Uradni list

Številka 7
Uradni list RS, št. 7/2002 z dne 30. 1. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 7/2002 z dne 30. 1. 2002

Kazalo

398. Odlok o spremembah in dopolnitvah prostorskih ureditvenih pogojev za območje Občine Trebnje (planske celote 1, 3, 4, 5),, stran 692.

Na podlagi 39. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegov v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in 43/89 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 47/93, 71/93 in 44/97), 29. člena zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 6/94, 57/94, 14/95, 20/95, 9/96, 44/96, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98) in 19. člena statuta Občine Trebnje (Uradni list RS, št. 50/95, 80/98) je Občinski svet občine Trebnje na 25. seji dne 16. 1. 2002 sprejel
O D L O K
o spremembah in dopolnitvah prostorskih ureditvenih pogojev za območje občine Trebnje (planske celote 1, 3, 4, 5),
1. člen
(uvodne določbe)
Ta odlok ureja spremembe in dopolnitve odloka o prostorskih ureditvenih pogojih za območje Občine Trebnje - planske celote 1, 3, 4, 5 (Skupščinski Dolenjski list, št. 4/91, 15/99), ki se nanašajo na:
– uskladitev območij novih zajetij pitne vode ter njihovih varstvenih pasov in na spremembo (prostorsko prelokacijo) obstoječih vodnih virov in njihovih varstvenih pasov s spremembami in dopolnitvami prostorskih sestavin dolgoročnega in družbenega plana Občine Trebnje,
– uskladitev območij novih (nadomestnih) stavbnih zemljišč za primere, ko bodo zaradi izgradnje avtoceste objekti odstranjeni in bo lastnikom odvzeta lastninska pravica ali omejena sedanja raba objektov s spremembami in dopolnitvami prostorskih sestavin dolgoročnega in družbenega plana Občine Trebnje in
– razširitev območija za komunalne dejavnosti (območja K) v območja za javne komunalne in javne gospodarske službe.
Grafični del k odloku predstavlja prikaz sprememb in dopolnitev prostorskih ureditvenih pogojev, ki so navedeni v prvem odstavku tega člena.
2. člen
V 7.č členu V območjih za komunalne dejavnosti (območje K) so dopustni naslednji posegi, se dopolni prva alinea, tako da glasi:
– gradnja objektov za potrebe javnih komunalnih in javnih gospodarskih služb.
3. člen
V 46. členu Oskrba z vodo se doda nov odstavek:
Za območja novih vodnih virov (zajetja Hom, Mirna, Srednje Laknice, Gor. Laknice, Trebelno, zajetja v dolini Gostinščice in na Mirni – vrtina za Gredo) skupaj z varstvenimi pasovi veljajo določila odloka o varstvu virov pitne vode v Občini Trebnje in ukrepih za zavarovanje kakovosti in količine vode (Uradni list RS, št. 75/96).
4. člen
V 18.členu Vodnogospodarsko urejanje se doda nov odstavek:
– v območjih vodnih virov so dovoljeni posegi, ki se vežejo na raziskave (kaptažne vrtine) in izkoriščanje vodnih virov (črpališča s pripadajočo začasno infrastrukturo).
5. člen
V 32. členu, ki se začne z besedilom: Z dnem uveljavitve tega odloka preneha veljati:, se drugi odstavek spremeni, tako da glasi:
Določbe odloka o ureditvenem načrtu deponije komunalnih odpadkov Globoko za Občino Trebnje (Skupščinski Dolenjski list, št. 16/90), ki se nanašajo na, s tem odlokom opredeljeno območje javnih komunalnih in javnih gospodarskih dejavnosti (območje K).
6. člen
V poglavju 1. Pogoji glede vrste posegov, točki A) POSEGI NA OBMOČJIH UREJANJA, NAMENJENIH POSELITVI, se doda nov, 7.f člen, ki glasi:
Pogoji za objekte in ureditve, ko bodo zaradi izgradnje avtoceste odstranjeni ali bo lastnikom odvzeta lastninska pravica ali omejena sedanja raba objektov:
– poseg št. 1 (preselitev domačije Medvedjek št. 3): Nov objekt oziroma sklop objektov bo stal na izpostavljenem pobočju, zato je nujna ustrezna mikroumestitev in oblikovanje. Stanovanjski ter gospodarski objekti morajo biti nizki (vkopana klet in največ pritličje ali mansarda) ter položeni vzdolžno po plastnicah terena. Oblikuje naj se nov, razpršen zaselek, ki bo pomenil zgostitev obstoječe razpršene pozidave. Dostopna pot do parcele je že urejena, ohrani se v makadamu.
– Poseg št. 2 (preselitev domačije Medvedjek št. 5 in ostale novogradnje v območju Medvedjeka): Objekti oziroma niz stanovanjskih (in pomožnih ali gospodarskih) objektov bo stal na delno izpostavljenem pobočju, zato je nujna tako ustrezna umestitev v prostor kot oblikovanje objektov. Stanovanjski in gospodarski objekti morajo biti nizki (vkopana klet in največ pritličje) ter položeni vzdolžno po plastnicah terena, tako morajo biti orientirana tudi strešna slemena. Oblikuje naj se linijska zapolnitev razpršene gradnje (združitev dveh zaselkov), ki pa naj bo sproščena z vmesnimi zelenimi predahi avtohtonega drevja. Stara rimska pot se ohrani.
– Poseg št. 4 (preselitev domačije Pristavica 19): Domačija se preseli na raven prostor med avtocesto in vasjo. Kmečko dvorišče se oblikuje po vzoru tradicionalnega dvorišča. Nov zaselek bo nadomestil obstoječega, ki ga tvorijo dotrajani, a zelo kakovostno zasnovani stari gospodarski objekti in prostorsko moteča ter neustrezno oblikovana novejša stanovanjska hiša z bistveno previsokim vertikalnim gabaritom (P+1+M). Pri oblikovanju novega zaselka bodo morali biti pripravljeni ustrezni lokacijski pogoji (nizki, podolžni objekti, orientirani v smeri S-J in postavljeni vzporedno, da bodo tvorili oblikovno in funkcionalno ustrezno gospodarsko dvorišče.
7. člen
Grafični del prostorskih ureditvenih pogojev se spremeni tako, da se uskladi s spremembami in dopolnitvami dolgoročnega in družbenega plana Trebnje.
Grafični del prostorskih ureditvenih pogojev je pripravljen na kartah PKN, M 1: 5.000. Dopolni se z vnosom novih oziroma prelociranih virov pitne vode skupaj z območji njihovih varstvenih pasov, s prelociranimi objekti zaradi gradnje avtoceste in s spremembo meje območja K v deponiji komunalnih odpadkov Globoko, in sicer na kartah:
– Mokronog – 14 (zajetje Hom),
– Mokronog – 33 (zajetje Mirna),
– Mokronog – 37 in 47 (zajetje Srednje Laknice),
– Mokronog - 46 (zajetje Trebelno),
– Novo mesto – 6 in Mokronog – 46 (zajetja v dolini Gostinščice, zajetje Gor. Laknice),
– Višnja gora – 46 (selitev kmetije v Zagorici),
– Višnja gora – 48 (preselitev dveh domačij v območju Medvedjeka),
– Mokronog – 42 (sprememba meje območja K).
8. člen
(pričetek veljavnosti)
Ta odlok prične veljati osmi dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 03-03-01/00
Trebnje, dne 16. januarja 2002.
Župan
Občine Trebnje
Ciril Metod Pungartnik l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti