Uradni list

Številka 32
Uradni list RS, št. 32/2002 z dne 11. 4. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 32/2002 z dne 11. 4. 2002

Kazalo

1354. Navodilo o označitvi in zavarovanju vozil, ustavljenih na odstavnem pasu avtoceste, stran 2980.

Na podlagi 26. člena in prvega odstavka 99. člena zakona o upravi (Uradni list RS, št. 67/94, 20/95, 29/95 in 80/99) in za izvajanja zakona o javnih cestah (Uradni list RS, št. 29/97 in 18/02) izdaja minister za promet
N A V O D I L O
o označitvi in zavarovanju vozil, ustavljenih na odstavnem pasu avtoceste
1. člen
S tem navodilom se določa način označitve in zavarovanja vozil, ustavljenih na odstavnem pasu avtoceste, kadar jih je treba zaradi posebnih okoliščin (močno sneženje, zelo močan veter, prometna ali druga nesreča ipd.), zaradi katerih jim je onemogočena nadaljnja vožnja po avtocesti ali po drugi državni cesti, ki se nanjo navezujejo, izločiti in parkirati na odstavnem pasu avtoceste.
Z namenom pravočasne izločitve vozil iz prometa zaradi razlogov iz prejšnjega odstavka tega člena je lahko obveznost njihovega začasnega izločanja označena na krajih, primernih za izločanje vozil, ki niso v neposredni bližini kraja, kjer so začasne prometne omejitve.
2. člen
Na odstavni pas avtoceste se začasno izločijo iz prometa vozila, ki se do tega mesta niso izločila iz prometa v skladu s predpisi o varnosti cestnega prometa in predhodno postavljeno prometno signalizacijo.
Obveznost začasnega izločanja vozil iz prometa na avtocesti in zavarovanje izločenih vozil na odstavnem pasu avtoceste morata biti označena s predpisano prometno signalizacijo na način, določen s tem navodilom.
Označitev začasno izločenih vozil, določena s tem navodilom, izključuje označitev zapore odstavnega pasu (zapora K-1), določene z navodilom o načinu minimalnega označevanja in zavarovanja določenih del in ovir na avtomobilski cesti (Uradni list RS, št. 57/97).
Na delu avtoceste, kjer je začasno izjemno izločanje vozil na odstavni pas, se mora hitrost ustrezno omejiti.
3. člen
Obveznost izločanja vozil iz prometa na avtocesti se označi z znakom s spremenljivo vsebino, na katerem se označi vrsto vozil, za katero velja prepoved ali omejitev prometa na avtocesti, ter dopolnilna tabla z označitvijo smeri vožnje, v kateri je prepoved ali omejitev prometa, razdalje do mesta, od katerega za ta vozila velja prepoved ali omejitev prometa, in z napisom “Izločanje“.
Napis “Izločanje“ se na znaku iz prejšnjega odstavka lahko ponovi v enem od naslednjih tujih jezikov: italijanščini, madžarščini, nemščini ali angleščini.
Znak s spremenljivo vsebino se postavi na razdalji najmanj 2 kilometra in največ 3 kilometre pred zadnjim izvozom z avtoceste v smeri mesta prepovedi ali omejitve prometa.
4. člen
Na razdalji najmanj 3 kilometre in največ 4 kilometre od mesta prepovedi ali omejitve prometa se s prometnim znakom označi prepoved prehitevanja za vozila, za katera velja prepoved ali omejitev prometa, ter dopolnilna tabla, ki označuje razdaljo na kateri velja prepoved prehitevanja.
5. člen
Na razdalji najmanj 0,5 kilometra in največ 3 kilometre od mesta prepovedi prometa se prometnemu znaku iz prejšnjega člena doda znak za ustrezno omejitev hitrosti, kateremu je lahko dodana dopolnilna tabla, za katera vozila velja omejitev hitrosti.
6. člen
Prometni znaki iz 4. in prejšnjega člena se zaradi zagotavljanja njihove stalne vidljivosti v zimskih razmerah postavijo pod nadvoze nad avtocesto, če največje razdalje, določene v teh členih, niso presežene za več kot 0,5 km.
7. člen
Začetek mesta na odstavnem pasu avtoceste za izločena vozila se označi s tablo čelne zapore ceste ter s prometnim znakom za vrsto vozil, za katera velja prepoved prometa na avtocesti.
Mesto, na katerem se morajo vozila začeti izločevati iz prometa, se označi s pomično signalno tablo s spremenljivo vsebino, na kateri mora biti označena vrsta vozil, za katera velja prepoved prometa na avtocesti, z dopolnilno tablo z napisom “Izločanje“ in razdaljo do zadnjega vozila, ki stoji v koloni začasno izločenih vozil, ter označena smer, v kateri morajo voziti vozila, ki se izločajo.
Napis “Izločanje“ se na signalni tabli iz prejšnjega odstavka lahko ponovi v enem od naslednjih tujih jezikov: italijanščini, madžarščini, nemščini ali angleščini.
Signalna tabla iz drugega odstavka tega člena mora biti postavljena na razdalji od najmanj 300 metrov do največ 500 metrov do zadnjega vozila, ki stoji v koloni začasno izločenih vozil.
8. člen
Voznik vozila, ki se izloči iz prometa, nadaljuje z vožnjo po odstavnem pasu avtoceste do zaustavitve vozila za zadnjim vozilom, ki stoji v koloni začasno izločenih vozil.
9. člen
Shematski prikaz označitve izločanja določene vrste vozil na odstavni pas avtoceste v zimskih razmerah je naveden v prilogi tega navodila, ki je njegov sestavni del.
10. člen
To navodilo začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 2642-4/2001/28-0405
Ljubljana, dne 25. marca 2002.
Jakob Presečnik l. r.
Minister
za promet

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti