Uradni list

Številka 87
Uradni list RS, št. 87/2001 z dne 8. 11. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 87/2001 z dne 8. 11. 2001

Kazalo

4457. Pravilnik o odvozu nepravilno parkiranih, pokvarjenih, poškodovanih ali zapuščenih vozil, stran 8722.

Na podlagi 17. in 18. člena zakona o varnosti v cestnem prometu (Uradni list RS, št. 30/98, 61/00) in na podlagi 37. člena odloka o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Kranj (Uradni list RS, št. 2/01 in 79/01), je župan Mestne občine Kranj, dne 10. 10. 2001 sprejel
P R A V I L N I K
o odvozu nepravilno parkiranih, pokvarjenih, poškodovanih ali zapuščenih vozil
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
Ta pravilnik določa postopek odvoza, hrambe, prevzema in prodaje nepravilno parkiranega, pokvarjenega, poškodovanega ali zapuščenega vozila.
2. člen
Posamezni izrazi uporabljeni v tem pravilniku:
– uradna oseba pooblaščena za opravljanje nalog iz tega pravilnika je občinski inšpektor ali redar (v nadaljnjem besedilu: uradna oseba),
– lastnik vozila je fizična ali pravna oseba, na ime katere je vozilo registrirano in je razviden iz evidence motornih vozil, oziroma iz drugih dokumentov v primeru, da vozilo ni registrirano,
– lastnik vozila je neznan, če na vozilu samem ali pri pristojnem organu ni mogoče dobiti uradnih podatkov o lastniku vozila,
– vozilo je vsako prevozno sredstvo, namenjeno vožnji po cesti, razen posebnih prevoznih sredstev,
– posebna prevozna sredstva, ki se ne štejejo za vozila, omogočajo pa gibanje hitrejše od hoje pešca, so bolniški vozički, otroška prevozna sredstva in športni pripomočki ali naprave (skiro, kotalke, rolke, rolerji, drsalke, smuči, sanke, otroško kolo, motorne sani in po namenu uporabe podobna prevozna sredstva in pripomočki),
– parkiranje je prekinitev vožnje iz katerega koli vzroka, razen ustavitve vozila, ali prekinitve vožnje zaradi tega, da se je vozilo izognilo prometni nesreči, ali zato, da je voznik ravnal skladno s predpisi o varnosti prometa,
– nepravilno parkirano vozilo je parkirano vozilo, za katerega uradna oseba ugotovi:
– da parkirano vozilo ovira ali ogroža druge udeležence v prometu,
– da je vozilo parkirano na javnih prometnih površinah, namenjenih pešcem,
– da je vozilo parkirano v območju za pešce ali v območju umirjenega prometa brez ustrezne dovolilnice oziroma vstopne karte na vidnem mestu armaturne plošče pod prednjim vetrobranskim steklom,
– da parkirano vozilo zakriva prometno signalizacijo ali napravo, ki daje svetlobne signale,
– da je vozilo parkirano na ozkem in nepreglednem delu ceste tako, da drugo vozilo ne bi moglo varno mimo,
– da je vozilo parkirano na delu ceste, kjer je prost prehod med parkiranim vozilom in nepretrgano vzdolžno črto na vozišču ali nasprotnim robom vozišča ali kakšno drugo oviro na cesti, širok manj kot 3 metre,
– da je vozilo parkirano v podvozu ali v podhodu, na nadvozu, na mostu in na viaduktu,
– da je vozilo parkirano na prehodu za pešce ali v razdalji, manjši od 5 m pred prehodom,
– da je vozilo parkirano v križišču ali v razdalji, manjši od 5 m od najbližjega roba vozišča prečne ceste,
– da je vozilo parkirano na območju razvrstilnih pasov pred križiščem,
– da je vozilo parkirano na cesti z dvema ali več prometnimi pasovi za vožnjo v eno smer,
– da je vozilo parkirano na železniškem prehodu ali manj kot 15 m od njega oziroma ovira ali onemogoča odvijanje prometa tirnih vozil,
– da je vozilo parkirano na avtobusnem postajališču ali manj kot 15 m od njega oziroma na obračališču,
– da je vozilo parkirano na pločniku ali pešpoti, na kolesarski poti, kolesarski stezi ali kolesarskem pasu,
– da je vozilo parkirano na dovozih do objektov, dvorišč in drugih površin ter na dovozu intervencijske poti,
– da parkirano vozilo ovira ali onemogoča promet intervencijskim vozilom,
– da je vozilo parkirano na mestu, kjer onemogoča vključitev v promet že parkiranemu vozilu,
– da je vozilo parkirano na parkirnem prostoru za invalide in ni označeno s parkirno karto,
– da parkirano vozilo onemogoča dostop do hidranta ali transformatorske postaje,
– da parkirano vozilo onemogoča dostop do prostora, določenega za odlaganje posod za zbiranje komunalnih odpadkov,
– da je vozilo parkirano na območju, kjer je uporaba ceste, njenega dela ali javnih parkirnih površin omejena z javnim pozivom zaradi zimske službe, rednih vzdrževalnih del, čiščenja, javnih prireditev in podobno,
– da je vozilo parkirano na zelenici, otroškem ali drugem igrišču oziroma na javni prometni površini, ki ni namenjena prometu vozil (območje za pešce, intervencijska pot, pas za pešce in podobno),
– zapuščeno vozilo je motorno vozilo, ki stoji na javni prometni površini, na zemljišču ob njej ali na drugi javni površini in ob njej, nima registrskih tablic ali ni registrirano oziroma mu je registracija potekla za več kot 30 dni ter nihče ne skrbi zanj.
– pajek je posebno vozilo prilagojeno za odvoz vozil.
II. ODVOZ NEPRAVILNO PARKIRANEGA, POKVARJENEGA, POŠKODOVANEGA ALI ZAPUŠČENEGA VOZILA
3. člen
Uradna oseba na nepravilno parkirano, pokvarjeno, poškodovano ali zapuščeno vozilo namesti »Obvestilo o prekršku« in odredi odvoz tega vozila s pajkom, če ugotovi, da to vozilo ovira ali ogroža druge udeležence v cestnem prometu ali kako drugače krši odlok o ureditvi cestnega prometa v Mestni občini Kranj.
Pritožba zoper odredbo o odvozu vozila ne zadrži njene izvršitve.
4. člen
Uradna oseba na pokvarjeno, poškodovano ali zapuščeno vozilo namesti »Obvestilo o odvozu vozila«, s čimer se šteje, da je lastnik vozila obveščen o nameravanem odvozu vozila. V obvestilu mora biti navedeno, da je vozilo v postopku odvoza in da ga je lastnik dolžan odstraniti z javne površine v roku 8 dni od namestitve obvestila o odvozu, v nasprotnem primeru tako vozilo odstrani na stroške lastnika Mestna občina Kranj. Poznejša poškodba ali uničenje takega obvestila ne vpliva na to, da lastnik vozila ne bi bil o postopku odvoza obveščen.
5. člen
Ne glede na določilo prejšnjega odstavka se lahko odredi takojšnji odvoz vozila, ki se nahaja na brežinah oziroma strugi vodotoka ali drugih površinah, če bi po presoji uradne osebe predstavljalo nevarnost za onesnaževanje okolja ali ogrožalo varnost ljudi in premoženja.
6. člen
Če po preteku 8 dni od namestitve »Obvestila o odvozu vozila« uradna oseba ugotovi, da pokvarjeno, poškodovano ali zapuščeno vozilo še ni odstranjeno z javne površine, odredi odvoz tega vozila s pajkom.
Pritožba zoper odredbo o odvozu vozila ne zadrži njene izvršitve.
Odvoz vozila se opravi na stroške lastnika vozila. V primeru, ko uradna oseba ne more ugotoviti lastnika zapuščenega vozila, odredi odvoz vozila na stroške proračuna Mestne občine Kranj.
7. člen
Odvoz vozil izvaja pravna oseba ali samostojni podjetnik, ki je registriran za opravljanje take dejavnosti in izpolnjuje vse predpisane pogoje, ter jo za izvajanje odvoza na podlagi javnega razpisa pooblasti župan (v nadaljevanju: izvajalec).
Izvajalec mora dejavnost odvoza vozil zavarovati pri zavarovalnici. V primeru poškodovanja vozila zaradi izvajanja tega pravilnika, je izvajalec dolžan poravnati nastalo škodo lastniku vozila.
8. člen
Izvajalec opravi odvoz na podlagi kopije odredbe uradne osebe o odvozu vozila.
Odredba o odvozu vozila mora vsebovati naslednje podatke:
– registrsko oznako vozila (če jo vozilo ima),
– vrsto in tip vozila (če so podatki znani),
– stanje vozila,
– podatke o lastniku (če je ta znan),
– lokacijo vozila,
– datum odvoza,
– podpis uradne osebe.
Odredba o odvozu vozila se vroči izvajalcu in lastniku vozila oziroma še ena kopija izvajalcu, kadar lastnik vozila ni znan.
Pred začetkom natovarjanja vozila je le-tega potrebno fotografirati.
O odvozu nepravilno parkiranega, pokvarjenega ali poškodovanega vozila uradna oseba obvesti Policijsko postajo Kranj.
9. člen
Če voznik ali lastnik vozila odstrani vozilo potem, ko je občinski redar že pozval pooblaščenega izvajalca, da odstrani vozilo, vozilo pa se še ni pričelo nalagati na pajka, oziroma je pajek pripeljal na manj kot 15 m od vozila, za katerega je bil odrejen odvoz, mora voznik ali lastnik plačati dotlej nastale stroške.
Če voznik ali lastnik vozila odstrani vozilo potem, ko se je vozilo že pričelo odstranjevati-nalagati na vozilo, vendar še ni naloženo, mora voznik ali lastnik plačati polovico določene cene za odvoz vozila.
Ko je vozilo naloženo na vozilo za odvoz, se šteje, da je odvoz vozila izvršen, zato mora voznik ali lastnik vozila plačati polno ceno odvoza vozila.
Ko je pajek z naloženim vozilom speljal, odpelje naloženo vozilo v hrambo.
10. člen
Če se na kraju samem ugotovi, da je zapuščeno vozilo manjše ali neznatne vrednosti, se vozilo lahko da v razgradnjo ali uniči kot kosovni odpadek pri registriranem podjetju na podlagi odredbe, ki ga podpiše uradna oseba.
III. HRAMBA IN VRNITEV VOZIL
11. člen
Hrambo in vrnitev opravlja pravna oseba ali samostojni podjetnik, ki je registriran in izpolnjuje vse predpisane pogojen za opravljanje take dejavnosti. To dejavnost lahko ob izpolnjevanju pogojev opravlja pravna oseba sli samostojni podjetnik, ki opravlja dejavnost odvoza nepravilno parkiranih, pokvarjenih, poškodovanih in zapuščenih vozil, ali pa po njegovem pooblastilu pravna oseba ali samostojni podjetnik, ki izpolnjuje predpisane pogoje.
12. člen
Vozilo se hrani na varovanem prostoru, dokler lastnik ne prevzame vozila, vendar največ 30 dni.
Vozilo se vrne lastniku ali vozniku na podlagi listine ali drugega ustreznega dokazila, s katero dokazuje lastništvo in po plačilu denarne kazni za prekršek tujca, stroškov odvoza in hrambe vozila.
V primeru, da lastnik ne prevzame vozila v roku, določenem v prvem odstavku tega člena, se šteje, da je vozilo brez lastnika. Lastninsko pravico na tem vozilu pridobi Mestna občina Kranj.
13. člen
Izvajalec opravlja dejavnost prevzema, hrambe, varovanja, vračanja in prodaje vozil na za to določenem in urejenem prostoru.
Izvajalec zagotavlja celodnevno (24 urno) izdajo vozil, hrambo in varovanje prevzetih vozil pred poškodbami in tatvinami ter škodno zavarovanje vozil za čas hrambe.
Poslovni objekt izvajalca mora biti vidno označen z imenom podjetja in postopkom izdajanja vozil.
14. člen
Izvajalec o hrambi vozil vodi evidenčno knjigo. Evidenca vsebuje naslednje podatke: znamko vozila, tip vozila, barvo vozila, fotografijo vozila, registrsko oznako – če jo ima, stanje vozila, lokacijo odvoza, dan in čas odvoza, stroške povezane z odvozom vozila ter podatke o morebitni prodaji vozila, dohodek od prodaje vozila ter številko spodnjega ustroja motornega vozila (v nadaljnjem besedilu: šasija) in številko motorja, če gre za zapuščeno vozilo, ki je nezaklenjeno in vozilo številki ima.
15. člen
Izvajalec ima pridržno pravico na vozilih, ki so bila odstranjena, dokler niso plačani vsi stroški na podlagi določil tega pravilnika.
Izvajalec je dolžan na zahtevo prevzemnika vozila po plačilu stroškov le-temu izročiti vozilo. Pri prevzemu vozila se vpiše v evidenčno knjigo: datum in uro prevzema ter kdo je prevzel vozilo. Vozilo se vrne lastniku ali vozniku na podlagi listine ali drugega ustreznega dokazila, s katero dokazuje lastništvo in po plačilu denarne kazni za prekršek tujca ter stroškov odvoza in hrambe.
16. člen
Izvajalec vrne odstranjeno vozilo, ko prevzemnik vozila plača stroške odvoza in hrambe ter podpiše prevzemni zapisnik. Za obračunane stroške izda izvajalec račun, ki mora vsebovati tudi:
– ime in priimek prevzemnika,
– datum prevzema vozila v hrambi,
– datum izdaje vozila prevzemniku,
– strošek odvoza in hrambe vozila,
– podpis prevzemnika.
Izvajalec odvoza vozil mora občinskemu inšpektorju ali redarstvu sporočiti podatke o prevzemniku vozila najkasneje naslednji delovni dan.
O vrnitvi vozila prevzemniku izvajalec naslednji delovni dan obvesti pristojni oddelek Mestne občine Kranj.
Cenik stroškov o odvozu in hrambi vozil mora biti v poslovnem prostoru izobešen na vidnem mestu.
17. člen
Izvajalec mora najkasneje v 8 dneh od prevzema vozila obvestiti uradno osebo, da to pripeljano vozilo v hrambo še ni prevzeto. Na podlagi obvestila izvajalca uradna oseba objavi razglas na oglasni deski uradne osebe, o hrambi takega vozila. Razglas o zapuščenem vozilu mora biti objavljen najmanj 15 dni od namestitve na oglasno desko.
Razglas mora vsebovati:
– opis vozila,
– kraj od koder je bilo vozilo odpeljano v hrambo,
– datum odvoza vozila,
– navedbo kdaj začne teči 30-dnevni rok, ko je bilo vozilo prevzeto v hrambo izvajalca in navedbo da se lastnik vozila odpoveduje lastništvu vozila, lastninsko pravico nad vozilom pa pridobi Mestna občina Kranj, če lastnik vozila ne prevzame in odpelje po danem roku,
– navedbo, da mora lastnik pred prevzemom poravnati vse dotlej nastale stroške.
Če se ugotovi, da je vozilo v hrambi last tujca, uradna oseba o tem obvesti pristojne organe policije in carine.
18. člen
Če se po preteku 30-dnevnega roka po objavi razglasa iz prejšnjega člena tega pravilnika lastnik vozila ne javi ali če lastnik vozila predloži uradni osebi notarsko overjeno izjavo ali če lastnik vozila pred uradno osebo podpiše izjavo, da vozila ne želi več imeti v svoji lasti in posesti ali če se ugotovi, da lastnika ni bilo mogoče ugotoviti, se šteje, da je vozilo brez lastnika ali da je lastnik vozilo opustil. Lastninsko pravico nad tem vozilom pridobi Mestna občina Kranj.
Izvajalec skupaj z uradno osebo komisijsko odpre tako vozilo. O odpiranju se napiše poseben zapisnik v katerem se navede morebitna številka šasije, motorja, in druge posebnosti, zaradi kasnejšega ugotavljanja storilca prekrška.
19. člen
Mestna občina Kranj z izvajalcem organizira javno dražbo vozil, ki so prešla v njeno last. Izvajalec mora pred prodajo ali razgradnjo vozila pridobiti cenitev sodno zapriseženega cenilca. Kupnina od prodanih vozil je prihodek proračuna Mestne občine Kranj.
Če se vozilo na javni dražbi ne more prodati oziroma kadar je vozilo manjše ali neznatne vrednosti, se vozilo lahko da v razgradnjo ali uniči kot kosovni odpadek pri registriranem podjetju na podlagi zapisnika, ki ga podpiše uradna oseba. Šteje se, da je vozilo manjše ali neznatne vrednosti, kadar so stroški odvoza, hrambe in javne dražbe večji od uradno ocenjene vrednosti.
Stroški odvoza, hrambe in razgradnje ali uničenja vozil, ki so last Mestne občine Kranj, se izvajalcu pokrivajo na osnovi računa iz proračuna Mestne občine Kranj.
IV. KONČNE DOLOČBE
20. člen
Cena za opravljene stroške odvoza in hrambe vozila zajema:
– stroške prihoda do vozila,
– stroške natovarjanja vozila,
– stroške prevoza vozila,
– stroške raztovarjanja vozila,
– stroške zavarovanja vozila,
– stroške hrambe vozila,
– stroške izdaje vozila.
Cene za storitve iz prejšnjega odstavka na predlog izvajalca določi župan.
21. člen
Z dnem uveljavitve tega pravilnika preneha veljati pravilnik o odvozu nepravilno parkiranih in zapuščenih vozil (Uradni list RS, št. 16/01).
22. člen
Ta pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 612/01-1/01
Kranj, dne 10. oktobra 2001.
Župan
Mestne občine Kranj
Mohor Bogataj, univ. dipl. org. l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti