Uradni list

Številka 87
Uradni list RS, št. 87/2001 z dne 8. 11. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 87/2001 z dne 8. 11. 2001

Kazalo

4460. Odlok o razglasitvi parka ob graščini Strmol za kulturni spomenik, stran 8725.

Na podlagi 18. člena zakona o naravni in kulturni dediščini (Uradni list RS, št. 1/81, 42/86 in 26/91) in 16. člena statuta Občine Rogatec (Uradni list RS, št. 35/99 in 55/01) je Občinski svet občine Rogatec na 20. redni seji dne 15. 10. 2001 sprejel
O D L O K
o razglasitvi parka ob graščini Strmol za kulturni spomenik
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
Z namenom, da se ohrani kulturna, zgodovinska in estetska vrednost, se na predlog Zavoda za varstvo naravne in kulturne dediščine v Celju, park ob graščini Strmol razglaša za kulturni spomenik.
2. člen
Park ob graščini Strmol je vsebinsko in časovno vezan na graščino Strmol, ki je razglašena za umetnostni spomenik z odlokom o razglasitvi naravnih znamenitosti ter kulturnih in zgodovinskih spomenikov na območju Občine Šmarje pri Jelšah, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 35/90.
3. člen
Park ob graščini Strmol obsega vrt zahodno od graščine in rastlinjak. Park vsebuje reliefni plato-nekdanji vrt jugozahodno od gradu, terasirano južno pobočje, strmo, delno gozdno pobočje na zahodu in pobočno grapo z dobro ohranjeno mrežo sprehajalnih poti. Del parka sta še Marijin studenec in ledenica.
4. člen
Park ob graščini Strmol je parkovni prostor s širšim funkcionalno-vizualnim območjem graščine in je primer krajinskega ambienta trškega dvorca, ki s svojo edinstveno pobočno lego predstavlja pomemben sestavni del širšega trškega zaledja starega Rogatca. Park s prepoznavnimi stilnimi sestavinami in prvinami nadgrajuje umetnostno-arhitekturno kvaliteto graščine Strmol in zaokroža celovito kulturno in prostorsko podobo plemiškega bivališča.
5. člen
Park ob graščini Strmol je označen na karti TTN 1:5000, Rogatec 35.
II. VARSTVENI REŽIM
6. člen
Varstveni režim za park ob graščini Strmol določa:
da za park ob graščini Strmol velja varstveni režim, ki določa, da je park varovan v arhitekturni in prostorski celovitosti, s prezentacijo ohranjenih spomeniških sestavin. Za vse posege v parku so potrebni predhodni pisni kulturno varstveni pogoji oziroma konservatorski program.
III. RAZVOJNE USMERITVE
7. člen
Izdelal se bo konservatorski program prezentaciije parka, ki bo rezultat predhodnih raziskav in usklajene funkcije v kontekstu bodoče namembnosti graščine Strmol ter dejavnosti bližnjega Muzeja na prostem Rogatec.
Vplivno območje spomenika je nezazidljivo oziroma strogo namenjeno funkcioniranju kulturnega spomenika.
IV. KAZENSKA DOLOČBA
8. člen
Kršitve tega odloka se kaznujejo po zakonu, ki ureja varovanje kulturne dediščine.
9. člen
Ta odlok začne veljati naslednji dan po dnevu objave v Uradnem listu RS.
Št. 06202-78/2001
Rogatec, dne 15. oktobra 2001.
Župan
Občine Rogatec
Martin Mikolič, dipl. univ. inž. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti