Uradni list

Številka 58
Uradni list RS, št. 58/2001 z dne 13. 7. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 58/2001 z dne 13. 7. 2001

Kazalo

3135. Uredba o merilih za ugotavljanje interesa Republike Slovenije, na podlagi katerih se lahko izda diplomatski ali službeni potni list, stran 6019.

Na podlagi 36. člena zakona o potnih listinah državljanov Republike Slovenije (Uradni list RS, št. 65/00) izdaja Vlada Republike Slovenije
U R E D B O
o merilih za ugotavljanje interesa Republike Slovenije, na podlagi katerih se lahko izda diplomatski ali službeni potni list
1. člen
S to uredbo se podrobneje določajo merila za ugotavljanje interesa Republike Slovenije, na podlagi katerih se lahko izda diplomatski ali službeni potni list.
2. člen
Interes Republike Slovenije po tej uredbi ugotavlja minister za zunanje zadeve.
3. člen
Minister pri presoji upošteva, ali in v kolikšni meri izdaja diplomatskega ali službenega potnega lista:
– prispeva k predstavljanju Republike Slovenije v tujini,
– pomeni priznanje za mednarodno uveljavljanje Slovenije,
– omogoči možnost potovanja ali bivanja v tujini, ki je sicer z navadnim potnim listom oteženo ali povezano z velikimi težavami,
– je potrebna iz razlogov državne varnosti.
4. člen
Pri presoji o izdaji diplomatskega potnega lista, kadar gre za predstavljanje Slovenije v tujini, se zlasti upošteva ali oseba opravlja funkcije v najvišjih državnih organih, ki so povezane s potovanji v tujino, ali opravlja najvišje funkcije v najpomembnejših znanstvenih in umetniških institucijah v Republiki Sloveniji oziroma v kateri od mednarodno široko priznanih in s slovenskim narodom zgodovinsko povezanih verskih skupnosti uživa poseben ugled ali ima v njej visok položaj.
Upošteva se tudi, da diplomatski potni list prispeva k ustrezni predstavitvi oseb ter izvrševanju nalog osebam, ki opravljajo najzahtevnejše svetovalske naloge v državnih organih, pristojnih za zunanje odnose, in zaradi tega pogosto potujejo v tujino.
Osebam iz prvega odstavka tega člena, ki ne opravljajo najpomembnejših funkcij, se zaradi službenega potovanja v tujino lahko izda službeni potni list. Osebam iz prejšnjega odstavka, katerih svetovalske naloge se ne nanašajo na področje zunanje politike, se lahko v primeru službene poti v tujino izda službeni potni list.
5. člen
Kot priznanje za mednarodno uveljavljanje Republike Slovenije se diplomatski potni list lahko izda po izteku mandata predsedniku države, predsedniku vlade in ministru za zunanje zadeve ter upokojenim veleposlanikom.
6. člen
Pri presoji, ali izdati službeni potni list, ker je možnost potovanja z navadnim potnim listom otežena oziroma povezana z velikimi težavami, je treba predvsem pretehtati ali je potovanje oziroma bivanje v tujini pomembno zaradi političnih, ekonomskih, kulturnih, znanstvenih ali drugih podobnih interesov države. Ministrstvo za zunanje zadeve v takšnem primeru izda službeni potni list, če glede na informacije, s katerimi razpolaga, ni mogoče pričakovati, da bi bilo potovanje lahko uspešno opravljeno s potnim listom oziroma če potovanje s službenim potnim listom predstavlja bistveno ugodnost ter v mednarodni praksi ni neobičajno.
7. člen
Ta uredba začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 271-01/2001-1
Ljubljana, dne 5. julija 2001.
Vlada Republike Slovenije
mag. Anton Rop l. r.
Minister

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti