Uradni list

Številka 40
Uradni list RS, št. 40/2002 z dne 9. 5. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 40/2002 z dne 9. 5. 2002

Kazalo

1936. Pravilnik o financiranju kmetijstva v Občini Litija, stran 3987.

Na podlagi 12. člena statuta Občine Litija (Uradni list RS, št. 110/00 in 2/01) je Občinski svet občine Litija na 33. seji dne 23. 4. 2002 sprejel
P R A V I L N I K
o financiranju kmetijstva v Občini Litija
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik ureja porabo in dodeljevanje proračunskih sredstev za pospeševanje razvoja kmetijstva in kmetijskih dejavnosti na območju Občine Litija.
2. člen
O obsegu sredstev, vrstah in načinu oblik pospeševanja kmetijstva za posamezno obdobje na predlog župana odloča občinski svet, o dodeljevanju sredstev pa pristojni oddelek občinske uprave na predlog odbora za kmetijstvo in gozdarstvo.
3. člen
Dodeljevanje sredstev za namene iz tega pravilnika poteka preko javnih pozivov upravičencem, ki se javno objavijo. V primerih, ki jih določa ta pravilnik, se sredstva lahko dodeljujejo tudi preko zbiranja ponudb, preko neposrednih pisnih vlog ali izdanih sklepov, ki imajo značaj upravnega akta.
II. UKREPI ZA POSPEŠEVANJE RAZVOJA KMETIJSTVA
4. člen
V okviru občinskega proračuna se lahko določijo sredstva za naslednje namene:
– sofinanciranje investicijskih vlaganj v kmetijska zemljišča,
– podpore programom in ukrepom celostnega razvoja podeželja in obnove vasi (CRPOV) in urejanja podeželja,
– dotacije društvom in organizacijam s področja kmetijstva,
– subvencioniranje zavarovalnih premij za plemensko živino in kmetijske objekte,
– subvencioniranje reprodukcije v živinoreji,
– sofinanciranje stroškov organizacije zbiranja mleka,
– druge oblike podpor in ukrepov za pospeševanje kmetijstva.
5. člen
Sofinanciranje investicijskih vlaganj v kmetijska zemljišča
1. Opis in namen ukrepa
Nepovratna sredstva se lahko namenjajo za naslednje investicije:
– izboljšava kmetijskih zemljišč in urejanje kmetijskih zemljišč za strojno obdelavo, kjer ta doslej ni bila mogoča, urejanje dostopov na kmetijska zemljišča, kjer je to potrebno, a ni urejeno;
– sofinanciranje izgradnje centrov za namakanje ter sofinanciranje malih hidromelioracijskih sistemov, kar zagotavlja stalno, kakovostno in časovno načrtovano proizvodnjo oziroma optimalno preskrbo rastlin z vodo.
2. Način porabe
Po sprejetem proračunu se v javnem glasilu objavi javni poziv upravičencem iz 3. točke tega člena, katerim bodo sredstva dodeljena na podlagi pisnih vlog.
3. Upravičenci
Upravičenci so kmetje – lastniki ali solastniki zemljišča, na katerem se izvaja investicija in imajo stalno bivališče na območju Občine Litija in se ukvarjajo s kmetijsko dejavnostjo (redna ali dopolnilna dejavnost).
4. Pogoji za pridobitev in višina sredstev
Pogoj je popolna in pravočasna vloga, ki temelji na predpisanem obrazcu. Zemljišče oziroma kraj investicije se mora v celoti nahajati na območju Občine Litija. Potrebno dokumentacijo, ki jo morajo upravičenci priložiti svoji vlogi, določi pristojni oddelek, ki predhodno pridobi mnenje odbora za kmetijstvo in gozdarstvo. Za posamezno investicijo lahko upravičenec pridobi sredstva le enkrat. Pristojni oddelek določi delež sofinanciranja posamezne investicije, ki se glede na obseg vlog in razpoložljiva sredstva oblikuje v višini do največ 75% posamezne investicije.
6. člen
Podpore programom in ukrepom celostnega razvoja podeželja in obnove vasi (CRPOV) in urejanja podeželja
1. Opis in namen ukrepa
Sofinanciranje programov in ukrepov urejanja podeželja – nepovratna sredstva, in sicer:
– podpora ekonomski diverzifikaciji podeželja – alternativni dohodkovni viri, kot so ustvarjanje zaposlitvenih možnosti in novih delovnih mest za kmete in njihove družine, razvijanje kmečkega turizma, ustanavljanje malih predelovalnih obratov, ohranjanje tradicionalnih obrti in organiziranje prodaje s sofinanciranjem izgradnje pomožnih objektov na kmetijah in turističnih kapacitet na kmetijah, izdelave blagovnih znamk in promocije produktov podeželja;
– inovativni programi za razvoj podeželskih ekonomij, kamor se uvršča izdelava razvojnih projektov za večja ali manjša podeželska območja in usposabljanje lokalnega prebivalstva in izdelava inovativnih programov s področij tehnične podpore trženja in promocije kmetijskih, gozdarskih in ribiških produktov, izobraževanja in delovnega usposabljanja podeželskega turizma, tradicionalnih obrti, storitev na podeželju, ohranjanje in vzdrževanje naravne in kulturne dediščine na podeželju ter spodbujanje ekološkega kmetovanja.
2. Način porabe
Pristojni oddelek objavi javni poziv, na katerega se prijavijo zainteresirani izvajalci programov CRPOV.
3. Upravičenci
Kmetje, društva, združenja, krajevne skupnosti, ki imajo stalno bivališče oziroma sedež na področju Občine Litija in druge organizacije za aktivnosti s področja kmetijstva na območju Občine Litija. Prednost pri dodeljevanju sredstev bodo imeli tisti upravičenci, katerih prijavljena investicija se nahaja na območju, za katero je izdelan program CRPOV.
4. Pogoj za pridobitev in višina sredstev
Pogoj je popolna in pravočasna vloga, ki temelji na predpisanem obrazcu. Kraj investicije se mora v celoti nahajati na območju občine Litija. Potrebno dokumentacijo, ki jo morajo upravičenci priložiti svoji vlogi, določi pristojni oddelek ob predhodnem mnenju odbora za kmetijstvo in gozdarstvo. Za posamezno investicijo lahko upravičenec pridobi sredstva le enkrat. Pristojni oddelek določi delež sofinanciranja posamezne investicije, ki se glede na obseg vlog in razpoložljiva sredstva oblikuje v višini do največ 60% posamezne investicije.
7. člen
Dotacije društvom in organizacijam s področja kmetijstva
1. Opis in namen ukrepa
Sofinanciranje rednih programov organizacij in društev s področja kmetijstva – dotacija ter sofinanciranje posameznih aktivnosti društev.
2. Način porabe
Pristojni oddelek glede na višino proračunskih sredstev pripravi javni poziv za organizacije in društva, katerim bodo sredstva dodeljena na podlagi pisnih vlog.
3. Upravičenci
Upravičenci za sofinanciranje rednih programov so društva ter organizacije s področja kmetijstva, ki imajo sedež na območju Občine Litija. Za dotacijo lahko zaprosijo tudi društva in organizacije s področja kmetijstva, ki nimajo sedež na območju Občine Litija, če izkažejo, da je več kot polovica registriranih članov društva iz območja Občine Litija.
Poleg upravičencev iz zgornjega odstavka lahko za sofinanciranje posameznih aktivnosti zaprosijo tudi društva in organizacije, ki sicer nimajo sedeža na območju Občine Litija, če je aktivnost društva usmerjena na območje Občine Litija in je v interesu Občine Litija.
4. Pogoji za pridobitev in višina sredstev
Popolna in pravočasna vloga. Višina sredstev za redno dejavnost se določa na podlagi poročila o delu prosilca v preteklem letu in na podlagi programa dela za tekoče leto. Višina sofinanciranja posameznih aktivnosti se določa na podlagi izkazanih stroškov izvedbe posamezne aktivnosti.
8. člen
Subvencioniranje zavarovalnih premij za plemensko živino in kmetijske objekte
1. Opis in namen ukrepa
Sredstva se lahko namenjajo za subvencioniranje zavarovalnih premij upravičencem iz 3. točke tega člena pri plačilu posameznih zavarovalnih premij, kot na primer za plemenske in pitane živali, za kmetijske objekte.
2. Način porabe
Zavarovalne premije za plemensko živino se izplačujejo na podlagi neposrednih pogodb, ki jih Občina Litija sklene z zavarovalnicami ali neposredno z upravičenci. Subvencioniranje se lahko opravi le za plemensko živino, katere hlevi se nahajajo na območju Občine Litija in le za kmetijske objekte, ki se nahajajo na območju Občine Litija.
3. Upravičenci
Upravičenci so fizične osebe s stalnim bivališčem v Občini Litija, ki so pri zavarovalnici sklenili pogodbe o zavarovanju plemenske živine in/ali kmetijskih objektov. Subvencije zavarovalnih premij se plačujejo zavarovalnici na podlagi zahtevka za izplačilo s seznamom upravičencev oziroma neposredno upravičencu.
4. Pogoji za pridobitev in višina sredstev
Pogoji za uveljavljanje znižanih premij je sklenjena ustrezna pogodba z zavarovalnico. Kolikor ni sklenjene pogodbe med zavarovalnico in občino, je pogoj za pridobitev subvencije popolna in pravočasna vloga. Potrebno dokumentacijo, ki jo morajo upravičenci priložiti svoji vlogi, določi pristojni oddelek ob pridobitvi predhodnega mnenja odbora za kmetijstvo in gozdarstvo.
Višina in obseg subvencije se določi s sklepom pristojnega oddelka, ki se objavi v javnem glasilu v roku 45 dni po sprejemu proračuna za tekoče leto. Višina posameznih subvencij se določi glede na razpoložljiva proračunska sredstva in se praviloma oblikuje v višini med 10 in 50% vrednosti celotne premije.
9. člen
Subvencioniranje reprodukcije v živinorejo
1. Opis in namen ukrepa
Sofinanciranje umetnega osemenjevanja govejih plemenic.
2. Način porabe
Pristojni oddelek ob predhodnem mnenju odbora za kmetijstvo in gozdarstvo glede na višino proračunskih sredstev sprejme sklep, v katerem določi višino subvencije za sofinanciranje umetnega osemenjevanja živali. Sklep se objavi v javnem glasilu. Sredstva, ki se namenjajo za sofinanciranje umetnega osemenjevanja, se porabljajo na podlagi pogodbe, ki jo Občina Litija podpiše neposredno s pravno osebo, ki ima pridobljeno koncesijo za opravljanje te dejavnosti na območju Občine Litija oziroma upravičencem, ki je za to ustrezno usposobljen in ima dovoljenje Veterinarske uprave Republike Slovenije.
3. Upravičenci
Upravičenci so kmetje in rejci govejih živali, ki imajo stalno bivališče na območju Občine Litija in ki redijo živali v Občini Litija.
4. Pogoji za pridobitev in višina sredstev
Pogoj za uveljavljanje znižanj premij je, da se umetno osemenjevanje opravi preko pravne osebe iz druge točke tega člena. Višina premij se izplačuje v skladu s sprejetim sklepom iz 2. točke tega člena.
10. člen
Sofinanciranje stroškov organizacije zbiranja mleka
1. Namen ukrepa
Subvencioniranje prevoza mleka iz območij Občine Litija.
2. Način porabe
Pristojni oddelek v javnem glasilu objavi javni poziv za prevoze mleka iz območij Občine Litija in z organizatorji odkupa mleka za posamezno območje sklene pogodbo za subvencioniranje prevoza mleka.
3. Upravičenci
Upravičenci so kmetje iz območja Občine Litija, ki se ukvarjajo s prirejo mleka na območju Občine Litija, v njihovem imenu pa se na javni poziv prijavi organizator odkupa mleka.
4. Pogoji za pridobitev in višina sredstev
Pisna vloga organizatorja prevoza mleka na javni poziv, s katerim se sklene pogodba o subvencioniranju prevoza mleka. Višina subvencije se določi v pogodbi glede na razpoložljiva proračunska sredstva.
11. člen
Drugi ukrepi za pospeševanje kmetijstva
1. Opis in namen ukrepa
V okviru aktivnosti za pospeševanje kmetijstva se lahko finančno podpirajo projekti in dejavnosti pospeševanja prodaje kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov, podpora udeležbi litijskih kmetov na specializiranih sejmih doma in v tujini, organizacija promocijskih in predstavitvenih prireditev, izobraževanje, štipendiranje kmetijskih poklicev, kmetijska tekmovanja, sofinanciranje analiz vzorcev zemlje, krme in drugi ukrepi za pospeševanje kmetijstva na podlagi prejetih vlog ali glede na določitev posameznih ukrepov s sklepi občinskega sveta – nepovratna sredstva.
2. Način porabe
Upravičenci iz 3. točke tega člena vlagajo prošnje za financiranje ali sofinanciranje aktivnosti na pristojni oddelek ob predhodnem mnenju odbora za kmetijstvo in gozdarstvo, ki odloči o vlogi in višini dodeljenih sredstev.
Sredstva, namenjena za izobraževanje, se porabijo na podlagi pogodbe, ki jo občina sklene z organizatorjem izobraževanja po predhodnem programu, ki ga predloži občini.
3. Upravičenci
Upravičenci so fizične oziroma pravne osebe, ki se ukvarjajo s pridelavo in samopromocijo oziroma pospeševanjem prodaje kmetijskih pridelkov oziroma živilskih proizvodov oziroma izvajajo aktivnosti, opisane v prvi točki tega člena ter imajo stalno bivališče oziroma sedež na območju Občine Litija.
Vloge za pridobitev sredstev lahko v imenu in na račun upravičencev iz prvega odstavka te točke vložijo tudi društva in organizacije, ki imajo lahko svoj sedež tudi na območju izven Občine Litija.
4. Pogoji za pridobitev in višina sredstev
Višina sredstev se določi v skladu z razpoložljivimi proračunskimi sredstvi oziroma sklepi občinskega sveta o sofinanciranju posameznih ukrepov. Izobraževalne aktivnosti se financirajo v celoti, ostali ukrepi pa praviloma v obsegu med 20 in 70%, odvisno od razpoložljivih proračunskih sredstev.
III. JAVNI POZIV
12. člen
V primerih, ko se proračunska sredstva dodeljujejo na podlagi javnega poziva, je v objavi potrebno navesti:
– razpisana sredstva – znesek razpoložljivih sredstev,
– predmet razpisa,
– pogoj za pridobitev sredstev,
– potrebna dokumentacija,
– način obravnave vlog,
– način in rok za dostavo vlog.
Dokumentacijo, ki jo je potrebno priložiti vlogi ali prošnji ter način in rok za dostavo vlog določi pristojni oddelek ob predhodnem mnenju odbora za kmetijstvo in gozdarstvo. Pravočasne in popolne vloge, ki prispejo na javni poziv, obravnava pristojni oddelek, ki odloči o posamezni vlogi.
13. člen
Pristojni oddelek ima od posameznega prosilca pravico zahtevati dodatna pojasnila in dodatno dokumentacijo, kolikor je to potrebno za ugotavljanje upravičenosti in izpolnjevanje pogojev za pridobitev posameznih proračunskih sredstev.
14. člen
Pristojni oddelek pred odločitvijo o posamezni vlogi pridobi mnenje odbora za kmetijstvo in gozdarstvo.
15. člen
Upravičencem proračunskih sredstev, ki so jim sredstva dodeljena v skladu s postopki, opisanimi v tem pravilniku, pristojni oddelek nakaže sredstva na podlagi izstavljenega sklepa oziroma na podlagi sklenjene pogodbe, ki jo morajo upravičenci oziroma organizacije skleniti v roku, ki ga določi pristojni oddelek ob predhodnem mnenju odbora za kmetijstvo in gozdarstvo, sicer izgubijo pravico do odobrenih sredstev.
Finančna sredstva se dodeljujejo na podlagi dokazil o plačanih računih oziroma potrdil o realizaciji posameznih ukrepov ali pa se plačajo računi neposredno izvajalcu, če ni s pogodbo drugače določeno.
V posameznih primerih, dogovorjenih s pogodbo, se lahko akontativno izplačajo sredstva v višini do 50% odobrenih sredstev ob ustreznem zavarovanju plačila.
16. člen
Upravičenec lahko dodeljena sredstva uporabi le za namene, ki so določeni v pogodbi oziroma sklepu. V primeru nenamenske porabe sredstev jih je dolžan na prvi poziv vrniti, skupaj z zamudnimi obrestmi.
17. člen
Prejemniki proračunskih sredstev morajo v primeru, da namenska poraba zaradi kakršnih koli razlogov ni bila mogoča ali če se v obdobju med prijavo in podpisom pogodbe oziroma izdajo sklepa spremenijo dejstva, ki so bila pogoj za pridobitev sredstev, o tem obvestiti pristojni oddelek in odbor za kmetijstvo in gozdarstvo.
IV. KONČNA DOLOČBA
18. člen
Ta pravilnik začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 321-47/2002
Litija, dne 24. aprila 2002.
Župan
Občine Litija
Mirko Kaplja l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti