Uradni list

Številka 46
Uradni list RS, št. 46/2001 z dne 8. 6. 2001
Uradni list

Uradni list RS, št. 46/2001 z dne 8. 6. 2001

Kazalo

2618. Spremembe in dopolnitve statuta Občine Vitanje, stran 5198.

Na podlagi 10. člena zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o lokalni samoupravi (Uradni list RS, št. 70/00), 126., 147. in 148. člena statuta Občine Vitanje (Uradni list RS, št. 49/99) in 58. člena poslovnika Občinskega sveta občine Vitanje (Uradni list RS, št. 49/99) je Občinski svet občine Vitanje na 22. redni seji dne 11. 5. 2001 sprejel
S P R E M E M B E I N D O P O L N I T V E S T A T U T A
Občine Vitanje
1. člen
V statutu Občine Vitanje (Uradni list RS, št. 49/99), se dopolni prvi odstavek 9. člena tako, da se za piko doda drugi stavek z besedilom: “Pobudo za ustanovitev krajevne skupnosti lahko da zbor občanov ožjega dela občine ali 5 odstotkov volilcev s tega območja po postopku in na način, ki je določen s tem statutom za ljudsko inciativo.”
2. člen
Črta se drugi odstavek 20. člena.
3. člen
V drugem odstavku 22. člena se črta besedilo ”predstavnikov javnih občil” in se nadomesti z besedami “predstavnikov javnih glasil”.
4. člen
V drugem odstavku 27. člena se črta besedilo “z večino glasov navzočih članov” in se nadomesti z besedilom “z večino opredeljenih glasov navzočih članov”.
5. člen
V prvem stavku prvega odstavka 33. člena se za besedo odbore, doda besedilo: “kot stalna delovna telesa.”
V drugem odstavku 33. člena se črtata besedi “občinska volilna komisija in svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu”.
6. člen
V prvem odstavku 34. člena se doda nova osma alinea, ki se glasi “opravlja naloge komisije v skladu s predpisi o nezdružljivosti opravljanja javne funkcije s pridobitno dejavnostjo”.
Dosedanja osma alinea postane deveta alinea.
7. člen
V osmem odstavku 46. člena se črtata besedi “oziroma delovni”.
8. člen
V drugem odstavku 48. člena se črta besedilo “z večino glasov navzočih članov občinskega sveta” in se nadomesti z besedilom ”z večino opredeljenih glasov navzočih članov”.
Na koncu drugega odstavka 48. člena se črta pika in doda besedilo “najkasneje v 45 dneh po svoji prvi seji”.
9. člen
Črta se prvi odstavek 68. člena.
10. člen
Črta se 69. člen.
11. člen
Črta se prvi, drugi in tretji odstavek 73. člena.
Četrti odstavek 73. člena postane prvi odstavek 73. člena.
12. člen
V prvem odstavku 76. člena se za besedo “kot ožji deli” doda besedilo “oziroma kot svetovalni organi občinskega sveta.”
13. člen
V drugem odstavku 80. člena se črta beseda “volilcev” in nadomesti z besedo “občanov”.
14. člen
Črta se besedilo tretjega odstavka 91. člena.
15. člen
V prvem odstavku 101. člena se črta beseda “lahko”.
16. člen
Spremeni se 106. člen tako, da se črta besedilo prvega odstavka 106. člena in se nadomesti z besedilom: ”V proračunu se izkazujejo vsi prejemki, ki pripadajo občini ter vsi izdatki občine za posamezne namene”.
Črta se besedilo drugega odstavka istega člena in se nadomesti z besedilom: “Proračun občine je sestavljen iz splošnega dela, posebnega dela in načrta razvojnih programov”.
Črtata se tretji in četrti odstavek istega člena.
17. člen
Tretji odstavek 109. člena se spremeni in se po novem glasi: “Neposredni uporabniki občinskega proračuna so občinski organi ali organizacije in občinska uprava.”
Četrti odstavek 109. člena se spremeni in se po novem glasi: “Posredni uporabniki občinskega proračuna so javni skladi, javni zavodi in agencije, katerih ustanovitelj je občina”.
18. člen
Črta se prvi odstavek 110. člena.
Dosedanji drugi odstavek postane prvi odstavek in dosedanji tretji odstavek postane s tem drugi odstavek.
Črta se četrti odstavek 110. člena.
19. člen
Črta se 111. člen.
20. člen
Spremeni se četrti odstavek 112. člena in se po novem glasi: “Odločitev o začasnem financiranju občine sprejme župan in o tem obvesti občinski svet in nadzorni odbor občine.”
Doda se peti odstavek 112. člena in se glasi: “Odločitev o začasnem financiranju se objavi v Uradnem listu Republike Slovenije”.
21. člen
Spremeni se prvi odstavek 113. člena in se po novem glasi: ”Če se med proračunskim letom zaradi nastanka novih obveznosti za proračun ali spremenjenih gospodarskih gibanj povečajo izdatki ali zmanjšajo prejemki proračuna, lahko župan na predlog Odbora za premoženje, finance in gospodarska vprašanja največ za 45 dni zadrži izvrševanje posameznih izdatkov”.
V drugem odstavku istega člena se črta pika in doda besedilo “takoj po njenem sprejemu”.
22. člen
Spremeni se besedilo prvega odstavka 115. člena in se po novem glasi: “Če se med letom spremeni delovno področje oziroma pristojnost neposrednega uporabnika, se sorazmerno poveča ali zmanjša obseg sredstev za delovanje neposrednega uporabnika. O povečanju ali zmanjšanju sredstev odloča župan.”
Spremeni se besedilo drugega odstavka 115. člena in se po novem glasi: “Če se neposredni uporabnik med letom ukine in njegovih nalog ne prevzame drug uporabnik, se neporabljena sredstva prenesejo v splošno proračunsko rezervacijo.
23. člen
Črta se 116. člen.
24. člen
Spremeni se prvi odstavek 117. člena in se po novem glasi: ”V proračunu občine se zagotavljajo sredstva za proračunsko rezervo, ki deluje kot proračunski sklad”.
Črtata se drugi in tretji odstavek istega člena.
Doda se nov drugi odstavek, ki se glasi: “V sredstva proračunske rezerve se izloča del skupno doseženih lastnih prejemkov proračuna v višini, ki je določena s proračunom, vendar največ do višine 1,5% prejemkov proračuna. Del sredstev se izloča v rezerve začasno vsak mesec, dokončno pa po zaključnem računu proračuna za preteklo leto”.
25. člen
Črta se besedilo 118. člena in se nadomesti z novima prvim in drugim odstavkom, ki se glasita: “Sredstva proračunske rezerve se uporabljajo za financiranje izdatkov za odpravo posledic naravnih nesreč, so potres, poplava, zemeljski plaz, snežni plaz, visok sneg, močan veter, toča, žled, pozeba, suša, množični pojav nalezljive človeške, živalske ali rastlinske bolezni, druge nesreče, ki jih povzročajo naravne sile in ekološke nesreče.
O uporabi sredstev proračunske rezerve v posameznem primeru do višine, ki jo določa odlok, s katerim se sprejme občinski proračun, odloča župan na predlog odbora za premoženje, finance in gospodarska vprašanja in o uporabi sredstev obvešča občinski svet s pisnimi poročili. V drugih primerih uporabe sredstev proračunske rezerve, ki presega višino, določeno z odlokom o proračunu, odloča občinski svet s posebnim odlokom”.
26. člen
Na koncu prvega odstavka 119. člena se črta pika in doda naslednje besedilo: “z vsebino in strukturo v skladu z zakonom”.
Spremeni se prvi stavek drugega odstavka istega člena in se po novem glasi: “V zaključnem računu proračuna se izkažejo predvideni in doseženi prihodki in drugi prejemki, predvideni in doseženi odhodki in drugi izdatki občine za preteklo leto.
Črta se drugi stavek drugega odstavka istega člena.
27. člen
Črta se 120. člen.
28. člen
Spremeni se 121. člen tako, da se spremenjen glasi: “Občina se lahko zadolži na podlagi predhodnega soglasja ministra, pristojnega za finance, pod pogoji, ki jih določa zakon”.
Črta se tretji odstavek 121. člena.
29. člen
Spremeni se 147. člen tako, da se spremenjen glasi: “Predlog za spremembo ali dopolnitev statuta lahko dajo tisti, ki imajo pravico predlagati splošne akte občin.”
30. člen
Spremeni se 148. člen tako, da se prvi odstavek 148. spremenjen glasi: ”Postopek za sprejem sprememb in dopolnitev statuta je enak kot za sprejem statuta.”
Črta se drugi in tretji odstavek 148. člena.
31. člen
Te spremembe in dopolnitve statuta Občine Vitanje začnejo veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.
Št. 062-02-022/01-07
Vitanje, dne 11. maja 2001.
Župan
Občine Vitanje
Slavko Krajnc l. r.

AAA Zlata odličnost

Nastavitve piškotkov

Vaše trenutno stanje

Prikaži podrobnosti