Uradni list

Številka 63
Uradni list RS, št. 63/2001 z dne 31. 7. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 63/2001 z dne 31. 7. 2001

Kazalo

3441. Odlok o zazidalnem načrtu za podjetniško obrtno cono LIP Slovenska Bistrica, stran 6536.

Na podlagi določil zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 72/93, 57/94, 14/95, 26/97, 70/97, 10/98, 74/98 in 70/00), zakona o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij (Uradni list RS, št. 60/94, 69/94, 56/98 in 75/98), 43. člena zakona o urejanju naselij in drugih posegih v prostor (Uradni list SRS, št. 18/84, 37/85, 29/86 in 73/89 ter Uradni list RS, št. 26/90, 18/93, 71/93 in 44/97) ter 10. člena statuta Občine Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 34/95 in 72/99) je Občinski svet občine Slovenska Bistrica na 24. redni seji dne 2. 7. 2001 sprejel
O D L O K
o zazidalnem načrtu za podjetniško obrtno cono LIP Slovenska Bistrica
I. SPLOŠNA DOLOČBA
1. člen
S tem odlokom se sprejme zazidalni načrt za podjetno obrtniško cono LIP Slovenska Bistrica, ki ga je izdelal IBIS, d.o.o. Slovenska Bistrica pod št. projekta 38/2001. Projekt je sestavni del tega odloka in vsebuje:
– tekstualni del,
– grafične priloge,
– soglasja in mnenja.
II. MEJA OBMOČJA
2. člen
Ureditveno območje zazidalnega načrta meri 29.424m2 in obsega celotne parcele št. 1593/1, 1603, 1604, 1594, 1593/7, 1593/6, 1645/1, 1591/2, 1593/5, 1593/4, 1593/3, 1593/2, vse v k.o. Slovenska Bistrica.
III. FUNKCIJA OBMOČJA UREJANJA
3. člen
Celotno območje je namenjeno obrtno-proizvodni, servisni, skladiščni in trgovski dejavnosti. Objekti so locirani ob servisnih cestah, ki potekata po sredi območja.
IV. POGOJI ZA URBANISTIČNO IN ARHITEKTONSKO OBLIKOVANJE
4. člen
Zazidalni načrt je zasnovan na obstoječi parcelaciji.
Novi objekti so zasnovani ob servisnih cestah. Objekti so v načelu locirani 3 m od roba parkirišč. Prostor med parkiriščem za stranke in objektom mora biti tlakovan in služi za dostop strankam in zaposlenim. Kjer je možno so objekti locirani na parcelah tako, da omogočajo obvozno pot oziroma zagotavljajo manipulacijske površine okrog objekta.
Oblikovanje objektov:
Objekti so oblikovani tako, da imajo ob servisnih cestah poslovne, trgovske in pisarniške prostore. Poslovni deli objektov so pritlični z etažo. V nadaljevanju objektov so predvideni skladiščno proizvodni prostori, ki so načeloma pritlični.Gradnja objektov je lahko predfabricirana betonska ali kovinska ali klasična gradnja. Strehe so vtopljene za venčnimi zidovi. Objekti so predvidene višine 7 do 8 m. Fasade poslovnih delov objektov so predvidene čimbolj transparentno, steklo ali drugi sodobni materiali. Vhodi za stranke naj bodo poudarjeni oziroma izpostavljeni po potrebi z nadstreški v višini 3,50 m. Proizvodno skladiščni deli objektov morajo biti obdelani enostavno s funkcionalno potrebno osvetlitvijo prostorov.
Okolje:
Vse proste površine, ki niso tlakovane, je potrebno v kar največji meri zazeleniti in posaditi z nizkoraslim drevjem in grmovnicami.Dovozne ceste morajo imeti javno razsvetljavo.
Zaželjeno je enotno označevanje celotne cone. Za napise in reklame je predviden venčni del objekta. Pred objekti se določi mesto za postavitev reklamnih stebrov in drogov za zastave.
5. člen
Tolerance:
Zazidalni načrt določa okvirne namembnosti, tlorisne in višinske gabarite objektov.
Kot tolerance so dovoljene:
– spremembe dimenzij objektov v skladu s potrebami tehnoloških postopkov posameznih investitorjev znotraj regulacijskih linij
– ureditve parkirnih površin za zaposlene in za vozni park na dvoriščni strani objektov se izvedejo skladno s potrebami investitorjev
– opredeljevanje natančnejših dejavnosti znotraj podjetno obrtniške cone, ki v tem trenutku še niso natančno opredeljene.
Spremembe, dovoljene s tolerancami, ne smejo ovirati realizacije zazidalnega načrta. Spremembe morajo biti v skladu s predpisi, ki se nanašajo na varovanje okolja.
V. POGOJI PROMETNEGA, KOMUNALNEGA, ENERGETSKEGA IN TELEKOMUNIKACIJSKEGA UREJANJA
6. člen
Prometno omrežje
Območje zazidalnega načrta je dostopno iz Kolodvorske in Ratejeve ulice. Servisne ceste so obstoječe v širini 6 m. Radiji križišč in priključevanja na obstoječe ceste so 12 m kar ustreza tovornemu prometu. Uvozi na posamezne parcele imajo radije 6 m.
Ob cestni površini je predviden obojestranski pas širine 1 m ki je prav tako asfaltiran, služi pa izvedbi mulde za odvodnjavanje in dovozu na parkirna mesta. V načelu so pred vsakim objektom predvidena parkirišča za stranke dimenzij 2,50 m x 5 m. Parkirišča za zaposlene in vozni park morajo biti znotraj internega dvorišča.
7. člen
Vodovodno in hidrantno omrežje
Oskrba s pitno vodo
Za potrebe oskrbe s pitno vodo je potrebno zgraditi sekundarno vodovodno omrežje, ki bo zadoščalo tudi za požarno varnost.
Hidrantno omrežje
Za potrebe protipožarne zaščite je potrebno na predvidenem sekundarnem vodovodnem omrežju namestiti nadzemne hidrante.
Kanalizacijsko omrežje
Meteorna kanalizacija
Celotno območje predvidene pozidave je potrebno priključiti na novopredvideno meteorno kanalizacijo. Meteorne vode z manipulacijskih in cestnih površin je potrebno predhodno očistiti na zadostno dimenzioniranih lovilcih olja in bencina.
Fekalna kanalizacija
Sanitarne odplake je potrebno do izgradnje centralne čistilne naprave voditi preko ustrezno dimenzioniranih večprekatnih greznic z iztokom na novozgrajeno kanalizacijo območja. Nova kanalizacija bo priključena na kanalizacijski kolektor.
Tehnološka kanalizacija
Eventualne tehnološke odpadne vode iz predvidenih dejavnosti je potrebno pred izpustom ustrezno očistiti.
Električno omrežje
Preko območja poteka visokonapetostni daljnovod z varovalnim koridorjem širine 2 x 12,50 m.
V območju urejanja se zgradi ustrezno nizkonapetostno kabelsko omrežje. Potrebna je izgradnja nove transformatorske postaje. Transformatorska postaja je locirana v zelenici ob servisni cesti.
Javna razsvetljava
Kablovodi javne razsvetljave bodo položeni ob servisnih cestah.
Telekomunikacijsko omrežje
V območju urejanja je potrebno zgraditi novo telekomunikacijsko omrežje. Pred izgradnjo predvidenih objektov je potrebno izdelati ustrezno tehnično dokumentacijo za dograditev TK omrežja.
Ogrevanje
V objektih se predvidijo individualna kurišča na kurilno olje ali utekočinjen naftni plin.
8. člen
Tolerance
Dopustne so tolerance pri prometnem, komunalnem in energetskem urejanju prostora na podlagi ustrezne projektno-tehnične dokumentacije, če to pogojujejo bolj ekonomična investicijska vlaganja in če prestavitve ne spreminjajo koncepta zazidalnega načrta.
VI. UKREPI ZA VAROVANJE OKOLJA
9. člen
Ukrepi za varovanje okolja bodo določeni v izrisih iz zazidalnega načrta v postopku pridobivanja gradbenih dovoljenj na podlagi tehnoloških elaboratov, ocen vplivov na okolje oziroma presoje vplivov na okolje, kadar so obvezne po uredbi o vrstah posegov v okolje, za katere je obvezna presoja vplivov na okolje (Uradni list RS, št. 66/96 in 12/00), ker v fazi izdelave zazidalnega načrta natančne dejavnosti niso znane.
Hrup
V jugozahodnem in južnem delu območja, ki meji na stanovanjske poselitvene površine, niso dovoljene naprave in objekti s tehnologijami, ki bi povzročale prekomerni hrup.
Zrak
Predvidena dejavnost v objektih ne sme prekomerno onesnaževati zraka. Kot energetski vir je predvideno kurilno olje ali plin. Vsi izpusti v ozračje morajo biti prečiščeni skladno z veljavnimi predpisi.
Vode
Pred izpustom meteornih vod v odvodnik jih je potrebno očistiti skladno z veljavnimi predpisi. Meteorne vode z manipulacijskih in cestnih površin je potrebno predhodno očistiti na zadostno dimenzioniranih lovilcih olja in bencina.
Fekalne odpadne vode iz predvidenih objektov je potrebno do izgradnje centralne čistilne naprave odvajati v ustrezno dimenzionirane vodotesne večprekatne greznice z iztokom na novozgrajeno kanalizacijo.
Tehnološke odpadne vode je potrebno očistiti do take mere, da bodo ustrezale zakonsko predpisanim normativom za izpust v kanalizacijo. Za posamezne dejavnosti si morajo investitorji pridobiti ločene vodnogospodarske pogoje.
Skladiščenje nevarnih snovi je potrebno urediti v pokritih skladiščih v skladu z zakonodajo.
Odpadki
Po odloku o obveznem zbiranju, odlaganju in odvozu odpadkov v Občini Slovenska Bistrica (Uradni list RS, št. 3/93) je obvezen odvoz smeti na centralno deponijo komunalnih odpadkov.
Vsak objekt na območju mora biti opremljen z zabojnikom za komunalne odpadke.
Posebne odpadke, ki nastajajo pri tehnologiji proizvodenj, je potrebno zbirati ločeno in odvažati na deponijo posebnih odpadkov.
Požarna varnost
V zazidalnem načrtu so upoštevani pogoji 22. člena zakona o varstvu pred požarom (Uradni list RS, št. 71/93). Upoštevan je tudi pravilnik o tehničnih normativih za hidrantno omrežje in gašenje požarov (Uradni list SFRJ, št. 30/91).
Dovozi do posameznih objektov na območju zazidave so urejeni tako, da omogočajo dovoz gasilskim in interventnim vozilom in izpoljnjujejo pogoje za varen umik.
Odmiki med objekti, obstoječimi in predvidenimi, zagotavljajo požarno varnost.
Požarno vodo je zagotoviti z izgradnjo nadzemnih hidrantov na novozgrajenem vodovodnem omrežju.
VII. ETAPNOST GRADITVE
10. člen
Zazidalni načrt omogoča etapno izvajanje. Po izgradnji primarne prometne, komunalne in energetske infrastrukture je možna etapna gradnja v skladu s potrebami in finančnimi možnostmi posameznih investitorjev.
Površine, ki ne bodo realizirane v predvideni fazi, morajo biti vizualno urejene.
VIII. DRUGI POGOJI ZA IZVEDBO
11. člen
Graditelji na območju zazidave morajo obvezno naročiti geološke preiskave terena zaradi nosilnosti tal in višine talne vode.
Pri izvajanju posegov v prostor se morajo upoštevati pogoji soglasij, ki so sestavni del tega zazidalnega načrta.
IX. OBVEZNOSTI INVESTITORJEV IN IZVAJALCEV
12. člen
Poleg zahtev iz drugih določb tega odloka morajo investitorji in izvajalci zazidalnega načrta upoštevati:
Pri izdelavi tehnične dokumentacije in izvedbi morata investitor in izvajalec upoštevati določila zazidalnega načrta.
Pred pričetkom del mora investitor in izvajalec preveriti lege obstoječih komunalnih in energetskih naprav, jih po potrebi zavarovati, zaščititi ali premestiti pod pogoji upravljalcev.
Če se pogoji v naslednjih etapah izvajanja zazidalnega načrta spremenijo in niso več v skladu z osnovnimi določili zazidalnega načrta, je potrebno le-tega novelirati.
Investitor in izvajalci morajo vse predvidene posege izvesti tehnično neoporečno, ekološko sprejemljivo ter pri tem ne smejo poslabšati razmer na sosednjih območjih.
X. KONČNE DOLOČBE
13. člen
Zazidalni načrt je na vpogled na Občini Slovenska Bistrica.
14. člen
Nadzorstvo nad izvajanjem tega odloka opravljajo pristojne inšpekcijske službe.
15. člen
Ta odlok začne veljati z dnem objave v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 10/032-01/24-4/2001
Slovenska Bistrica, dne 2. julija 2001.
Župan
Občine Slovenska Bistrica
dr. Ivan Žagar l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti