Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/2002 z dne 11. 1. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/2002 z dne 11. 1. 2002

Kazalo

65. Odlok o pogojih, postopkih in merilih za dajanje koncesij na področju opravljanja gospodarske javne službe "dimnikarstvo", stran 113.

Na podlagi 32. zakona o gospodarskih javnih službah (Uradni list RS, št. 32/92), odloka o gospodarskih javnih službah v Občini Komen (Uradni list RS, št. 98/00 in 116/00) ter 16. člena statuta Občine Komen (Uradni list RS, št. 46/01) je Občinski svet občine Komen na 26. redni seji dne 20. 12. 2001 sprejel
O D L O K
o pogojih, postopkih in merilih za dajanje koncesij na področju opravljanja gospodarske javne službe »dimnikarstvo«
1. člen
S tem odlokom kot koncesijskim aktom, Občina Komen opredeljuje predmet, pogoje, javna pooblastila, začetek in čas trajanja koncesije, način financiranja in druge elemente pomembne za podelitev koncesije za izvajanja obvezne gospodarske javne službe.
Obvezna lokalna gospodarska javna služba »dimnikarstvo« obsega pregledovanje, nadzorovanje in čiščenje kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov zaradi varstva in preprečevanja pretiranega onesnaženja zraka, protipožarne in zdravstvene zaščite v obsegu, na način in ob pogostosti, kot jo določajo državni prepisi in standardi za obravnavano dejavnost in ta odlok (v nadaljnjem besedilu: javna služba).
2. člen
Javna služba nudi naslednje storitve:
1. strokovno pregledovanje kurilnih naprav, dimnih vodov in prezračevalnih naprav v objektih zaradi preverjanja, če so varne in v uporabnem stanju;
2. čiščenje kurilnih naprav, dimnih vodov in prezračevalnih naprav med obratovanjem;
3. izžiganje katranskih oblog v dimnikih in dimniških priključkih;
4. vodenje katastra kurilnih naprav, dimnih vodov in prezračevalnih naprav, naprav za shranjevanje goriva, ki so za-vezane pregledovanju in čiščenju;
5. vodenje kontrolne knjige pregledovanja in čiščenja naprav iz prejšnje točke;
6. zagotavljanje ustreznega ravnanja z odpadki, ki vsebujejo nevarne snovi, zbranimi pri opravljanju javne službe;
7. druge storitve, ki jih določa zakon ali izvršilni predpis.
3. člen
Koncedent po tem odloku je Občina Komen (v nadaljnjem besedilu: občina).
4. člen
Uporabniki storitev javne službe so lastniki oziroma uporabniki (najemniki, zaupniki in podobno) kurilnih naprav, dimnih vodov in zračnikov na območju občine.
Uporaba storitev javne službe je v obsegu, ki ga določa ta odlok za uporabnika obvezna.
5. člen
Javno službo opravlja praviloma en koncesionar, ki ima na podlagi koncesijske pogodbe na celotnem območju občine:
1. izključno pravico opravljati javno službo, razen v primerih, ko je z zakonom ali s predpisi, sprejetimi na podlagi zakona, posamezno opravilo naloženo drugi osebi;
2. dolžnost zagotavljanja uporabnikom kontinuirano in kvalitetno opravljanje javne službe v skladu s predpisi v interesu varstva zraka in požarne oziroma zdravstvene zaščite.
6. člen
Javno službo izvaja koncesionar ob uporabi delovnih priprav in drugih sredstev, potrebnih za opravljanje javne službe, ki so njegova last, oziroma, ki jih sam najame ali kakorkoli drugače priskrbi.
7. člen
Koncesionar je lahko pravna ali fizična oseba, ki izpolnjuje naslednje pogoje:
1. da je registriran za opravljanje dimnikarske dejavnosti;
2. da ima obrtno dovoljenje oziroma ugotovitveno odločbo po 4. členu zakona o gospodarskih družbah;
3. da zaposluje najmanj eno osebo s strokovno izobrazbo najmanj V. stopnje tehnične ali ustrezne smeri in najmanj tremi leti delovnih izkušenj v dimnikarstvu;
4. da zagotavlja strokovno in kadrovsko sposobnost za vodenje katastra javne službe ter razpolaga z ustreznimi delovnimi pripravami za njegovo vodenje;
5. da zagotavlja interventno izvajanje javne službe na poziv uporabnikov ob vsakem času;
6. predložiti elaborat o opravljanju dejavnosti z vidika kadrov, organizacije dela, strokovne opremljenosti, sposobnosti vodenja katastra, finančno-operativnega vidika in razvojnega vidika;
7. se izkazati o svojem finančnem stanju;
8. da predloži ustrezna priporočila in reference podjetja in zaposlenih;
9. da izpolnjuje druge, s predpisi določene pogoje;
10. navesti druge ugodnosti, ki jih nudi koncedentu.
8. člen
Posamezne storitve iz 2. člena se opravljajo v rokih, na način, pod pogoji in ob upoštevanju standardov določenih z veljavnimi državnimi predpisi.
Če državni predpisi ne določajo drugače, oziroma, če lokalni skupnosti dopustijo lastno opredelitev, velja na območju Občine Komen kot kurilna sezona obdobje od 1. oktobra tekočega leta do 31. marca naslednjega leta.
S koncesijsko pogodbo se določi pogoje, ob katerih je koncesionar dolžan interventno posredovati ob vsakem času.
9. člen
Uporabniki imajo v zvezi z javno službo naslednje obveznosti:
– skrbeti za to, da so njihove naprave pregledane in očiščene tako, kot zahtevajo predpisi;
– omogočiti izvajalcu javne službe (v nadaljevanju: dimnikarju) neovirano opravljanje storitev javne službe;
– pripraviti dimnikarju ob neposrednem opravljanju storitev neoviran dostop do vseh prostorov in naprav, kjer se opravljajo storitve javne službe;
– dovoliti dimnikarju prost dostop do kurilni naprav, pomožnih naprav, potrebnih za obratovanje kurilnih naprav ter prezračevalnih naprav in naprav za dovod zgorevalnega zraka ter mu omogočiti vpogled v načrte naprav in v načrte zgradbe, v kateri so nameščene;
– za nove ali rekonstruirane naprave naročiti koncesionarju izdelavo strokovnega mnenja o njihovi primernosti in poročila o opravljenih meritvah;
– nuditi koncesionarju potrebne podatke za vodenje katastra javne službe in obvezni zbirki podatkov;
– redno plačevati storitve javne službe v skladu z veljavno tarifo.
Če uporabnik izvajalcu, ki ima namen opraviti dela v okviru javne službe ne dovoli vstopa v stanovanje ali svoje poslovne prostore, mu ne omogoči neoviranega dostopa do naprav ali mu ne omogoči vpogleda v obstoječe načrte, je koncesionar o tem dolžan nemudoma obvestiti pristojno inšpekcijo ali koncedenta.
10. člen
Uporabnik ima posebno pravico:
– kadarkoli zahtevati pregled in čiščenje svojih naprav, ki so predmet storitev javne službe;
– zahtevati in pridobiti možnost takojšnjega vpogleda v kataster javne službe oziroma v zbirke podatkov, ki jih vodi koncesionar in ki se nanašajo nanj;
– do pritožbe na kakovost in obseg storitev.
Koncesionar je dolžan opraviti storitev iz prve alinee v razumnem roku.
11. člen
Koncesionar je dolžan zagotavljati interventno izvajanje javne službe na poziv uporabnikov ob vsakem času.
12. člen
Kataster iz drugega člena vsebuje podatke o:
– napravah za shranjevanje goriva;
– napravah za dovod zgorevalnega zraka;
– napravah za dovod in pripravo goriva in zgorevalnega zraka;
– kurilnih napravah;
– prezračevalnih napravah na osnovi naravnega obtoka zraka;
– emisijah dimnih plinov in vrsti ter porabi goriva;
– vseh izvedenih in neizvedenih storitvah javne službe.
Kontrolna knjiga iz 2. člena vsebuje podatke, ki jih določa državni predpis.
Kopijo ažuriranih podatkov koncesionar periodično, vendar najmanj enkrat letno izroča koncedentu, ob prenehanju veljavnosti koncesijske pogodbe pa mu jih izroči v celoti.
Za vodenje katastra in zbirk podatkov je koncesionar upravičen do zbiranja podatkov neposredno od fizičnih in pravnih oseb.
Koncesionar je dolžan s katastrom oziroma zbirkami podatkov ravnati kot s podatki, za katere velja poslovna tajnost in jih sme dajati na vpogled samo koncedentu oziroma od njega pooblaščenim nadzornim organom in pristojnim inšpektorjem. Posameznemu uporabniku koncesionar lahko na njegovo zahtevo omogoči vpogled v podatke, ki se nanašajo nanj.
13. člen
Kataster mora biti voden ažurno, prvi koncesionar, ki koncesijo pridobi na podlagi tega odloka, pa mora vzpostaviti:
– za kurilne naprave nad 50 kW moči ter ustrezne dimovodne naprave ter prezračevalne naprave - v 6 mesecih po pričetku izvajanja javne službe;
– za ostale naprave - v 24 mesecih po pričetku izvajanja javne službe.
14. člen
Za odpadke, ki vsebujejo nevarne snovi in ki se zberejo ob opravljanju javne službe, je koncesionar dolžan preveriti, ali uporabnik z njimi ravna na predpisan način.
Če uporabnik ni v stanju ravnati s takimi odpadki na predpisan način, jih je dolžan prevzeti koncesionar ter z njimi ustrezno ravnati.
O takem primeru koncesionar obvesti pristojno inšpekcijo.
15. člen
Pri uporabnikih koncesionar izvaja javno službo na podlagi programa dela, s katerim zagotavlja sistematično pregledovanje vseh naprav ter sistematično čiščenje med obratovanjem tistih naprav, ki obratujejo.
Program dela za naslednje leto predloži koncesionar koncedentu v potrditev do konca novembra tekočega leta.
16. člen
Na poziv uporabnika ali na zahtevo pristojne inšpekcije oziroma drugega pristojnega organa je koncesionar dolžan v skladu z dogovorom z uporabnikom oziroma inšpekcijo ali organom opraviti posamezna opravila iz 2. člena ne glede na roke, ki jih določajo predpisi.
17. člen
Če dimnikar pri opravljanju javne službe ugotovi tehnične ali druge nepravilnosti na pregledani napravi oziroma vodu ugotovi druge okoliščine, zaradi katerih je ogrožena varnost pred požarom, ali dana možnost zastrupitve s plinom oziroma nedovoljenega onesnaženja zraka, je koncesionar dolžan na nepravilnosti pisno opozoriti uporabnika, mu postaviti rok za odstranitev nepravilnosti ter se po preteku tega roka prepričati o stanju.
Če uporabnik nepravilnosti ne odpravi, je koncesionar o tem dolžan obvestiti pristojno inšpekcijo ter koncedenta.
18. člen
Javna služba se financira iz cene storitev, ki jih koncesionar uporabnikom zaračunava v skladu z veljavno tarifo v svojem imenu za svoj račun.
Izhodiščna tarifa se določi s sklepom o razpisu koncesije, ki ga izda župan, pogoji za njeno spreminjanje pa s koncesijsko pogodbo, pri čemer morajo biti upoštevani morebitni predpisani okviri oziroma ukrepi cenovne politike, določene na državni ravni.
O spreminjanju tarife odloča koncedent na predlog koncesionarja.
19. člen
Koncesionar izdaja uporabnikom račune tekoče po opravljenih storitvah in v skladu z veljavno tarifo.
Izdajanje in izterjavo računov za storitve uporabnikom koncesionar lahko organizira preko podizvajalca.
20. člen
Koncesionar je dolžan za vsako leto trajanja koncesije do 31. marca iz naslova koncesije plačati koncedentu plačilo na koncesijo v višini 4% od fakturirane vrednosti storitve javne službe.
Podrobnejši pogoji plačila se določijo v koncesijksi pogodbi.
21. člen
Koncesionar, ki poleg javne službe iz tega odloka opravlja še druge dejavnosti, mora to javno službo voditi ločeno računovodsko po določilih zakona, ki ureja gospodarske družbe.
Koncesionar, ki javno službo opravlja tudi na območju drugih lokalnih skupnosti, mora v okviru morebiti ločenega računovodstva za potrebe javne službe posebej evidentirati račune za storitve, opravljene na območju Občine Komen.
22. člen
Nadzor nad izvajanjem koncesije oziroma koncesijske pogodbe izvaja občinska uprava.
Koncedent za posamezna strokovna in druga opravila lahko pooblasti pristojno inšpekcijsko ali strokovno službo, zavod oziroma drugo primerno institucijo.
23. člen
Osebam, ki se izkažejo s pooblastilom župana ali direktorja občinske uprave, mora koncesionar omogočiti odrejeni nadzor, vstop v svoje poslovne prostore, pregled naprav ter omogočiti vpogled v dokumentacijo, v kataster javne službe oziroma vodene zbirke podatkov, ki se nanašajo nanjo ter nuditi zahtevane podatke in pojasnila.
Nadzor je lahko napovedan ali nenapovedan.
24. člen
Koncedent izvrši napovedan nadzor s poprejšnjo napovedjo, praviloma najmanj 15 dni pred izvedbo. Nadzor mora potekati tako, da ne ovira opravljanja redne dejavnosti koncesionarja in tretjih oseb, praviloma le v poslovnem času koncesionarja.
Koncedent lahko zaradi utemeljenih razlogov izvrši tudi nenapovedan nadzor v smislu prejšnjega člena.
O nadzoru se napravi zapisnik, ki ga podpišeta predstavnika koncesionarja in koncedenta oziroma koncedentov pooblaščenec.
25. člen
Koncesionar mora na zahtevo koncedenta predložiti poročila o stanju stvari, opravljenih in potrebnih delih, potrebnih investicijah in organizacijskih ukrepih, samoiniciativno pa lahko tudi v vseh drugih primerih.
Koncesionar je dolžan do 31. marca tekočega leta podati za preteklo leto koncedentu letno poročilo o opravljenih storitvah, poslovno poročilo ter poročilo o koncesijsko obračunanih in občini nakazanih sredstvih.
26. člen
Koncesionarja pridobi občina na podlagi javnega razpisa, ki ga izda župan. Javni razpis se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Javni razpis vsebuje predvsem naslednje sestavine:
– podrobnejše pogoje za pridobitev koncesije v skladu s tem odlokom;
– rok za prijavo na razpis in način prijave, dokumentacijo, ki jo mora vsebovati prijava;
– rok za izbiro koncesionarja;
– postopek v primeru, da se v določenem roku ne prijavi noben kandidat.
O izbiri koncesionarja odloči občinska uprava z odločbo. Zoper odločbo o izbiri koncesionarja je dovoljena pritožba. O pritožbi odloča župan.
27. člen
Koncedent in koncesionar skleneta pisno koncesijsko pogodbo. V imenu koncedenta pogodbo podpiše župan.
28. člen
Koncesijska pogodba se sklene za določen čas, za dobo 5 let.
29. člen
Koncesijsko razmerje preneha s potekom roka, za katerega je bilo sklenjeno, s sporazumnim razdrtjem ali z odvzemom.
Koncesijsko razmerje preneha tudi v primeru stečaja pravne osebe, ki je imela koncesijo oziroma z izbrisom iz ustreznega vpisnika ali registra fizične osebe, ki je imela koncesijo.
30. člen
Koncesionar je dolžan koncedenta nemudoma obvestiti o spremembi okoliščin, ki so bile pomembne za sklenitev koncesijske pogodbe. Koncesionar je dolžan obvestiti koncedenta o vsaki statusni spremembi, vključno s spremembo kapitalske strukture. Če koncesionar tega v razumnem roku ne stori, če je zaradi sprememb prizadet interes koncedenta, ali če so spremembe bistveno spremenjena razmerja iz koncesijske pogodbe, lahko koncedent koncesijo odvzame.
31. člen
Prenehanje koncesijske pogodbe, ne glede na razlog ali način, ne sme prizadeti pravic uporabnikov niti ogroziti varstva zraka ali povečati požarne ogroženosti. Zato koncedent opravljanje javne službe do ponovne ureditve razmer v skladu s tem odlokom lahko prevzame v režijo s tem, da je dotedanji koncesionar do ponovne ureditve razmer dolžan koncedentu na njegovo zahtevo omogočiti uporabo svojih delovnih priprav.
32. člen
Koncedent lahko koncesionarju odvzame koncesijo v primeru hudih kršitev koncesijske pogodbe ali drugih ponavljajočih se ali neodpravljenih koncesionarjevih kršitev.
Koncesije ni mogoče odvzeti, če je do okoliščin, ki bi utemeljevale odvzem, prišlo zaradi višje sile.
33. člen
Hude kršitve koncesijske pogodbe so:
– nepravočasen pričetek opravljanja javne službe glede na rok, določen s koncesijsko pogodbo;
– ponavljajoče se neizpolnjevanje obveznosti iz 10. člena tega odloka;
– ponavljajoče se nespoštovanje veljavnih tehničnih, stroškovnih, organizacijskih, vzdrževalnih in drugih standardov in normativov za dejavnost;
– hudi in dokumentirani primeri neučinkovitega in nepopolnega ali nestrokovnega opravljanja javne službe, zaradi česar pride do večje ogroženosti varnosti ljudi in premoženja, ne glede na to, ali so posledice nastopile ali ne;
– angažiranje podizvajalcev brez soglasja koncedenta;
– opustitev vodenja katastra;
– uporaba tarif, ki so drugačne od dogovorjenih s koncesijsko pogodbo oziroma določenih s sklepom pristojnega organa;
– zamuda pri plačilu nadomestila za obdobje, daljše od 45 dni po zapadlosti;
– drugi primeri kršitev določeni s tem odlokom ali s koncesijsko pogodbo.
34. člen
Druge kršitve koncesijske pogodbe, na podlagi katerih je možen odvzem koncesije, so:
– občasno ali ponavljajoče se nespoštovanje veljavnih tehničnih, strokovnih, organizacijskih, vzdrževalnih in drugih standardov in normativov za dejavnost;
– opuščanje opravljanja javne službe na posameznih območjih ali na posameznih pomembnejših objektih;
– nepopolno ali strokovno pomanjkljivo vodenje katastra;
– zamude pri plačevanju nadomestila;
– drugi primeri, neposredno določeni s tem odlokom ali koncesijsko pogodbo.
Odvzem koncesije v primerih iz prvega odstavka je možen, če je koncedent na konkretno kršitev koncesionarja predhodno opozoril, mu postavil rok za odpravo morebitnih posledic kršitve in mu pri tem zagrozil z odvzemom koncesije.
35. člen
Odvzem koncesije se izvede z upravno odločbo, ki jo izda koncedent.
36. člen
Za škodo, ki jo zaradi izvajanja ali pri izvajanju javne službe povzročijo koncesionarji ali pri njem zaposleni delavci ali pogodbeni podizvajalci koncedentu, uporabnikom ali tretjim osebam, je odgovoren koncesionar, po pravilih, ki urejajo odgovornost podjetij oziroma družb.
37. člen
Koncesija ni prenosljiva, razen s soglasjem koncedenta.
38. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije in velja za območje Občine Komen s čemer se tudi razveljavijo določbe odloka o določitvi dimnikarskih okolišev na območju Občine Sežana, ki se nanašajo na območje Občine Komen (Uradne objave, št. 29/79).
Št. 015-02/01-19
Komen, dne 20. decembra 2001.
Župan
Občine Komen
Uroš Slamič l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti