Uradni list

Številka 40
Uradni list RS, št. 40/2002 z dne 9. 5. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 40/2002 z dne 9. 5. 2002

Kazalo

1915. Sklep o podrobnejših pogojih za prepis učencev v šole izven svojega šolskega okoliša v Občini Kamnik, stran 3961.

Na podlagi 6. člena uredbe o merilih za oblikovanje javne mreže osnovnih šol, javne mreže šol in zavodov za vzgojo in izobraževanje in mladostnikov s posebnimi potrebami ter javnih glasbenih šol (Uradni list RS, št. 16/98 in 27/99) je Občinski svet občine Kamnik na 27. seji dne 24. 4. 2002 sprejel
S K L E P
o podrobnejših pogojih za prepis učencev v šole izven svojega šolskega okoliša v Občini Kamnik
1. člen
Občina Kamnik, poleg pogojev, določenih z veljavnimi predpisi, določa še dodatne pogoje in kriterije za prepis učencev iz matičnih šolskih okolišev v druge šolske okoliše v Občini Kamnik in iz šolskih okolišev drugih občin v osnovne šole, katerih ustanovitelj je Občina Kamnik (v nadaljevanju: osnovne šole Občine Kamnik), in sicer OŠ Frana Albrehta, OŠ Marije Vere, OŠ Stranje, OŠ Toma Brejca, OŠ Šmartno v Tuhinju).
2. člen
Podrobnejši pogoji za izdajo soglasja za prepis učencev v druge šolske okoliše na teritoriju Občine Kamnik
Osnovne šole Občine Kamnik lahko soglašajo s prepisom učenca iz drugega šolskega okoliša na teritoriju Občine Kamnik v skladu z veljavnimi predpisi in naslednjimi dodatnimi pogoji:
1. Osnovne šole lahko sprejmejo v oddelek učenca iz drugega šolskega okoliša, če oddelek pred vpisom še ne šteje 80% maksimalnega števila, ki je predpisan za oblikovanje oddelka.
2. Osnovna šola mora preveriti, če s prepisom ne bodo ogrožene pravice drugih staršev ali ogroženost statusa šole v okolišu stalnega bivališča prosilca. Isto velja za podružnične šolske okoliše.
3. Osnovna šola mora pred izdajo soglasja za prepis zainteresirane starše obvestiti o pravicah, ki jih imajo starši v matičnem šolskem okolišu in o morebitnih stroških, ki jih bodo morali starši sami plačati s prepisom v drugi šolski okoliš (prevozi v šolo). Šola si mora pridobiti pisno zagotovilo staršev, da se z novimi pogoji tudi strinjajo in da bodo sami krili morebitne povečane stroške.
3. člen
Podrobnejši pogoji za izdajo soglasja za prepis iz šolskih okolišev drugih občin
Osnovne šole Občine Kamnik lahko soglašajo s prepisom učenca iz šolskega okoliša drugih občin v osnovne šole v Občini Kamnik v skladu z veljavnimi predpisi in naslednjimi dodatnimi pogoji:
1. Osnovne šole Občine Kamnik lahko sprejmejo v oddelek učenca iz drugega šolskega okoliša, če oddelek pred vpisom še ne šteje 80% predpisanega normativa števila za oblikovanje oddelka in dodatno vpisani učenci dolgoročno ne bodo obremenili obstoječo prostorsko infrastrukturo šole.
2. Osnovne šole Občine Kamnik si morajo pred izdajo soglasja pridobiti pisno soglasje občine stalnega bivališča, da bo poravnala stroške prevozov učenca v skladu z ZOŠ, sredstva za dodatne programe, ki jih Občina Kamnik financira ali sofinancira za učence s stalnim bivališčem v Občini Kamnik in obiskujejo šole v Občini Kamnik. Prej navedene stroške lahko prevzamejo tudi starši, ki želijo prepisati otroka, v kolikor občina stalnega bivališča ne da zahtevanega zagotovila.
4. člen
Pogoji, pod katerimi daje Občina Kamnik soglasje za kritje stroškov za prepisanega otroka v osnovne šole sosednjih občin
Občina Kamnik lahko daje soglasje za prevzem stroškov učencem, ki se prepišejo v osnovno šolo v drugih občinah, kolikor je pot v šolo varnejša, prevoz še ni organiziran, stroški prevozov pa so manjši kot če bi bilo potrebno organizirati prevoz v matičnem šolskem okolišu v skladu z zakonom.
Učencem, ki jim občina da soglasje za prevzem kritja stroškov, pripadajo sredstva v enakem obsegu, kot bi jih prejemali v času šolanja v svojem šolskem okolišu. Vsako vlogo obravnava pristojna strokovna služba posebej, pri čemer upošteva vse podatke, ki pomembno vplivajo na sprejem sklepa o pokrivanju stroškov.
5. člen
Dodatni pogoji, ki jih morajo upoštevati šole pri izdaji soglasja učencem za prepis šola lahko izda soglasje za prepis učencu:
1. če je stalno bivališče bistveno bližje lokaciji šole, kamor se učenec prepisuje;
2. če šolo že obiskuje otrokov brat ali sestra;
3. če prešolanje ne pomeni dodatnih stroškov občini, starši ali občina stalnega bivališča pa prevzamejo stroške prevozov v šolo in ostalih stroškov, kolikor le-ti stroški presegajo stroške, ki učencu pripadajo po zakonu.
4. Pod enakimi pogoji se dodatno upošteva vrstni red prošnje za prepis.
6. člen
Začetek veljavnosti
Sklep o podrobnejših pogojih za prepis učencev v šole izven svojega šolskega okoliša v Občini Kamnik začne veljati z dnem objave v Uradnem listu RS.
Župan
Občine Kamnik
Anton Tone Smolnikar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti