20 zaposlenih. Edini večji podjetji, ki sta presegli nivo malih podjetij, sta že prej omenjena Strešnik in Bramac. Večina delovnih mest je zagotovljenih v industrijskem bazenu Novega mesta in v primarnem sektorju (kmetijstvu).
S spremenjenimi gospodarskimi trendi je razvojna težnja prenešena na mala podjetja, ki se lažje in hitreje prilagajajo trgu. S tem so se pokazale potrebe po zagotavljanju večjih površin za razvoj dejavnosti, in sicer:
– zaradi prestrukturiranja centra občine, naselja Škocjan, je potrebno zagotoviti določene površine servisnih in trgovinskih dejavnosti. Za te dejavnosti je v planskem dokumentu rezerviran prostor ob regionalni cesti Škocjan-Sevnica. Organizacija tega prostora se tesno navezuje na ureditev centra ob gasilnem domu, kjer so že razvite panoge, ki naselju dajejo urbani videz,
– za zagotovitev površin za objekte večjega merila, predvsem za proizvodne dejavnosti, je bilo s spremembami in dopolnitvami prostorskih sestavin planskih aktov občine (sprejete v letu 1999) opredeljeno območje proizvodno-servisne cone Dobruška gmajna.
2. člen
Priprava zazidalnega načrta
1. Območje urejanja in obseg priprave zazidalnega načrta
Območje proizvodno-servisne cone Dobruška gmajna leži ob priključku sedanje hitre ceste H1 oziroma bodoče avtoceste Ljubljana – Obrežje in se preko ceste R3-669/1202 Dobruška vas – Šentjernej navezuje na regionalni cestni križ širšega območja. Lokacija je sedaj razpoznavna po že obstoječih industrijskih obratih (Strešnik, Bramac), ki sta locirana severno od obravnavanega območja. Od njih ju loči lokalna cesta L 5883 za Hudenje, na severovzhodu pa območje meji na romsko naselje Dobruška gmajna. Od kompleksa najboljših kmetijskih zemljišč območje na JV ločuje melioracijski jarek.
Območje zazidalnega načrta meri ca. 9,2 ha. V območje urejanja so opredeljene površine s p. št. 348/1, 348/16, 848/4 in 125/1.
Zazidalni načrt se pripravi v vsebini, kot je predpisana z zakonom o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85 in 29/86 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97) – v nadaljevanju: ZUNDPP in s podzakonskim navodilom o vsebini potrebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
2. Predhodno pripravljene strokovne podlage
Predhodno pripravljene strokovne podlage in veljavna planska in urbanistična dokumentacija, ki se jih mora upoštevati pri pripravi zazidalnega načrta so:
– prostorske sestavine dolgoročnega in srednjeročnega družbenega plana Občine Škocjan,
– podatki o obstoječih infrastrukturnih vodih in napravah,
– podatki o naravnih lastnostih prostora,
– drugi elementi obdelave (veljavne urbanistične rešitve sosednjih območij, prometne rešitve...).
3. Posebne strokovne podlage za zazidalni načrt
V skladu z ZUNDPP in z podzakonskim navodilom o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85) se za izdelavo osnutka ZN pripravijo posebne strokovne podlage z variantnimi rešitvami (najmanj v dveh).
Pri pripravi le-teh je potrebno izdelati tudi analize dosedanjih dejavnosti v občini vključno z njihovimi razvojnimi potrebami ter jih v smislu predvidenih posegov v prostor tudi časovno opredeliti. Variantne rešitve morajo opredeliti površine, ki bodo namenjene za realizacijo prve faze zazidalnega načrta in zagotoviti tako organizacijo prostora, ki bo omogočala nadaljnjo gradnjo in končno, usklajeno funkcioniranje celotnega območja.
Variante naj vključujejo rešitve z zagotavljanjem parcel za dejavnosti:
– velikosti od 2.500 do 3.000 m2 ter njihovo možno združevanje,
– z večjimi proizvodnimi površinami, pri čemer pa mora biti analiziran vpliv na krajinsko sliko celotnega območja.
Obe varianti se naj tudi finančno vrednotita glede na stroške komunalne infrastrukture.
Območje se bo navezovalo na regionalno cesto, in sicer na mestu sedanjega uvoza za Hudenje in na območju priključevanja lokalne ceste Drama – Dobrava. Pri tem se naj prouči možnost preureditve obstoječega križišča in pripravi izhodišča za projektno nalogo rekonstrukcije regionalne ceste R3 669/1202 od priključne rampe na priključku na avtocesto Dobruška vas do križišča z lokalno cesto. Lokalno cesto proti Hudenjam je potrebno dimenzionirati na predvideni promet in se jo vključuje v območje zazidalnega načrta.
Kontaktno območje s pozidanim delom romskega naselja Dobruška gmajna je potrebno proučiti ter predlagati ustrezne ukrepe.
Pri infrastrukturnem napajanju je potrebno upoštevati in dimenzionirati primarne vode, kanalizacijo z opredelitvijo variantnih rešitev (samostojna čistilna naprava, prevezava na centralni kanalizacijski sistem), priključitev na magistralno plinovodno omrežje z upoštevanjem plinovodnega razvoda v smeri naselja Škocjan in v smeri Občine Šentjernej ter potrebe po energiji skladno z navodili upravljalca.
Pri oblikovanju celotnega območja morajo biti posebej obdelane površine kontaktnega dela z regionalno cesto in rekonstruirano cesto v smeri Hudenj, arhitekturno oblikovanje pa se naj vklopi v celotno krajinsko sliko širšega območja. Za celovitejšo predstavo se naj v strokovnih podlagah variante prikažejo v aksonometriji. Oblikovanje prostora mora upoštevati vizualni pogled z avtoceste in temu primerno podati rešitev označevanja.
Zazidalni načrt mora za realizacijo načrtovanih objektov in ureditev predvideti ustrezne ukrepe, ki bodo zagotovili varstvo tal in vode pred onesnaženjem, to so predvsem rešitve za odvodnjavanje vod s cestnih in parkirnih površin tako, da ne bo možno neposredno odtekanje onesnažene vode v tla, podtalje oziroma površinske vode.
4. Organi in organizacije, ki morajo podati predhodne pogoje in mnenja za pripravo osnutka zazidalnega načrta ter soglasja k dopolnjenem osnutku zazidalnega načrta:
– Komunala d.o.o. Podbevškova 12, Novo mesto,
– Elektro Ljubljana, PE Elektro Novo mesto, Ljubljanska cesta 7, Novo mesto,
– Telekom Slovenije, PE Novo mesto, Novi trg 2, Novo mesto,
– Ministrstvo za promet, Direkcija RS za ceste Ljubljana, Tržaška cesta 19, Ljubljana,
– Geoplin d.o.o., Cesta ljubljanske brigade 11, Ljubljana,
– Elektro Slovenija d.o.o. – ELES, Hajdrihova ulica 2, Ljubljana,
– Ministrstvo za okolje in prostor, Agencija RS za okolje, Območna pisarna Novo mesto, Novi trg 9, Novo mesto,
– Ministrstvo za zdravje, Zdravstveni inšpektorat RS, enota Novo mesto, Kočevarjeva ulica 1, Novo mesto,
– Ministrstvo za obrambo, Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, izpostava Novo mesto, Seidlova cesta 1, Novo mesto,
– Občina Škocjan, Škocjan 67, Škocjan.
Kolikor se v postopku priprave posebnih strokovnih podlag za zazidalni načrt ugotovi, da je potrebno pridobiti predhodna mnenja in pogoje ter soglasja tudi drugih organov, ki niso našteti v prejšnjem odstavku, se le-ta pridobe v postopku.
Pred pričetkom priprave ZN morajo organi in organizacije iz te točke na zahtevo izdelovalca ZN podati v zvezi s predvidenimi prostorskimi ureditvami usmeritve, zahteve in omejitve (pogoje), ki jih izdelovalec upošteva pri pripravi posebnih strokovnih podlag oziroma pri pripravi osnutka ZN. Organi in organizacije morajo v skladu s 35. členom ZUNDPP podati svoje pogoje in soglasja v 30 dneh od zahteve. V fazi priprave predloga ZN s soglasjem potrdijo upoštevanje predhodnih pogojev in usmeritev. Če v predpisanem roku ne podajo pogojev, se šteje, da jih nimajo oziroma, da z rešitvami v ZN soglašajo.
5. Vsebina zazidalnega načrta
Zazidalni načrt se pripravi kot smiselni izvleček sestavin iz 28., 29. in 30. člena ZUNDPP:
OSNUTEK
a) tekstualni del:
– obrazložitev prostorskih pogojev za realizacijo planskih odločitev,
– opis območja urejanja in obodne meje,
– opis prostorskih rešitev po posameznih področjih,
– rešitve in pogoji v zvezi z infrastrukturnimi objekti in napravami,
– rešitve in pogoji v zvezi z varovanjem okolja,
– ukrepi za varovanje delovnega in bivalnega okolja,
– zasnova ureditve zelenih in prometnih površin,
– rešitve v zvezi z zaščito pred naravnimi in drugimi nesrečami,
– seznam parcel, ki se nahajajo znotraj meje obravnavanega območja in lastnikov zemljišč,
– etape izvajanja zazidalnega načrta,
– prostorski pogoji za realizacijo planskih odločitev,
– pogoji pristojnih organov in organizacij,
– osnutek odloka;
b) grafični del:
– prikazi iz prostorskih sestavin občinskega
dolgoročnega in srednjeročnega plana za
obravnavano območje,
– topografska karta s prikazom območja
urejanja z ZN v širšem merilu                             1:5000
– katastrski načrt z mejo območja
urejanja                                                  1:1000
– geodetski topografski načrt z mejo
območja urejanja                                           1:500
– zazidalna situacija območja                              1:500
– funkcionalne in oblikovalske rešitve
objektov in naprav                                         1:500
– ureditve po posameznih področjih
(krajinske značilnosti, območja sanacij,
plodna zemlja, vodnogospodarske ureditve,
zelene površine...)                                        1:500
– idejne rešitve komunalnih in energetskih
ureditev in ureditev s področja prometa in zvez
ter drugih objektov in naprav s področja
gospodarjenja javnih služb                                 1:500
– idejne rešitve prestavitev, rušitev in
prilagoditev obstoječih objektov in naprav                 1:500
– karakteristični prečni profili in normalni
vzdolžni profil internih cest.
DOPOLNJENI OSNUTEK IN PREDLOG ZN
Po sprejetju stališč do pripomb se v skladu s pripombami izdela dopolnjeni osnutek ZN na katerega se pridobe soglasja soglasodajalcev. Dopolnjeni osnutek oziroma predlog ZN mora vsebovati še tehnične elemente za zakoličenje objektov in gradbenih parcel ter pogoje za določitev funkcionalnih zemljišč k objektom. Ustrezno tekstualnemu delu se dopolni tudi grafični del.
ODLOK O ZAZIDALNEM NAČRTU
Besedilo odloka se pripravi v skladu s 44. členom navodila o vsebini posebnih strokovnih podlag in o vsebini prostorsko izvedbenih aktov (Uradni list SRS, št. 14/85).
3. člen
Terminski plan in postopek izdelave ter sprejemanja ZN
Posebne strokovne podlage za ZN – 60 dni po podpisu pogodbe z izdelovalcem
Osnutek ZN – 60 dni po potrjeni varianti možnih rešitev iz PSP
Stališča do pripomb – 15 dni po prejemu pripomb iz JR
Predlog ZN – 45 po sprejetju stališč do pripomb
Končno gradivo – 15 dni po sprejetju ZN na občinskem svetu.
S pripravo posebnih strokovnih podlag za zazidalni načrt se prične po podpisu pogodbe z izdelovalcem,
Osnutek ZN se izdela na podlagi posebnih strokovnih podlag oziroma izbrane variantne rešitve iz PSP in idejnih zasnov posameznih investitorjev.
Ko občinska strokovna služba pristojna za prostor ugotovi, da osnutek ZN vsebuje vse sestavine predpisane s programom priprave, predlaga županu, da se osnutek javno razgrne.
Občinski svet občine Škocjan na predlog župana sprejme sklep o enomesečni javni razgrnitvi osnutka ZN; sklep o javni razgrnitvi se objavi v Uradnem listu RS.
Javna razgrnitev se izvede na sedežu Občine Škocjan za 30 dni od dneva objave sklepa o javni razgrnitvi iz prejšnje alinee.
V času javne razgrnitve se organizira javna obravnava v Škocjanu.
Občani, organi in organizacije ter drugi zainteresirani oziroma prizadeti lahko podajo pisne pripombe v času trajanja javne razgrnitve osnutka ZN.
Po končani javni razgrnitvi Občinski svet občine Škocjan zavzame stališča do pripomb in predlogov, podanih v času trajanja javne razgrnitve in zadolži pristojno službo za pripravo predloga.
Župan Občine Škocjan posreduje predlog ZN občinskemu svetu v obravnavo in mu predlaga sprejem ZN z odlokom.
Odlok se objavi v Uradnem listu.
4. člen
Organizacija priprave zazidalnega načrta
Naročnik ureditvenega načrta je Občina Škocjan.
Izdelovalec ureditvenega načrta bo določen na podlagi izvedenega vabljenega razpisa.
Koordinator pri izdelavi naloge je občinska strokovna služba.
Stroške izdelave pokriva občina iz proračuna.
5. člen
Začetek veljavnosti
Ta program priprave se objavi v Uradnem listu RS in začne veljati z dnem sprejema na Občinskem svetu občine Škocjan.
Št. 00303-0002/02
Škocjan, dne 9. aprila 2002.
Župan
Občine Škocjan
Janez Povšič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti