Uradni list

Številka 2
Uradni list RS, št. 2/2002 z dne 11. 1. 2002
Uradni list

Uradni list RS, št. 2/2002 z dne 11. 1. 2002

Kazalo

40. Uredba o taksi za obremenjevanje okolja zaradi uporabe mazalnih olj in tekočin, stran 72.

Na podlagi 80. člena zakona o varstvu okolja (Uradni list RS, št. 32/93, 1/96, 9/99 – odl. US, 56/99 – zakon o ohranjanju narave, 22/00 – zakon o javnih skladih) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o taksi za obremenjevanje okolja zaradi uporabe mazalnih olj in tekočin
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta uredba določa takso za obremenjevanje okolja (v nadaljnjem besedilu: taksa), ki je posledica uporabe mazalnih olj, tekočin in njim sorodnih proizvodov (v nadaljevanju mazalna olja), njen znesek, način obračunavanja in plačevanja.
2. člen
Mazalna olja po tej uredbi so olja mineralnega ali sintetičnega izvora, ki so glede na odmero takse razvrščena v dva razreda in imajo naslednjo tarifno oznako po kombinirani nomenklaturi:
– prvi razred: 2710 19 81, 2710 19 87 in 3403 19 91;
– drugi razred: 2710 19 83, 2710 19 85, 2710 19 91, 2710 19 93, 2710 19 99, 3403 19 99, 3403 99 10, 3403 99 90 in 3819 00 00.
3. člen
(1) Takse se ne plačuje za uporabo mazalnih olj sintetičnega izvora ali za mešanice mazalnih olj z olji rastlinskega ali živalskega izvora, ki se uporabljajo kot mazalna olja, če je biološka razgradljivost njihovih osnovnih sestavin in dodatkov najmanj 60%, določena s preskusno metodo iz standarda OECD 301, oziroma najmanj 80%, če se biološka razgradljivost določa s preskusno metodo iz standarda CEC-L-33-A-93.
(2) Standarda za preskusno metodo iz prejšnjega odstavka sta na vpogled pri ministrstvu, pristojnem za varstvo okolja.
II. OBRAČUNAVANJE IN PLAČEVANJE TAKSE
4. člen
Obveznost za obračun takse nastane ob uvozu. Če gre za proizvodnjo mazalnih olj na ozemlju Republike Slovenije, nastane obveznost za obračun takse, ko je mazalno olje prvič dano v promet.
5. člen
(1) Osnova za obračunavanje takse je masa proizvedene ali uvožene količine mazalnega olja, izražena v kilogramih. Za preračun prostorninskih enot v masne se za vsa mazalna olja po tej uredbi uporablja faktor 0.9.
(2) Taksa se plačuje v višini, ki znaša:
– 50% osnove za mazalna olja drugega razreda iz drugega člena te uredbe,
– 100% osnove za mazalna olja prvega razreda iz drugega člena te uredbe.
(3) Znesek takse določi Vlada Republike Slovenije s sklepom.
6. člen
(1) Zavezanec za obračunavanje in plačilo takse (v nadaljnjem besedilu: zavezanec) je uvoznik mazalnih olj oziroma proizvajalec mazalnih olj.
(2) Proizvajalec mazalnih olj mora obračunati obveznost plačila takse za koledarski mesec.
(3) Proizvajalec mazalnih olj mora v svojih evidencah zagotoviti podatke po vrstah mazalnih olj, na podlagi katerih obračunava in plačuje takso.
(4) Na podlagi evidenc iz prejšnjega odstavka sestavi proizvajalec mazalnih olj mesečni obračun takse, ki ga mora predložiti davčnemu organu do zadnjega dne naslednjega meseca po poteku meseca, za katerega je sestavil obračun.
(5) Iz obračuna iz prejšnjega odstavka morajo biti razvidni: obdobje, za katero se plačuje taksa, opravljen promet mazalnih olj po vrstah mazalnih olj ter zneski obračunane takse.
(6) Proizvajalec mazalnih olj mora davčnemu organu predložiti obračun takse ne glede na to, ali je za obdobje, za katerega predloži obračun, dolžan plačati takso ali ne.
(7) Proizvajalec mazalnih olj mora obračunano takso plačati do zadnjega dne naslednjega meseca po poteku meseca, v katerem je nastala obveznost za obračun takse.
(8) Proizvajalec mazalnih olj mora predložiti davčnemu organu mesečni obračun takse na obrazcu 1 TAKSA-mazalna olja, ki je kot priloga sestavni del te uredbe.
7. člen
(1) Uvoznik mazalnih olj iz prejšnjega člena je carinski dolžnik, določen v skladu s carinskimi predpisi.
(2) Pri uvozu mazalnih olj obračunava takso pristojni carinski organ, taksa pa se obračunava in plačuje kot uvozna dajatev po carinskih predpisih.
8. člen
Glede obračunavanja zamudnih obresti, pravnih sredstev, postopka prisilne izterjave ter vseh drugih vprašanj postopka, stvarne in krajevne pristojnosti davčnega oziroma carinskega organa se uporabljajo predpisi, ki urejajo davčni postopek in davčno službo oziroma carinski predpisi in predpisi, ki urejajo carinsko službo.
III. PRIJAVA DEJAVNOSTI IN EVIDENTIRANJE ZAVEZANCEV
9. člen
(1) Zavezanec je dolžan davčnemu organu prijaviti, kdaj se njegova dejavnost, zaradi katere je zavezan obračunavanju in plačevanju takse, prične, spremeni ali preneha.
(2) Vsaka oseba, ki prvič postane zavezanec, mora pri davčnem organu vložiti prijavo za evidentiranje najmanj 15 dni pred uvozom ali pričetkom proizvodnje mazalnih olj.
(3) Zavezanec mora v roku iz prejšnjega odstavka prijaviti tudi predvideno prenehanje opravljanja dejavnosti, prekinitev oziroma ustavitev proizvodnje zaradi nepredvidenih razlogov pa mora prijaviti nemudoma.
10. člen
(1) Če zavezanec preneha opravljati dejavnost, davčni organ odloči o prenehanju evidentiranja po uradni dolžnosti ali na zahtevo zavezanca.
(2) Pred odločitvijo o prenehanju evidentiranja mora zavezanec plačati zapadle zavezanosti v zvezi z obračunom takse.
11. člen
(1) Davčni organ vzpostavi in vodi posebno evidenco zavezancev.
(2) Evidenca iz prejšnjega odstavka vsebuje naslednje podatke:
– ime in naslov zavezanca
– vrsta mazalnih olj, na katere se nanaša prijava dejavnosti, zaradi katere je zavezan obračunavanju in plačevanju takse.
IV. NADZOR
12. člen
Izvajanje te uredbe nadzira pristojen davčni in carinski organ.
V. KAZENSKA DOLOČBA
13. člen
(1) Zavezanec, ki stori prekršek v zvezi s samostojnim opravljanjem dejavnosti, se kaznuje za prekršek z denarno kaznijo najmanj 200.000 tolarjev, pravna oseba, ki je zavezanec za plačilo takse, pa z denarno kaznijo najmanj 400.000 tolarjev, če pri uvozu mazalnih olj carinskemu organu ne predloži pravilnih podatkov o uvoženem blagu, če to povzroči ali bi lahko povzročilo, da se taksa ne plača ali da bi se plačala v manjšem znesku, kot je določeno s to uredbo.
(2) Z denarno kaznijo najmanj 400.000 tolarjev se kaznuje oseba, ki stori prekršek, če kot proizvajalec mazalnih olj proda mazalno olje brez plačila takse končnemu porabniku.
(3) Z denarno kaznijo najmanj 50.000 tolarjev se za prekršek iz prvega in drugega odstavka tega člena kaznuje tudi odgovorna oseba pravne osebe.
(4) Z denarno kaznijo najmanj 50.000 tolarjev se za prekršek iz prvega in drugega odstavka tega člena kaznuje tudi fizična oseba.
VI. PREHODNI IN KONČNI DOLOČBI
14. člen
Taksa zaradi uporabe mazalnih olj se začne plačevati 1. februarja 2002.
15. člen
Ta uredba začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 423-16/2001-1
Ljubljana, dne 31. decembra 2001.
Vlada Republike Slovenije
dr. Janez Drnovšek l. r.
Predsednik

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti